Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Většinou ano. Ne tak kvůli výpovědi (můj zaměstnavatel je zlatý) ale jednoduše kvůli penězům. Marodit se totiž finančně fakt nevyplatí
Navíc své si většinou vyberu na OČR kvůli dítěti. I tak je ta výplata téměř každý měsíc díky tomu nižší.
Teď jsem teda zůstat doma musela protože mám úraz nohy (pracuji ve stoje) a nadšená z toho nejsem. Kvůli kašli, rýmě, teplotám atd. doma nezůstávám.
Nechodim. Ten tyden na vyplate sice poznam, ale mam to stesti, ze se omezim leda v nakupech zbytecnosti a trajdanim po obidcich, kafickach a vecircich, coz s nemoci stejne nejde. Strasne me vytacej kolegove co si to prihasi do prace, misto pozdravu okychaj celej tym, vesele zahlasej ze maj sice anginu a antibiotika, ale ze si nemohli nechat ujit ten dnesni meeting. Kterej stejne stravi smrkanim a srkanim zazvorovyho caje. A pak mame anginu vsichni. Muj zamestnavatel neschopenky a OCR neresi, pri mene zavaznych virozach ti ohleduplnejsi mohou z domova, kdyz uz se neudrzime vsede, berem si neschopenky. Moje osvicena sefova uz dokonce natvrdo ty mene ohleduplne posila k doktorovi rovnou. Pokud si vypadek prijmu nemuze dovolit, dela z domova.
Do práce chodím nachlazená normálně. Dělám s lidma za přepážkou (sklem) a sem tam mě prostě někdo nakazí, bohužel. Neschopenku sem měla jednou v životě (tehdy barmanka), když sem musela na operaci + 14 dní doma, na výplatě to bylo velmi znát přišla sem řádově o tisíce korun, dovolenou mi dát tehdy nechtěli, už nikdy více, děkuji pěkně.
@j.a.n.i1 píše:
@krtek93 Tak já třeba takhle silně nachlazená rodila… jo, taky ze mě myslím neměly ty další dvě paní na pokoji radost, ale co se dalo dělat, samostatný pokoj volný nebyl a bylo dost plno, takže ani personál s tím nic nevykouzlí.
Tak já bych to asi dneska už taky neviděla tak tragicky, ale tehdy - první (a jediný) dítě, maličký, křehoučký (já nikdy novorozence ani neviděla, nedržela v ruce, vždycky až tak půlroční dítě), já „poučená“ ze všech kurzů, jak mám dítě celý šestinedělí pomalu izolovat od vnějšího světa, jinak určitě chytí něco hroznýho… No zpětně se tomu usmívám. Mimochodem, nějak pár dní před vypočítaným TP jsem taky měla pořádnou virózu, kašel hroznej - jsem se modlila, ať nezačnu rodit, to bych snad neudýchala
„Naštěstí“ jsem dost dlouho přenášela, stihla jsem se úplně uzdravit.
Nechodim. Zustavam doma a pracuju na home office, abych nenakazila ostatni. Navic se driv vylecim.
@Lychee13 píše:
To je sice pěkný, ale zase proč já mám potom doma ležet v horečkách a utratit x stovek v lékárně kvůli tomu, že je někdo na tom finančně špatně?
A jak víš, že to chytíš od nich? Známí je třeba bacilonosič, sám nikdy neonemocní, ale nemoci roznáší
Já jsem jednou udělala „scénu“ v kadeřnictví, když mě chtěla stříhat silně nachlazená kadeřnice. Stejně tak zbožňuju nachlazené prodavačky, co chrchlají do jídla a rýmu si otírají hřbetem ruky.
Nemoci se mě kvůli chronickým problémům drží, tak jsem na to opatrná.
Většinou nechodím, maximálně občas při doznívající rýmě. Naštěstí mám rozumnou šéfovou, se kterou se v případě nemoci můžu domluvit na home office. Ale i když kolem sebe samozřejmě taky nemám ráda nemocné lidi, nikdy by mě nenapadlo odsuzovat je proto, že chodí do práce. Narovinu, pokud bych potřebovala zaplatit nájem a nakrmit děti, taky budu radši myslet na sebe, abych toto zvládla, než na kolegyni, která kvůli mně možná chytí rýmu.
Holky, stejně je to směšný. Půlka těhulí jde na nemocenskou hned a trčí na ní osm měsíců, ale když jsou nachlazené, je to óbr problém se vyležet.
@Anonymní píše:
Ano, chodím nemocná do práce - nechci o práci přijít.. Zůstala bych doma jen kdyby mě skolila horečka a pořádná chřipajzna. Jakmile kašlu či mam jen rýmu do práce chodím. Nemám jistou smlouvu.. Když jsem dělávala jinde a měla smlouvu na neurčito bylo to o něčem jiném. Teď si opravdu kvůli rýmičce nemůžu dovolit přijít o dobrou práci. I kolegyně chodi do práce nemocné - vždycky si to přehodíme jedna na druhou..společně se léčíme..a společně pak máme zas klid![]()
Tez to tak praktikuji behem 3 let po druhe na neschopence jen kvuli horeckam, dokud mam jen zvysene a ne horecky do prace jdu. V necem nahraditelna jsem a v necem ne. Jsem rada kdyz zvladnu vse vcas. Minule me to vyslo zrovna na podklady dokud jsem byla doma jsem delala z domu co slo i na neschopence, nemam nahradu. A jak jsem prisla tak co uz bylo v papirove podobe tak dodelavala v praci. Tentokrat az po podkladech a horecky tak su doma a hl. uc. si kdyz tak uz sve dohleda doufam. Vim ze to budu mit na talerku proc nechodim i s horecku sak ona chodiva. Jsem mlada deti mit chci a uz tak nemam zdravi na100% tak proc temu pridavat. Zrovna ted je to po druhe za celu dobu. A jestli srdce zdrave snad ano, i kdyz me v detsvi meli delat nejake vysetreni srdce, ale nedelali kvuli nizkemu tlaku, tak vim ze kdyz horecky a tak, me hlava nemysli na toz na pocitani a evidenci dokladu a jeste kontroly jejich. Vim, ze bych to mela vsecko blbe nesoustredila bych se jak mam. Pro ostatni jsem ulejvak a reknou ze nkdy v zivote neschopenku nepotrebovaly. Na to vim ze kvuli terminum chodi i s horeckama do prace. Vse jen proto, ze urady chteji vseho kvanta a neni prostor na klidne tempo. A pak staci mala chyba nas druhych co s ni souvisime a uz jsme zavarili. Nebim zda delam spravne a jestli jsem ulejvak pro nektere at si to mysli, kazdy mame zdravi jen jedno. Matka jako prodavacka vse prechazela cely zivot a ted po 50tce se ji vse hrouti neschopenky casto protoze co by driv presla a treba s atb. do prace tak ted konciva casto az na kortokoidech a casto se to timto stylem zvrtne na zapal plic i s pruduskama. Pak je to nekolik tydnu az mesicu. Taky rikala ze ji nikdo nezastoupi a musi jit. A az doslo na to ze uz nebylo zbyti a neschopenka byla vse zmakli a nikdo nikeho nebyhodil. Jen si nese nasledky ze vznikly alergie a klouby a imunita na nic kdyz nachlazeni zacne vzdy to skonci na silnych atb kdy uz Mudr. rekne ja se vas neptam tady tu neschopenku mate a hotovo. Takze nevim zda tento styl byl k zivotu uzitecny. ![]()
Já tedy chodila do práce i s antibiotikama nyní vím, že už bych to neudělala. ZDRAVÍ má jen jedno:)
@ketu3ka aniz bych kritizovala zbytek, myslis, ze je vazne takovy rozdil jit do prace s horeckou a se zvysenou teplotou? A kdyz si pri horecce vezmes Paralen a klesne ti to na 37,5, tak jdes?
Jinak myslim, ze vetsina lidi si stejne dokaze zaridit volno az kdyz je jim trochu lepe, v okamziku, kdy je nemoc zastihne, je jim nejhur a jsou i nejinfekcnejsi, tak to te prace obvykle musi. Nikdo z toho neni nadseny a nerika „tak jsem to chtel“, ostatne kdyby nemocni zustavali doma, nemoci by se tolik nesirili. Na druhou stranu vysoke pracovni nasazeni je to, co dela bohaty sever tak bohatym.
Bylo by fajn mit zivotni pohodicka styl jako treba nekde v africe a pritom mit komfort jako v Evrope, ale to proste nejak nejde - a je to presne to, co nechapou ekonomicti uprchlici. A myslim, ze se toho komfortu nechceme vzdat.
V pracovnim procesu jsem udelala tu zkusenost, ze by clovek nemel pracovat nemocny kvůli pocitu zodpovednosti - protoze tohle presne nikdy nikdo neoceni. Staci tlak, jaky vyviji zamestnavatel, zamestnanec se ma starat o sebe, nkdo jiny se o nej nepostara. Ale samozrejme, pokud ma zamestannec dojem, ze by pri marodeni o praci prisel a prace je pro nej dobra, tak je logicke, ze do prace pujde a toho sefa, kolegy i klienty nakazi, vzdyt on to tak chtel.
Teď momentálně jsem na neschopence poprvé v životě. 10 let jsem podnikala, tak tam jsem si volno vždycky nějak zařídila. Nyní jsem zaměstnaná dva roky. Pracuji ve školství mezi hromadou nachlazených dětí. Loni jsem nemoc řešila třemi dny dovolené + prodlouženým víkendem. Teď jsem měla pracovní nasazení a nároky nadřízených tak vysoké, že se od začátku listopadu peru s kašlem, teplotami - někdy lépe, někdy hůře, dovolenou jsem si vzala v tom listopadu na dva dny + víkend. Vyležet se mi to nepodařilo. Nemoc se se mnou táhne už třetí měsíc, od minulého týdne mám neschopenku, je mi zle, výsledky špatné, lítám od plicního, ke kardiologovi, špatné ledviny,… Zítra jdu na kontrolu, je mi hůř, než když mi doktorka neschopenku psala. Na kardiologii mi doktorka vynadala, že mám v rodině vážné kardiologické nemoci a já si dovolím přecházet nemoci. Kdybych se bývala vyléčila hned, mohla jsem být teďka fit. Připadám si jako debil, protože vím, že ve škole jsem potřeba a vzhledem k nedostatku zaměstnanců je docela potíž zařídit za mě suplování. Teď mám dilema, jestli mám zítra neschopenku ukončit a jít do práce - odlehčit vedení školy, nebo zůstat dál na neschopence a potom poslouchat vyčítavé řeči kolegů. Je mi z toho smutno. Svou práci miluji, ale zdraví mám jen jedno. Vážně nevím, jak se rozhodnout
Terka
@Pudloslava píše:
@ketu3ka aniz bych kritizovala zbytek, myslis, ze je vazne takovy rozdil jit do prace s horeckou a se zvysenou teplotou? A kdyz si pri horecce vezmes Paralen a klesne ti to na 37,5, tak jdes?Jinak myslim, ze vetsina lidi si stejne dokaze zaridit volno az kdyz je jim trochu lepe, v okamziku, kdy je nemoc zastihne, je jim nejhur a jsou i nejinfekcnejsi, tak to te prace obvykle musi. Nikdo z toho neni nadseny a nerika „tak jsem to chtel“, ostatne kdyby nemocni zustavali doma, nemoci by se tolik nesirili. Na druhou stranu vysoke pracovni nasazeni je to, co dela bohaty sever tak bohatym.
V pracovnim procesu jsem udelala tu zkusenost, ze by clovek nemel pracovat nemocny kvůli pocitu zodpovednosti - protoze tohle presne nikdy nikdo neoceni. Staci tlak, jaky vyviji zamestnavatel, zamestnanec se ma starat o sebe, nkdo jiny se o nej nepostara. Ale samozrejme, pokud ma zamestannec dojem, ze by pri marodeni o praci prisel a prace je pro nej dobra, tak je logicke, ze do prace pujde a toho sefa, kolegy i klienty nakazi, vzdyt on to tak chtel.
Bylo by fajn mit zivotni pohodicka styl jako treba nekde v africe a pritom mit komfort jako v Evrope, ale to proste nejak nejde - a je to presne to, co nechapou ekonomicti uprchlici. A myslim, ze se toho komfortu nechceme vzdat.
Na tom, co píšeš, něco je.
Nicméně já jsem se zase naučila odmítat nemocné poskytovatele služeb, pokud to jde - kadeřnice, dentální hygienistu, instruktora v autoškole atd. Prostě se zvednu a řeknu, že je zjevně nemocný, on většinou řekne, že má „alergii“, já na to, že tyhle zimní „alergie“ znám a vymajzdnu. Fakt nemám zapotřebí, aby tam na mě prskal hodinu.
Pochopitelně lékaře odmítnout nemůžu, kromě zubaře, toho si člověk platí sám, tak to už jsem taky udělala. ![]()
@Anonymní píše:
Teď momentálně jsem na neschopence poprvé v životě. 10 let jsem podnikala, tak tam jsem si volno vždycky nějak zařídila. Nyní jsem zaměstnaná dva roky. Pracuji ve školství mezi hromadou nachlazených dětí. Loni jsem nemoc řešila třemi dny dovolené + prodlouženým víkendem. Teď jsem měla pracovní nasazení a nároky nadřízených tak vysoké, že se od začátku listopadu peru s kašlem, teplotami - někdy lépe, někdy hůře, dovolenou jsem si vzala v tom listopadu na dva dny + víkend. Vyležet se mi to nepodařilo. Nemoc se se mnou táhne už třetí měsíc, od minulého týdne mám neschopenku, je mi zle, výsledky špatné, lítám od plicního, ke kardiologovi, špatné ledviny,… Zítra jdu na kontrolu, je mi hůř, než když mi doktorka neschopenku psala. Na kardiologii mi doktorka vynadala, že mám v rodině vážné kardiologické nemoci a já si dovolím přecházet nemoci. Kdybych se bývala vyléčila hned, mohla jsem být teďka fit. Připadám si jako debil, protože vím, že ve škole jsem potřeba a vzhledem k nedostatku zaměstnanců je docela potíž zařídit za mě suplování. Teď mám dilema, jestli mám zítra neschopenku ukončit a jít do práce - odlehčit vedení školy, nebo zůstat dál na neschopence a potom poslouchat vyčítavé řeči kolegů. Je mi z toho smutno. Svou práci miluji, ale zdraví mám jen jedno. Vážně nevím, jak se rozhodnoutTerka
to zcela chápu, musí to být dost těžké se rozhodnout ale když si čtu co všechno tě trápí ze zrdav problémů, určitě bych to pořádně zvážila, máš jen jedno a pokud jsi na tom hodně špatně, což podle popisu jo, dala bych přednost zdraví. A hlavně bych se poradila s doktory jaké by to mohlo mít náskledky přejít takovýto stav. Mamka na to byla obdobně několik let ale nemocenskou odmítala že do práce musí jako vedoucí je tam potřebná, no nakonec to dopadlo tak že 23.12 jí z práce odvezla rychlá s totálním vyčerpáním organismu, je doma tři týdny a stále je na tom hodně špatně..