Co bude za 30 let - taky přemýšlíte?

580
29.5.12 19:14

Co bude za 30 let - taky přemýšlíte?

Ahoj holky.
Jsem na mateřské dovolené a protože občas (ale jen občas!!! :D ) nemám doma do čeho píchnout, tak se snažím se malinko samovzdělávat, abych nezakrněla.
Zrovna jsem si přečetla zajímavou knížku o připravované penzijní reformě, která mě naťukla k tomu o tomto tématu maličko zapřemýšlet.
Dle několika uznávaných ekonomů je penzijní reforma velká kamufláž, neboť postupem času bude rapidně přibývat důchodců a ubývat práceschopných občanů a tudíž penízky, které si skoro všichni momentálně šetříme na penzijní připojištění (a rovněž jiné soukromé fondy používané k tomuto účelu) budou pozvolna rozpuštěny do státního rozpočtu, jelikož už v rozpočtu peníze na důchody nebudou stačit. Ačkoliv se politici dušují, že tahle situace nikdy nenastane, už předem se s ní počítá, proto takový humbuk „šetřete si na důchod, kdo nešetří, je hloupý“. Takže co si dnes utrháváme z huby a posíláme na slavné penzijní fondy (já také), to s největší pravděpodobností už za nějakých 30 let (je mi necelých 30 let, proto ta časová vzdálenost) neuvidíme. A to nechci mluvit samozřejmě o inflaci.
Investovat do akcií, jiných fondů, uměleckých děl, zlata a jiných komodit je velmi, velmi riskantní.
Zbývají nemovitosti.
Jenže - pokud si dnes vezmete hypotéku a koupíte vlastní byt, přeplatíte s průměrnou dobou splácení většinou 2× jeho cenu. Bude mít klasický panelákový byt, starý cca 40, 50 let v té době 2× tak větší hodnotu, abyste ho v případě potřeby mohli prodat a koupit si byt menší (předpokládejme, že důchody budou minimální, já počítám, že žádné - nyní máme děti, v důchodu budeme žít sami)? Uvažuji takto proto, protože už dnes jsou tyto byty defakto „po smrti“, přežili svou životnost a je jen otázkou 10, 20 let, kdy budova „začne pracovat vinou stáří materiálu“. Vím, možná se bude opravovat, ale to navýší platbu do fondu oprav. A jako důchodci si navýšení jakéhokoliv nákladu nebudeme moci dovolit.
Nejlepší způsob, jak se zajistit tak, aby měl člověk v důchodu co nejmenší náklady na živobytí a neskončil pod mostem, mi vychází buď koupě bytu v novostavbě nebo stavba vlastního domku (nejideálnější, hezky si budeme pěstovat ovoce, zeleninu, zase ušetříme na jídle apod.). V obou případech to však chce vzít si obrovskou hypotéku (která sice bude na objekt, který v době splacení bude mít hodnotu toho, co jsme splatili), jenže málokdo na takové peníze dosáhne.
A v dnešní době, kdy na emiminu (a všude jinde) se řeší rozvody, nevěry, podvody a nevím co ještě, vezměte si někoho a vemte si s ním 3 milióny na stavbu domku. Kdo ví, co se z něj vyklube za 20, 30 let :nevim: .
A nakonec ještě samozřejmě děti - ale podaří se nám je vychovat tak, aby na nás alias „stařečkové a stařenky nad hrobem“ nezapomněli a občas nám k důchodu maličko vypomohli?
Přemýšlíte někdy o tom, jak se do budoucna zajistit? Jak vlastně šetřit na svůj důchod a jak to jednou bude? Co nyní můžete udělat pro to, abyste jednou nemuseli skončit někde v LDN, starobinci, nedejbože pod mostem? Věříte v tomto ohledu státu? A uvažuji správně? Předem děkuji a zdravím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7512
29.5.12 19:56

Na důchod si šetřit nehodlám, množí se mi v okolí případy lidí, který se ho ani nedožili. Šetřit neni z čeho, stát je jedna velká studna, kde se prachy akorát utopí, takže s tim nechci nic mít. Mladý lidi nemaji nárok na porodný ani sebemenší příspěvky, tak nevim, co se diví, že nebude, kdo by na důchodce dělal. Co bude za 30 let? Nevim, co bude za měsíc, natož za 30 let. Dneska je i rok dlouhá doba k plánování čehokoli, natož se ještě zaobírat tím, co jednou možná bude. 8) A neznám jediného důchodce, který by naopak ten příjem neměl takový, že v pohodě vypomáhá mladým, který nemaji kolikrát ani na jídlo, když platí nájem a dovolí si luxus dítěte. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.5.12 20:17

Letos je mně 44, takže za 30 let budu pomalu ztrácet schopnost chodit a protože jsem bezdětný, tak nebude nikdo, kdo by se o mě postaral. Takže počítám s hooodně skromným životbytím - no trénink ostatně mám. A to, co bylo psané v úvodním příspěvku, bych s několika drobnými výhradami podepsal. (Protože ty „výhrady“ jsou i zdrojem mých přivýdělků, tak se tu o nich rozepisovat nebudu…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
29.5.12 20:30

Šetřit si budu, ale ne v penzijním fondu..klidně do matrace, pokud během let ztratím důvěru v instituce..Bude to jen na přilepšenou k nějaké almužně, kterou nám dají jako životní minimum ( né důchodu :lol: )..Jinak to nechávám osudu..Nemovitosti si pořizovat nebudu..
Takže já to vidím, na celodenní sledování tv a čínskou polévku..na víc mít nebudu. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.12 20:41

Šetřit si by bylo dobré, ale penzijní fondy ve mne důvěru nevyvolávají. Manželovi je 40 a mě 36 a máte ted nejvyšší čas pořídit nemovitost. Jeho idea byla koupit vedlejší barák, který jde do nucené aukce. Ale nakonec se ho snaží prodat přes realitku za šílenou cenu. Navíc já jsem tomu stejně nebyla moc nakloněná, protože jaká je pravděpodobnost, že to pak budeme chtít na starý kolena prodat, což by se vyplatilo a nenecháme v tom bydlet děti?
Podle mne nulová, protože už náš barák je dvougenerační a až nebudou tchánovci, tak tam asi bude (teoreticky) jedno dítě.
Takže já bych byla spíš pro koupi bytu v novostavbě v Praze a ten pak prodat.
Ale uvidíme, co bude…

• Citovat
  • Upravit
3839
29.5.12 20:42

myslím, že neuvažuješ principielně správně. pokusím se ti to vysvětlit. všichni fungují v režimu: příjmy x výdaje a aktiva x pasiva.

ideální je, když své příjmy investuješ do tzv. aktiv (čili položek, které ti dál budou generovat peníze, a tudíž ti zase posílí příjmy).
pokud své příjmy (navíc zdaněné) investuješ do pasiv (což je např. právě hypotéka), akorát posílíš výdajovou složku a jsi tam, kdes byla…

myslím, že s důchodovými fondy máš ale více méně pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
29.5.12 20:43

Tak mě je 22. Na důchod zatím nešetřím, není z čeho. Jeslti někdy šetřit budu tak jedině na nějakém spořícím účtu a nebo taky do matrace :mrgreen: Státu nevěřím :cert: :cert:

Určitě bude nutnost mít nemovitost, protože když je teď nájem za 1+1 6-8000 tak jak to bude za 30 let :roll: . Já raději až tak daleko nekoukám. Plánuju si nějaké věci dopředu, ale počítám s tím, že mi nic vyjít nemusí, takže se snažím žít zodpovědně, nedělat si zbytečné dluhy (na pračku, americkou lednici, auto ap.) a doufat, že do 60ti umřu :? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
29.5.12 21:01

Ahoj,
tak já s tím penzijkem souhlasím, minulý týden jsem ho vypověděla. Peníze by mi stejně sebral stát a nebudu x desítek let šetřit ze svého pro někoho jiného. A to nemluvím o tom, že kdoví jak bude za 30-40let a kdoví jestli ještě budu žít. A do důchodu se v té době půjde beztak až v 70ti.
A já teda nesouhlasím s tou koupí bytu v novostavbě, jsou nekvalitně postavené a zaplatíš za ně zbytečně moc. A když si koupíš domek, tak málokdo má dostatečně velkou zahradu na pěstování plodin a chov zvířat a to nemluvím o nákladech spojených s údržbou a chodem domu, na to v důchodu mít nebude leckterý z nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
29.5.12 21:05

Zajímavé téma - penzijní spoření mám, jen minimální úložku a jen proto, že zaměstnavatel mi tam přispívá řádově daleko více, než si tam dávám sama. Jinak v penzijku vůbec nevidím smysl. Nějaké peníze se snažíme investovat a spořit. Máme fungl nový domek na hypotéku, nový proto, aby za 30 let nebyl ruina a velikostně takový, aby v něm mohly pohodlně fungovat 2-4 osoby (tzn. nebyl na stáří příliš velký a nákladný). Pokud už jsem si měla půjčit peníze, jediná smysluplná půjčka je pro mne hypotéka. Na pračku nebo auto bych si je už nepůjčila.

• Citovat
  • Upravit
3241
29.5.12 21:55
@Kačenkaaaa píše:
Tak třeba na pračku a na auto to jako zbytečný dluhy nejsou :nevim:

Raději si to ušetřím.A nebo si nekoupím nové auto ale starší (já jsem teda neřidič, takže jsem neřešila, kolik by stály případný opravy ap.)Je přeci jedno jestli rok splácíš 1000 a nebo si rok šetříš 700(vzhledem k přeplacené částce). Asi je něco jiného když se rozbije, ale jen tak, že bych chtěla novou lepší :nevim: . A když mám starou, tak mi je jasný, že za chvíly odejde a našetřím si. V dnešní době mají všichni strašně moc půjček, kreditových karet ap. Pak se dostanou po problémů a přijdou třeba i o ten byt nebo barák :nevim: Protože práce není dneska vůbec jistá a čím míň je výdajů tím líp

Mě se tak rok a půl zpátky pračka rozbila. Něco už jsem našetřeno měla a raději jsem byla 2 měsíce bez pračky,abych došetřila zbytek. Nebrala jsem si žádnou půjčku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
30.5.12 08:06

Black Orchids

V tomto máš naprostou pravdu. Jenže - co jsou ty aktiva? Podnikání? To v dnešní době, kdy je obrovská konkurence, taky nemusí vyjít. A kde uložit peníze tak, aby výnos pokryl inflaci a ještě zbylo něco navíc? Ať už se uloží kdekoliv, ztrácení pomalu na hodnotě. Proto se mi nejlépe jeví investice do nemovitostí - koupit byt či dům, kde bude člověk žít a potom minimálně jeden malý byt k pronajmutí, aby si člověk na stará kolena zajistil alespoň malý příjem (který bude narůstat s dobou, navíc dostat hypotéku a koupit si byt bude čím dál tím složitější, pronájmy budou dle mě téměř jediná cesta, jak si pro začátek samostatného života v budoucnu zajistit bydlení). Samozřejmě, já takové peníze nemám a asi nikdy nic takového reálně nebudu schopna učinit, uvažuji více méně pouze hypoteticky. Každopádně nevěřím státu a pokud třeba mí rodiče mě tlačí, abych si na penzijním spoření šetřila více než nyní (dávám tam sporadicky 200,– Kč), pak s nimi polemizuji a odmítám dotovat stát a jeho neprůhlednou ekonomiku. Raději se chci spolehnout sama na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
30.5.12 08:46

Evish, tchán dělá fin.poradce. A když jsme mu říkali, že chceme oba s mužem zrušit penzijka, která nám mimochodem kdysi dávno založil, tak nás ihned začal přesvědčovat, že rozhodně nerušit a spořit naopak víc. Manžel s ním o tom začal diskutovat a nakonec s tchána stejně vypadlo, že je to zbytečné :nevim:
A ano, ideální je mít nějakou nemovitost, kterou pak můžeš prodat nebo pronajímat a z toho jednou třeba žít. Ale jak to bude vypadat za 30let ti tady nikdo neřekne. Jo a v některých státech, myslím v Řecku, penzijní fondy stát zabavil a lidi nemají nic. Tohle právě čekám za pár let i u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
30.5.12 08:48

@evish aktiva jsou např. akcie, cenné papíry, dluhopisy, ale i know-how (třeba právě jako základ pro podnikání) nebo nemovitost, která není zatížená hypotékou nebo spotř. úvěrem (např. na vybavení toho domu). úvaha, že se pořídí nemovitosti 2 - jedna na bydlení, druhá na „kšeft“, je správná…nicméně si myslím, že v takovém případě se průměrný občan celoživotní hypotéce asi stejně nevyhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
30.5.12 09:01
@annamat9 píše:Mě se tak rok a půl zpátky pračka rozbila. Něco už jsem našetřeno měla a raději jsem byla 2 měsíce bez pračky,abych došetřila zbytek. Nebrala jsem si žádnou půjčku

A mezitím jsi prala ručně? Neumím si představit být dva měsíce bez pračky… jo, jsem zhýčkaná moderní dobou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
30.5.12 09:04

Máme vesnickej barák, starej skoro sto let, ale není šizenej na materiálu, takže věřím, že nás ještě přežije. Hypotéka na něj bude doplacená za tři měsíce. Vidím to tak, že v důchodu budem bydlet v jedný místnosti, kde budem topit kamínkama a koupat se jednou za týden, aby jsme ušetřili za vodu. Opravy se dělat nebudou, to ať si zaplatěj děti, až to zděděj. :lol: Náklady na živobytí tak budou minimální.
Ještě máme pár měsíců hypotéku na byt, jeho pronájem nám platí skoro celou hypotéku (je to taková moje jistota v případě rozvodu. :oops:). Jinak je v plánu byt v důchodu buď prodat nebo ho pronajímat a mít k důchodu nějakej přivýdělek. Ale byt je v paneláků, kterej už takovejch dvacet stojí, tak bůh ví, jak to bude za dalších třicet let. :nevim:

Jo a penzijní připojištění teda máme, ale platíme tam jenom dvě stovky, taky tomu moc nevěříme. Jestli budou nějaký peníze někdy navíc, radši je budu mít doma v trezoru třeba zakopaný ve sklepě než v bance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová