Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Luminel A ještě je dobré říct, že se paní na FÚ zeptala, která účetní ze které firmy takové potvrzení potřebuje ![]()
@Hanula1212
tak to mě pobavilo, umím si představit tu reakci:))) holt účetní je přepečlivá (nebo možná přezvědavá na výši mojí mateřský?:))
No, po manželovi chtějí něco podobného od mého zaměstnavatele - potvrzení za listopad a prosinec, kdy jsem byla na nemocenské. Před tím RD. A to je státní zaměstnanec. ![]()
@Luminel přesně, já si myslím, že výše Tvé mateřské je osobní věc a účetní to nemusí zajímat a ani nemá nikde oporu v zákoně, proč by to musela vědět.
@Králičice ať se manžel zkusí zeptat, na základě čeho to vyžaduje. V zákoně ja jasně definováno, co musí zaměstnanec k ročnímu zúčtování předložit. Jako ještě pochopím to čestné prohlášení, tím se mzdovky jistí, že si ten člověk aspoň uvědomuje, že ta manželka musí být bez příjmu, aby si ji mohl uplatnit.
@Aneťák89 finančák má trošku jiné pravomoci a pokud má pochybnosti, může si potvrzení vyžádat. Ale většinou stačí také jen to čestné prohlášení.
@Hanula1212 - můj zaměstnavatel nemá problém to poslat, takže do toho rýt nebudeme.. a Manžel bude celý únor doma - příští týden se narodí další potomstvo, tak asi budeme řešit jiné věci
Mimochodem- manžel je v armádě
Jen mě to taky překvapilo.. mojí mzdovku ne- takže to asi tak ojedinělé není.. ![]()
@Králičice manžel je taky v armádě a nikdy žádné potvrzení mzdovka nechtěla
A to jsem při RP podnikala ![]()
@Hanula1212 -
no jo, co na to říct
Prostě je tam asi „pořádek“ jako všude ![]()
Já dostala od manželovy účetní 2 papíry. Na jeden uvedla mou mzdu, i když jsem byla na MD a RD. Druhý papír byl o tom, že já neuplatnuju slevu na dítě. Ještě jí napíšu čestné prohlášení.
@Hanula1212 pracovnice u nás na FÚ nám důrazně doporučila, doložit k DP výpis jak z ÚP, tak z OSSZ. Na FÚ probíhaly velké kontroly uplatňování manželek, řešila jsem to s ní já, na co klienti zapomněli a následně mi ještě volala, že čestná prohlášení už stačit nebudou. Toť informace od pracovníka FÚ ![]()
Jinak (aspoň u nás) potvrzení OSSZ zaslali poštou, na ÚP jsme museli osobně.
@Hanula1212: Máte pravdu, že do výše mateřské účetní nic není. Ale z praxe vím velice dobře, jaké jsou s uplatňováním vyživovaných manželek na MD nebo RD problémy. Poplatníci, kteří si manželky uplatňují, buď vůbec netuší, že je něco takového možné, nebo zase naopak mají za to, že jakmile je manželka (píši schválně manželka, poněvadž přítelkyň, družek apod. se to vůbec netýká-zákon jasně hovoří o manželce) doma s dítětem, že je automaticky vyživovaná a tak že na ni může uplatnit slevu na dani. Samozřejmě že 95% poplatníků netuší, co se do hranice příjmu 68 tis. ročně započítává a co ne. Mockráte se mi stalo, že až na základě výpisu mateřské ze sociálky jsem zjistil, že na slevu nemá poplatník nárok, neboť vyplacená mateřská byla vyšší než stanovuje zákon (a bohužel si to ti dva dotyční rodiče ani neuměli spočítat)
.Mockráte se mi stalo, že si nepamatovali, kolik vlastně ta mateřská byla…Mohl bych vyprávět… Samozřejmě praxe s čestnými prohlášeními je v podstatě nad rámec toho, co je nutné, ale často právě až při podpisu si teprve dotyčná maminka uvědomí, že přece jen nějaké příjmy měla… ![]()