Chtěli byste genderově neutrální školky v Česku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
14.5.18 13:53

@Svetlana87 Pro mě ten článek nemá hlavu ani patu, protože jsem ještě neviděla školkové prostředí, kde by byly děti „nuceny hrát si odděleně“, jak tam píšou. Moji dva kluci si ve školce běžně hrají s holkama, i sami spolu si jdou hrát třeba s kuchyňkou. Holky tam běžně vídám stavět si stavebnice nebo hrát si s vláčkodráhou, u jídla sedí promíchaně, na procházku chodí za ruku kdo s kým chce. A pokud si vzpomínám, většinu z toho jsem zažívala ve školce i já a to bylo ještě za komančů.
Genderově neutrální oslovování se mi vůbec nelíbí a byla bych proti. Přijde mi to pokrytecké, pro mě nespočívá rovnost pohlaví v tom, že budeme předstírat, že žádné rozdíly nejsou, ale naopak v tom, že si je budeme uvědomovat, ale budeme si vědomi toho, že ty rozdíly jsou pro nás obohacující a že si vážíme jeden druhého, že není jeden lepší a druhý horší. Krom toho, ani teda moc nevím, jak by měla vypadat změna oslovování v praxi - učitelky přece oslovují děti jménem, případně kolektivně „děti“, což je neutrum, ostatně jako ve švédštině, takže nechápu, proč by je měli oslovovat „lidi“, je to studené jak psí čumák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
14.5.18 13:53

@Svetlana87 Myslím si, že ve školkách si děti mohou hrát s tím čím chtějí, ať to jsou kluci s panenkami a kuchyňkou, nebo holky s bagrem a auty. Otázka je, zda si spíše budou hrát s tím co znají z domova či s čímkoliv. Ale kolektivu/skupince kluků neříci „kluci“ a obráceně kolektivu/skupince holek neříci „holky“ mi přijde divné. Na jednu stranu souhlasím s tím, že činnost, hračky či zábavu bych nedělila na „klučičí“ a „holčičí“, ale zase bych plně nestírala pohlaví, holky mají být holky i když řádí s auty a bagry a kluci mají být kluky i když jezdí s kočárkem, ve kterém je panenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
14.5.18 13:58
@Hoa Mai píše:
@Svetlana87 Pro mě ten článek nemá hlavu ani patu, protože jsem ještě neviděla školkové prostředí, kde by byly děti „nuceny hrát si odděleně“, jak tam píšou. Moji dva kluci si ve školce běžně hrají s holkama, i sami spolu si jdou hrát třeba s kuchyňkou. Holky tam běžně vídám stavět si stavebnice nebo hrát si s vláčkodráhou, u jídla sedí promíchaně, na procházku chodí za ruku kdo s kým chce. A pokud si vzpomínám, většinu z toho jsem zažívala ve školce i já a to bylo ještě za komančů.
Genderově neutrální oslovování se mi vůbec nelíbí a byla bych proti. Přijde mi to pokrytecké, pro mě nespočívá rovnost pohlaví v tom, že budeme předstírat, že žádné rozdíly nejsou, ale naopak v tom, že si je budeme uvědomovat, ale budeme si vědomi toho, že ty rozdíly jsou pro nás obohacující a že si vážíme jeden druhého, že není jeden lepší a druhý horší. Krom toho, ani teda moc nevím, jak by měla vypadat změna oslovování v praxi - učitelky přece oslovují děti jménem, případně kolektivně „děti“, což je neutrum, ostatně jako ve švédštině, takže nechápu, proč by je měli oslovovat „lidi“, je to studené jak psí čumák.

Taky si myslím, že bychom spíše měli děti a vůbec kohokoliv vést k tomu, aby si uvědomil, že jsme si rovni, že bychom se měli vzájemně respektovat, že vedle sebe a spolu mohou žít a být jak muž a žena, tak mladí a staří.

Spíše než neutrální oslovení bych brala „učení“ se úcty, respektu a tolerance mezi lidmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.5.18 13:59
@medunka23 píše:
Jak už bylo psáno, je to blbost, v naší školce si hrají s čím chtějí.
To je podobně prihlouply článek jako o té psycholozce, která řekla, že už malých miminek bychom se měli ptát, zda jim můžeme vyměnit plinku, že tito lidé potom lépe řeknou ne pri obtěžování…prý ve stylu a teď ti vymenim plenu…je to tak v pořádku?? :lol:

A když „řekne“ ne nebo neřekne nic, tak ho necháš s tou plínou tak dlouho, dokud nebude mít zadek jak pavián a seberou ti ho za zanedbávání péče (nadsázka) :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
14.5.18 14:00

Já si myslím, a opravte mě, pokud se pletu, že „kamarádi, lidi, děti“ prostě jsou kluci (pokud mají penis) nebo holky (pokud mají ženský genitál)… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.5.18 14:02

V části veřejných švédských školkách nejsou hračky rozděleny podle toho, zda si s nimi mají hrát chlapečci nebo holčičky. Panenky, autíčka, stavebnice a další druhy hraček jsou na jednom místě a sami děti si vyberou, s čím si chtějí hrát… Přirozená interakce mezi pohlavími u dětí vede k lepším zkušenostem, než kdyby byly nuceny si hrát odděleně. Například stavění stavebnic zlepšuje prostorové kognitivní schopnosti také u dívek, nejen u chlapců. elikož je ve Švédsku „bezpohlavních“ školek stále málo, výzkum byl uskutečněn na 30 dětech z těchto školek a srovnáván s 50 předškoláky z klasických zařízení.

jako já nevím, ale na tomhle je něco divného? jako ve Švédsku se děti ve školce běžně rozdělují na holčičky a chlapečky a podle toho jim učitelky povolují hračky? jestli ne, tak ten článek moc nechápu. jestli jo, tak to jsou Švédové nějakých minimálně (dle mé osobní zkušenosti, ale spíš více) čtyřicet let za vývojem u nás :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
14.5.18 14:03

Tedy že už nebudou kluci a holky, ale jen děti.

Tomu říkám legrace… LOL :mavam:

Příspěvek upraven 14.05.18 v 14:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.5.18 14:03

Neznám školku, kde by byly hračky oddělené a kluci si museli hrát jen s autama a holky s panenkama. U nás si hrají všechny děti pospolu. A bylo to už za mě.
No a oslovení… Nevím, jak to je jinde, ale u nás se oslovuje děti, protože oslovení kluci a holky je delší, takže vlastně máme moderní genderově vyváženou školku a ani na to nepotřebují žádné výzkumy :mrgreen:
To je jak požadavky na genderově vyvážené učebnice, kde maminka opravuje auto a táta vaří večeři (vlastně můžeme být rádi, že tam je oslovení maminka a tatínek a ne rodič jedna a rodič dva :roll: ).

@chaela moji kluci se minulý týden v místní Tetě sevali o poslední růžový balónek, tak jim šla prodavačka nafouknout ještě jeden :lol:

• Citovat
  • Upravit
smurfka
14.5.18 14:04

U nas ve školce si děti hrají s čím chtějí..holky s autama, kluci s kočárky, mají společné záchodky a společně spí v jedné místnosti kluk vedle holky nebo prostě jak chtějí..
nevím co by ještě bylo více gander :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
74217
14.5.18 14:07

Nechci. Deti ve skole oslovuji, jak zrovna chci.
Moje dcery i syn chodi spolu na fotbalovou pripravku.
Kluk si klidne vozi v kocaru kocoura, ktery si tam lehne a ceka, kdo si vsimne, ze ceka na vozeni (miluje to). Holky si jezdi na slapacim traktoru.
Podle nalady si hraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
14.5.18 14:08
@sagina píše:
V části veřejných švédských školkách nejsou hračky rozděleny podle toho, zda si s nimi mají hrát chlapečci nebo holčičky. Panenky, autíčka, stavebnice a další druhy hraček jsou na jednom místě a sami děti si vyberou, s čím si chtějí hrát… Přirozená interakce mezi pohlavími u dětí vede k lepším zkušenostem, než kdyby byly nuceny si hrát odděleně. Například stavění stavebnic zlepšuje prostorové kognitivní schopnosti také u dívek, nejen u chlapců. elikož je ve Švédsku „bezpohlavních“ školek stále málo, výzkum byl uskutečněn na 30 dětech z těchto školek a srovnáván s 50 předškoláky z klasických zařízení.jako já nevím, ale na tomhle je něco divného? jako ve Švédsku se děti ve školce běžně rozdělují na holčičky a chlapečky a podle toho jim učitelky povolují hračky? jestli ne, tak ten článek moc nechápu. jestli jo, tak to jsou Švédové nějakých minimálně (dle mé osobní zkušenosti, ale spíš více) čtyřicet let za vývojem u nás :nevim:

taky mě to zarazilo. U nás jsou hračky na jednom místě, tak to asi máme pokrokovou školku :mrgreen: Děti si hrají s tím, s čím zrovna chtějí. Rozhodně kluky nevyhánějí z kuchyňky a holky od stavebnic… Když je chce učitelka svolat k sobě, tak volá děti. Je to kratší než kluci a holky :zed: Článek mi přijde o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.5.18 14:10
@elen-ka píše:
Taky si myslím, že bychom spíše měli děti a vůbec kohokoliv vést k tomu, aby si uvědomil, že jsme si rovni, že bychom se měli vzájemně respektovat, že vedle sebe a spolu mohou žít a být jak muž a žena, tak mladí a staří.Spíše než neutrální oslovení bych brala „učení“ se úcty, respektu a tolerance mezi lidmi.

Přesně tak. A upřímně, mně ani troška té „pozitivní diskriminace“ není proti srsti. Je hezké, když si moji synové hrají na rytíře a řeknou, že já jsem jejich princezna a oni mě budou chránit. Jestli se o to chtějí skandinávky připravit, tak pro mě za mě, ale mně se to líbí :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
539
14.5.18 14:10

@AvajBr vilak ve školce je cajk :lol: ale kojiciho chlapa musím vygooglit :lol: (neviděla jsem) to je k smíchu, až k pláči! A právě to už by nemělo být normální! :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.5.18 14:14

Cetla jsem i nesmysl, aby se rodice ptali deti, jestli je smi prebalit :zed:.
Ne nechaji je, aby hnili ve spinave plence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
14.5.18 14:15

Jenom to ne! :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie