Co doma dělají vaše 11 leté děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42859
19.7.22 11:50
@Pitaya1 píše:
Tak vašemu společnýmu dítěti je kolik, 5? Tam mi přijde normální, že se o něj rodiče starají. Co od takového prcka chceš, aby dělalo samo? To si má předškolák sám. chystat a ohřívat jídlo, sám si mýt vlasy? 8o

A proč ne? Dcera to zvládala, jen jsme překontrolovali opláchnutí, měla vlasy skoro do pasu. Namazat něčím pečivo si taky zvládla, dokonce to tak chtěla. Jen s horkým a ostrým nožem byla pod dozorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
19.7.22 12:02

Děti dvojčata, na věku v tomto případě nesejde. Nevlastní, ale poslední rok v naší výhradní péči, něco jsme zvládni, něco vůbec nezvládáme, ale když k nám přišly na trvalo, vypadalo to asi takto…
Jedno umělo vše, utřít si zadek, najíst se samo příborem, převléct se, nezašpinit okruh 2 metry kolem sebe u jídla, umýt se, vyčistit zuby, dát nádobí do myčky, udělat si pití.
Druhé nic z uvedeného nezvládalo a většinu nezvládá do dnes. Že by si nachystali svačinu? Myslím že bych pak hodinu uklízela kuchyni. Je hrozně nemotorné a nešikovné. Samozřejmě mu to neříkáme, ale nemá ani zájem se něco naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
19.7.22 12:09
@Anonymní píše:
Dotaz zní jasně - co doma běžně dělají vaše 11-12 leté děti? Dokáží si samy přichystat svačinu, vypravit se do školy, vybrat si oblecení, nandat si z lednice a ohřát uvarený oběd, umýt si vlasy atd.?

Jedná se mi o to, že nevlastní dcera nic z toho nezvládá, a vše dělá za ni tatínek. Po našem společném dítěti toto požaduji už od jeho útlého věku, takze kolem dcery se to neobejde bez našich debat, protože si myslím, ze by táta v tomto věku už kolem ní skákat neměl. Já madam sloužit z uvedeneho důvodu odmítám, samozrejmě uvařím, vyperu atd.

Tak jen jestli jsem mimo já, nebo oni :lol:

Prosím anonym z důvodu informací o nevlastní dceři.

Tak mam osmiletaka a vse krone samostatného vypravovani do skoly dělá běžně. Doma bydlime vsichni, tim padem se vsichni podilime na chodu domácnosti.
Pomáhá s uklidem, varenim, nádobím, manzelovi pomáhá, když neco spravují. Tak nejak přirozeně od mala…

• Citovat
  • Upravit
1680
19.7.22 12:17

@Lama Lama ono je to ale tezky soudit kdyz v te dobe vlastni dite nemas.. tolik si toho nevsimas, co dite umi, neumi, zvlada, nezvlada.. Aspon ja to beru podle sebe. nejvic mi to zacalo vadit az kdyz se muj syn zacal sam pohybovat po byte, ze kdyz tu ma sourozence, ze zije v bordelu.

Ja tedy taky nejsem zastance toho, sby dite varilo z povinnosti (dobrovolne proc ne), surovalo celej byt, veselo a skladalo pradlo cele rodiny.. z ditete si sluhu nedelam. Ale svuj pokojicek by melo byt schopno uklidit, obleceni po vyprani, udrzet si poradek ve skrini, pripravit si obleceni, skolu..

Zakladatelko. Neni pravda, ze dcera nevi kde ma spodni pradlo. Tohle na me nevlastni syn zkousel hodne dlouho. Oni to vi, ale proc by se ohybali k supliku. Paradox ale je, ze kdyz je tatinek v praci a syn je u nas, tak funguje. Udela si piti, (dobre jidlo chystam ja, protoze in by radsi umrel hlady nez aby si ho udelal sam, ale zase rict mi at to udelam se stydi, tak aktivne nabizim jidlo), sam si napusti vanu, sam od sebe si vycisti zuby, ucese se, oblekne se (obcas se zepta co si ma oblect podle pocasi nebo jestli jsou vhdonejsi dziny nebo teplaky), pdnese talir do drezu, nevali hracky vsude po byte.. Vecer prijde tatinek z prace a najednou je v byte bordel a nic nefunguje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.22 12:33

@Markétka111 Asi tak jak píšeš, taky jsem si toho rozdílu zacala všímat až když jsem viděla, ze mladsí dítě tyhle věci zvládá bez nějakeho většího problému, samozrejmě priměreně věku.

Já s dcerou sama doma nebývám, taťka si to zařídil tak, aby byl vzdy po ruce, asi abych ji netrapila hlady, když jí nepodám jogurt se lžičkou, nebo nenandám na talírek buchtu, kterou jsem upekla :lol:

Dle příspěvků zde se zdá, že nejsem tak mimo, když si predstavuju, co vsechno by 11 letý děcko mohlo zvládat (soudě i podle mě v tom věku, kdy jsem doma dělala prakticky všechno, pekla pizzu a mamce k narozkám dvoupatrový dort). Ale holt si to budu realizovat na svým a tátu teda nechám, ať si kolem holčičky skáče třeba do dospělosti…Každopádně jsem zde dostala pár užitečných tipů, takže zkusím a uvidíme. Rozvádět se kvůli tomu s jinak úžasným chlapem nebudu 8)

• Citovat
  • Upravit
1567
19.7.22 12:45
@topazio píše:
Ty sis z dětí udělala služky? Co děláš ty?

Prosím? Já nikde nepsala, že nedělám nic a děti vše, ale že když je potřeba, dcera zastane vše (=vše umí) v případě mé nemoci atd :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
19.7.22 12:47
@Anonymní píše:
@Markétka111 Asi tak jak píšeš, taky jsem si toho rozdílu zacala všímat až když jsem viděla, ze mladsí dítě tyhle věci zvládá bez nějakeho většího problému, samozrejmě priměreně věku.

Já s dcerou sama doma nebývám, taťka si to zařídil tak, aby byl vzdy po ruce, asi abych ji netrapila hlady, když jí nepodám jogurt se lžičkou, nebo nenandám na talírek buchtu, kterou jsem upekla :lol:

Dle příspěvků zde se zdá, že nejsem tak mimo, když si predstavuju, co vsechno by 11 letý děcko mohlo zvládat (soudě i podle mě v tom věku, kdy jsem doma dělala prakticky všechno, pekla pizzu a mamce k narozkám dvoupatrový dort). Ale holt si to budu realizovat na svým a tátu teda nechám, ať si kolem holčičky skáče třeba do dospělosti…Každopádně jsem zde dostala pár užitečných tipů, takže zkusím a uvidíme. Rozvádět se kvůli tomu s jinak úžasným chlapem nebudu 8)
yslim nejrozumnejsi, co můžeš udelat
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
19.7.22 12:49
@VitaminC píše:
A co delas ty?

Asi úskalí psaného textu :mrgreen: Dcera vše zastane, když je potřeba. Ne, že všechno dělá jen ona a já se válím. Ale v případě mé nepřítomnosti/nemoci je schopná převzít veškerou domácnost..
Dnes například uvařila oběd a dělá domácí mátový sirup a já od rána pracuju na zahradě :nevim: Za mě normální dělba práce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
19.7.22 15:45
@Sisika9 píše:
Jenže otec je společný, proč by měla dceři nastavovat pravidla jen matka a otec do výchovy nemá co mluvit?… :think:
říkám, co má říct dceři, ne to jak to má být…trochu rozdíl…

Ideál je pokud se v domácnosti dohodnou na pravidlech pro všechny děti stejných, tady evidentně otec nechce…na druhou stranu, myslíš, že by pomohlo, kdyby společné dceři řekla, že za to, jak to je může otec… protože to by zase podrývala jeho autoritu…já bych svému dítěti řekla, že si to musí vyřídit s tatínkem, pokud chce otec uklízet po obou dětech, tak ať si klidně poslouží ;) myslím, že pokud mladší dítě vyrukuje na otce s tím proč Anička nemusí a já musím, tak se třeba tatínek chytí za hlavu a Anička si bude muset dělat svoje věci taky sama :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
19.7.22 16:26
@Lama Lama píše:
Ale to není o vinikovi. Viník může být otec, matka, holka… ale faktem zůstává, že jediný, kdo s tím má problém, jsi ty. A je fajn si přiznat, že s tím jsi do toho šla. ja bych se fakt nesoustredila na holku, řešila vlastnije to boj s větrnými mlýny.

hele a jak bys to ty vlastnímu vysvětlovala, třeba blbost, že si má po sobě uklidit hrneček, talíř, když ta starší to dělat nemusí? tohle já vidím jako jediný problém a myslím, že jednou bych řekla, protože ty jsi moje dítě a ona ne…

já to třeba řeším skrz různý věk dětí, syn je prostřední a neustále si stěžuje, proč on musí dělat něco a jeho mladší sestra ne, to že je mladší nebere jako argument a to že ta starší toho dělá víc než on úspěšně ignoruje, přijde mi, že v něm je ten věčný pocit ukřivděnosti a když to řeším několikrát za den tak mě to úplně vysává energii…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
19.7.22 17:55
@welovefashion píše:
hele a jak bys to ty vlastnímu vysvětlovala, třeba blbost, že si má po sobě uklidit hrneček, talíř, když ta starší to dělat nemusí? tohle já vidím jako jediný problém a myslím, že jednou bych řekla, protože ty jsi moje dítě a ona ne…já to třeba řeším skrz různý věk dětí, syn je prostřední a neustále si stěžuje, proč on musí dělat něco a jeho mladší sestra ne, to že je mladší nebere jako argument a to že ta starší toho dělá víc než on úspěšně ignoruje, přijde mi, že v něm je ten věčný pocit ukřivděnosti a když to řeším několikrát za den tak mě to úplně vysává energii…

U mě to není bys. U mě to je realita. Prostě pravidla určují rodiče. kazdy rodič má pravidla jiná. Děti nejou blby. Ví moc dobře, že s tátou si můžou dovolit něco jiného, než s mámou. V nekterých rodinach jsou jednotné vice, v některých méně. Ale funguje to tak částečně všude. Někde tátu pumpou víc o zmrzlinu, jinde jim táta dovoli být déle vzhůru, když máma odjede, máma sbali na výlet dobroty, táta ne. Takže potud jasno. Pravidla určuje táta a máma. Přemysl má jinou mámu, takže má jiná pravidla. Já nemohu jeho pravidla určovat. Pravidlo, že hrnek do myčky si uklidí každý po sobě sám jsem vymyslela já. A platí pro moje děti. Přemysl není moje dítě, nebudu mu v tom určovat pravidla. Pokud nastavuje jiná pravidla táta, tak se musíme jít zeptat táty, proč to tak je a vyjasnit si to s ním, za něj mluvit nemůžu.
Ideální to není, ale v sešívání rodinach to prostě komplikovanější je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
19.7.22 22:39

@Tamtama jako promiň, mám osmiletaka s VD, ale co se týká samoobsluhy, tak je na tom zdaleka dál.
Rozhodně nepoužívám jeho diagnózu jako omluvu.
Sprchovat se sprchovat sám už dávno ve školce, zuby docistuju večer.
A jinak doma pomáhá naprosto se vším, včetně žehlení, úklidu, prachu, vysávání, koše, vašeho, přípravy stolu, utírání/ mytí nádobí, vaření, úklidu svého prádla že sušáku… Vajíčkové recepty zvládá sám, pod dohledem uvaří polívku, ještě neodhadne, jak se co dlouho vaři, kdy tam co přidat
Svacu si minimálně 2× týdně už chystá sám…
Aktovku si chystá sám, škola je jeho starost, úkoly dělám s ním, ale abych mu kontrolovala, co si nachystal, to vážně nedělám ( půjde do třetí).
Oblečení taky si má za úkol nachystat večer, když vidím nějakou šílenou kombinaci, tak ho usmernim.
Stejně tak na víkend k babičce má za úkol si věci nachystat a společně balíme..

• Citovat
  • Upravit
17472
19.7.22 22:58

@Anais Brno a jak jsi toho docilila? S tou sprchou už bylo období, že se myl sám, ale ve výsledku byla mokrá celá koupelna, ovšem dítě suché, případně stál hodinu ve sprše a koukal na pustenou vodu. Tak jsme se opět vrátili k tomu, že ho myju já. Nedávno si zase myslel, jak mě precural, jenže jaksi si všimnu, že dítě i po sprše smrdí.. :nevim: Kdyby si měl dělat sám svačinu, vezme si maximálně susenku nebo rovnou nic, on hlad nemá, pití totéž. Aktovku si ve čtvrté sice už chystal sám, ale přes měsíc nenosil sešity, než mi o tom třídní napsala. Sem tam chybějící úkol je taky běžný. K babičce mu musím sbalit já, protože on přece nic nepotřebuje. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
19.7.22 23:10

@Tamtama využila jsem období já sám. Tak sice ty první pokusy byly krkolomné, ale výsledek se dostavil.
Máme sprcháč a termostatickou baterii, takže se nespálí, sice šílíme občas že spotřeby vody, ale něco za něco, že…
Ale jako umyje se i s vlasama, to problém není. Snad někdy od tří let si sám stříhá nehty, taky prostě já sám…
Má taky dny, kdy se mu nechce, ale povinnosti jsou povinnosti.
Zrovna dneska vypadalo, že mu upadly ruce, když měl utírat.
Ale většinou to udělá, ono se doma i normálně zapojuje manžel, rádi spolu vaří, takže možná že když vidí u táty, že je normální vysát, vynést koš, nebo uklidit, tak to bere jako samozřejmost.
K chystání svačiny jsme se dospěli, protože brblal a nevěděl co, tak jsme mu navrhli, že bude ideální, když si to nachystá dle svých představ. Stejně tak to oblečení…

• Citovat
  • Upravit
3596
20.7.22 08:01

Děti meho bratra, vidíme se skoro denně s navzájem si hodně hlídáme, takže můžu posoudit co opravdu neumí a co jen tvrdí že neumí.
Kluk čerstvých 6 let, obleče se, umyje se, poskládá oblečení, ustele, dá prádlo do pračky, dá prášek, nastaví program.
Nachystá si pití. Nádobí umýt neumí, myčku naplnit ano. Pod dohledem se umyje ve vaně. Sprchovat samotného nenecháváme kvůli povodni v koupelně.
Svačinu si nenachystá, s nožem neumí. Uklidí si pokoj tak, že roztřídí hračky a posbírá bordel, ustele.
Druhý kluk čerstvých 8 let, neumí nic z uvedeného.
Výchova a přístup stejný, starší je prostě zabržděný, nemotorný a nešikovný. Na co sáhne rozbije nebo zničí. Diagnózu žádnou nemá, prostě některé děti jsou šikovnější, jiné méně.
Ten starší je zase velmi úspěšný ve sportu, mladší sice šikovný doma, ale pohybově méně nadaný.
Co kdo umí a zvládne zkoušejí neustále, na všechny dospěláky, bašti jim to jen jejich mamka, takže u ní doma mají veget a ona se nezastaví. Její volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí