Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Larr No, méně než státních, ale jelikož je většina lidí nechce platit, tak nebývá problém se do nich dostat (tedy ve větších městech, s vesnicemi zkušenost nemám)… třeba u nás obsadili poslední místo někdy v únoru a to patří mezi ty fakt levné.
@j.a.n.i1 : No ja nevim, mne prijde dost absurdni rikat „kdo chce, plati, kdo nechce, at zustane doma“, treba moje kamaradka ma VS, pracuje ve zdravotnictvi a vic nez polovina platu by padla na soukromou skolku. To mi prijde absurdni. Vysledek: pujde ze zdravotnictvi pryc, delat neco, co sice nestudovala, ale co plati lip. Nas stat vyhodil tedy zbytecne penize za jeji vzdelani, zdravotnictvi ma o mladeho cloveka s praxi min, a to nemluvim o tom, ze ona z toho jit mimo obor taky neni nadsena a stve ji to. Stejny priklad jsou ucitele a dalsi spatne placene, nicmene velmi potrebne profese. Takze pardon, ale mne prijde, ze statni skolky jsou potreba a ze jich je zoufale malo. Proto, ze tobe to tak vyhovuje, neznamena, ze muzou vsichni.
Ja ziju ve Francii a tady, i s platy nekoliknasobne vyssimi (minimalni mzda je cca 1120 eur) se neplati 400 eur za skolku…a uprimne receno jsem moc rada, ze jsem tady, v Cechach s totalne prekerni situaci matek malych deti bych byt nechtela. Ale za moje kamaradky mi ten pristup nasi vlady hodne vadi. Jeste, ze ta jejich politika aspon nejde z mych dani…
Já to říkám pořád… a to, že podstatně zkrátit rod. dovolenou a za ušetřené peníze poskytnout zaměstnavatelům takové podmínky, aby se jim vyplatilo zaměstnat ženské na zkrác. úvazek a to aspoň do 10 let věku dítěte. Dále, zřídit více školek a jeslí a fir. školek, což už chápající, z velkých firem dělají, za co jim patří velké díky. Ono je krásné být doma s dítětem do 3, 4 let, ale pak máte velké problémy s hledáním práce, když se nemáte kam vrátit nebo když nemáte hlídání. At si je, kdo chce, doma s prckem třeba do těch 4 let, ale už zadarmo. Ušetřené peníze by se fakt vyplatilo dávat do školek a zkr. úvazků. Vláda zalepí matkám pusu štědrými příspěvky a jsou z obliga. Fakt by se měli učit od západu, když už nám je předhazují, tak at od nich poberou aspoň věci, které mají smysl
Tak já se přiznám, že bych zkrácený úvazek nechtěla. Nikdy jsem nedělala nějakou hodně dobře placenou práci, takže když si to vezmu podle výplaty před mateřskou, tak bych měla plat na poloviční úvazek ještě menší než rodičák. A to je mi jaksi k ničemu.
Ale k otázce. Já se teda po rodičáku těšila do práce strašně, i když jsem věděla, že si budu muset hledat novou. Firma, kde jsem dělala předtím se stěhovala do ciziny. Nakonec se zadařilo, na pracáku jsem byla jenom měsíc (což v dnešní době považuju za úspěch). Pracovní dobu mám suprovou, práce taky dobrá, akorát ty peníze by mohly být lepší.
Ale sranda byla, když se mladší dceři blížily třetí narozeniny a známí okolo mně začali litovat, že budu muset jít do práce. A pak koukali, když jsem jim nadšeně líčila, jak se strašně těším.
Byla jsem doma skoro šest let a byl to strašnej opruz. Vesnice, bez kamarádek, chlap furt v práci a ve škole, prostě děs.
Teď je okolo mně hodně kamarádek, co maj malý děti a fakt jim nezávidím, když si uvědomím, že budou ještě několik let doma.
Já jsem se občas ve 2,5 letech už potom těšila do práce, šla jsem ve 3 dcery a teď pracuju a lítám do školky a koukám jak mi dcera roste před očima, jak mě čím dál míň potřebuje a já už jsem jen uhoněná jako kůň.
Doufám, že mi ještě jedna mateřská klapne. Ať si říká kdo chce co chce, tak opravdu ano, bylo to nejkrásnější období, hlavně být pánem svého času. To co prožím je hodně o běhu dostihového koně.
@Bavorov píše:
Já jsem se občas ve 2,5 letech už potom těšila do práce, šla jsem ve 3 dcery a teď pracuju a lítám do školky a koukám jak mi dcera roste před očima, jak mě čím dál míň potřebuje a já už jsem jen uhoněná jako kůň.
Doufám, že mi ještě jedna mateřská klapne. Ať si říká kdo chce co chce, tak opravdu ano, bylo to nejkrásnější období, hlavně být pánem svého času. To co prožím je hodně o běhu dostihového koně.
A o tom právě mluvím, že spousta ženských si myslí, že je jejich détě potřebuje jenom do 3 let a pak už asi ne, když jim nevadí pracovat na plný úvazek. Petko, ty děláš v tom ústavu, že? Tak to potom chápu, že ti prac. doba vyhovuje, ale málo ženských má takové štěstí, aby při plném úvazku měly i dobrou prac. dobu. Já bych třeba na plný úvazek pracovala, ale jenom pokud bych dělala jenom noční služby. Já dělám měs. max. 100 hodin a řeknu ti, že jsem ráda, že vůbec stíhám a fakt si nedovedu představit, že bych makala na plný úvazek, zvlášt, kdy se dcera chystá letos do první třídy. Já si myslím, že matkám prospěje víc, když nejsou uhoněné a v klidu stíhají a to si myslím, že spíš půjde při tom zkrác. úvazku. Ale nepopírám, že jsou tady i ženy, které levou zadní stíhají i plné úvazky, ale určitě je to většinou za pomocí babiček a školek, což já, hlavně ty prarodiče moc nechci zatahovat do hlídání, protože už si zaslouží odpočinek a chci, aby si vnoučátka užili hlavně, když oni budou chtít a budou se na to cítit
Ja pred MD pracovala nekolik let fakt intenzivne… A planovala jsem, ze cca po roce ditete se zas vratim naplno do prace (standardni evropsky model). ![]()
Realita je takova, ze do sve ( velmi lukrativni a super) prace uz se nikdy nevratim, na pul uvazek se venuji rodinne firme a chci to tak mit i nadale ![]()
Hvezdna kariera sla nejspis definitivne do kytek, ale i s tim se da zit.
@karinka píše:
Petko, ty děláš v tom ústavu, že? Tak to potom chápu, že ti prac. doba vyhovuje, ale málo ženských má takové štěstí, aby při plném úvazku měly i dobrou prac. dobu. Já bych třeba na plný úvazek pracovala, ale jenom pokud bych dělala jenom noční služby.
Jo, jo, dělám. Právě že já mám většinou ty noční služby, tak mi to vyhovuje. Doma jsem celý den, dopoledne se vyspím a odpoledne mám čas na děti. Nebo když jsou nemocný, můžu si je nechat doma.
Ale jestli nám zavedou dvanáctky denní (a že se o tom uvažuje), tak budu v čudu. Vůbec si nedovedu představit, jak to zkloubíme s manželovýma dvanáctkama a jeho školou. ![]()
@AnnaF píše:
@j.a.n.i1 : No ja nevim, mne prijde dost absurdni rikat „kdo chce, plati, kdo nechce, at zustane doma“, treba moje kamaradka ma VS, pracuje ve zdravotnictvi a vic nez polovina platu by padla na soukromou skolku. To mi prijde absurdni.
Víš ono všichni brečí jak nejsou školky, nejsou školky… ale to že má neskutečně vysoké procento dětí odklad (a vysoké procento z nich zbytečně - jen aby si prodloužily dětství) to už nikdo neřeší, kdyby opravdu šli později jen ti, kde je to opodstatněné, tak by míst hned bylo víc.
A že půlka platu padne na školku, no buď padne půlka platu, nebo budu doma a nebudu mít žádný plat a možná ani tu práci, pokud mi zaměstnavatel neschválí neplacené volno - tak nevím, co je absurdnější ![]()
@j.a.n.i1 :…nebo, zapominas treti moznost, pujdu mimo obor jen kvuli penezum, protoze jsem chytra zenska, co si poradi, ale stat zbytecne investoval do meho vzdelani, ja nejsem stastna, ze beru praci mimo obor jen proto, ze muj plat bude vyssi a nepujde ho tedy na skolku pulka. Ale ve vysledku na tom trati vsichni, krome tedy majitele soukrome skolky, samozrejme. A bohuzel, odchod z podobnych duvodu je prave ve skolstvi a zdravotnictvi jasny, protoze s platem tam soukromou skolku nezaplatis, rikat „bud to zaplatis, i kdyz je to pulka, no a co, nebo jsi doma“ je totalni alibismus, jak kdyby plat byl nejake kapesne nebo co, na hadriky a dovolenou a hamizne matky nechtely dat vic nez pulku za hlidani. Jako kdyby se dalo vyzit z treba 7500kc, co ti po zaplaceni skolky zbydou…a to nemluvim o tom, ze nekdo ma deti treba dve. Souhlasim, ze odklady jsou taky velky problem, ale neni v nich jadro pudla, to je v tom, ze se u nas proste skolky a jesle masivne zrusily jako komunisticky prezitek a kdo vi co jeste, a stat je nechce znovu tvorit, mist je celkove malo a tvrdit opak je zavirani oci pred realitou ostatnich, co nejsou vyvojari software a nezijou tvuj zivot. Te moji kamaradce, o ktere pisu, na dvoulete dite ani nedaly prihlasku, rekli ji rovnou, ze dvoulete ani nezapisujou na cekaci listinu, ze mu musi byt nejmin tri. A protoze nova mista jsou vzdycky v zari a kamaradky syn je lednovej, tak si bude moct podat prihlasku nejdriv, az budou diteti vic jak tri a pul roku. To mi opravdu neprijde normalni.
Když jsme u těch financí - to už mi víc vadí, že dáme polovinu a víc platu za nájem
.
@AnnaF píše:
@j.a.n.i1 : No ja nevim, mne prijde dost absurdni rikat „kdo chce, plati, kdo nechce, at zustane doma“, treba moje kamaradka ma VS, pracuje ve zdravotnictvi a vic nez polovina platu by padla na soukromou skolku. To mi prijde absurdni. Vysledek: pujde ze zdravotnictvi pryc, delat neco, co sice nestudovala, ale co plati lip. Nas stat vyhodil tedy zbytecne penize za jeji vzdelani, zdravotnictvi ma o mladeho cloveka s praxi min, a to nemluvim o tom, ze ona z toho jit mimo obor taky neni nadsena a stve ji to. Stejny priklad jsou ucitele a dalsi spatne placene, nicmene velmi potrebne profese. Takze pardon, ale mne prijde, ze statni skolky jsou potreba a ze jich je zoufale malo. Proto, ze tobe to tak vyhovuje, neznamena, ze muzou vsichni.Ja ziju ve Francii a tady, i s platy nekoliknasobne vyssimi (minimalni mzda je cca 1120 eur) se neplati 400 eur za skolku…a uprimne receno jsem moc rada, ze jsem tady, v Cechach s totalne prekerni situaci matek malych deti bych byt nechtela. Ale za moje kamaradky mi ten pristup nasi vlady hodne vadi. Jeste, ze ta jejich politika aspon nejde z mych dani…
Ale která z nás tu buduje kariéru a pracuje ve svém oboru, který pár let studovala a pak v něm pracuje dále a ještě to skloubí s dětmi a prací manžela
- takových tu počítám moc nebude
.
@AnnaF píše:
@j.a.n.i1 :…nebo, zapominas treti moznost, pujdu mimo obor jen kvuli penezum, protoze jsem chytra zenska, co si poradi, ale stat zbytecne investoval do meho vzdelani, ja nejsem stastna, ze beru praci mimo obor jen proto, ze muj plat bude vyssi a nepujde ho tedy na skolku pulka. Ale ve vysledku na tom trati vsichni, krome tedy majitele soukrome skolky, samozrejme. A bohuzel, odchod z podobnych duvodu je prave ve skolstvi a zdravotnictvi jasny, protoze s platem tam soukromou skolku nezaplatis, rikat „bud to zaplatis, i kdyz je to pulka, no a co, nebo jsi doma“ je totalni alibismus, jak kdyby plat byl nejake kapesne nebo co, na hadriky a dovolenou a hamizne matky nechtely dat vic nez pulku za hlidani. Jako kdyby se dalo vyzit z treba 7500kc, co ti po zaplaceni skolky zbydou…a to nemluvim o tom, ze nekdo ma deti treba dve. Souhlasim, ze odklady jsou taky velky problem, ale neni v nich jadro pudla, to je v tom, ze se u nas proste skolky a jesle masivne zrusily jako komunisticky prezitek a kdo vi co jeste, a stat je nechce znovu tvorit, mist je celkove malo a tvrdit opak je zavirani oci pred realitou ostatnich, co nejsou vyvojari software a nezijou tvuj zivot. Te moji kamaradce, o ktere pisu, na dvoulete dite ani nedaly prihlasku, rekli ji rovnou, ze dvoulete ani nezapisujou na cekaci listinu, ze mu musi byt nejmin tri. A protoze nova mista jsou vzdycky v zari a kamaradky syn je lednovej, tak si bude moct podat prihlasku nejdriv, az budou diteti vic jak tri a pul roku. To mi opravdu neprijde normalni.
@AnnaF píše:
@j.a.n.i1 :…nebo, zapominas treti moznost, pujdu mimo obor jen kvuli penezum, protoze jsem chytra zenska, co si poradi, ale stat zbytecne investoval do meho vzdelani, ja nejsem stastna, ze beru praci mimo obor jen proto, ze muj plat bude vyssi a nepujde ho tedy na skolku pulka.
Jasně, rozhodně to udělá kvůli půl roku až jednomu roku, kdy bude mít problém se státní školkou… protože jak sama píšeš, ve 3,5 se dítko dostane. Kdo chce jít mimo obor, tak tam kvůli penězům půjde, svádět to na školku je malinko alibismus.
A že se státu nechce tvořit nové školky celkem chápu (ač mě to taky netěší) ale prostě jsem se holt trefila do největšího baby boomu, který už zase opadá, takže než ty školky otevřou, tak už zase bude dětí méně a co s nima pak budou dělat - zase je zavřou?
Myslím, že úplně 100% kariéra a rodina s malými dětmi u ženy se skloubit nedá. Něco jiného je dělat tu práci, která mě baví a částečně naplňuje, to snad není takový problém, pokud žena práci s malými dětmi sežene. Ale já osobně fandím holkám, které se dokáží dětem věnovat jak to jde a mají možnost pracovat třeba z domu, myslím, že je to pro děti a celou rodinu to nejlepší.
Ale netvrdím, že to vždycky jde. Ať si to připouštíme nebo ne, myslím, že ženy mají víc s dětmi. Ale asi mě některé ukamenují. ![]()
Já se teda naopak těším, jak budu od září doma, bez práce. Dobrovolně
Syn jde do 1. třídy, bude dojíždět, tak chci s ním jezdit ráno autobusem v klidu do školy a pak po obědě zase domů. Tak půl roku. Dál máme 4 holky, ale ty jsou už na střední. Teď pracuji. Od synova narození jsem v jednom kole. Zakládaly jsem s kamarádkama rodinné centrum, pak jsem přešly do mateřského centra na jiném místě a to do konce mojí mateřské. Pak jsem šla na plný úvazek. Během dalších 3 let jsem vystudovala při práci VŠ a teď se už těším na zasloužený odpočinek. Jako do důchodu.
Aspoň půl roku. Budu pracovat jako dobrovolník pod Charitou - vyučovat děti, vyvařovat mým dětem ( nechodí na obědy ve školách), možná brigádu.