Co dělám špatně u hubnutí

Anonymní
18.7.23 08:47

Co delam spatne u hubnuti

Ahoj,

vzdy jsem byla stihla 171 cm a mela jsem 58-60 kg. Po umrti msmky jsem nabrala na 68 kg, v te dobe jsem otehotnela a plus 26 kg, muzu si za to sama, mela jsem polovinu tehotenstvi lezet, takze zadny pohyb a vlci hlad a chute.. :roll:

94 kg, neco jsem nechala v porodnici, 2 roky jsem kojila a ta 2 roky to slo dolu na 75..

Ale stres, zdravotni problemy, malo spanku a ted par let mam stridave 83-87 kg. Driv jsem zhubla rychle treba 3-4 kg a za chvili jsem mela plus 5, stacilo nedodrzovat pravidelne jidlo..

Mam patni istruhu, nemuzu behat, jakykoliv dopad na patu me boli. Ale rekla jsem si dost, stanovila si 1. metu 80 kg, pak 75..

Koupila rotoped, s ditetem nemam moc casu, manzel he porad pryc, hludani nemam.
Praci mam fyzickou, delam osetrovatelku, cely den na nohou, nepravidelna strava, vetsinou az vecer.

To vse menim, snidane bily jigurt, ovoce, orechy nebo nejaky krelt sunka, syr zelenina…ale obcas stihnu jen banan v pracovni dny no.

Jezdim na rotopedu, prvni mesic 5× tydne, ted jsou prszdninytak 4× tydne 45 min. Pre dcera je doma, nemam mic casu, jsne casto nekde. Hodne se hybu v praci, nachodim 10-15 km jen v praci. Volny cas jsem s dcerou, prochazky nebo plaveme, jasne to plavani s ditetem, musim ji hlidat, ale nejake tempo dam, neni to buhvi co…

Vyradila jsem pecivo, sladke, smazene, jinak jim vse, ale male porce se snazim, piju jen vodu…nestiham svaciny zezacatku jsem si udelala krdluben a dipem bileho jogurtu a citronem, ale to mi vydrzelo chvili, vynechavam no..

Jsou to 3 mesice, po mesici a pul jsem mela dokonce kilo navic! A ted po falsim mesici s pul 0,5 kg dolu..ja myslela jak shodim min co mesic 2 kg a touto dobou budu mit tak o 5-6 kg mene a ono nic.

Nevim co delam blbe, ze to nejde ani trochu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
18.7.23 08:59

Myslim že je problém jednak už rozhozený metabolismus, a jednak nepravidelnost. A taky je dost možný, že jíš ve skutečnosti málo a málo výživně - mrkni třeba na IG na profil Tabulkarka, ta má vcelku blbuvzdorně vysvětlený jak si vypočítat správný příjem kalorií a jak si to psát do kalorických tabulek. A hned budeš vědět jak jsi na tom a kde jsou mezery :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35861
18.7.23 09:58

No, ale z tohodle jídelníčku, že snidáš Jogurt a občas si dáš kedlubnu s jogurtem fakt nic nikdo nevyčte, musíš napsat co jiš celý den :nevim:
Nebo si to piš do kalorickych tabulek a hned uvidíš kde je problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
18.7.23 13:20

Co delas blbe - neumis jist. Nemusis se stresovat svacinama, ale chtelo by to poradna kvalitni hlavni jidla. Pridej rozhodne na bilkovinach, pokud mas klasicky maly ridky jogurt jako snidani, je to malo atp. Delat si jidla z dobrych zakladnich potravin, nekupovat vysoce prumyslove zpracovany sragory. A ono to pujde ;) A nez kila res spis centimetry. No, dalo by se o tom psat hodinu, ale i tohle jako zaklad, pokud by ses s tim teda opravdu zžila, ti prinese postupne uspechy.

Edit: pak je teda hodne dulezite resit i tu NEjidelni stranku - pridat spanek, vymyslet nejaka opatreni, aby bylo mene stresu. To jsou pro nas daleko vyznamnejsi faktory, nez ze 4× tydne sedis hodinu na rotopedu ;) A pises zdravotni problemy, nevime jake, tak tezko rici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24187
18.7.23 14:15

V prve radě si nastav trpělivost sama se sebou na nejvyšší stupeň, potom lásku sama k sobě na nejvyšší stupeň.

Pak začni s pravidelností jídla. Nevím, jak casove můžeš mít pauzu v pracovní době, ale minimálně jednu na jídlo by jsi měla mít. V tom okamziku si dej obed. Já třeba nesvacim vůbec, ale k tomu mám upravené porce hlavních jídel.

Také je důležitý pitný režim, hlavně teď, pro těchto teplotách.

No a na závěr - jaké porce jídla mas? Jak velký jogurt si das? Já mám běžné 180-200 g jogurtu k snídani. Kolik šunky si das na hlavní jídlo? Kolik zeleniny?

Pohyb je důležitý, to ano, ale v tvém případě bych se místo pohybu navíc, více zaměřila na ten jídelníček a na jeho pravidelnost. Do práce si chystej krabičky. Tvoje tělo muže byt ve stresu z toho, ze mas fyzicky náročnou práci, po ni ještě aktivity s dcerkou a pak ještě navíc rotoped pro sebe. Do toho nemáš poradny jídelníček, zapominas jist v práci, nesnidas (psala jsi, ze mnohdy jíš až večer). Jak to má tělo věřit, ze se nemusí zásobovat a ty mu budes dobře a kvalitně dodávat energii?

Zkus vařit jednoduše s dostatkem bílkovin se základních potravin (maso, ryby, luštěniny, sýry), k tomu kopec zeleniny (teď v létě čerstvé, v zimě kořenovou zel., zelí, kysane zelí apod.).

Ale ta pravidelnost je základ a také musíš počítat, ze tělu zo chvíli trvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1690
18.7.23 14:24

Bud mas vyssi prijem nez vydej nebo jis malo a telo si proste uklada, tim ze navysis aktivitu a hladovis, se tohle muze stat.

Nejdulezitejsi je pravidelnost, hodne pit a mit cas i na regeneraci, ne byt porad v presu, ale i odpocinek je dulezity a u cviceni, zalezi kam se dostanes, hlidas si tep? Jestli jezdis jen lazoplazo, tak moc nespalus, je 45 min a 45 min..ale zas neprepalit, paj nez hubnout budes mit spis svaly, pokud nevis, obratila bych se i na odbornika ci ti zmeri metabolismus a sestavi plan jidla, cviceni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
18.7.23 14:31
@Anonymní píše:
Ahoj,

vzdy jsem byla stihla 171 cm a mela jsem 58-60 kg. Po umrti msmky jsem nabrala na 68 kg, v te dobe jsem otehotnela a plus 26 kg, muzu si za to sama, mela jsem polovinu tehotenstvi lezet, takze zadny pohyb a vlci hlad a chute.. :roll:

94 kg, neco jsem nechala v porodnici, 2 roky jsem kojila a ta 2 roky to slo dolu na 75..

Ale stres, zdravotni problemy, malo spanku a ted par let mam stridave 83-87 kg. Driv jsem zhubla rychle treba 3-4 kg a za chvili jsem mela plus 5, stacilo nedodrzovat pravidelne jidlo..

Mam patni istruhu, nemuzu behat, jakykoliv dopad na patu me boli. Ale rekla jsem si dost, stanovila si 1. metu 80 kg, pak 75..

Koupila rotoped, s ditetem nemam moc casu, manzel he porad pryc, hludani nemam.
Praci mam fyzickou, delam osetrovatelku, cely den na nohou, nepravidelna strava, vetsinou az vecer.

To vse menim, snidane bily jigurt, ovoce, orechy nebo nejaky krelt sunka, syr zelenina…ale obcas stihnu jen banan v pracovni dny no.

Jezdim na rotopedu, prvni mesic 5× tydne, ted jsou prszdninytak 4× tydne 45 min. Pre dcera je doma, nemam mic casu, jsne casto nekde. Hodne se hybu v praci, nachodim 10-15 km jen v praci. Volny cas jsem s dcerou, prochazky nebo plaveme, jasne to plavani s ditetem, musim ji hlidat, ale nejake tempo dam, neni to buhvi co…

Vyradila jsem pecivo, sladke, smazene, jinak jim vse, ale male porce se snazim, piju jen vodu…nestiham svaciny zezacatku jsem si udelala krdluben a dipem bileho jogurtu a citronem, ale to mi vydrzelo chvili, vynechavam no..

Jsou to 3 mesice, po mesici a pul jsem mela dokonce kilo navic! A ted po falsim mesici s pul 0,5 kg dolu..ja myslela jak shodim min co mesic 2 kg a touto dobou budu mit tak o 5-6 kg mene a ono nic.

Nevim co delam blbe, ze to nejde ani trochu.

Nemůžeš to mít tak, že bys ztrácela tuk a zároveň Ti nabývala svalová hmota, tak to na celkové váze vůbec nevidiš?

Já jsem před pár lety držela přerušovaný půst. Řadu týdnů se mi váha nehnula a když jsem byla na profi váze u výživové poradkyně, tak jsem zjistila, jsem ztratila 3 kg tuku a získala 3 kg svalů. Tohle chce ale vážení někde, kde mají tu profi váhu. Jinak poznáš prd, když se budeš vážit jen doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3443
18.7.23 14:47

Podla mna si zacala pomerne slusne, to ze si zo zaciatku pribrala a nasledne to malinko kleslo znamna ze by to mohol byt dobry postup. Pribrala si tym ze sa zacali budovat svaly, klesnutie znamena ze metabolizmus ‚usudil‘ ze prijem stravy je dostatocny a nemusi uz drzat tak velke zasoby tuku.

Paci sa mi ako realisticky a priam az objektivne sa na to pozeras, to tu nieje zase take caste.

Je normalne ze na zaciatku chudnutia stupne hmotnost (s vynimkou diet podla receptu koncentrak nad ktorymi som sa tu uz par krat pohorsoval - zbytocne), pretoze zatazou sa zacnu budovat svaly (efekt temer okamzity v rade mesiacov) a az potom sa zacne odburavat tuk (3-6 mesiacov od zaciatku, ale ani rok nieje vynimkou, zalezi ako moc si telo trapila predtym, aky mas zdravotny stav…)

Myslim ze mas prehnane ocakavania, vaha neklesa tak rychlo ako si predstavujes. Prve skutocne a udrzatelne vysledky sa dostavia po cca 6mesiacoch.

Dalsi bod je co chces dosiahnut, pretoze to ze fyzicky pracujes, dost toho nachodis v praci, plavas, rotopedujes… znamena ze mas pomerne vela pohybu (ako pises mozeme diskutovat co z toho je sport, ale to teraz nieje uplne podstatne). To znamena ze tymto postupom nevznikne chrastiaca modelka (ak teda je to tvoj ciel). Pocitaj ze pri pravidelnom sporte budes mat vyssiu vahu pretoze svaly su tazsie ako tuk a to je uplne v pohode a spravne (teda ak to nekonfliktuje s tvojim cielom).

Ako bolo pisane mas dost bielkovin? Z toho co si pisala to moc nevypada. Takisto sa mi zda ze celkovo by vobec nevadilo keby si zjedla obcas nieco viac, ale nechcem velmi rypat pretoze sa to tazko posudzuje jogurt moze byt cokolvek od 60g zmesy gumy s vodou az po 500g poctiveho jogurtu bez syntetickych zloziek.

S pravidelnostou a pracou to nieje vzdy jednoduche, ale nejaka zelezna rezerva sa vzdy da zariadit. Ja som mal v skrinke ovsenne vlocky, med a v chladnicke mlieko. Ked sa naozaj nic ine nestihalo tak zaliat vlocky mliekom supnut na 30s do mkrovlnky a pridat lyzicu medu - mas ranajky/obed/olovrant (cokolvek chces) ako lusk :-D pripraveny za 3min a zjedeny tiez ;-) Jednoduksia verzia je orieskova tycinka (synteticka, ale lepsie ako nic).

Nieje dovod (aspon podla toho co si pisala a co viem) vyradovat pecivo, cukor ani smazene. Vsetko ma svoje a pestra strava=zdrava strava.

Kedy jest cukry (vyradovat nema zmysel), vseobecne sa da povedat ze sa nedoporucuju 24h po vykone, ale ked trenujes pravidelne (co u teba by som povedal ze ano vzhladom k casovemu rozlozeniu zataze) tak samozrejme niekedy ich musis zaradit a mne sa osvedcili vzdy pred vykonom (napr: Pridem z prace, dam si nieco sladke, zbalim veci a idem na bazen, to bude tak cca 1/2 az 1h po sladkom bazen a to je idealne - aspon pre mna)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková