Cítím se hrozně, nestandardní dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4700
7.5.24 07:50
@Oriseka píše: Více

U nás právě učitelka hodně pracuje s kolektivem, učí děti pracovat společně, různě je v rámci aktivit míchá, každý týden rotují po třídě, probírají psychologii, teď jeden kluk že třídy je někde na nějakém pobytu právě kvůli chování, ve škole s nima pracuje psycholožka ( bere si právě tyhle nestandardní děti) a dělají různé aktivity, aby se naučili se sebou a ostatními fungovat. Plus hodiny se speciální pedagožkou…
Učí je, aby si vyhledávali informace, aby se naučili samostatně pracovat, opravdu příprava na ten druhý stupeň…
Tohle bych řekla, že je hrozně důležité a doma bych na to kapacitu ani znalosti neměla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22758
7.5.24 08:13
@Menton píše: Více

Tak my nemame moc dobrou ucitelku. Uz se to celkem srovnalo, tak snad ok, ale chapu, ze nekdo radeji uci doma. Ja na to nemam kapacitu. Musim a chci chodit do prace. Navic to uceni se synem nam moc nejde. Bohate staci domaci ukoly a mam dost. Psychologickou pomoc ve skole jsme do nedavna meli. Skolni psycholozka si je brala presne jak pises. Jednou tydne ve skupine a obcas i nejaky program s celou tridou. To bylo fajn, ale nedavno odesla na materskou a dost pochybuji, ze se najde nova. 1 hodinu se specialni pedagozkou ma. Prijde mi to celkem fajn moznost. Ve skole ma kamarady. Doma diteti takovy kontakt s vrstevniky nejde zajistit. Ted treba byli na skole v prirode. To taky pri vzdelavani doma nezazijes. Me by stacilo ke stesti, kdyby existovala v blizkem okoli skola s mensim kolektivem a nevyhorelou ucitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
7.5.24 08:22

@Oriseka prví tři roky učitelka nic moc, tahle je má teď ve čtvrté a je to úplně jinde…i klasifikace, třeba píšou pisemnku a ty děti které mají podpůrné opatření jednak mají písemku upravenou a jednak je pak i dozkouší, napíše ti k tomu komentář. A jak píšeš, ten kolektiv, přátelství, družina, kroužky, u nás mají i letní tábor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22758
7.5.24 08:50

Je to hodne o uciteli. Zas proste ta spadova skola ma sve benefity. Vyzvedavam ze skoly a prida se k nam nahodne kamarad a jdeme spolecne domu. Syn zna ze skoly deti ze sousedstvi, takze kdyz jde ven, tak narazi na nekoho koho zna. On by se jinak nepridal, ale kdyz je zna ze skoly, tak si s nimi hraje. Na kazde akci obce, na hristi vsude nekoho zna. Zvou se vzajemne domu, na oslavy. Kdyz by nechodil do spadove skoly ci by byl doma, tak toto nema. Jinak k nechozeni do skoly, tak dite prijde i o skolni vylety(jine nez s rodinou), skolni akce a programy. Neverim, ze se to da doma nahradit v takovem rozsahu. Tezko ti prijde treba policista udelat prednasku domu, ale do skoly prijde :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
7.5.24 08:59

@Oriseka přesně jak píšeš, občas syn volá, mami jdu s klukama na hřiště, jdeme k někomu domů…
Tohle sociální je hrozně důležité.
On bohudík zatím s tímhle problém nemá…
Ale on vlastně do školky chodil od dvou let, tím, že není hlídání u babiček, tak musel i jako malý na příměstský tábory…nevím jak to dělal, ale vždycky se s těma dětma nějak domluvil. Jednou končil na příměstským o den dřív, kluci ho tam objímali a loučili se, až jsem koukala, jak si za ty čtyři dny udělali hezké vztahy.
Docela zajímavou myšlenku mi právě dala i ta psycholožka, že je fajn, když dítě má nějaké kamarády i mimo školu, když v hlavně v pubertě si s někým přestane rozumět, aby měl kamarády i jinde
Sice nechodí do spádové, ale pořád je to škola ve stejné městské části, takže dobrý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
7.5.24 09:02

@Oriseka nemám domškoláka, ale tak mají nějakou komunitu, kde se setkávají … ty děti mají kroužky, atd… Měla jsem kamarádku měla v dóm škole svoje 3 děti a měli hodně kontaktů, často se scházeli s lidmi z vesnice. S jejich dětmi naše děti chodily stavět bunkry, atd….Jejich chodily do kroužku ve vesnici ( Sokol, atd..). Bylo to s nimi fajn. Navíc měli nějaký ty koníčky, třeba skauty, atd….
Asi to tak není všude a bude hrozně moc záležet na konkrétní rodině, ale tady bych řekla to OK fungovalo.
Je to tak 15 let, takže byli poměrně rarita ( jeďte na vesnici ), sle i tak to dle mého bylo fajn.
Jejich maminka už tehdy pracovala z domova.

Příspěvek upraven 07.05.24 v 09:18

• Citovat
  • Upravit
7.5.24 09:17
@Lucy75 píše: Více

Přesně. Lidé, kteří se špatně chovají, protože nemají dostatek empatie, nemá cenu v blízkém okruhu udržovat. Oni jsou vadní a i kdyby jim člověk vysvětloval a vysvětloval, nepochopí a situace se nezmění. Jen spotřebují energii, je to marné.

Myslím, že často i vědí, že ubližují. A je jim to jedno. Já takové lidi v jejich postoji respektuji, a to tak, že je nechám žít dle libosti beze mne. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.5.24 09:29
@kocourGarfield píše: Více

Jste bojovnice. Ještě přijít o všechny přátele, nebo spíš zjistit, že přátelé vlastně doopravdy nebyli a žít v tomto režimu tolik let… Ať se daří! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
7.5.24 09:31

@Bubla Bůčková protože tam je jiný systém učení. Nejednou dle osnov ala 40 minut hodina. Přírodopis se učí třeba při procházce, výletě. Fyziku přímou ukázkou, atd… nesedí a nebiflují. Pokud k tomu mají nějaké výstupy, tak ty pak narvou do té 1,5 hodiny. Ty děti se učí přirozeně, to co je zajímá, jako houba. Což třeba u děti s VD nefunguje v té komunikaci. Neseovnávala bych to s učením v Covidu on-line. Školní systém převeden do domácího s jasnými výstupy. Často u toho pracující rodiče.
Samozřejmě taky dóm škola není vhodná pro každého a každé dítě. Ale nemyslím si, že nutně to musí být jen chytré děti.
Můj názor.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
7.5.24 09:37

@Lydia Délectorskaya ono je to hodně i o konkrétním dítěti. Benjamin je úplně jiný a i když má VD tak je to zase úplně jiné. Má možnost chodit do soukromé školky ( to u staršího neexistovalo), je kontaktní a děti ho berou. Ve školce mají zkušenost ( u starších tohle nebylo ).
Možná nejhorší tenkrát byla ta neznalost, člověk neměl zkušenost, moc se kam podívat ( o VD se tolik ještě nemluvilo - nevědělo). Třeba ranná péče nás tehdy poslala do haje. Měli jsme úžasnou logopedku, kde dítě první měsíce leželo pod lavicí. A ona to brala. Někoukala divně, neměla řeči, úžasný.
Ale znova bych to nezvládla. Benjamín je proti tomu pohoda :kytka: :kytka:
A děkuji. :kytka:

Příspěvek upraven 07.05.24 v 09:40

• Citovat
  • Upravit
7.5.24 09:39
@kocourGarfield píše: Více

Obdiv vám. Vaše děti mají štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6052
7.5.24 10:14
@Oriseka píše: Více

Já nevím. Stránka psaní, stránka matiky a stránka češtiny (o víkendu prvouku a výchovy). Taky si pamatuji, jak jsem u úkolů seděla hodiny. Protože se mi prostě nechtělo.

Mmch děti jsou v něčem napřed. V matice syn počítá už do 100 (patří do první třídy) a dcerka už taky začíná učebnice matiky pro druháky. Ty předměty, které je nebaví, musí ovládat na úrovni požadující školou. V matice a angličtině jsou ale dost napřed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6052
7.5.24 10:17

Máš štěstí na výbornou učitelku. Pokud bych já chtěla děti slušné vzdělání s podobným přístupem ve škole, musela bych děti dát do církevní školy. Nebo platit za každého školné 6 tisíc měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
7.5.24 10:43

@Modesta a mají VD? Nebo jste se jen rozhodli pro domácí vyučování?
To teda my při domácím opakování děláme rozhodně v souhrnu víc než stránku z češtiny a matiky :think:
Má cvičení na fonematické rozlišování, zrakovku, pak opakujeme měkké tvrdé souhlásky, vyjmenovaná slova, slovní druhy, vzory podstatných jmen, teď jedou slovesa. Vždy se snažím opakovat, to co dělali a dělají, plus čtení s porozuměním…
Matiku pristridam různé příklady plus geometrie…
Pak samozřejmě angličtina, nás momentálně největší problém…
Trenujene slovní úlohy, napsat správně odpověď. Porozumět, co má počítat.
Vlastivědu, přírodovědu, tam už se tady pomalu musí učit, teď už berou základy dějin ČR. Tohle bych mu do hlavy doma všechno nenacpala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
7.5.24 10:51

@Menton já se učit Kč jak třeba 2 hodiny denně s nima ještě doma + logopedie tak mě sežerou oba a zbláznili bychom se. Představa že po dni ve škole ještě bude minimálně 2 hodiny makat doma, tak to nedá - na tom prvním stupni. I když jsme třeba nesměli vynechat o víkendu. On si totiž písmenka z pátka na pondělí už nepamatoval. Vyřešil to přechod na tiskové písmo naštěstí někdy poměrně brzo. Psací vlastně nepíše vůbec ( má tedy ještě dysortogrsfii a dysgrafii ).

Příspěvek upraven 07.05.24 v 10:52

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová