Poradna duly
Jana Čurdová
ahoj - taky k vám nepatřím, mám termín v červenci. Jen reaguji na Petulu a její dilema o kočárku. obecně bych se řídila těmi známými radami o výběru kočáru - pokud jsi městský člověk, tak bych volila samozřejmě kočár lehký - tj.drahý. U prodejce se poptej hlavně na náhradní díly - nám např po dvou letech praskla na polohovací části opěrky kovová součástka a milá sedačka nejde sklopit. naštěstí je kovová a strejda svářeč to spraví, ale pokud by byla z nesvařitelného materiálu, byl by kočár tak na vyhození. Napadá mě, že s náhradními díly bude veskrze potíž, kočárky se každoročně obměnují…Další kapitola je skladnost, velikost auta, atd.
My koupili kočár za 7,5 tisíce - nikam ho nepřevážím, žiju na vesnici v domku (takže nestěhuju do schodů) a nebýt prasklé součástky, nejsou s ním potíže. do městského prostředí by byl ovšem nevyhovující, těžký a neskladný (naše auto je opravdu malé). v našem prostředí ho ale využiju i pro druhé dítě.
jo a jen pro pobavení - dcera má 2,5 roku a bez kočáru nechce chodit ven - je líná chodit pěšky a chce se vozit ![]()
elda
Ahoj Eldo,
to jsi mě teda nepotěšila, myslela jsem, že kočár je fakt tak max. do 2 let. S tím výběrem podle místa bydliště je to se mnou trochu složitější. Pocházím z malého města na jihu, kde doteď bydlí mí rodiče, takže tam se asi bude sem tam jezdit na návštěvy - do přírody. Teď bydlím v malém městě kousek od Prahy, ale v Praze žijou rodiče manžela, kam samozřejmě taky občas musíme zajet a občas na jejich chalupu na vesnici. Je to prostě děs to rozhodování. Včera jsem celkem dlouho brouzdala po netu a shlédla i pár recenzí, takže mi připadá, že snad žádnej kočár není dobrej
![]()
A jakej máte kočárek - kombinovanej? A kolik váží?
LenkoP - vím přesně jak ti je z vlastní zkušenosti. A jelikož se mi to stalo po třicítce, dostala jsem strach, že se miminka už nikdy nedočkám. Nechápala jsem, proč je můj doktor tak v pohodě a nevěřila jsem, že se to stává tak často. Vem rozum do hrsti, zhluboka se nadýchni a uvidíš, jak se vše v dobré obrátí.
Petulo - přej ségře její naději a řekni si, že alespoň budete mít vše nové a podle tvého výběru. Nám s mužem taky nezbyde, než si vše okolo miminka zasponzorovat a to prakticky jen z mojí výplaty (manžel dostudoval a snad začne pracovat od ledna). Takže na kočárek za 19.000,– můžu rovnou zapomenout. Když je nejhůř, vzpomenu si na mojí babičku. Je ze sedmi dětí a nejmladšímu byly dva roky, když jim umřela maminka. Přesto ze všech vyrostli báječní lidé, mnozí studovali nebo si založili prosperující živnost. Já vím, že byla jiná doba ale tahle myšlenka mne vždycky uklidní. Třeba pomůže i některé z vás, kterou trápí ekonomická nejistota.
Ahoj Josefko,
svý sestře miminko samozřejmě moc přeju a jestli to vyjde, budu jedině ráda, že budou naši prckové skoro stejně staří a budou si rozumět, spíš jsem to jen konstatovala, že nákupy všeho jsou tedy na nás ![]()
My na tom nejsme finančně nějak tragicky, já si nestěžuju, jen jsem přemýšlela, jestli není škoda vyhazovat 19.000,– za kočárek, který je na 2 roky, i když bysme na něj měli ![]()
Petulo: Však jó, já jen aby ti to nebylo líto. S tím kočárkem je třeba zvážit, jestli by se náhodou přeci jen i za ty peníze nevyplatil. Pokud by to byla - jak píšeš - „všeho“ kombinace a zároveň žádné kompromisní řešení (mnohdy jsou levné kombinace spíš ke zlosti, když nic pořádně nefunguje) tak by to mohlo být dobré. Vem si, kolik stojí klasický kočárek, sedačka a taška (a co to všechno umí) a možná se to vyplatí. Pokud ho najdeš někde na netu, tak se pochlub. Ale já o výbavě a vybavení začnu přemýšlet nejdříve po novém roce. Trpím nevolnostmi, že jsem poprvé letos nebyla schopná udělat adventní věnec ani vyzdobyt byt. Je mi z toho kapku smutno - v loni jsme přes vánoce až do mých narozenin koncem ledna měla zápal plic, takže z vánoc nic nebylo a letos hrozí, že je problinkám s neumytou hlavou a v županu ![]()
Jo a víte, čím se mne včera snažil uklidnit manžel? Prý když je mooooc špatně, bývá to holčička. Ovšem pak přidal, že je to individuální a třeba čekáme kluka a až to za dva roky opravdu bude holčička, bude mi ještě hůř!
No, nezabily by ste ho? ![]()
Ahoj holky, tak jste mě přivedly na přemýšlení o kočárku. Asi budu potřebovat 2. Jeden na vycházky po městě, k doktorce apod. a druhý hodně skladný v autě na převážení na cvičák (dělám sportovní kynologii), na postavení zahradu (bydlíme v baráku), na chatu apod. Tak ten bych koupila asi nějaký starší. Kámoška má super skladný, který na cvičák právě vozila, tak se zkusím inspirovat u ní. Ona říkala, že by mi jej půjčila (je starší - má ho po komsi z rodiny), ale otěhotněla (asi 14 dní po mě) i její nej. kámoška. Je to super, protže se jim to dlouho nedařilo, měla jsem obrovskou radost. Bydlí kousek ode mě, tak budeme spolu chodit na procházky s kočárkama. Tak už s tím kočárem nepočítám. Je mi jasné, že raději ho půjčí jí. Ale alepoň se budu inspirovat, protože její kočárek je super. Tak budu vybírat něco podobného. Nemusí se do auta nijak složitě rozebírat. Ale ještě mám na přemýšlení čas, takže je to dobré. ![]()
Přeji šťastnou ruku při výběru kočárku a pěkný den.
Ahoj holky,
zdravím vás při pondělku.
LenkaP - je mi to moc líto. Snad tě povzbudí, že podruhé to už ve většině případů vyjde, takže se rychle zotav a určitě se vám to brzy podaří a budeš zase těhotná. Držím moc palce!
Petula - UTZ se dělá v některých ordinacích vždycky, v některých třeba jen 2× za celé těhotenství, takže záleží na tvém Dr. Seznámek zaktualizuju, až budu mít trochu více času (možná odpoledne, nebo v průběuh týdne). Co se týče toho kočárku, tak to asi záleží na finanční situaci a taky na tom, kde bydlíš. Já si třeba asi koupím kočár tak za 6tisíc v Polsku, protože zas tak moc peněz nemáme a věřím, že mi poskytne dobrou službu. Chtěla bych miminko hodně nosit „na sobě“ v šátku - viděla jsem tak pár maminek v obchodě nebo na poště a myslím, že je to pohodlnější, než se smýkat s kočárem a taky je to dobré pro miminko, protože je pořád na těle. Ale samozřejmě to nejde pořád, kočár je nutný a asi čím dražší, tím kvalitnější (ty za 5-6 tisíc bývají prý někdy šmejdy). No, já to asi budu řešit až tak v březnu, teď mi to přijde předčasné.
Co se týče toho počítání měsíců a trimestrů, tak jsem si tady teď pročítala nějakou jinou diskuzi a pochopila jsem to takto: Těhotenství trvá 9 kalendářních měsíců, ale 10.lunárních měsíců. Doktoři jedou podle těch lunárních - takže třináctým týdnem začíná 4.měsíc. Podle kalendářních měsíců se to bere tak, že když třeba já mám termín porodu 1.6., tak ve čtvrtém měsíci budu od 1.12, v pátém od 1.1. atd. Z lékařského hlediska a asi i z hlediska těch různých knih se vše počítá v lunárních měsících, jenže vysvětlujte v květnu babičce, že jste v 10.měsíci
Takže bych to brala asi tak
Josefka - důležité je neztrácet humor, i když je Ti špatně, a ten s Tvým manželem určitě neztrácíte a máte doma pěkně veselo
![]()
Evičko K - máš pravdu, že je čas na výběr kočárku a to je dobře, protože já jsem strašně nerozhodná, zvlášť když se jedná o tak důležitou věc pro naše miminko
Chci si to dobře rozmyslet a na to potřebuji spoustu času
![]()
Připadá mi to fakt pálka dát za kočárek skoro 20 tisíc, ale zase nechci kupovat hlubokej za 8 a za rok sporťák za dalších 8 a taky autosedačku za další 3 tisíce.....
Navíc mě celkem vyděsily některé recence kočárků, že třeba 5× reklamovali atp…
No prostě si to ještě musím dobře rozmyslet
![]()
Markétko - s tím šátkem jsem měla stejný názor, proč se smýkat s kočárek, když ho můžeš dát do šátku a v klidu vyrazíš, ale pak jsem četla, že šátek není vhodný pro miminka na léto, což mi v podstatě mít budeme, protože se přehřívají, takže jsem už od šátku ustoupila ![]()
Ahoj Peťulko,
co se dívám okolo sebe, tak když mimi začne sedět, tak je dobré, aby ten kočárek uměl opravdu naklopit to tak, aby podepřel zádíčka mimiška. Také když jen ještě málo chodí a spíš se vozí je dobré, když se bude dát udělat jak sporťák. Ale většinou, když už vozíš dítě jen ve sporťáku a jinak hodně capká a už vůbec v kočáru neleží, tak jsem si všimla, že si stejně maminky pořizují ještě sporťák zvlášt, protže ten vytvořený z kočárku je hodně masivní. Kdežto koupený zvlášť je jemnější a tedy lehčí a líp se s ním zachází. Děti si ho rády vozí - co jsem viděla. Zkusím se na to zeptat kámošky. Ta má kombinovaný kočár a stejně si koupila ještě sporťák. Tak co ji k tomu vedlo. Je to fakt dobře, že máme na přemýšlení ještě dost času. ![]()
Ještě k tomu šátku. Od známé porodní asistentky jsem slyšela, že je dobré pokud má mimiško problém s tím, že hodně fixované na matku (třeba po těžkém porodu), tak „baby vak“ (nevím, jak se to píše). Nevím, jestli je to šátek. Hlavně prý ne klokanku. Nevím jaký je v tom rozdíl. Ještě se jí zeptám. Prý něco s nožičkama - nějak o poloze dítěte v tom. Moc jsem to ještě neposlouchala, neměla jsem v té době ještě proč.
Je to dobré, když mimiško stále vyžaduje, aby maminka byla u něj. Když jej bude stále chovat, tak má plné ruce a nic neudělá. Takto si jej dá do baby vaku a má prázdné ruce, mimiš je spokojený a může třeba uklidit apod. Ale je fakt, že když je hodně vedro, tak to asi na celý den dobré nebude. No poptám se pak napíšu. Zatím je ještě taky dost času.
(i když čas opavdu letí)
Lenkap> moc mě to mrzí.
Marketa>pozor na kočárky z polska. U nich je podle obchodního zákoníku záruka na kočáry 6 měsíců. A kamarádka taky chtěla ušetřit a jednoho dne se jí při nastupování do busu kočár rozlomil a dítě se vysypalo na chodník. Jeli s tím na reklamaci a tam jim řekli že 6 měsíců uplynulo. Tak tam ztropila takovou scénu, že jí to nakonec opravili. Ale stálo ji to opět několik cest do polska. Jestli ty kočáry vyrobí s trvanlovostí 6 měsíců a u nás se musí prodávat se zárukou 24 měsíců tak tu něco nehraje. Každopádně bacha na to.
Já doufám, že si vyberu kočárek v jednom velkoobchodě nedaleko Pardubic. Mají ho od tamtud všechny kamarádky a příbuzné a nikdo neměl problém. Jinak jsem kvalitu a ýběr nezkoumala ale líbí se mi, že si tam kočárek kdykoli vyberete a zaplatíte a oni vám ho schovají (aby ste ho nemuseli mít doma před porodem - což se z pověrčivosti nedělá) a záruka vám běží až od okamžiku, kdy si ho vyzvednete - třeba až po narození miminka.
Taky jsem o polských kočárcích slyšela samé hrozné věci, ale sama ani z mého okolí takovou zkušenost nemám, tak nevím ![]()
Taky si říkám, kde je ta zlatá střední cesta - ne zbytečně levný šmejd a ani předražený …
Ahojky těhulky, po delší době nakukuju, omlouvám se, moc nestíhám, chodím do deníčku na Jarní miminka 2004 od doby, co jsem čekala Davídka a i s ním se toho moc nedá. Kdo chce juknout na našeho obříka, tek je tady: https://www.emimino.cz/modules.php?…, je to fotečka z minulého týdne, měřili jsme téměř 4 cm a všechno je v pořádku:)
K diskuzi o kočárku…já jsem koupila Davidovi Deltim Travel a nemůžu si stěžovat, budu v něm vozit i další mimčo, Davídkovi budou v té době dva roky a měsíc, a protože rád a hodně ťape, tak snad to zvládnem jen s jedním kočárem. Ten Deltim Travel je nejen lehký a vhodný jak pro úplné miminko, tak ale i pro batole jako sporťák. Koupili jsme k němu tašku na mimi (David je květnový), skvěle se nám to osvědčilo a když začal v zimě sedět, udělali jsme z hlubokého kočárku sporťák a bylo to. Dohromady jsme za něj dali 7500,– i s taškou a batůžkem. Nezlobte se, mě přijde blbost dát 19.tisíc za kočárek… Dá se pořídit kočárek se vším, co potřebujete a pod 10. tisíc, jen to chce kouknout na diskuze, co mamky chválí a co ne:) Penízky určitě použijete jinak (myslím ty co byste dali zbytečně navíc…)
Kočárek je skladný i do auta a to máme blbý takový ten placatý kufr. No a od roka Davči když z naší vísky jedu do města busem, tak jsme pořídili lehké super golfky Patron Bohemia, ale na procházky větší a u nás i na spaní radši pořád používám ten Deltim:)
LeniK, je mi to moc líto…bohužel jsem měla takové špatné tušení u tebe, ach jo…opravdu bylo divné, že srdíčko nebylo v 7 tt ještě vidět, ale také jsem s tebou doufala ve špatný utz… Mě se stalo tohle v březnu… v tom smutku mi moc pomohla myšlenka, že než aby se miminko narodilo s nějakou nevyléčitelnou vadou, tak radši odešlo… příroda v 1. trimestru je sice nemilosrdná, ale možná v konečném důsledku díky za to… určitě budeš za čas čekat mimíska a ten bude zdravý jako řípa, moc ti to přeju!!!
Mějte se maminy fajn a nakouknu ještě:)
Diny 12tt
Ahoj Diny,
je super, že je tu někdo se zkušenostmi z praxe, ty jsou neocenitelné
![]()
Já jsem bohužel zatím nenarazila na diskusi, kde by maminky rozebírali zkušenosti i s těmi levnějšími kočárky a byly spokojené ![]()
Každopádně na ten Tvůj se určitě mrknu, ta cena je fakt super a recenzi už na něj taky hledat nemusím, když ho máš vyzkoušený, díky ![]()
To nám určitě pak později taky poradíš, co koupit do výbavičky, abysme nekupovaly zbytečnosti, viď
![]()