Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kacaba379 až se vyspím
krásná hláška. já jsem taky střelec a jako dítě jsem byla na zabití. sice samostatná, ale paličatá až běda. a taky jsem prý nespávala. ve dne, v noci..prostě ne. Já mám teď miláčka. Je to ryba, hodně opatrná, klidná povaha, rozumná, nechá si dost věcí vysvětlit a v případě hysteráku na ni platí dočasná ignorace, nebo prostě počkám až to přejde. Ona pochopí že tudy cesta nevede a je to. Prostě myšlenkové pochody, se kterými se mi dobře pracuje
teď čekám beranici a asi to bude jiné kafčo. Snad vytrvám se svojí pevnou rukou ve výchově.
@reinkarnace Pamatuju hlášku švagrováků, kteří mají kluky 2 roky od sebe…5 let jsme nespali
. Dřív jsem nechápala, jak to myslí, teď už to vím naprosto přesně.
a pak si pamatuju, jak jsem nikdy nechápala hlášky typu - nemůžu ho přebalit, nemůžu ho oblíknout, co mám dělat, když se vzteká a lehá si na zem atp, s prvním jsem to fakt nezažila. Ale teď už to vím moc dobře
Přeju, ať máš i druhou holčičku hodnou a klidnou ![]()
@řeřicha píše:
to se hezky čte:-) ve mě se to pere, malá spí s námi, rozmazluji ji asi taky:-) - je hodně mazlivá, uspávám, hodně zpívám, nosila jsem v manduce dlouho… tak doufám, že jednou taky někde napíšu, že máme super vztah a že je z ní skvělá holka:-)abych tu větu dokončila - pere se ve mě můj pocit - že takto je to ok a „rady“ okolí… manžel by rád trochu přitvrdil, já jsem měkká…
Příspěvek upraven 21.03.16 v 14:07
Dělej to podle sebe, jak cítíš, jak ti to vyhovuje, každá máma má určitě intuici jak vychovávat svoje dítě. Většinou ty vymazlené děti jsou když povyrostou mnohem sebevědomnější a samostatnější. Mě u starší kdysi dost lidí říkalo, že ji rozmazluju, jaký bude mamánek, jak bude mít problém ze školkou apod. A houby…školku milovala od prvního dne a nikdy na mě nebyla nezdravě upnutá ![]()
@kacaba379 píše:
@reinkarnace Pamatuju hlášku švagrováků, kteří mají kluky 2 roky od sebe…5 let jsme nespali. Dřív jsem nechápala, jak to myslí, teď už to vím naprosto přesně.
a pak si pamatuju, jak jsem nikdy nechápala hlášky typu - nemůžu ho přebalit, nemůžu ho oblíknout, co mám dělat, když se vzteká a lehá si na zem atp, s prvním jsem to fakt nezažila. Ale teď už to vím moc dobřePřeju, ať máš i druhou holčičku hodnou a klidnou
@reinkarnace Já jsem též velmi racionální a sveřepý střelec, a nafasovala jsem jednoho blížence a jednu beranici. Astrologická kombinace k pohledání. ![]()
@Svistice píše:
@reinkarnace Já jsem též velmi racionální a sveřepý střelec, a nafasovala jsem jednoho blížence a jednu beranici. Astrologická kombinace k pohledání.
@reinkarnace Já teda rybu nechtěla, modlila jsem se, ať holka nechce ven dřív. S rybama mám velmi blbé zkušenosti - na můj vkus mouchy snězte si mě, co se jim neřekne, to neudělaj - já tyhle typy nesnáším. To raději toho malého Jackila a Hyde a malou vzteklou hysterku. ![]()
Ale abych nesváděla vše jen na horoskop, u kluka pozoruji velmi jasně některé rodinné ryse jak z mojí, tak tchánovic strany (takže u něj se to doubluje a výsledkem je malej pošuk), holka je zase celá moje máti.
@Svistice píše:
@reinkarnace Já teda rybu nechtěla, modlila jsem se, ať holka nechce ven dřív. S rybama mám velmi blbé zkušenosti - na můj vkus mouchy snězte si mě, co se jim neřekne, to neudělaj - já tyhle typy nesnáším. To raději toho malého Jackila a Hyde a malou vzteklou hysterku.Ale abych nesváděla vše jen na horoskop, u kluka pozoruji velmi jasně některé rodinné ryse jak z mojí, tak tchánovic strany (takže u něj se to doubluje a výsledkem je malej pošuk), holka je zase celá moje máti.
no u nás je právě toto znamení jediná šance. my jsme s manželem dost temperamentní oba. část toho malá taky zdědila, ale právě to rybí znamení ji brzdí, aby to nebylo ono zběsilé dítě.
takže ten temperament uplatňuje většinou tam, kde je jí to zrovna „dovoleno“
zatím…
@reinkarnace No, holka, jednoho Beránka doma máme a je to teda soda
Ve dvou letech se začal vztekat, když nebylo po jeho a to trvá stále. V dubnu mu bude 7. Jinak ale milionové dítě, které usínalo samo, v 18m se sám dokázal najíst a jedl všechno, uměl se částečně obléct i vysléct,…
Další děti jsou Štír (holka), Vodnář (kluk) a Býk (holka). My s manželem Štír a Lev.
Obecně by se dalo říct, že první dítě je spíše introvert, zatímco druhé, třetí a s vysokou pravděpodobností i to čtvrté jsou extroverti jak vyšití.
@Fima píše:
Co bych udělala jinak? Jen to, že bych u prvního všechno méně řešila a netlačila na pilu. Vybodla bych se na nějaký „dítě by nemělo spát v posteli…“, „dítě by už mělo být bez plen…“, bla, bla, bla. Dosaďte si cokoliv. U druhého dítka jsem se na všechno vybodla, ke všemu ho nechala pouze dozrát a byla to nejlepší věc, co jsem mohla udělat. Ušetřila jsem si spoustu nervů, stresu a všem se nám lépe a pohodověji dýchalo. Zkrátka s druhým dítětem to bylo mnohem lepší, protože jsem zkrátka neřešila. A světě div se, dítě není žádný neandrtálec.![]()
Přesně
Nač si přidělávat stres, s tímhle přístupem je vše jednoduší
Já jsem Beran a byla jsem nejhodnější miminko. Taky trochu předčasně narozená. Možná i proto jsem pořád spinkala. Moje první dítě Rak bylo suprové. Kluk. Druhé je holka, Váha a tak uřvané nespící dítě jsem neviděla nikdy. Teď po roce je spaní lepší, ale zase starší kluk je protivný, líný a dělá mi starosti. Ach ty děti! Bez nich je život prázdný s nimi až moc naplněný. Práce 24 hodin denně. ![]()
Co bych udělala jinak? Asi takto nic.. Mám děti dvě a i každého dítě fungují věci rozdílně..
Jediné co mě napadlo, co bych změnilo bylo to, že jako prvomatka jsem hrozně hleděla na okolí- co tomu řekne, a nebo co říká.. Takže, když jsem přišla na hřiště a někdo- ty nekojíš? ty nedáváš čaj, a nebo nakopak na druhý den proč čaj nedáváš? a pořád dokola, tak jsem z toho byla špatná, že něco dělám zle..
U druhého jsem už chytré rady vypouštěla uchem ven a prostě jsem si brala fakt rady, vyžádáné
@řeřicha píše:
Ahoj, ráda bych obnovila téma - Co byste ve výchově udělaly jinak?Já za sebe - dcera 16 měsíců je naučená přes den spát v kočáru, zatím jsem ji nezlomila na postýlku (zkoušela jsem párkrát třeba i dvě hodiny a prostě neusnula, byla protivná a já taky), takže dál spí v kočáře.
Uspávání večer - musím ležet s ní, usne do 30 minut, většinou dřív, ale i tak si někdy říkám, že jsem za těch třicet minut mohla umýt nádobí, nebo uklidit - prostě ten čas využít.
Poslední je nočník, dcera dlouho neseděla, neposazoval jsem ji a nahá si na nočník prostě nesedne…
Co vy?
Ja si naopak rikam, ze jsem mela u prvniho vedet a delat to, co delam a vim u druheho. Porad mam pocit, ze starsimu neco „dluzim“.
@pohlazeni píše:
Ja si naopak rikam, ze jsem mela u prvniho vedet a delat to, co delam a vim u druheho. Porad mam pocit, ze starsimu neco „dluzim“.
Taky to tak mám. ![]()