Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
učím se na státnice psychologii.
Jsem u PŘEDSUDKŮ a jeden mechanismus vzbiku předsudku je následující :
Když spolu soutěží dvě skupiny lidí, nebo mezi nimi dojde ke konfliktu, stane se z diskriminace členů cizí skupiny oproti členům vlastní skupiny skupinová norma.
Jak tomu rozumíte ??
Skupinová norma se stane díky tomu, že někdo diskrimunuje moji skupinu ? ![]()
Děkuji moooc ![]()
Hmm, že to, že jdou proti druhé skupině tu první stmelí? Takový to „a teď všichni půjdeme proti nim, protože…“ Ale nevím ![]()
Ja bych rekla, ze je normou ve skupine diskriminovat cleny cizi skupiny. Dejme tomu za studene valky - souperily spolu USA a SSSR. Takze normou v USA je diskriminovat Sovety a normou v SSSR je diskriminovat Americany. Takze skupinova norma je, kdyz jedna skupina lidi diskriminuje druhou.
Navrhuji výklad:
Soutěží-li spolu Nováčkovi a Horáčkovi (nebo pokud se pohádají/poperou), tak všichni Nováčkovi budou hledět upřednostnit svého příbuzného (Nováčka) proti někomu z cizí rodiny (proti Horáčkovi) - to znamená, že Nováčkovi budou Horáčkovy diskriminovat. To, že to budou považovat za správné (normální) víceméně všichni Nováčkovi (celá skupina) znamená, že jde o skupinovou normu.
Platí samozřejmě navzájem, Horáčkovi budou nejspíš dělat to samé.
Předpokládám, že aby to diskriminační jednání obhájili, tak začnou jedni o druhých tvrdit něco ošklivého a nakonec tomu i uvěří (třeba Nováčkovi budou tvrdit o Horáčkových, že všichni H. kradou a nemejou se (přitom to nemusí být pravda), takže nikdo, kdo tomu bude věřit, u sebe Horáčka nezaměstná…). A to, že H. kradou a nemejou se, je ten předsudek.
Příspěvek upraven 29.05.12 v 01:05
@Knihomyš píše:
Navrhuji výklad:
Soutěží-li spolu Nováčkovi a Horáčkovi (nebo pokud se pohádají/poperou), tak všichni Nováčkovi budou hledět upřednostnit svého příbuzného (Nováčka) proti někomu z cizí rodiny (proti Horáčkovi) - to znamená, že Nováčkovi budou Horáčkovy diskriminovat. To, že to budou považovat za správné (normální) víceméně všichni Nováčkovi (celá skupina) znamená, že jde o skupinovou normu.
Platí samozřejmě navzájem, Horáčkovi budou nejspíš dělat to samé.
Knihomyš, to jsi napsala moc hezky
![]()
Chápu to také tak.
Já to chápu tak, že pokud někdo v cizí skupině bude např slepý, tak všichni v mé skupině budou automaticky všechny z této cizí skupiny považovat za slepé. Jinak řečeno budou všechny házet do jednoho pytle.
Knihomyš - přesně tak. Aneb zlatá česká stará filmová škola. Respetive Bartákovi
skupinová norma bych řekla, že je
, že celá skupina bez výhrady přijme určitý názor (diskriminační) a nepřemýšlí o tom, včetně nových členů, kteří pak tento skupinový názor automaticky přejímají, aniž by věděli, jak vznikl, proč a jestli je to vůbec pravda.
@Clementine píše:
skupinová norma bych řekla, že je, že celá skupina bez výhrady přijme určitý názor (diskriminační) a nepřemýšlí o tom, včetně nových členů, kteří pak tento skupinový názor automaticky přejímají, aniž by věděli, jak vznikl, proč a jestli je to vůbec pravda.
tak tak
ono totiz funguje takova psychologie, ze kdyz nekoho nema rad jeden clen skupiny, ostatni to prevezmou bez premejsleni
zazila jsem to sama, chudak nas potici se znamy
@Clementine píše:
skupinová norma bych řekla, že je, že celá skupina bez výhrady přijme určitý názor a nepřemýšlí o tom, včetně nových členů, kteří pak tento skupinový názor automaticky přejímají, aniž by věděli, jak vznikl, proč a jestli je to vůbec pravda.
Napadá mě příklad - neočko diskuze ![]()
Že když spolu pořád soutěží, tak se stane normální a čeká se od jedné skupiny, že bude diskriminovat druhou. Já si třeba představím Sparťany a Baníkovce. ![]()
Že diskriminace se stane normou, když se členové skupiny sdruží proti něčemu/někomu (ale stavba věty se mi nelíbí ![]()
Vsichni clenove te prvni skupiny prijmou tento typ chovani jako normalni, jako fakt, ze je normalni tu druhou skupinu diskriminovat.
Holky, mám to za sebou !!!
![]()
A představnte si, že jsem si tuhle otázku vytáhla…a vaše nápověda mi pomohla !!!
Děkujiiiiii !!! ![]()