Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pracuji půl roku a šla bych zpět na mateřskou ![]()
Nevím, kdo to tak blbě vymyslel - já bych šla do práce hned po porodu a až by děcku byly tak dva, tři roky - šla bych na mateřkou ![]()
Tím chci říct, že první rok mateřské jsem doufala, že to co nejdřív uteče a těšila se zpět do práce. Teď když už je s malým rozumná řeč a sranda, dá se s ním kamkoliv jít, je zavřenej ve školce a já v práci. To mě sejří. Ale práce mě baví, vrátila jsem se do stejného kolektivu na milejší pracovní pozici, takže pohoda. Jen ten nestrávený čas se synem mi to kazí.
Edit: ovšem musím říct, že v práci je to oproti tomu být s malým doma fakt odpočinek ![]()
Příspěvek upraven 25.09.13 v 14:55
@marg píše:
Njn, jaký si to kdo udělá, takový to má…Já měla jeden čas půl roku práci, která mě nebavila, měla jsem nějaké očekávání, které se mi nesplnilo a byl to opruz, jak píšeš. Vinu za situaci jsem dávala pouze sama sobě a stejně tak já sama jsem s tím mohla něco udělat. Po půl roce jsem naštěstí dostala vysněné místo, kde jsem byla až do MD a do této práce se chci také co nejdřív na půl úvazku vrátit. Tvůj příspěvek působí tak, že máš trochu komplex z toho, jakou máš pozici na trhu práce, nebo jaký se ti nabízí start po rodičovské. Pokud to tak není, promiň. Nicméně kdo má rád svojí práci, koho baví a naplňuje, většinou se dřív nebo později do práce těší - mluvím teda z vlastní zkušenosti. Další věc jsou peníze, které jsou také potřeba. My máme hypo a upřímně musím říct (a nestydím se za to) že mám v plánu se velice brzo vrátit do práce i z důvodu, aby to partner nemusel mít všechno na triku. Bude to na úkor dcerky, která bude muset brzo do nějakého zařízení (hnusný slovo), ale beru to jako fakt, nemám špatné svědomí. Díkybohu mám fajn práci s možností pracovat také na půl úvazku.
Pak jsou mamči, které pro své dítě obětují vše a jsou ochotny být doma až do 5-6 let. Pokud mezi ně patříš, máš můj (opravdu) upřímný obdiv, mě by to neba.
Ale napadat tady někoho, to je fakt mimo, každého věc, jak se k tomu postaví.
Myslela jsem to tak, co že za tak úžasnou práci můžete mít, když se ani ne kolikrát s ročním dítětem nemůžete dočkat až půjdete do práce a svého prcka uvidíte každý den (tedy kromě víkendu)pár hodin denně! Co za tak úžasnou práci to je, když je pro vás lepší babrání se v práci s cizími lidmi, náročnými zákazníky atd…než se věnovat svému dítěti a sledovat každý jeho pokrok, který vám v tom šíleném tempu práce/domáctnost uniká…Ve 3třech letech dítěte je to hrozně brzy vidět ho tak akorát ráno jak ho vedu rozespalé do školky a večer ho s bídou stihnu vykoupat. Já osobně se své práce vzdám a asi do ní již nenastoupím, přestože riskuji, že již takovou pozici neseženu (mám vystudovaný jiný obor než je bankovnictví).Ano, peníze jsou pořád potřeba, kdo by je nepotřeboval, ale je to taky o nastavení priorit a živ. standardu. Holt pár let nepojedeme k moři ale na Pálavu a lyžovat do Špindlu nebo ani to ne, nebudu si pořizovat barák na hypo a třeba jen 2plus1,ale budu se svým dítětem doma a věnovat se mu alespoň do jeho 5ti let. Je to neuvěřitelné že jinde v evpropě a us je mateřská 6týdnů a ještě neplacená a přesto mají některé názor, že by se měla zkrátit?? Je taky ale pravda, že mateřství není pro každého a ne každý/á ho zvládne a zvládá…
@Lucie Anna píše:
Ale vůbec ne, naopak, před mateřskou jsem makala tolik, že jsem si vydělala na byt v Praze, kromě své práce (pracuji v bankovnictví) jsem ještě měla vedlejšáky jako průvodkyně cizinců v Praze, takže jsem v tom svém krásném bytě vlastně jenom přespávala… ale mateřství mne hodilo do pohody, kdy jsem zjistila, že nepotřebuji být neustále někde v trapu a pořád si něco dokazovat.Je taky pravda, že velký odpoč, líné koně, ale prostě já jsem ten typ, kterému se líbí, nebo respektive, začal líbít model matky v domáctnosti a prostě mne jenom fascinuje, jak mnohé z vás již stříhají pomyslný metr, až se vrátí do práce…
a mimochodem, pocházím z vesnice, takže znám jak život tam, tak tady. Taky proto jsem musela přesídlit…
Hele, ale ne každá si prostě může dovolit být doma s dítětem do 7 let.To si prostě uvědom, že takových ženských, co musí po skončení rodičáku a i dříve, jít do práce, je většina a pak jsou z nich uhoněné ženské, které nestíhají a odnáší to hlavně děti, tak nechápu to tvoje pohoršení a nadávání do krav. Mám dvě děti a mám to obrovské štěstí, že pracuji na částečný úvazek, protože, kdybych pracovala na plný, tak absolutně nestíhám. To, že se mi zadařilo sehnat práci na částečný úvazek je jenom díky tomu, že jsem od 1 roku starší dcery šla občas pracovat, jinak by po mě po 6 letech, co bych byla na rodičáku, neštěkl ani pes. A to je ta daň za tak dlouhý rodičák, tím myslím, že pak horko těžko ženská hledá práci. Takže, pokud máš movitějšího chlapa a nemusíš brzo do práce, tak toto nepochopíš a budeš nazývat ostatní kravkami, ale těch, co do té práce prostě musí, těch je většina, takže by to chtělo trošku pochopení. Já nevím, kde se to bere, že dítě nás plně potřebuje jenom do 3 let a pak najednou skok a už nás nepotřebuje? Pro dítě je daleko větší šok, když má maminku za zadkem 3, 4 roky a pak je odloženo na pomalu celý den do školky a doma má uhoněnou matku, která nestíhá, protože tak to většinou je, což mám vypozorované ze svého nejbližšího okolí. Naopak, ženské, které pracují na částečné úvazky, v klidu své děti zvládnout vozit do školy, kroužků a učit se s nimi, ale nic není zadarmo, což u nás by se nějlépe chtělo, aby byly ženské dlouhé roky doma a pak si bez problémů sehnaly práci. Ono to tak ale většinou nefunguje, tedy, pokud zrovna nežiješ v PRaze, kde tyto problémy pomalu neznají a nemají takový problém si sehnat práci. Zrovna teď hledáme novou sílu do práce a hlásí se 400 uchazečů. Ženské, které byly několik let doma s dítětem nebo jsou dlouhodobě nezaměstnané se automaticky vyřazují a to je nabízen nástupní plat pouze 12 000,–, což mi při požadavcích nejlépe 2 svět. jazyků připadá dost málo
Jé já bych šla do práce hned. v létě jsem tam byla na týden na záskok a bylo to super.doma se strašně nudím na mateřské. ale budem se stěhovat za chvíli tak to bude zase víc vzrůšo ![]()
@nepřihl. mili píše:
Hele, ale ne každá si prostě může dovolit být doma s dítětem do 7 let.To si prostě uvědom, že takových ženských, co musí po skončení rodičáku a i dříve, jít do práce, je většina a pak jsou z nich uhoněné ženské, které nestíhají a odnáší to hlavně děti, tak nechápu to tvoje pohoršení a nadávání do krav. Mám dvě děti a mám to obrovské štěstí, že pracuji na částečný úvazek, protože, kdybych pracovala na plný, tak absolutně nestíhám. To, že se mi zadařilo sehnat práci na částečný úvazek je jenom díky tomu, že jsem od 1 roku starší dcery šla občas pracovat, jinak by po mě po 6 letech, co bych byla na rodičáku, neštěkl ani pes. A to je ta daň za tak dlouhý rodičák, tím myslím, že pak horko těžko ženská hledá práci. Takže, pokud máš movitějšího chlapa a nemusíš brzo do práce, tak toto nepochopíš a budeš nazývat ostatní kravkami, ale těch, co do té práce prostě musí, těch je většina, takže by to chtělo trošku pochopení. Já nevím, kde se to bere, že dítě nás plně potřebuje jenom do 3 let a pak najednou skok a už nás nepotřebuje? Pro dítě je daleko větší šok, když má maminku za zadkem 3, 4 roky a pak je odloženo na pomalu celý den do školky a doma má uhoněnou matku, která nestíhá, protože tak to většinou je, což mám vypozorované ze svého nejbližšího okolí. Naopak, ženské, které pracují na částečné úvazky, v klidu své děti zvládnout vozit do školy, kroužků a učit se s nimi, ale nic není zadarmo, což u nás by se nějlépe chtělo, aby byly ženské dlouhé roky doma a pak si bez problémů sehnaly práci. Ono to tak ale většinou nefunguje, tedy, pokud zrovna nežiješ v PRaze, kde tyto problémy pomalu neznají a nemají takový problém si sehnat práci. Zrovna teď hledáme novou sílu do práce a hlásí se 400 uchazečů. Ženské, které byly několik let doma s dítětem nebo jsou dlouhodobě nezaměstnané se automaticky vyřazují a to je nabízen nástupní plat pouze 12 000,–, což mi při požadavcích nejlépe 2 svět. jazyků připadá dost málo
Ale já tady přeci neřeším že někdo musí nebo nemusí do práce, může si dovolit nebo nemůže, ale řeším to, jak se všechny do té práce těšíte, respektive tak 90%příspěvků je tady v módu „do práce nejlíp okamžitě a už se nemůžu dočkat“
to mne fascinuje…nemám movitého chlapa a peníze by se určitě hodily, ale právě na té mateřské jsem zjistila, že se dá vyžít za mnohem méně peněz, než jsem si vůbec mohla myslet. je to právě o těch prioritách co musím mít a nemusím…asi tak. za tu nadávku se karin omlouvám, ujelo mi to
@Lucie Anna ono je těšení a těšení. Já se taky po každých prázdninách těšila do školy a hned první den odpoledne mě to přešlo ![]()
Tak já se teda do práce netěším a asi do ní ani hned tak nepůjdu. Protože do své původní práce se vrátit nemůžu a už vidím všechny nadšené zaměstnavatele, kteří šáhnou po mamince třech malých dětí.
Můžu tak maximálně doufat, že za tři roky bude více částečných nebo sdílených úvazků. A
Abych tedy byla úplně upřímná, tak musím přiznat, že když bylo malé tak do toho roku, tak jsem často na práci taky myslela a střihla si pár akcí, ale to bylo z té letité setrvačnosti, že člověk byl stále duší vězněm pracovního procesu, to je jako když celý život makáte a pak jdete ze dne na den do důchodu…
@Lucie Anna píše:
Ale já tady přeci neřeším že někdo musí nebo nemusí do práce, může si dovolit nebo nemůže, ale řeším to, jak se všechny do té práce těšíte, respektive tak 90%příspěvků je tady v módu „do práce nejlíp okamžitě a už se nemůžu dočkat“
to mne fascinuje…nemám movitého chlapa a peníze by se určitě hodily, ale právě na té mateřské jsem zjistila, že se dá vyžít za mnohem méně peněz, než jsem si vůbec mohla myslet. je to právě o těch prioritách co musím mít a nemusím…asi tak. za tu nadávku se karin omlouvám, ujelo mi to
Ano, když jsou děti malé, tak tolik peněz nepotřebuješ, ale čím jsou starší, tím je víc peněz potřeba. Vidím to u nás. HEle, ty si myslíš, že já jsem byla celá žhavá, abych v roce dcery začla chodit do práce? Ne, kdyby to šlo, tak jsem s děckami doma třeba do 10 let, ale věděla jsem, podle okolí, že kdybych si doma válela těch 6 let šunky, tak tu práci a ještě k tomu na část. úvazek prostě neseženu. A taky si uvědom, že dítě má 2 rodiče, takže jsem kromě tohoto důvodu taky chtěla, aby si i tatínek holky užil a viděl co to obnáší, když se o ně musí starat sám. Přineslo to i ovoce, protože vím, že o holky se dokáže stejně, možná, že i lépe postarat, než já, protože má daleko více trpělivosti, než já a je něco jiného, když děti hlídá třeba 2 hodiny a něco jiného, když je má na starosti celý den. No a nikdy jsem za celých 7 let, co je starší dcera na světě neslyšela ani náznak toho, že mám na mateřské veget, naopak, sám se mi přiznal, že ani z práce není tak unavený, jako z celodenního starání se o naše dvě berušky, když je s nimi sám. ![]()
Jojo svatá pravda
manžel teď byl se synem doma 4 týdny (z toho jeden týden v nemocnici) a omlouvá se za každé slovo co za ty tři roky vypustil. On je teda milionovej, nijak mi nic nevyčítal - jen si tak po celé tři roky vzdychal - že co by dal za to být na mateřské ![]()
@Lucie Anna píše:
Přesně kvůli takovým kravkám jako je Karinka je to tady takový jaký to je. Emancipované krávy, které by snad radši ani děti neměly mít. Ještě zkrátit rodičák, a furt jenom chodit do práce, co? Zvládat s malým práci, domáctnost atd…hlavně ať nejsme pozadu za chlapama, kteří fakt chodí jenom do té práce…škoda slov
Na urážky máš tady dost času. Co Ti tak vadí na ženských, co chodí do práce?
@Burj Chalifa píše:
Na urážky máš tady dost času. Co Ti tak vadí na ženských, co chodí do práce?
Nemám nic, jenom nechápu jak můžou dát přednost před svými maličkými dětmi práci
@Lucie Anna Protože někdo to mateřství holt neprožívá tak jako třeba ty. A není to o tom, že by ta daná žena mateřství zvládala nebo nezvládala ![]()
@Lucie Anna píše:
Nemám nic, jenom nechápu jak můžou dát přednost před svými maličkými dětmi práci
Nekádruj. Je mnoho osobních pochopitelných důvodů, proč tak činí. To ještě neznamená, že nemají své děti rády nebo jsou děti narušené. Neopravňuje Tě z nich dělat špatné matky.
@CokeLady píše:
Prostě někdo to má jinak než Ty, nechápu co Tě na tom fascinuje, nezbude Ti než to respektovat a ne se vyvyšovat na ty „zlé matky, co chtějí hned do práce“, což z Tvého psaní cítím.Pro mě není mateřská smyslem života, děti se nepořizují proto, aby se s nimi prosedělo doma 5 let, dítě potřebuje vrstevníky, řád a maminka svůj dospělý život. Děti jsou součást života a mělo by se tak s nimi jednat. Že nejsou středobodem vesmíru, že někdy nemohou mít vše, že jsou důležití i ostatní. Hlavním smyslem dětí je zachování rodu, ta strašná touha po dítěti není nic jiného než obyčejný pud a poté zachování rodu péči o ně a snahou, aby se dobře prosadilo v životě. Nemám ráda ten dnešní kult dítěte a „čím déle jsem s dítětem doma, tím jsme lepší“, hlavně aby mělo vše co si bude přát a musíme jezdit na výlety a edukativní činnosti a věnovat se a věnovat. Někdo si myslí, že je to to nejlepší, já si to nemyslím a s touto formou výchovy nesouhlasím.
Doporučuju knihu http://www.novinky.cz/…detstvi.html
V pořádku, souhlasím, i když je už pak ve finále jedno, jestli s nimi „prosedíš“ doma 3 nebo 5let, ale pozor, není to jenom o dětech, v domáctnosti je práce až až, takže už vidím „šťastnou“ maminku, jak přiletí zpruzená v pět odpoledne domů z práce, musí udělat večeři, vyžehlit, uklidit atd…páč v domáctnosti aby byla funkční je práce stále plno a o víkendu místo aby se věnovala dětem, tak stejně jenom šturmuje a pak padne vyřízená. Prostě mi vadí, že si samy ženský ze sebe udělaly takové otrokyně a chlapi velice rádi tuhle emancipaci přivítali…
a maminka svůj dospělý život může mít i tak, aniž by kvůli tomu musela jít do práce