Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chci se zeptat jaký máte názor a jestli byste šly do třetího císařského řezu. Mám již dva za sebou, tak jaksi nebudu mít na výběr. Mám chlapečka a holčičku dva roky od sebe -oba císařem, bez problémů, fakt je, že venkovní jizvu v podbřišku mám trochu vystouplou, ale nepne, nic, jen to moc nevypadá. Třetí miminko bychom naplánovali cca rok a tři měsíce po druhém císaři, otěhotnět se mi daří většinou hned. Takže by se narodilo opět dva roky od posledního císaře. Jsem ráda, že je vše v pořádku s dětma i se mnou a fakt je, že po druhém císaři jsem byla pak dost unavená, nebo spíš po těhotenství. Když ty děti za to stojí. A vím, že do čtvrtého bych už nešla. člověk si to chce ještě jednou zažít. Přítel není nadšen, ale spíš proto, že má obavy o zdraví moje i dítěte. 3li byste do toho? Máte nějaké zkušenosti s tímto? Děkuji za každou radu, reakci, i povzbuzení. Gity.
Ahojky. ja rodila taky cisarem a navstevy mohli ihned co me dovezli na pokoj. mela jsem jen castecnou anestezii a pak davaj neco na bolest do zili. druhy den brzi rano uz jsem musela vstat a jit se umyt atd. malou mi dali na pokoj na trvalo az 3 den rano po porodu ale mpohla jsem ji mit kdykoli prisel manzel nebo nekdo na navstevu jak dlouho jsem chtela. tak hodne stesti.
Ahoj holky, jsem 38tt a ve středu se snad domluvím na CS (poloha KP, mimčo kolem 4kg - nechci riskovat poškození miminka přirozeným porodem). Už jsem si četla jak to asi probíhá a co mě čeká, ale zajímalo by mě, jak je to na jipce s očistky a třeba stolicí? To mi jako po operaci dají kalhotky a vložku a pak ji budou měnit, když se nebudu moc těch 24hod hýbat, nebo pode mě dají bažanta? A to samé, co když se mi bude chtít na velkou? ![]()
Ahojky před výkonem Ti dají klystýr takže budeš vyprázdněná a i katetr, cévku na močení takže budeš čůrat do pytlíku
na velkou jsem šla s obtížema cca za 3 dny…jinak se o mě postarali omývání na podložní míse i výměna vložek…druhý den pokus o chůzi a třetí den hygiena sama…v pátek byl výkon a v neděli jsme byli s miminkem sami. všechno bylo v pohodě a bylo skvěle postaráno…:-)
@admenL na JIP jsme nebyla, mela jsem celkou narkozu a dali mi vlozky a pode me operacni rousky, a kdyz je potreba tak je meni, urcite bude mit cevku takze na malou nekam nepobezis
a na velkou tedko rict ale asi se ti chvit nebude, bud dostanes klistyr a reba jí ho nemala a predtim jsem jedla normalne a na velkou jsem sla az za 2dny ![]()
Kalhotky ti nedají, jen ti vloží mezi nohy vložky a dají pod tebe podložku. Na stolici se ti chtít nebude, mě normálně před plánovaným císařem dělali klystýr, takže jsem pak nešla další 3 dny. A co se týče močení, na sále ti zavedou cévku, kterou ti pak po přeložení na šestinedělí vyndají, protože pak už musíš normálně chodit a postarat se o sebe. Pokud jde o pohyb, tak tedy nevím, ale 24 h tě nikde ležet nenechají
Já nebyla na jipu ani 24 hodin. Porodila jsem v 15.04 h, na jipku jsem dorazila v 17 h, ráno v 6 h jsem si musela dojít do koupelny, v 11 h překlad na šestinedělí a tam už samostatně sprcha, převlečení, přebalení atd… Hodně štěstí a třeba se ti miminko ještě otočí, mě se malá otočila ve 40. týdnu ![]()
Ahojky,
ja rodila 2.10.v Brne a mela jsem celkovou anestezii kvuli placente praevia centralis.
Bohuzel jsem neskoncila na JIP, ale ARO kvuli velke ztrate krve a tam je umyvaly sestry.
Druhy den jsem sla na JIP a uz jsem mela normalne ty poporodni kalhotky a v ni tu jejich mega vlozku a uz jsem se byla i umyt.
Jinak mi klistyr mi teda nedelali, ale cevku jsem mela.
A po te celkove jsem se citila paradne( a to me uspavali 2× kvuli tomu krvaceni)- vubec mi nebylo spatne a zatimco holky po epiduralu byly polomrtve, ja uz „behala“ jak camrda az sestry valily oci ![]()
Co me moc mrzelo bylo, ze jsem malou videla az za 2,5 dne ![]()
Ale kazda porodnice ma samo trochu jiny zpusob ![]()
Hodne stesticka!!!
Pridavam v podstate stejnou zkusenost - na jipu „jen“ do dalsiho dne rano, v 5 vstanuti do sprchy (to byl brutal), ocistky se spustily az po tom vstanuti, do te doby taky cevka. pak uz samostatna pece o sebe. na velkou az po par dnech (a to jsem byla bez klystyru).
PS: na jip me dovezli nekdy mezi 4-5 odpoledne, takze jsem tam byla cca pul dne.
@Lus taky jsme behala po celkove rychle
nemela jsem zadne komplikace a uz 6h po cisari jsme sla do sprchy za pomoci porodni asistentky, rano už sama (18h po cisari) ![]()
Holky, dík za info. Další věc je, jak se mám rozhodnout pro narkozu - na spinal mám strach z píchání do zad a že budu vlastně vnímat co se děje abych pak nezazmatkovala, ale po celkové mám zase strach že to ovlivnuje mimčo a že se třeba neproberu ![]()
@admenL hele ja mela ukatni takze se me nikdo neptal, ale já bych sla podruhe znovu do celkove
jediná nevýhoda, ze vidis miminko az po probuzeni
ale zase muzes driv vstat. Kamaradka mela epidural je vic nez rok po porodu a do dneska pri zmene pocasi citi na zadech misto vpichu ![]()
@rejpalka39 píše:
Kalhotky ti nedají, jen ti vloží mezi nohy vložky a dají pod tebe podložku. Na stolici se ti chtít nebude, mě normálně před plánovaným císařem dělali klystýr, takže jsem pak nešla další 3 dny. A co se týče močení, na sále ti zavedou cévku, kterou ti pak po přeložení na šestinedělí vyndají, protože pak už musíš normálně chodit a postarat se o sebe. Pokud jde o pohyb, tak tedy nevím, ale 24 h tě nikde ležet nenechajíJá nebyla na jipu ani 24 hodin. Porodila jsem v 15.04 h, na jipku jsem dorazila v 17 h, ráno v 6 h jsem si musela dojít do koupelny, v 11 h překlad na šestinedělí a tam už samostatně sprcha, převlečení, přebalení atd… Hodně štěstí a třeba se ti miminko ještě otočí, mě se malá otočila ve 40. týdnu
Po spinalni anestezii se musi lezet tech 24 hodin…sla jsem na sal v pul 10 rano a vstavala jsem druhy den v 10 hodin. Nesmela jsem ani o hodinu drive ![]()
Mám za sebou obě narkozy, celkovou i spinál a už nikdy bych nerodila jinak než ve spinálu! Píchání do zad se dá přežít, miminko vidíš hned po porodu, můžeš normálně s lékaři při zákroku komunikovat a hlavně nehrozí skoro žádné komplikace jako u celkové narkozy. Takže za mě jedině spinál ![]()