Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je potřeba vydržet - prochází zrovna krizí, kdy se nějak musí smířit se svým stavem. A že to je zatraceně těžké téma.
To že chcete jeho, jako člověka, v dobrém i zlem, ve zdraví a nemoci a že ho nepotřebujete jako živitele mu holt opakujte. Je to něco, co nejspíš vlastně chce slyšet i když se o tom bude hádat.
Má někoho, s kým o tom může mluvit, někoho ke komu necítí zodpovědnost? Kamarád, kněz, psycholog? Je někdě ve vašem okolí organizace, která pomáhá lidem se stejnou diagnozou?
Umí to dost usnadnit situaci, mít někoho z venčí na to se vypovídat. Manželka to bohužel často nemůže zastat, protože nechce být za toho ne-mocného.
Mrzí mě to, co prožíváte
A rada? je to jen a jen o komunikaci a vzájemné úctě. Když mu budeš opakovaně říkat to, co jsi tady napsala, mělo by mu to pomoci nalézt sebedůvěru. Plus se k němu pokud možno chovat jako ke zdravému a v rámci možností zvolit rodinné a pracovní aktivity, do kterých by měl být zahrnut.
@Anonymní píše:
Co dělat? Manžel je nemocný, už několik let, nemoc se zhoršujeale poslední týdny byl manžel na mě až zlý a včera se přiznal, že je to proto, že chce, abych odešla, našla si někoho lepšího. On cítí, že už nebude moci pracovat, protože se stav rapidně zhoršuje.
pro mě to fakt ale důvod není, co s ním? jak ho přesvědčit? Že prostě chci jeho a ne peníze, že prostě nepotřebuju doma živitele, ale manžela a tátu?
Anonym ponechat, zdravotní stav, jinak smazat, děkuji
Jedině prostě vydržet, jinak to asi nepůjde. On to s tebou myslí vlastně dobře ale neuvědomuje si že ti tím ubližuje. Tak zatni zuby, neposlouchej tyhle řeči a jeď dál, on časem pochopí že prostě nikam jít nechceš a chceš být s ním. Držím palce ![]()
@Anonymní píše:
Co dělat? Manžel je nemocný, už několik let, nemoc se zhoršujeale poslední týdny byl manžel na mě až zlý a včera se přiznal, že je to proto, že chce, abych odešla, našla si někoho lepšího. On cítí, že už nebude moci pracovat, protože se stav rapidně zhoršuje.
pro mě to fakt ale důvod není, co s ním? jak ho přesvědčit? Že prostě chci jeho a ne peníze, že prostě nepotřebuju doma živitele, ale manžela a tátu?
Již 8 let jsem ve stejné situaci jako Ty. Naprosto rozumím, čím procházíš. Stav mého manžela se zhoršuje rok od roku, po poslední operaci (2016) nefunguje už ani náš intimní život. Znám jak to vevnitř bolí, když manžel je zlostný a vyvádí. Já jsem kvůli tomu vyhledala i psychologa, protože jsem si nevěděla rady jak s ním komunikovat, jak jen přesvědčit, že jej miluji a naše dcery též, a jeho nemoc není důvodem k tomu, abych odešla k jinému zdravému muži, abych mohla „normálně“ žít. Musíš vyzkoušet, co na Tvého manžela bude fungovat, ale na toho mého, pokud začne mít zase ty řeči o tom, že mi visí na krku, že by nám bylo bez něj lépe a že já mám na „víc“, tak zvednu hlas a normálně ho seřvu jak malé děcko, které něco provedlo. Dám mu prostě hranice, za které jít nemůže, protože mi pak už strašně ubližuje. Pak přestane a začne se omlouvat, že to tak nemyslel a na chvíli to pomůže, protože vidí, že mě prostě slovně „nepřepere“. Také se mi osvědčilo jednat s ním jako kdyby byl „zdravý“, nelitovat ho, ano, pomoci mu nebo promluvit si s ním, pokud mu není dobře, ale žádné pohřební řeči, prostě žijeme teď a společně to vše zvládneme, od toho jsme dva. Je to strašně těžká situace, kdo to neprožije nepochopí, já když už jsem fakt na dně, tak uteču na půdu, kde se vybrečím a jede se dál. Prostě se dál jet musí. Drž se.
Co dělat? Manžel je nemocný, už několik let, nemoc se zhoršuje
ale poslední týdny byl manžel na mě až zlý a včera se přiznal, že je to proto, že chce, abych odešla, našla si někoho lepšího. On cítí, že už nebude moci pracovat, protože se stav rapidně zhoršuje.