Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě je docela dobré se zamyslet nad tím, co můžeme udělat proto, aby jsme nemusely do důchodu odcházet v 50ti. Mám 2 babičky, věkově jsou na tom stejně obě mají přez 65 a každá je na tom zdravotně úplně jinak. Jedna je na tom poměrně špatně. Je odkázaná na pomoc syna. Bydlí ve vlastním bytě, ale syn (strejda) tam musí docházet denně. Celý život měla problémy s alkoholem, kouřila. Hodně stresu (pomáhala mému neschopnému otci s námi dětmi, jak finančně tak i vyzvedávání t DD a nebo i několikaměsíční péčí o nás), dělala učitelku. A druhá dělala celej život vrátnou, taky to v nejlepších letech neměla jednoduché, vychovala svoje dvě děti a pak vychovávala ještě moje dvě sestry. Taky kouřila. Ale někdy ve 40ceti s tím švihla. Začala o sebe pečovat, jezdit do lázní cvičit ap. Teď by jste na ní nepoznaly, kolik jí je let. Je vitální, pořád někde jezdí a vypadá skvěle, stále pracuje.
Takže pokud si zvolíme správný životní styl tak tím taky hodně pomůžeme
@wifi.. píše:Řekni mi, kdo může jít do důchodu ve 40? Já na svůj zadek myslím, ale co mám jako dělat, když prostě na to „myslení na vlastní zadek“ alias penzijko prostě nemám? Ok tak si řeknu, že nebudu žrát a v 60 dostanu penzijko a můžu se najíst, já mám dost.
zdá se mi to nebo se tady zaměňuje státní důchod s penzijkem? státní důchod podle modelace bude 20% mzdy, cca za 30 let..proto by si lidi měli myslet na vlastní zadek.
ok, zavrhneme penzijko, že to stejně bude almužna..takže lepší je prostě čekat až to nic budu mít?
jinak penzijko je vyplácené v 60 letech,ne při odchodu do důchodu..celkem rozdíl pro mě,jestli v 60,kdy je většina lidí ještě životaschopná,nebo až do státního důchodu..
jinak co je důchod…někteří lidé se soutředí pouze na odchod do důchodu a odejdou do něj třeba ve 40=) však já nemusím čekat, až mi někdo důchod dovolí v 74 letech,ne?
ještě pro ilustraci, foto první babičky a druhé babičky.
Taky je to o stresu. První babička se rozhodla vydat ze sebe vše pro nás děti a svého neschopného syna. Pomáhá mu doteď (zrovna nedávno si kvůli němu vzala půjčku a te´d nemá pomalu ani jídlo
). Vždycky byla ochotná si nás vzít k sobě na úkor jí a dědy. Ten z toho samozřejmě rostl a taky se hádaly. Druhá babička si sice holky vzala, ale tak trochu ji podezírám, že kvůli jejímu vlastnímu komfortu (příspěveky na děti v pěstounské péči měla kolem 20tis. za měsíc). Mojí matce nikdy nepomohla tak jako druhá babička tátovy. A když mě bylo 16 a mladším sestrám 14 a 11 a zase oba rodiče zase zmizely tak si už holky odmítla vzít (což jí nijak nezazlívám, vychovala svoje dvě děti a ještě další dvě). Nerozhodla se kvůli nám neobětovat. Holky jsou teď v děcáku (pro ně nejlepší volba). Já mám lepší vztah k první babičce, protože byla vždy srdečnější.
Omlouvám se, jeslti to někomu přijde mimo téma, jsem jsem to chtěla objasnit ![]()
@annamat9 To je v pořádku, chápu, co tím myslíš. Jasně, že životní styl má v mnoha případech vliv na to, jestli a jak bude zdraví v pozdějším věku. Na druhou stranu ti nikdo nezaručí, že když budeš zdravě jíst, nestresovat se, nekouřit a nepít, tak budeš v 70 superzdravá, vitální a schopná ještě něco udělat. Máš jenom větší šanci, ale ne jistotu.
Jinak je mi líto tebe i tvých sester, jistě jste to měli v životě těžké a nedokážu si představit, jaké je vyrůstat bez rodičů. Ale babičce opravdu nemůžeš nic zazlívat. Jistě měla své důvody a není nikde napsané, že se musí starat o vnoučata, když rodiče nemůžou nebo nechcou, i když by to samozřejmě bylo hezké, kdyby to tak vždy bylo.
PS: Máš fajné děti.
@ArankaC. samozřejmě že nezaručí, ale je to alespoň něco. A babičce nic nezazlívám, sama nevím co bych v dané situaci dělala. A holkám je nakonec lépe v tom dětském domově, mají tak takové zázemí, které by jim nikdo z rodiny neposkytl. Mě se to tenkrát už netýkalo, měla jsem dohodu se sociálkou, že když budu chodit do školy můžu být sama. A pár měsíců na to jsem otěhotněla.
A ohledně žití bez rodičů, ono se to nejvíc pohnojilo, když mě bylo 15 do té doby jsme většinou s otcem byly(až na pár měsíců v DD). jen to tam nefungovalo (ohromná bída). A dítě si to naštěstí neuvědomuje, mě vše došlo až když jsem začala bydlet s přítelem. Ten ze mě byl hotovej, nerozeznala jsem od sebe maso a neuměla vařit nic jinýho než omáčku z masoxu a cibule a podobný výživný chuťovky ![]()
@ArankaC. píše: Řekni mi, kdo může jít do důchodu ve 40? Já na svůj zadek myslím, ale co mám jako dělat, když prostě na to „myslení na vlastní zadek“ alias penzijko prostě nemám? Ok tak si řeknu, že nebudu žrát a v 60 dostanu penzijko a můžu se najíst, já mám dost.
já sem neříkala,že myšlení na vlastní zadek=penzijko..je to jen jedna z nejdostupnějších možností..je jich víc,ale lidi nebaví se o to zajímat.
lidem,co odejdou do důchodu předčasně se říká rentiéři..vydělali si do konce života,mají pasivní příjem(příjem na který nemusí pracovat) a pak už dělají jen to,co je baví..aneb jak tu kdosi psal,klíč je v tom nakupovat aktiva,aby se mi časem generoval pasivní příjem..menší nebo větší..
@wifi.. No teorie je to hezká, ale já přemýšlím, jestli pořád nechápeš, že jsou lidi, kteří na ty aktiva fakt nemají a je jich docela dost. Navíc já se třeba na to obchodování moc necítím. To je risk a když v tom neumíš chodit, může ti to přinést víc škody, než užitku. Takových lidí, co si vydělají do konce života a už nemusí pracovat, je zase dost málo. Já osobně znám jen opravdové rentiéry ze šachty, kteří dostávají rentu, protože se na šachtě zranili. A ti si to zaslouží. Ale že by někdo měl ve 40 vyděláno do konce života, to si představím tak nějakého sportovce nebo výherce ze sportky. ![]()
ArankaC: anebo člověka, co založil úspěšnou firmu. Třeba jistý nejmenovaný český internetový vyhledávač..... to aby to nebyla reklama ![]()
jasně,to je jen teorie..já takový lidi znám..bud makali a maj firmu, která frčí i bez jejich účasti(ono to pěkných pár let zabere)..nebo mají nějaký nemovitosti a živí je nájmy..nebo se naučili investovat..to je právě o tom,kdo v čem chodí, kdo co ví,kdo má informace…ty lidi co znám se to nenaučili jen tak,nepadlo jim to na hlavu..taky mohli říkat,že oni na to nejsou..
jinak výherci sportky nejsou rentiéři,to jsou většinou lidi, co za pár let nemaj nic a nebo ještě dluhy,právě proto,že neumí nakládat s penězi
a renta není o tom,co si kdo zaslouží..člověk z šachty si ji jistě zaslouží, ale je to jiný druh renty…pokud někdo maká na tom,aby mu něco samo o sobě vynášelo, tak si to taky zaslouží…nemluvím o lidech,kteří si nadprůměrný příjmy jistí podvodama
Kupujeme byt, který budeme pronajímat. Ten nikdo nevytuneluje ani nesebere.
co se týče toho bydlení,tak já být dnes mladá ve škole tak bych měla po škole plány jet do zahraničí vydělat si peníze na bydlení,pořádně se finančně zaopatřit a pak mít rodinu.Protože tady v republice s platem si může člověk vzít leda tak hypotéku a celý život splácet.Máme s manželem hypotéku.Kámoška co odjela do zahraničí na 5 let si dnes staví barák za našetřené peníze v zahraničí.Až bude mít barák postavený najde chlapa a založí rodinu.Kdybych tehdy i já tak uvažovala..tak jsme dnes bez hypotéky.
@Breuovi
Jen jestli není kolikrát těžší najít chlapa a založit rodinu ![]()
@Breuovi No jo, ale zase z druhé strany, když jedeš do zahraničí vydělávat, pak si teprv hledáš chlapa a chceš mít děti, tak se taky může stát, že než vyděláš a chlapa najdeš, tak ti bude 35 nebo 40 a už to třeba nepůjde… Prostě všechno má své pro a proti. Ty sis vybrala rodinu a já taky a já bych to neměnila.