Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ženy stal se mi docela prů***. 7.7. Jsem že svého účtu v Air bank odeslala platbu na českou spořitelnu, bohužel jsem se preklepla a na konci čísla jsem napsala ještě jednu nulu. Teprve dnes mě kontaktovala společnost, která měla být platba doručena, jinak bych to asi nezjistila. Jednalo se o částku 5000 Kč. Volala jsem do Air bank co s tím můžu dělat, ti mě okazali na čs a ti zpět na Air bank, v zásadě mi bylo sděleno, že můžou klienta požádat o navrácení, ale jestli platbu vrátí nebo ne to je na něm, takže předpokládám, že když se platba nevrátila do teď tak mam asi smůlu že?
Pokud jsi omylem odeslala peníze na jiný účet, příjemce musí peníze vrátit, jedná se o trestný čin.
Zajdi do své banky, vypíšeš formulář -uvedeš na jaký účet jsi částku převáděla. Většinou se peníze vrátí, někdy to trvá.
Dceri se nedavno stalo totez. Musite do banky, sepsat to s nimi. Dceri az po velkem otaleni aspon byli ochotni sdelit, ze ten ucet existuje (kdyby ne, bylo by to lepsi). Oni majitele vyzvou k vraceni penez. Melo by to byt do 30 dnu. Pokud je nevrati, musite se jich domahat pres soud. Vetsinou to pry vraci.
Pokud ucet neexistuje, castka se vrati za nekolik dni sama, ale projde to pres sberne clearingove ucty obou bank, takze to nejakou dobu potrva. Mne takhle trvalo cca pet dni jen v jedne bance. Pokud ucet existuje - banka majitele uctu vyzve o navraceni. Vetsinou u toho pohrozi paragrafem o bezduvodnem obohaceni.
Informovat se v bance, kam bylo posláno, zda účet existuje(můžou sdělit ano ne, majitele říct nemůžou)-pokud ne, automaticky většinou posílají nazpět.
Pokud existuje, tak ve své bance, na pobočce, sepsat žádost o vrácení platby.
Povedlo se mi jednou, větší obnos. Účet neexistoval a asi po měsíci jsem si náhodou všimla, že se peníze připsaly zpět.