Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dostuduj, pak běž nejlíp aspoň na rok do práce ať máš nějakou praxi a vemte se. Nedělejte si dítě jen tak protože ty chceš teď hned, ale buď zodpovědný budoucí rodič. Je ti 18, není kam pospíchat. A taky by jste spolu měli nějaký rok bydlet a hospodařit, aby ses pak nedivila.
@kaja00 píše:
Vydrzela bych. Po skole tak rok dva pracuj at mas po rodicaku praxi a nejlepe se kam vratit. Taky si myslim, ze svatba by nebyla na skodu.
Hlavne teda kdyby nahodou te otec ditete opustil, tak at mas nejake sve nasetrene penize.
O svatbě jsme se bavili… Chtěl by mít svatbu než se to narodí
Začala bych po maturite, minimálně ať se nestresujes zkouškou jako těhotná. Idealni by tedy bylo, pokud bys pred otehotnenim alespon rok, dva pracovala…
@pikola píše:
Dostuduj, pak běž nejlíp aspoň na rok do práce ať máš nějakou praxi a vemte se. Nedělejte si dítě jen tak protože ty chceš teď hned, ale buď zodpovědný budoucí rodič. Je ti 18, není kam pospíchat. A taky by jste spolu měli nějaký rok bydlet a hospodařit, aby ses pak nedivila.
Bydleli jsme spolu rok. Má mě v opatrovnictví babicka, která dala souhlas, že s přítelem můžeme bydlet spolu. Teď si našel lepší práci, bohužel daleko ode mě, takže spolu už nebydlíme.
@EliElis píše:
Chci názor, nechci říct, co mám dělat. Proto píšu sem, abych těch názorů měla více.
Kdybys byla moje dcera, tak ti řeknu, že máš ještě minimálně 5 - 6 let času na to, být mladá maminka. Za tu dobu můžeš ještě něco nastudovat a zažít, napracovat a našetřit, může se ti změnit pohled na budoucnost i na partnera. Takže za mě říkám, nech to teď být a za těch pět let uvidíš. Jsi jen papírově dospělá, dej si trochu času, než se usadíš. Není kam spěchat.
@EliElis píše:
Ahoj všem. Chtěla bych se poradit o jedné věci. Je mi 18 let, za chvíli mi bude devatenáct. Jsem ve čtvrtém ročníku střední školy. Chtěla bych dítě. Mám samozřejmě přítele, který pracuje a uživil by nás. Momentálně nastoupil do nové práce, tak jsme si řekli, že necháme ještě nějaký čas, aby se v práci rozkoukal a chtěli bychom se začít snažit do konce roku. Myslíte, že je to dobrý nápad, nebo se máme začít snažit až po maturitě? Jen podotýkám, že příteli je 27 let. Děkuji za vaše nazory.Příspěvek upraven 17.09.20 v 08:33
proc se tahas s klukem o skoro 10 let starsim?
Proc rikas, ze by te pritel mel uzivit. To bys snad mela ty sama, ne? Co tahle si najit praci, par let pracovat, udelat si nejake financni rezervy, treba nasetrit 300 tisic jako absolutni miminum a POTOM se zamyslet nad miminkem.
Proc si chces posrat zivot hned po maturite?
Tohle proste clovek nepochopi. Ale kazdy sveho stesti strujce.
Dostuduj, najdi si práci, vemte se s přítelem a bydlete spolu a žijte dospělý život. Pak plánujte další odpovědnost, tedy dítě. Máš fůru času a je zbytečné si komplikovat život a dokončení studia předčasně.
@EliElis no, takže ideální doba na dělání dítěte není, svatbu chce taky před dětma, tak kam pospícháš? Teď máte navíc vztah na dálku
Já kdybych měla mít dítě s klukem, se kterým jsem trávila čas v devatenácti, tak jsem dávno zase rozvedená.
A takových jsou určitě mraky.
V dnešní době je to moc brzo na tak závažná rozhodnutí. Ano, někomu to třeba vyjde a existují, ale je to minimum případů, velká vyjímka, a za tím si stojím. Než se člověk usadí, chce to nějaké zkušenosti aby člověk alespoň zhruba věděl, co opravdu chce.
Příspěvek upraven 17.09.20 v 08:56
@Ms.Ragdoll píše:
Kdybys byla moje dcera, tak ti řeknu, že máš ještě minimálně 5 - 6 let času na to, být mladá maminka. Za tu dobu můžeš ještě něco nastudovat a zažít, napracovat a našetřit, může se ti změnit pohled na budoucnost i na partnera. Takže za mě říkám, nech to teď být a za těch pět let uvidíš. Jsi jen papírově dospělá, dej si trochu času, než se usadíš. Není kam spěchat.
@Ms.Ragdoll píše:
Pro mě partner hodně znamená. A celá jeho rodina. On má úžasnou rodinu, kterou jsem já nikdy neměla. Moji rodiče byli oba starší. Neměli na mě tolik síly. Přítelova mamka je mladá, měla děti v 18- ti a teď si to pochvaluje.
Prvně dostuduj, pak běž do práce, získej praxi, našetři si peníze (a to dost), nikdy nevíš, co se stane za rok, dva. Zabezpeči se, protože rodičovská není moc vysoká. A nespoléhej nato, že Vás chlap uživí. Spoléhej se vždy sama na sebe, jestli to zvládneš v případě horších scénářů.
Dítě není panenka, není k tomu, aby uspokojilo tvoje “já chci”. Je to ten největší závazek v životě. Dítě by mělo přicházet ve chvíli, kdy jsi mu schopná poskytnout to co potřebuje a uspokojit jeho i své potřeby bez závislosti na další osobě. Chápu, že někdo touží po dítěti, ale je potřeba přemýšlet hlavou a ne dělohou. Věř mi, že tohle je náročný i pro rodiny s dvěma příjmy, natož jen s jedním. Ono to sice vypadá hezky, že vás přítel uživí, ale ty dostaneš rodičák až po porodu a do té doby bude financovat z jednoho platu všechno, to už tak dobrý není. Zjistíš, že si mu musíš říkat o každou korunu, že si nemůžeš koupit pro mimčo to, co by jsi chtěla, ale jen to, co si můžete s hodně omezeným rozpočtem dovolit. Chceš dítě? Tak buď zodpovědná. Nejdřív dokonči školu, pak aspoň rok odpracuj ať máš příjem, něco našetřeno a vytvořeno nějaké zázemí. Nechovej se jako rozmazlená holčička, co si vyfňuká panenku. Chceš skočit do světa dospělých, tak se dospěle chovej.
@EliElis píše:
Pro mě partner hodně znamená. A celá jeho rodina. On má úžasnou rodinu, kterou jsem já nikdy neměla. Moji rodiče byli oba starší. Neměli na mě tolik síly. Přítelova mamka je mladá, měla děti v 18- ti a teď si to pochvaluje.
No ale ty nemáš na děti zázemí
nemáš ani dostudováno, nemáte ani společné bydlení. Tak proč teď?
Ja bych pockala. Jsi mlada a mas vsechno pred sebou. Deti jsou hlavne starosti. Uzivej si zivota dokud muzes. S detmi uz to nepujde.
Vsak tvoje věc, ale pak sem nechod brečet a ptát se, na jaké příspěvky máš nárok, že si sama s dítětem, nic neumíš a nic nemáš