Co byste udělaly jinak u druhého dítěte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29436
13.3.14 23:06

@Carmen6 No hele. Náš mladý spal v postýlce ve svém pokojíčku od 17 měsíců. Ve 2 letech, chvíli před porodem (máme kluky od sebe 2 roky a 1 měsíc) to začal bojkotovat a noc co noc se dožadoval spaní u nás, jak kdyby čul velkou změnu. :mrgreen: Parkrát proběhl pokus o změnu - různé zaručené super metody, jak naučit dítě zase spávat ve svém, ale všechno bylo s efektem na pár dnů a chvíli před porodem jsem na nějaké noční scény neměla ani chuť, ani kapacitu. A tak jsme v ložnici všichni spolu v jedné posteli a je nám blaze. :mrgreen: Do pokojíku půjdou až spolu, až se rozhodnu vystrnadit mimino. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
13.3.14 23:12

@Carmen6 tak asi nejlepší univerzální řešení je dát ho ještě docela dlouhou dobu před narozením sourozence do jeho vlastního pokojíku… pokud by to klapne, zaručí vám to asi největší klid :-). Taky jsme to tak tak nějak plánovali, ale neměli jsme tu sílu ho do toho pokojíku odstěhovat, do té doby usínal s námi… a ano, usínal s někým z nás ještě asi 9 měsíců po narození malé, v naší posteli, dcera usínala s druhým z nás v obýváku a pak jsem tam s ní spala celou noc asi do jejích pěti měsíců, protože se navzájem v ložnici budili. Tohle jsme vůbec nečekali, nakonec to tak ke spokojenosti všech dopadlo a nějak jsme to zvládli, a hrozně rychle to stejně uteklo :-).

Blbé je, když je starší zvyklý na usínání s rodiči, a pak je doma večer jen jeden z nich… kolikrát jsem ho uspávala, mladší dceru u toho na rukách, nebo v posteli v sedačce :-), bylo to docela náročné. Ale jak říkám - přežili jsme, už jsem to nijak nehrotila, prostě se to tak vyvrbilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
13.3.14 23:14

Příspěvek upraven 07.04.20 v 16:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724

@Carmen6 že vše má svůj čas, že každé období odezní, často jak samo přišlo, tak samo i odejde a není potřeba tím příliš stresovat ani sebe ani miminko. Víc si to užívám, ale to je asi nepřenositelné, to jde až opravdu s tím druhým, když člověk už má větší nadhled a zkušenosti. Takže já naopak tolik nehrotila samostatné usínání a spaní, tolik mně nenervily několikatýdenní neúspěchy s příkrmy apod. - a vše probíhá ve větší pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557

Tak já mám zatím první, ale u druhýho budu mimčo od narození polohovat a špízovat, jestli nemá hlavičku jen na jednu stranu - malej má predilekci na pravo :oops: a podle mě jsem to podcenila, což mě strašně mrzí a taky druhý dítě nenechám trpět na větry a naadím zavčasu espumisan - u malýho jsem začala pozdějš a vyzkoušela toho víc, než jsem našla, co pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wiki čiki
13.3.14 23:17

@Verca1989 s těma obědaMA SOUHLASÍM :) nás v šestinedělí živil fastfood :D :pankac:

• Citovat
  • Upravit
12262
13.3.14 23:18

Už dělám, máme doma 2,5 týdenní mimi. tak hlavně jsem řekla že druhénechci kojit, nelítám denně ven s kočárem jak u první, zjistila jsem že vyvenčit můžu i v na balkoně. nešílím už tolik s desinfekcí lahviček, zkoušíme tentokrát naučit na dudel protože dudel je furt lepší než palec se kterým bojumeme u starší dodnes. jinak zatím dělám vše zhruba stejně, akorát s tím rozdílem že já jsem tentokrát rozumnější, nehraju si na supermatku a tak dítě víc půjčuju a víc si dělám čas pro sebe než u první takže jsem 6.dnů po porodu už seděla v jazykovce a hlídal taťka. :mrgreen: tentokrát je to prostě takové volnější všecko ;)jo a děcka spí spolu v pokojíku takže prostě si starší musí zvyknout na mimi a naopak mimi na to že je samo.

Příspěvek upraven 13.03.14 v 23:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
13.3.14 23:18
@gabi.design píše:
A jinak se přidávám k těm, co mají děti naprosto rozdílné. Stejní rodiče, stejné pohlaví a každé děcko naprosto jiné. Jak si za genetika dokáže vyhrát. Jak vzhledem, tak povahou. První tmavý, hnědovlasý, hnědooký, druhý bledý, blonďatý a modrooký. První kluk veliký, jako mimino byl línější, všechno si dělal po svém a blbě, první tři měsíce prořvané, pak už těžká pohoda, dítě typu „kam ho posadíte, tam ho najdete“. Dneska, skoro ve 3 letech je to teda pravý opak. Druhý je proti prvnímu drobek, takový náš skřítek, první měsíc totálně prospal, pak se probudil k životu a nespal pro změnu vůbec, ale je hrozně hodný a pohodový, moc neřval, ale zase děsně trpěl na koliky. Od narození sebou furt mrská, v 5 měsících už byl na čtyřech a lezl, na začátku 7 měsíců začal obcházet nábytek, neustále je pověšenej někde na šupleti… z čehož jsem byla těžce v šoku, od prvního jsem na to nebyla absolutně zvyklá, je to blázínek, takový trošičku magůrek :mrgreen:, furt a furt je v pohybu, on nevydrží sekundu na místě. Jsem zvědavá, jak to s ním bude dál, jestli to bude takovej šílenej akčňák i do budoucna.
:mrgreen: To jsou ty případy - třeba moje kamarádka - který se děsně (majíc to první klidný dítko) diví ostatním, co tím myslí, že je mateřská vyčerpává??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: U druhého čertíka pak souhlasně kývají hlavou (pokud najdou zbytečné síly jen na ten zbytečný pohyb hlavou), ano, už chápu…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
13.3.14 23:21

Příspěvek upraven 07.04.20 v 16:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
13.3.14 23:22

Já si nedělám iluze, že budu jiná než u prvního, i když to bude tím, že jsem v podstatě pořád stejně stará a stejně přesvědčená :-)
Jinak své počínání víceméně podřizuju potřebám dítěte, chce být u mě, tak je, chce usnout se mnou, tak usne se mnou, nechce na nočník, tak ještě na nočník nechodí, nikdy jsem nic přes koleno nelámala a lámat nic nehodlám, v tom jsem stejná už od dětství :-) Ono se to všechno zlomí samo.

• Citovat
  • Upravit
14996
13.3.14 23:24

Tak já mám děti po sobě krátce a vnímám obrovský rozdíl, jak jsem přistupovala k první a jak k druhé. Poprvé jsem asi byla dost vším vystresovaná a všechno jsem do puntíku hrotila, pořád jsem už něco od těhotenství četla, měla ze všeho stresy. U druhé nic nečtu a jsem mnohem vyrovnanější.

společné spaní - první jsem měla u sebe v posteli, i když si myslím, že by zvládla u sebe spát v pohodě. Druhou jsem chtěla od miminka dávat do postýlky, ale je mnohem větší mamánek a potřebuje mou blízkost, takže se řídím tím, co potřebuje.

dudlík - první ho dostala už v porodnici, protože byla nedonošená. druhá dudlík do 3 měsíců nechtěla a ta slast, když poprvé usnula s dudlíčkem a nechtěla usínat u prsa.

strava - u první jsem na to hrozně spěchala, měla jsem načteno co kdy dát. U druhé jsem začala až si sama začala říkat o jídlo a prso jí nestačilo. Po měsíci jsme stále u mrkve s bramborem.

výchova - mladší zatím vychovávat nepotřebuje, tak nevím, ale vnímám, že jsem na starší přitvrdila a nutím ji k větší samostatnosti. Okolo starší jsem hodně běhala, mladší už si musí počkat, občas si popláče, to u starší neexistovalo

jestli mě ještě něco napadne, tak napíšu :) jen si myslím, že příchod druhého dítěte byl pro všechny obrovským přínosem. Manžel už je zkušenější, víc si holky užívá, starší se dost bál a poprvé se jí začal věnovat až tak v 5m. Mladší si od miminka bere. Já nejsem vystresovaná z rýmičky, pláče… Starší se hodně osamostatnila, hodně mi pomáhá. Mladší si rychle zvykla, že není jediná na světě a až na její mamánkovské chvilky je hrozně hodná, myslím si, že to hodně dělá i to, že ji nechávám volně růst a naslouchám, co potřebuje, ne co píší příručky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
13.3.14 23:30

Asi nic..nevim..u prvniho jsem byla ze vseho vystrasena, diky svagrovce a hormonům, nastesti jsem se vcas z toho dostala a pouzivala selsky rozum.. U druheho jsem uz byla klidnejsi, teda krom koupani..toho jsem se bala, i kfyz jdou od sebe rok… Jinak vse bylo stejne..krom dudliku..mala ho mela furt, syn vubec ac nekojeny.. Z ceho jsem se poucila bylo uspavani, dcerku jsme si naucili uspavat v rukou, syn usina sam a v pohode…jinak jsou si podobni co se tyce vyvoje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
13.3.14 23:31

Hm tak já to mám tak nějak naopak. u prvního jsem dělala všechno celekm dobře, všechny zlozvyky jsem ho včas odnaučila, zato mladšího jsme si neskutečně rozmazlila :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
13.3.14 23:34
@gabi.design píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Je to přesně tak. To dítě mě zničí. :mrgreen:

Já to právě měla naopak. Zatímco junior požadoval 1000% mého času a pozornosti, druhorozenný byl vděčný (!!!) za to, že nemá hlad, není mu zima… a že ho necháme bejt. A je tomu dodnes. Respektive si své potřeby podělili, junior je v očích toho mladšího „velkej brácha“, má respekt až přes kopec, zatímco naopak ten menší umí věci, na které se ptají na zápise předškoláku (bráška ochotně sám učí… a nejen barvy a obrazce a písmena a čísla… tuhle ten čtyřleťák počítal anglicky po jedné do sta :nevim: a já ho to fakt neučila :nevim: ), a jsou nerozlučná dvojčata. Akorát že junior dost často za mnou přichází znuděn a rozezlen, že bráška si s ním nechce hrát - bráška má prostě chvíli, kdy potřebuje být sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
13.3.14 23:45

Já jsem celkem spokojená. Možná bych ještě míň na začátku řešila tu teorii („co se má“) a dala na to, co já cítím. Ale ono mi toho stejně moc dlouho nevydrželo… jen bych si ušetřila pár debat se svojí matkou a s doktorem a sestrou, který se nade mnou shovívavě usmívali.

Ještě teda velkej úkrok stranou u nás byly látkový pleny ;) Bez balkónu bych to už nezkoušela (i když teda mně to definitivně zařízlo dítě, protože s velkou prďkou bylo protivný jak činže, a s papírovkou totál mílius), a pokud, tak jen pár plen na doma přes den, a jinak na cesty a na noc papír.

A teda hlavně, snažila bych se být klidnější: jsem vztekloun vzteklej, cholerik jak na výstavu, a když se mnou hormony cvičily (plus samozřejmě únava), tak jsem občas ječela na celej svět, a to i když byla malá hodně malá. To si vyčítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí