Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@blumen děti jsem měla v 27 a dnes to cítím, že jsem měla ještě tak dva roky počkat a mezitím poznat svět a získat víc pracovních zkušeností. Já osobně spíš neznám takovou, co by říkala, že měla mít děti dřív.
@kacaba379 píše:
Myslím, že je to spíš o naturelu, než věku. Jsme s mužem stejně staří, on s klukama řadí jak černá ruka a mě to prostě moc neba. jinak já bych nespěchala, nerikam, že je třeba čekat do 30,ale do 25 klidně jo. Ještě bych si být zakladatelkou užívala života ve dvou a bez větších starostí.
Mě osobně uz tech 25 na první dítě přijde strašně moc. Je pravda, ze mi někdy chybí, ze nemůžeme v létě k rybníku, do kina nebo posedět na zahrádku, obzvlášť co se v létě tak dlouho stmiva
ale já si tohle strasne užívám. A to bych do sebe dřív nikdy neřekla
navic i pritel je uzasnej a stara se skvěle.
Zakladatelko, miminkem se život opravdu hodne meni. Doslova od základů. Neexistuje, ze budes moct kamkoliv, kdykoliv. Všechno se musí plánovat, a to ještě pokud máš vůbec hlídání. Minulý víkend nam moje mamka poprvé pohlidala oba prcky na 3 hodiny a my po 9 měsících s přítelem vyrazili na procházku samy 2. Bez kočárku jsem si připadala jak bez ruky
Navic jsem stratila vsechny pratele, protoze chodi na vysoke a resi, kde si přivydělat na brigade a kdy jit posedet do hospody. A my máme uz ted trochu jiný život a starosti ![]()
@Popokatepetla píše:
@blumen děti jsem měla v 27 a dnes to cítím, že jsem měla ještě tak dva roky počkat a mezitím poznat svět a získat víc pracovních zkušeností. Já osobně spíš neznám takovou, co by říkala, že měla mít děti dřív.
Moje ségra to nedávno mému partnerovi řekla. Měla dceru v 29 a říkala teď, když je jí přes 40, že kdyby věděla to, co ví teď, určitě by měla dítě dřív. Nespecifikovala to dál, ale celkem ho to přemluvilo. ![]()
@Popokatepetla píše:
Ja jo, my deti nechteli, pak jedno, pak jsem se ja rozhodla ve 30-ti, ze teda jo a muz neprotestoval. A nakonec jsme nadseni oba a porad rikame, proc jsme si deti neporidili uz driv. Ale zase bysme necestovali a podobne, nebyli bysme asi tak zrali na deti, no. Uvazujeme uz i o druhem postupne
kamaradka minimalme jedna rika to stejne, co my, ze mohli zacit klidne driv a ted jich mit vice ![]()
@Litta píše:
Moje ségra to nedávno mému partnerovi řekla. Měla dceru v 29 a říkala teď, když je jí přes 40, že kdyby věděla to, co ví teď, určitě by měla dítě dřív. Nespecifikovala to dál, ale celkem ho to přemluvilo.
To ti vysvětlím jednoduše, dnes, když jí je přes těch 40, už by měla pokoj… ![]()
Tím se uklidňuji já, když už jsem si neužila mládí, tak si alespoň užiju ten střední věk s již odrostlými dětmi.
@blumen píše:
Tak to ja zase vubec neznamu nas ale tolik lavicek ani neni, spis 1-2
rodice sedi na piskovisti
Tohle zase neznám ja. Minule léto jsem na písku byla se synem sama a po hodine uz jsme stavěli hrad jeste s dalšími 5 prtaty
občas ostatní děti i houpu na houpackach, protože vidí, ze houpu syna, chtějí taky, ale maminky prostě tím zadkem nehejbnou. Nebo jim pomáhám na skluzavce. Na druhou stranu, jsem rada, ze má synek okolo sebe děti a nemám problém se nachvilku „postarat“ i o další ![]()
@hehehe píše:
U tebe to bude o povaze, ne o věku, mít od sebe děti v rozmezí roka, tak mi asi hrábne dočista…
Nebylo to úplně plánované, ale teď uz bych nemenila
první 3 měsíce byl ocistec, ale teď uz jsem si zvykla, ze si neodpocinu
navíc, můžu být ráda, ze druhé mimi nebyly dvojčata, protože přítel jich má několik v rodině ![]()
@Terezxx OT, ale dvojčata na příteli nezáleží. Dvojvaječná se dědí po ženské linii a jednovaječná jsou „chyba“ v dělení vajíčka. Takže toho se obávat nemusíš, kdybyste se jednou rozhodovali pro třetí ![]()
@Terezxx píše:
Nebylo to úplně plánované, ale teď uz bych nemenilaprvní 3 měsíce byl ocistec, ale teď uz jsem si zvykla, ze si neodpocinu
navíc, můžu být ráda, ze druhé mimi nebyly dvojčata, protože přítel jich má několik v rodině
@Terezxx píše:
Mě osobně uz tech 25 na první dítě přijde strašně moc. Je pravda, ze mi někdy chybí, ze nemůžeme v létě k rybníku, do kina nebo posedět na zahrádku, obzvlášť co se v létě tak dlouho stmivaale já si tohle strasne užívám. A to bych do sebe dřív nikdy neřekla
navic i pritel je uzasnej a stara se skvěle.Zakladatelko, miminkem se život opravdu hodne meni. Doslova od základů. Neexistuje, ze budes moct kamkoliv, kdykoliv. Všechno se musí plánovat, a to ještě pokud máš vůbec hlídání. Minulý víkend nam moje mamka poprvé pohlidala oba prcky na 3 hodiny a my po 9 měsících s přítelem vyrazili na procházku samy 2. Bez kočárku jsem si připadala jak bez ruky
Navic jsem stratila vsechny pratele, protoze chodi na vysoke a resi, kde si přivydělat na brigade a kdy jit posedet do hospody. A my máme uz ted trochu jiný život a starosti
Jo, to chápu a věřím, ze pratele se najednou vytratí. Ja se na to období i tak hrozne teším
![]()
@Popokatepetla píše:
@Terezxx OT, ale dvojčata na příteli nezáleží. Dvojvaječná se dědí po ženské linii a jednovaječná jsou „chyba“ v dělení vajíčka. Takže toho se obávat nemusíš, kdybyste se jednou rozhodovali pro třetí
To jsem vůbec nevěděla, děkuji za info!
chceme ještě do budoucna jedno miminko, tak snad se nepostesti a žádné dělení nenastane
pritelova babička ma prave dvoje dvojčata po roce, tak jsem trošku byla ve stresu, ale teda zbytečně ![]()
@Jj.Mm píše:
Jo, to chápu a věřím, ze pratele se najednou vytratí. Ja se na to období i tak hrozne teším![]()
Ono si zase najdete jiné kamarádky, to ne, ze ne. Ale mým přátelům strasne dlouho trvalo než pochopili, ze uz ven prostě nebudu moct chodit, a že už ani nějak nechci. Pár jich zbylo, občas se na nas dojedou podívat, cca. 3× za rok, ale tím to končí
mezi maminkami v okolí jsem si zatím taky žádnou nenašla, protože tu jsou jen samé starší, ale nějak mi to zatím nechybí. Navíc jsem z dětí tak vyřízena, ze na nějaké vybavovani nemám stejně čas.
ale nechci vás vubec od toho odrazovat! byt maminkou je to nejkrásnější, co může život zene dát. ![]()
Být zakladatelkou, tak ještě rok spíš dva počkám, přece jen jsou spolu s přítelem teprve dva roky, měli by si užívat jeden druhého. A svatbu bych určitě před dětmi chtěla, nedovedu si představit jak si holka s malým dítětem užije svatbu. Známí si nejdřív pořídili jedno dítě pak druhé teď se ten kluk vymlouvá na to že počká se svatbou až budou děti větší aby z toho měli rozum, jednomu je 6 druhému čtyři roky, přítelkyni skoro čtyřicet a vdávat se chce už jakou dobu, ale chlap ne a ne jí požádat o ruku a všem vykládá jak jim to ohromě vyhovuje. Věřím, že jemu to určitě vyhovuje, ale ženská se ve čtyřiceti už vdávat moc nechce, a nemůžu si pomoct, ale vypadá to i divně, když je to mamina od dvou odrostlých dětí a jde v bílém k oltáři.
@Jj.Mm píše:
Ahoj holky, potřebuji radu a vypsat se. Je mi 21, letos v lete mi bude 22. Příteli tez. Je pracujici uz delší dobu, vydelava jak kdy, většinou ale pod 30 tis ne. Ja nastoupila v zari do práce. Takže pul roku. Mam středoškolské vzdělání. S přítelem chodíme 2 roky, 1.5 spolu žijeme. Máme hypotéku na byt 3,1. Máme něco našetřeno a setrime samozřejmě dal. Ted k věci chceme hrozne dítě. Ja se trosku bojím přeci jen je to něco nového. Ale přejeme si ho opravdu uz asi rok. Přidávám si na instargram maminky s miminkama a kochame se. Milujeme děti. Porad přemýšlím co a jak bude, finančně, chod domacnosti, atd. Mam dobrou praci, moc dobre placenou ne, ale jinak dobrou. Problém je také v tom, ze nechci udělat „podraz“ nechci tak brzo odejít. Bojím se reakce…chci se vás dal zeptat jak to je s mateřskou. Je to nějak podle odpracovaných dni? Kalendářních, pracovních? Budu moc ráda, za vaše názory…
Priklanim se k nazoru, alespon dva roky pockat. Jste fakt hodne mladi, cerstve zamilovani. Jenze, jak už tu ostatni holky psaly, realita je casto nekde uplne jinde.
Ja par takovych mladych rodin znam a bohuzel, vetsina uz je od sebe.
Treba proto, ze mlady kluk po porodu mel pocit, ze ho vse omezuje, zamilovanost najednou opadla, denodenni starosti uz jim neprisly v realu tak super, vetsina vrstevníku ma volno kdy chce, bali holky, muzou cestovat…a doma treba ubrecene mimi, utahana a nevyspana pritelkyne, ktera najednou neni ta beztarostna holka. Poradna dovolena na dlouhou dobu pase…
Jako, muze to vyjit, co by ne. Ale na Vasem místě, bych si jeste uzila spolecneho vztahu, doplatila alespon auto, jeste navrsila úspory a uvidite.
Jestli jste spolecne ale vsechno opravdu poctive probrali, od predstav az po finance, co jak bude, pocitate se vsim co k detem patri, tak klidne do toho ![]()
@Jj.Mm Já si myslím, že to není o věku, ale o vyzrálosti a životních zušenostech. Protože to je to, co dítěti předáváme a co nám pomáhá s jeho výchovou.
Dvacetiletá holka může stát nohama na zemi a být už „otestovaná“ životem, stejně jako čtyřicetiletá může být naivní nevyzrálé a nezodpovědné „tele“.
Je dobré mít něco odpracováno, už kvůli nároku na PPM, praxi a možnosti se někam vrátit nebo mít alespoň šanci najít si po rodičáku adekvátní zaměstnání, a zkušenoste (přeci jen, vztahy a situace na pracovišti nebo s klienty/obchodními partnery, jsou něco jiného, než vztahy ve škole.
Co se „podrazu“ na zaměstnavatele týče, tak bych to neviděla tak žhavě. Ono člověk míná a pánbůh mění. Nastoupila jsem do práce, když se tam jedna slečna vdávala. Všichni čekali, že do roka oznámí odchod na mateřskou. Pět let uteklo, já mezitím povila dvě děti a ona dotyčná již několikrát povýšila, ale je bezdětná a lítá po lékařích.
S partnerem máte první krok za sebou (vybudování společné bydlení), já osobně jsem konzervativní a před založením rodiny preferuji i svatbu (ona taková příprava svatby taky umí vytříbit charaktery a odhalit, kde vztah může kulhat na obě nohy). Pak je tu i ta racionální stránka věci (kdyby se něco stalo - dědění, důchod, společné jméno). Něco se dá samozřejmě ošetřit i jinak.
Nicméně je potřeba si uvědomit, že miminko nejsou roztomilé fotky na sociálních sítích, vystajlované bejby a nákupy výbavičky. Miminko je miminko tak maximálně rok, spíš míň. Pak je to osobnost a závazek na dalších 18 let života. Jedna velká černá díra na energii, čas a peníze. Nejde vrátit, nejde vypnout a občas rozhodně nemusí být sluníčkové.
Takže rodinu zakládejte, až budete chtít dítě se vším všudy, ne jen miminko a jakoobjekt k vystavování na FB. ![]()
@Tichošlápek píše:
V praci s tím musí počítattaky nemusíš otěhotnět hned a těhotenství je dlouhé. Ale vdala bych se. Jsem konzerva, ale proste pokud by přítel tak moc chtěl dítě, tak i se mnou a prstýnkem
mám stejný názor ![]()