Text čestného prohlášení pro odpis daní na manželku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8521
15.1.14 20:14
@zuza176 píše:
Děkuju za radu. A ještě jsem se chtěla zeptat, když jsem nad 68 tis, tak to nedostanu asi nic co?

Těch 68000 je max. příjem, pokud si chce uplatnit slevu na dani manžel na manželku nebo opačně. Ale ty jsi psala o příteli, takže ten si tě uplatnit nemůže i kdyby jsi těch 68tis. neměla. A i kdyby byl manželem, píšeš, že je OSVČ, pak pokud si neplatil v průběhu roku zálohy, měl by jen slevu na dani, ale nic by se nevracelo.
Pokud se nejedná o Tebe, pak pokud je příjem vyšší než 68000/rok, není sleva, tudíž není co vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
14.2.14 10:06

Daně na dítě při RD

Jen bych chtěla upozornit, že může nastat i situace příliš aktivní a důsledné účetní. :roll:
Když žádal odpočet partner (já na MD), tak stačilo jen jednoduché čestné prohlášení s jednou větou. Ovšem když jsme se prohodili a na RD byl partner, tak mé účetní nestačilo čestné prohlášení, ale hnala nás na sociálku, aby nám udělali výpis. Tam na nás nechápavě koukali, že se něco takového nedokládá, ale po domluvě nám vytiskli papír, kde byly vypsány všechny výplaty rodičovského příspěvky (myslím 7600) za celý rok. S tímto papírem jsem pak šla za mou účetní a to jí konečně stačilo, žádné prohlášení už jsem nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.14 10:50

Zdravim, nevite nektera, jak je to s danemi na dite? Pritel se ted zapsal do RL maleho (nar.2012),ma ted pravo na odpocet neboli vraceni dani na nej nebo az dalsi rok? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.3.14 14:13

Ahoj, manžel si bude na mne uplatňovat daně ( napřesáhla jsem v roce 68 000 kč ) i na dítě. Byla jsem do srpna na RD a zbytek odprac.roku si chci uplatnit i já. Mám k daním přidat i čestné prohlášení, že neuplatňuji na dítě + že si mne bude uplatňovat manžel?
Díky za odpověď

• Citovat
  • Upravit
2231
8.3.14 16:18

Ahoj trochu se také vtírnu s dotazem. Minulý rok jsem byla na ppm. Měla bych se vejít do 68000 příjmů aby si mě manžel mohl odpočítat, ale ted jsem se dočetla že ppm se počítá za prosinec já konkrétně pro rok 2012 do ledna 2013.Je to pravda když je to příjem za prosinec? Jak to je? To by mě teda naštvalo, už bych se asi o 1000 kč nedostala do limitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
8.3.14 17:29
@Anonymní píše:
Ahoj, manžel si bude na mne uplatňovat daně ( napřesáhla jsem v roce 68 000 kč ) i na dítě. Byla jsem do srpna na RDa zbytek odprac.roku si chci uplatnit i já. Mám k daním přidat i čestné prohlášení, že neuplatňuji na dítě + že si mne bude uplatňovat manžel?
Díky za odpověď

Pokud s manželem patříte pod jeden FÚ a oba podáváte přiznání, žádné prohlášení podávat nemusíte. Pro jistotu bych udělala poznámku v manželově DP, že podáváš přiznání. Nechápu co myslíš větou… zbytek odprac.roku si chci uplatnit i já.. Jako dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
8.3.14 17:35
@Edita27 píše:
Ahoj trochu se také vtírnu s dotazem. Minulý rok jsem byla na ppm. Měla bych se vejít do 68000 příjmů aby si mě manžel mohl odpočítat, ale ted jsem se dočetla že ppm se počítá za prosinec já konkrétně pro rok 2012 do ledna 2013.Je to pravda když je to příjem za prosinec? Jak to je? To by mě teda naštvalo, už bych se asi o 1000 kč nedostala do limitu.

No, já si celou moji „kariéru“ myslela, že se počítá příjem za zd. období (je uvedeno v zákoně), tzn. PPM za prosinec 2012 do roku 2012. Ale podle toho, co je letos napsáno na stránkách finanční správy se počítá PPM za 12/12 vyplacená v lednu 2013, do roku 2013. Těžko radit. Buď budeš postupovat podle info na finanční správě a o slevu přijdete. Nebo můžete slevu uplatnit a pokud by se na tu mateřskou přišlo, tak se můžeš odvolávat na to žes v dobré víře postupovala podle zákona. Třeba někdo jiný poradí lépe, ale rozhodnutí bude asi na Tobě :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
8.3.14 17:49

Tady ještě přikládám odkaz na článek:
http://www. podnikatel. cz/clanky/co-a-za-jake-obdobi-se-pocita-do-limitu-pro-slevu-na-manzelku/#utm_source=newsletter-html-d&utm_medium=text&utm_campaign=2014-02-12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
8.3.14 18:31

@Hanula1212 díky za info.Snad to bude jak říkáš. Manžel už to právě má podaný s mým čestným prohlášením s tím, že jsme to podávali tak, že příjem za prosinec je prostě příjem za prosinec a nepočítá se do roku 2013.Já si nenechala ani kvůli tomu proplatit celou dovolenou, která mi vznikla ppm a pár dní mě kvůli tomu propadlo. Aspon mi to tvrdila na osobním, že když si ji nenechám proplatit celou naráz, tak mi propadne to co si nenechám proplatit, což mi příjde taky divný, ale prý nová vyhláška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
4.2.16 13:28

Prosím o radu, většinu roku 2015 jsem byla na RD a část listopadu + prosinec na MD. Máteřská za toto období nepřesáhla těch 68000, takže manžel šel za účetní s tím, že si za rok 2015 uplatní slevu na manželku. Jenže účetní chce potvrzení ze sociálky o výši mého příjmu. Je to opravdu nezbytně nutné? Nestačilo by moje čestné prohlášení? Strašně se mi nechce se dvěma dětma na „výlet“ na úřad, který je 25km daleko.

Díky moc za informaci!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
4.2.16 13:33

*- @Luminel To je divný, já jsem manželovi podepsala čestné prohlášení, papír dostal na mzdové účtárně, zas nějaká horlivá účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8521
4.2.16 13:34

Žádné potvrzení o příjmu nebo čestné prohlášení není podle zákona nutné a účetní jej nemá co vyžadovat. Záleží na vás, jak se s ní chcete dohadovat. Zkuste jí říct, že jste se ptali na FÚ a tam vám řekli, že žádné potvrzení není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
4.2.16 13:35

@mamule42 super díky, tak já zkusím jen vytisknout čestné prohlášení, snad manžel účetní přesvědčí, že potvrzení ze sociálky není třeba :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
4.2.16 13:35

@Hanula1212 díky za info! a to s tím FÚ je dobrý, to použijeme jako argument:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4525
4.2.16 13:48

@Luminel manžel v práci podepisuje prohlášení „růžový papír“. On čestně prohlašuje, tedy odpovědnost je na něm. Účetní musí stačit toto ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák