Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gladys píše:
hádej
Mně se to zdálo hned divné, když to na mě vybalila ![]()
@PaníBovaryová píše:
Mně se to zdálo hned divné, když to na mě vybalila
Asi nepotřebuje vydělávat, ale zároveň se jí nechce platit. ![]()
Mě se teda vůbec nebude chtít. Zvykli jsme si vstávat hezky mezi 9-10, bude to šok
teď při mateřské mám taky brigády, ale takový co můžu dělat s dětma, a jsem pánem svého času. Občas taky chodím venčit pejska, to tedy musím vstávat v 8
ale je to jen nárazově. a takhle mi to fakt vyhovuje, finančně to jde, ale až mi rodičák skončí, tak jen s brigádami bychom nevyšli, nebo vyšli, ale museli bysme se hodně omezovat. tak doufám, že bude ještě 3. mimi, aže mě to čeká až za dlouho. pokud nebude, tak mě to čeká za 2,5 roku, mám rodičák do srpna 2015 ![]()
Tak na jednu stranu se těším, že vypadnu z domova, dostanu se mezi lidi že bude po 3 letech konečně změna. Na druhou stranu to bude dost složité - nastupuju už ted a školku mám až od září, takže s hlídáním musí pomoct babičky.
Kdyby nešlo tolik o peníze, byla bych samozřejmě radši doma a chodila jen občas na brigádu…hlavně ted když bude jaro a léto…
Jinak doma lze zůstat do 7 let věku dítěte, ale zadarmo, pouze za ni bude placeno pojištění.
Ja jako totalni hyperaktivni pracovni maniak jsem si doma za ten cca rok tak zvykla, ze se do prace vubec netesim a doufam, ze jeste chvili nebudu muset ![]()
@PaníBovaryová píše:
A bude dostávat mateřskou po celou dobu?
To rozhodně nebude, mateřská je jen na 28týdnů (snad se nepletu) po porodu, pak navazuje rodičovská do 2,3,4 let dítěte a pak úřad práce. TO může být doma jak dlouho chce. Jen do 7mi let nemusí platit zdravotní, protože se stará o nezaopatřené dítě nebo tak nějak to je.
@Laaja píše:
To rozhodně nebude, mateřská je jen na 28týdnů (snad se nepletu) po porodu, pak navazuje rodičovská do 2,3,4 let dítěte a pak úřad práce. TO může být doma jak dlouho chce. Jen do 7mi let nemusí platit zdravotní, protože se stará o nezaopatřené dítě nebo tak nějak to je.
Hm, to není až tak velká výhra, být na alimentech, dávkách a dostávat jenom zdravotní bez sociálního pojištění. A to jí už bude 40.
Do práce se těším, i když si ještě počkám. Dokonce se mi o ní zdává. Ale je fakt, že se bojím, než se do toho zase dostanu ![]()
Tak ja šla u prvních dvou vždycky těsně přej jejich prvním rokem do práce a docela jsem se těšila, protože to nebylo na plný úvazek a tak jsem si užila obojího (dětí i práce), teď se třetím jsem chtěla zůstat tři roky doma, ale stejně přibližně po roce „dovolené“ mě láká dělat i něco jiného, takže alespoń nárazově prácuji z domova. Přiznám se, že na celý úvazek by se mi ale nechtělo.
@PaníBovaryová ale ona nedostane v podstatě nic. Zdravotní platit nemusí, sociální se platit nemusí, ale nebudou se jí ty roky započítávat do důchodu. Na pracáku dostane dávky jen po dobu pěti měsíců a je to dost bída. Může si zažádat tak o přídavky na dítě, což jsou stokoruny, příspěvek na bydlení. ![]()
Do práce se mi vracet nechtělo, děsila jsem se toho už rok dopředu ![]()
Nakonec jsem se vrátila doslova a do písmene na stejné pracovní místo, a to jsem zpět nechtěla za žádnou cenu ![]()
nakonec mě přesvědčila moje smlouva na dobu neurčitou, a vyšší pracovní třída, to, co mi zůstalo z dřívějška.
Někdy mě to leze krkem, stýská se mi po mateřský, po těch dlouhých procházkách dopoledne s malým, a taky po tom vyspávání do 8-9h.
No, co se dá dělat, účty se platit musí ![]()
Do práce se mi nebude chtít vrátit ale zase bych asi zcvokla, kdyby jedinou mou činností byla starost o domácnost. Proto se snažím rozjet práci z domova a skloubit obojí ![]()