Chování dítěte ve škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
27.6.16 19:56

@neumisa souhlasím. a bohužel si někdy rodič musí přiznat, že prostě někdy to dítě neni v tom nevinně. Neni to příjemné, ale lepší než vymýšlet dalí věci okolo..
Určitě někde zajít, ale taky se připravit na to, že prostě je to jenom o výchově… a prostředí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
27.6.16 20:40
@neumisa píše:
@lear

nakolik jsi kompetentní poskytovat rady ohledně školství? jsi učitel? nebo snad speciální pedagog? pracovník PPP? nebo máš jakékoliv zkušenosti s chováním školního kolektivu? nic, viď? Tak tě vyvedu z omylu, ne každý pošťuchovač je automaticky šikanovaný. Fakt ne.

a zakladatelce: ač ti to přijde normální, tak tě ujišťuji, že to v pořádku není. zajdi se poradit k odborníkům, neboť tohle může gradovat do nepěkných situací. Rozhodně to nenechej být, samo se to nevyřeší.

Nikdo tady nezná pozadí celé situace, ale obávám se, že právě @lear nejspíš uhodila hřebíček na hlavičku. Myslím, že v chování toho chlapce se mimo jiné odráží dlouhodobá frustrace, stres a nízké sebevědomí, které můžeme často pozorovat u dětí stojících z nejrůznějších důvodů na okraji kolektivu, trpících posměchem spolužáků - úplně typické je to u dětí, jejichž komunikační úroveň je výrazně nižší než u jejich spolužáků. Na tyto problémy se zadělává již ve školce - typický příklad dítěte, které špatně mluví, děti si s ním nechtějí hrát, nerozumí mu - tyto odmítavé reakce vyvolávají v dítěti pocit frustrace, který je velmi často následován agresivními nebo sebedestruktivními projevy.
Myslím, že u tohoto chlapce byly zřejmě přehlédnuty první varovné signály v jeho chování. On sám za své chování rozhodně nemůže a musím souhlasi s tím, že je na místě urychleně vyhledat pomoc odborníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26336
27.6.16 20:47

@Adrasteia

možná ano, možná ne - jak říkáš, ani jedna jsme tam nebyly. a právě proto si netroufám jednoznačně tvrdit, že jde o šikanované dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
27.6.16 20:51
@neumisa píše:
@Adrasteiamožná ano, možná ne - jak říkáš, ani jedna jsme tam nebyly. a právě proto si netroufám jednoznačně tvrdit, že jde o šikanované dítě.

Nemusí jít o úmyslnou šikanu, někdy stačí nezájem, vyčlenění, posměch. Jisté je, že pokud se u chlapce projevily sebedestruktivní sklony, tak nejde o „obyčejného“ zlobiče a pokušitele. Něco za tím je - ať už ve škole nebo doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
27.6.16 21:02

@Adrasteia To přece nelze takhle konstruovat - že je chlapec frustrovaný, odstrkovaný a šikanovaný, proto stahuje spolužákům kalhoty nebo se posmívá za pupínky na zadku spolužačce. Mimochodem - chtěla bych vidět diskuzi založenou jejich maminkami, zda byste v takovém případě někteří udělali šikanované chudinky z nich bez znalosti souvislostí. Mám dceru s rozštěpem obličeje, která právě završila první třídu. Je to slyšet na její řeči, nemá kus čelisti, takže je to i vidět, ale když se chová nevhodně, tak ji opravdu nehodlám omlouvat tím, jestli náhodou není frustrovaná nedostatkem sebeúcty. Není, ale to byl můj úkol. A zametat ji cestičku jako dítěti potencionálně šikanovanému by byla nejjistější cesta, aby se jí stala. U tohoto chlapce maminka popisuje, že není frustrovaný, že se spíše jedná o povahový rys rodiny a že má jisté indicie si myslet, že něco odkoukal z rodiny, něco zřejmě bude třeba řešit. Netvrdím, že nemůže mít v sobě nějaké nevyřešené pocity, ty však musí pomoci rozklíčovat odborník a nemusí vůbec souviset se spolužáky, může mít klidně kořeny v nepřijetí užší rodinou. Což je u dětí s jinakostí úplně ten nejzásadnější a nejčastější problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
27.6.16 21:06

@hanka.br. Myslíš, že třídní šašek nemůže být šikanován? U nás byl, možná ještě je, i když ten kluk, co šikanoval, se už trochu zklidnil. Ovšem v první třídě šikanoval hned několik dětí, včetně mého syna. Ani do mého syna, ani do třídního šaška, bych to neřekla, že se nechali takto „drtit“. U nás se to vyřešilo ještě celkem brzo, ten druhý byl šikanovaný ještě letos v druhé třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
27.6.16 21:11
@bramburka81 píše:
@hanka.br. Myslíš, že třídní šašek nemůže být šikanován?U nás byl, možná ještě je, i když ten kluk, co šikanoval, se už trochu zklidnil. Ovšem v první třídě šikanoval hned několik dětí, včetně mého syna. Ani do mého syna, ani do třídního šaška, bych to neřekla, že se nechali takto „drtit“. U nás se to vyřešilo ještě celkem brzo, ten druhý byl šikanovaný ještě letos v druhé třídě.

Nic takového obecně netvrdím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
27.6.16 21:13

@hanka.br. Zmiňovala jsem to už výše - něco za tím je - ve škole nebo doma. Rozhodně to není „obyčejné zlobení“ zdravého dítěte, které je třeba jen nevychované. Tvůj příklad s dcerou do toho úplně nezapadá, protože předpokládám, že tvá dcera nemá sebedestruktivní sklony. Já vůbec neřeším „nevhodné“ chování, řeším psychické zdraví toho dítěte. A o to jde především - nikoli o stahování kalhot nebo pupínky - i když i tyto projevy jsou typické u dětí, kterým se ostatní posmívají (nebo posmívali v minulosti!) a shazují je - děti začnou podvědomě toužit po tom, aby druhé také ponížily (viz ty kalhoty nebo vymyšlený pupínek na zadku). V podstatě svým chováním nastavují druhým zrcadlo. Sebedestruktivní sklony u člověka mají vždycky nějakou příčinu, my ji ale na dálku zjistit nemůžeme. Nicméně znovu opakuji, že nejde o „obyčejné zlobení a nevhodné chování.“ Ten problém má evidentně hlubší kořeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
27.6.16 21:16
@hanka.br. píše:
Nic takového obecně netvrdím.

Tak ale v minulém příspěvku jsi toho šaška ztučnila.
Mi teda přijde, že je to od toho kluka obrana, pokud se mu posmívali ve školce, tak on na to takto reaguje, neumí se s tím poprat. Tvoje dcera to třeba zvládá dobře, ale jiné dítě z toho může být nešťastné a reaguje nepatřičně. Určitě je ale potřeba něco s tím dělat a psychologa bych navštívila (a v případě doporučení i psychiatra). Ovšem přijdou mi přehnané příspěvky o budoucím násilníkovi nebo trvalé dlouhodobé psychiatrické terapii. Spíše bych to viděla na terapii u psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
27.6.16 21:17
@Adrasteia píše:
A o to jde především - nikoli o stahování kalhot nebo pupínky - i když i tyto projevy jsou typické u dětí, kterým se ostatní posmívají (nebo posmívali v minulosti!) a shazují je - děti začnou podvědomě toužit po tom, aby druhé také ponížily (viz ty kalhoty nebo vymyšlený pupínek na zadku). V podstatě svým chováním nastavují druhým zrcadlo. Sebedestruktivní sklony u člověka mají vždycky nějakou příčinu, my ji ale na dálku zjistit nemůžeme. Nicméně znovu opakuji, že nejde o „obyčejné zlobení a nevhodné chování.“ Ten problém má evidentně hlubší kořeny.

Souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
27.6.16 21:21

@Adrasteia V podstatě souhlasím, jen bych nechtěla, aby zakladatelka nabyla dojmu, že její syn je zcela jistě frustrovaný, týraný nebo šikanovaný spolužáky, učitelkami a celým světem. Popisované projevy(posměch, i to stahování kalhot třeba a mnohé další) jsou v mladším školním věku velmi časté a to i u dětí, které psychický problém nemají, jsou úplně zdravé, jen rychleji jednají než myslí, případně je to jejich způsob, jak si vyřídit s někým účty. Prostě je to napadne a tak to udělají. Nebo si to nechají někým nakukat, těch příčin je spousta. To vše musí zvážit a posoudit odborník, který bude se synem nějakou dobu pracovat, není možné takovou diagnózu stanovit v diskuzi na základě jednostranně podaných informací. To je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
27.6.16 21:23

@neumisa možná některý z příbuzných @lear je učitel i psycholog. Toto téma k smíchu není, ale já se fakt nemůžu ubránit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26336
27.6.16 21:30

@matkabagristy

jo, mám podobné pocity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.16 22:28

Dočítám vaše reakce a všem děkuji. Můj syn byl vždycky hodný, školka, kam chodil, byla skvělá a paní učitelce jsem vždy důvěřovala, takže o případné šikaně bych se dozvěděla. Sice byl vždycky pokušitel, ale nepamatuji si že by to někdy myslel ve zlém, prostě jen takové srandičky, i já s manželem si děláme navzájem podobné blbinky a nepřijde mi na tom nic zlého. Ve škole ho až na poslední cca měsíc vždy chválili, že jako jediný nevyrušuje atp., až cca před měsícem přišla první poznámka, že fyzicky ubližuje spolužačkám a teď jsme se dozvěděli tohle. I toho šaška začal dělat až teď, nedávno. Prostě najednou takový obrat a vůbec nechápu proč. To, že nepřiměřeně reaguje (nejčastěji pláčem), na to jsem u něj zvyklá, i já občas takhle reaguji. Ale ty řeči o skákání z okna atp. mě prostě děsí, nechápu co se děje a jak ho vůbec mohlo napadnout něco takového říct, ještě navíc kvůli blbosti. Zítra se asi fakt objednáme k psychologovi. Ještě jednou všem děkuji, hodně jste mi pomohly.

• Citovat
  • Upravit
1109
28.6.16 00:49

Naprosto souhlasim.
Zakladatelko, deti postuchuji a kde co, ale neni normalni vyhrozovat sebevrazdou v 1. tride.

Je to na tobe, ty jsi matka, ale ver mi, ze ja jsem na tvoji strane a rikam ti, jdi k detskemu psychiatrovi.

@Adrasteia píše:
Nemusí jít o úmyslnou šikanu, někdy stačí nezájem, vyčlenění, posměch. Jisté je, že pokud se u chlapce projevily sebedestruktivní sklony, tak nejde o „obyčejného“ zlobiče a pokušitele. Něco za tím je - ať už ve škole nebo doma.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí