Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla jsem se zeptat maminek, co jsou na mateřské dovolené, jestli se jim chce nebo se nebojí vrátit do pracovního procesu. Jedna moje kamarádka před porodem říkala, že se chce minimálně za rok vrátit do práce a po porordu teď vyhlašuje, že to je strašný stereotyp a že ji to nebaví. Druhá je zase druhý extrém, té se do práce nechce vůbec a prý zůstane s dítětem doma do jeho sedmi let (to může??). Jak to máte vy? ![]()
Já už teda pracuju rok..
ale nechtělo se mi…a to jsem se vracela do starého super kolektivu, holky jsou fajn, práce před barákem…
ale bylo mi líto, že ta mateřská končí, že to období už je pryč…že to je v tu dobu, kdy s s Matesem hezky domluvím kdy a kam pojedeme/půjdeme…
Neeeee nechtělo se mi…
i jsem to obrečela ![]()
Ja teda pracovat neprestala, podnikam z domova. Ale strasne mi chybi ten stereotyp rano vstat, rozespala se odplizit do prace, tam si dat kafe, pokrafat s kolegyni, samozrejme pracovat, pak jit domu a tam si stezovat chlapovi, jak je ten muj sef blbej a jak beru malo penez
Ne, proste mi chybi ten kolektiv a vedomi, ze me nekdo potrebuje.
@PaníBovaryová píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat maminek, co jsou na mateřské dovolené, jestli se jim chce nebo se nebojí vrátit do pracovního procesu. Jedna moje kamarádka před porodem říkala, že se chce minimálně za rok vrátit do práce a po porordu teď vyhlašuje, že to je strašný stereotyp a že ji to nebaví. Druhá je zase druhý extrém, té se do práce nechce vůbec a prý zůstane s dítětem doma do jeho sedmi let (to může??). Jak to máte vy?
Ahoj, mě se teda strašně nechce, doma se mi líbí, udělám si potřebuju, v klidu si pohraju s dětma, napíšem úkoly. Na druhou stranu už potřebuju pokecat s lidma, dělat něco jinýho, nebo se s toho zblázním
Zatím převládá, že se mi nechce ![]()
Nechce, docela bych si uměla představit, že bych byla doma a starala se o domácnost a věnovala se dětem. Nevadilo by mi to. Ale to by musel mít manžel trošku jiné příjmy
Už chodím na brigády, zatím jen tak nárazově, ještě mi chybí necelý rok a půl školy, ten musím i díky množství praxe nějak zvládnout jen s brigádama a pak mě čeká shánění práce v oboru ![]()
@PaníBovaryová píše:
Druhá je zase druhý extrém, té se do práce nechce vůbec a prý zůstane s dítětem doma do jeho sedmi let (to může??).
Doma může být jak dlouho chce, třeba na furt, pokud jí netíží finance (kvůli, kterých se většina lidí do práce vrací).
Jsem osvč (činnost, která se nepřerušuje..
) takže se mě dotaz netýká.
@Kallkapa píše:
Doma může být jak dlouho chce, třeba na furt, pokud jí netíží finance (kvůli, kterých se většina lidí do práce vrací).Jsem osvč (činnost, která se nepřerušuje..) takže se mě dotaz netýká.
Ona ale myslela, že bude doma na mateřské právě
Jako že doma může být jak dlouho chce, je mi celkem jasné ![]()
Jé já bych šla hned, ale bohužel to zatím nejde a taky mám strach jak to děti zvládnou když budu v práci (teda hlavně tatínek). To mi tu chut kazí.
Do sedmi let nejspíš proto, že nemusí do té doby platit zdravotní. ![]()
Šla bych hned, mít teda hlídání pro dítě… Už od půl roku věku malé mě to táhlo zpátky do procesu, ale nějak nebylo jak. Už jsem si teda zvykla, že jsem doma „z donucení“, takže naštěstí už mě přešly i deprese, které jsem z toho měla, ale stejně pořád chci jít pracovat. Blbé je, že dřív, než za rok a půl se do zaměstnání nedostanu (a třeba si pak zvyknu sedět na prdeli, že se mi fakt chtít nebude
)
@Nelisa píše:
Do sedmi let nejspíš proto, že nemusí do té doby platit zdravotní.
A bude dostávat mateřskou po celou dobu?
@PaníBovaryová píše:
Ona ale myslela, že bude doma na mateřské právěJako že doma může být jak dlouho chce, je mi celkem jasné
Může být hlášená na pojišťovně jako pečující o dítě do 7 let (nebo o dvě děti do 15 let tuším). To pak neplatí pojištění. (rodičák ale nedostává), maximálně příspěvek na péči, bylo li by její dítě nemocné.
@PaníBovaryová píše:
Tady jde jen o zdravotní, pokud pečuje o dítě do sedmi nebo dvě do patnácti let věku. Proto si myslím, že řekla do sedmi. Ale možná to řekla proto, že chce být doma do jeho nástupu do školy. ![]()
Popravdě řečeno se mi moc zpátky do práce nechce (jen když toho mám občas doma dost, tak si říkám, jak si vlastně v té práci odpočinu..) ![]()
@PaníBovaryová píše:
hádej ![]()