Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, jsme už 6 dní doma - angína, Ospen - a už nevím, jak zabavit holky. Když měli teploty koukali jsme na pohádky, pak jim otrnulo, tak jsme malovali pastelkama, fixama, vodovkama, stříhali jsme, vařili jsme spolu… Ale už je nic nebaví.. Nejradši by bruslili po bytě, nebo šli prostě na hřiště - máme absolutní zákaz do pondělí vzhledem k penicilinu -.. Takže se ptám co děláte doma s marody? Nápady už mi došli. ![]()
U nás vždy pomůže nějaké vyrábění. Housenky z vlny, Barvy na okna (takovéty obrázky na okna), vyrábění maňásků a divadlo s nimi ![]()
Záleží jak jsou staré. Děti si rády hrají s plastelínou Play doh. Při nemoci u nás dost jedou i hry na konzoli a pohádky na youtube. a co třeba pořídit také knížky s úkoly a pohádkami?
Proč zákaz kvůli penicilinu? to leda že jsou tím trochu oslabený, tak by mohli něco chytit…ale jako já byh na nějaký hřiště, kde není hlava na hlavě, s klidem na chvíli šla..s tím že nebudou lítat, ale hrát si na písku nebo se houpat.
@nozu 6 a 4 roky. Pohádky už je přešli - jsou hodně živé - plastelína už je taky nebaví, hru s úkoly baví jen tu starší ta mladší se urazí- nejradši by celý den umývala nádobí. @Kotatko03 Včera jsme vyráběli srdíčkoví závěs - pak se mě holky zeptali jestli to budou muset ještě dělat i zítra..
Jsou znuděné a začínají zlobit.. Dneska zachraňuji situaci hudebními nástroji, housle flétna piano a kytara - vše real - na vše hraji, ale pochybuji, že zítra je to bude bavit zase ![]()
@kissi píše:
@slavuska1 A to je právě ono, budou lítat
aha
tak bych vymyslela třeba krátkou procházku někam do cukrárny na dortíka, pokud máte v docházkový vzdálenosti…s tím, že kdo tam bude jako poslední, vyhrává ![]()
bych to doma nevydržela, pokud by bylo dětem už dobře
![]()
Když je baví umývat nádobí, tak co si třeba něco upéct - perníčky, sušenky, muffiny, ty si pak můžou zdobit a zase nějaká zábava.. ![]()
POkud byla malá těsně před dobráním atb ve stavu, v jakém popisuješ(a to byla při angíně vždy), už jsme šly ven. Aspoň na procházku. Za ruku.(loni v létě i na zmrzku)Na hřiště nee.Ale stačilo mi to s jednou. Udržet 2- obdivuju
![]()
@kissi a co karty? u nás to docela zabralo, ale je fakt, že starší je poměrně klidné dítě, takže jí nevadí u toho sedět
se starší (šestiletou) hraju prší, s oběma černého Petra, pexeso, teď chci koupit takové to jednoduché kvarteto… a Člověče nezlob se hrajeme, pak třeba nějaké sešity s úkoly, hodně čteme…
Mládežníkovi bývá dobře třetí den už úplně, býváme doma max 4 dny, pak už pomalu krátké procházky, ale hřiště ne. Máme to stejně, 6tý den na Ospenu, akorat ve čtvrtek nasazeno i miminku, takže jsme museli byt taky doma a čekal až přijde z práce táta, aby mohli na chvili spolu. Buď si hraje sám, nebo puzzle, knížky, sešit s úkoly - vybarvuje, no a krabička posledni záchrany - televize ![]()
A co uklid? Treba vyhrabat pytle se zimnim oblecenim a preskladat? Nebo skrine s oblecenim? Policky s hrncema? Knihovnu? Treba tam objevite neco zajimavyho…chapu ze chvili to bude spis o vetsim bordelu nez o uklidu…ale treba neco udelate a zabavite se…
@slavuska1 píše:
Proč zákaz kvůli penicilinu? to leda že jsou tím trochu oslabený, tak by mohli něco chytit…ale jako já byh na nějaký hřiště, kde není hlava na hlavě, s klidem na chvíli šla..s tím že nebudou lítat, ale hrát si na písku nebo se houpat.
Při braní antibiotik (pokud to nejsou nějaká speciální) a některých dalších léků se NESMÍ v žádném případě na slunce - tento druh léků způsobuje fotosenzitivitu pokožky a může následně způsobit vážnou fototoxickou reakci organismu!
A u nás tedy slunko praží od deseti dopoledne.
Jinak pro zakladatelku mě napadají také hlavně ty výtvarné činnosti, divadlo, nebo vymyslet si nějakou hru „na něco“. My hrajeme s malým na pejsky, na příšeru v jeskyni, na doktora apod. Nebo by holky možná bavil nějaký úklid - třeba přerovnat skříň, kuchyňskou linku apod.
Edit:Teď jsem si všimla, že jde o penicilin - ten „většinou“ fotosenzitivní reakci nezpůsobuje, nicméně se pro jistotu zvláště u dětí pobyt na slunci nedoporučuje, mimo jiné i proto, že slunce může akutní bakteriální i virové onemocnění zhoršit, nebo minimálně organismus znovu oslabit.
Holky děkuji všem za nápady, snad to nějak do pondělí doklepeme ![]()
@Adrasteia píše:
Při braní antibiotik (pokud to nejsou nějaká speciální) a některých dalších léků se NESMÍ v žádném případě na slunce - tento druh léků způsobuje fotosenzitivitu pokožky a může následně způsobit vážnou fototoxickou reakci organismu!
A u nás tedy slunko praží od deseti dopoledne.
Jinak pro zakladatelku mě napadají také hlavně ty výtvarné činnosti, divadlo, nebo vymyslet si nějakou hru „na něco“. My hrajeme s malým na pejsky, na příšeru v jeskyni, na doktora apod. Nebo by holky možná bavil nějaký úklid - třeba přerovnat skříň, kuchyňskou linku apod.
Edit:Teď jsem si všimla, že jde o penicilin - ten „většinou“ fotosenzitivní reakci nezpůsobuje, nicméně se pro jistotu zvláště u dětí pobyt na slunci nedoporučuje, mimo jiné i proto, že slunce může akutní bakteriální i virové onemocnění zhoršit, nebo minimálně organismus znovu oslabit.
Penicilinová atb nezpůsobují fotosenzitivu.Tu způsobují atb např. tetracyklinová. S penicilinem se na slunce může, ne se cíleně opalovat a trávit na něm xh v kuse(ale to dle mě nikdo s dítětem nedělá ani bez atb).