Co jíst při kojení a jakých potravin se vyvarovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
10.11.14 11:58

Co tak sleduji, tak mám zázračné miminko :D Máme dva měsíce a pár dní a zatím jsem nenarazila na nic co by malému vadilo. Jistě vyhýbám se fazolím, čočce a hrášku, ale ostatní mu zatím nevadí. A mohu dokonce i perlivé vody, prdíky nás trápí minimálně. Fakt některým maminám nezávidím, co tak pročítám diskuze. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
27.2.15 11:51

Holky, poraďte prosím, nemáte nějaký vzorový jídelníček, co opravdu jíst při kojení?
Kamarádce všichni raděj, co nesmí a nakonec to dopadlo tak, že jí piškoty a kuře na vodě s rýží, pořád dokola. Jednak si myslím, že malé nemůže předat dostatek živin a hlavně jí to tělo ty živiny začne odebírat odjinud.

Jak je to se zeleninou - jasně, že nesmí tu nadýmavou, ale co třeba cuketa, lilek, špenát? a jak s rajčatama? bojí se alergie a paprika - vadí?

Může nějaké ovoce? zakazují se citrusy a banány, z jablek se osypal chlapeček od druhé maminky v porodnici, tak to taky nejí a co zbývá? nic :-( co třeba avokádo?

Může vajíčka? četla jsem, že bílek v pohodě, ale co žloutek? dala by si míchaná vajíčka (bez cibule samozřejmě)

Sýry jsou v pohodě a obecně mléčné výrobky? řekli jí, že by neměla pít mléko a ona nejí nic. co třeba ricotta?
Jo a co třeba sushi? četla jsem, že ryby jsou vhodné, tak kdybychom to udělali z uzeného lososa, ať to teda není syrový maso, tak ty ostatní přísady, řasa atd nevadí?

Děkuju moc za rady, kamarádka to moc hrotí, nechce malé způsobit trápení, je jí teprve 14 dní, ale je s tím podle mě potřeba něco udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
27.2.15 12:00

Malá ma tři týdny, nejím jenom citrusy, džusy, jahody a vynechávám koření ve větším měřítku… Piju hodně cara, jím často vývary a dopřeju si i čokoládu. Když jsem praktikovala omezený jídelníček, jako kamarádka, byla jsem hrozně unavená a malá jen brečela a jedla, protože jí tekla místo mléka jenom voda… Od té doby co jsem začala jíst krásně spinká a obě jsme spokojené.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
27.2.15 12:03

To je hrozny podle me, kojeni ma prinaset radost a ne takovy uzkostny stavy. Ja jedla naprosto vse krome lustenin, kvetaku, zeli, a tech hodne nadymavych a korenenych jidel. Pokud mimco na neco zareaguje spatne (vyrazka) tak postupne zkousim co to bylo a vyradim to z jidelnicku… ne ze preventivne vyradim vsechno :roll:

• Citovat
  • Upravit
1175
27.2.15 12:16

Díky holky, mně to přijde taky špatně nic nejíst, tak snad to zlomíme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
27.2.15 12:21

@zpevanda jejda,tak rýži a kuře a piškoty by mi rychle začaly lézt krkem. Já jím všechno, jen nepiju bublinkovou vodu + zelí + čerstvé pečivo. snažím se jíst opravdu pestrobarevně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.2.15 12:21

Bože, ať ji všechno. Kdyby prckovi něco vadilo tak to pozná :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
27.2.15 12:35

Já jsem to dělala tak, že jsem postupně zkoušela. Teď jím všechno kromě citrusů, zelí, pálivého jídla a plísňových sýrů. Ať pomaličku zkouší. Ono si miminko fakt řekne, když mu to bude vadit. A taky když bude jíst všechno, bude mít víc síly a k miminku se dostane hodně živin, jinak si to bude brát z jejího těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
27.2.15 12:38

@zpevanda

proč se tak trápíš? Jaký vzorový jídelníček?

Jak píšou ostatní, pomalu zkoušej, dítko Ti dá vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
27.2.15 12:42

Ahoj, mela by se jist predevsim zdrave a vyloucit to spatne, protoze vsechno prechazi do mleka. Take nadmerna konzumace peciva (drozdi) a mleka nemusi byt nejlepsi. V tomto pripade je vhodny kvaskovy chleb. Vyborne jsou jahly a vsechno z nich, jelikoz jsou vybornym zdrojem zeleza. Nezapominala bych na seminka a orisky, obvzlaste mandle. Jist hodne zeleniny, napr. brokolice, dyne… a hlavne vsechno poradne pokousat :)! To je take zaklad uspechu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.2.15 12:46

@zpevanda Malá má opravdu nějaké echt bolení? Pokud ne, vyprdla bych se na nějaké „dietaření“. Jedla jsem normálně, první tři měsíce jsem nejedla jen nadýmavou zeleninu, luštěniny a cca do půl roku ještě exotické ovoce + jahody (dítě s dispozicí k atopickému ekzému).
Musí si ozkoušet jk její dítě bude reagovat. Jsou děti, co budou mít prdy i pokud bude matka žít ze vzduchu (takže bolebřich nemá ze stravou matky často co dočinění).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
27.2.15 12:52

Jím naprosto vše kromě nadýmavé zeleniny a ořechů, protože po dvou hrstích vlašáků mi mimčo probrečelo celý den, ale jinak u nás vše v pohodě a nic nevadí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25190
27.2.15 15:37

@zpevanda Zkus, co dítě vydrží. Někdo se vyhýbá nadýmavému a naprosto zbytečně a někdo jí jen ty piškoty, jak píšeš a stejně. Znám maminky, kterým děti řvaly, ať jedli, co jedli, tak jedli všechno.
Já u první musela vynechat čerstvé pečivo a fakt nadýmavou zeleninu. U druhé jsem jedla i syrovou cibuli. Byla nošená v šátku a to ji očividně od prdíků pomáhalo a asi na to nebyla celkově háklivá. Čím pestřejší jídelníček, tím líp ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
27.2.15 21:18

Holky, díky za rady :-) už se mi ji povedlo maličko zlomit, i když nad rajčatama hooodně dlouho uvažovala, ale nakonec jsme je do toho jídla taky prdly (dělaly jsme lilkové závitky se špenátem a ricotou, zapečené s rajčatama) a moc jí to chutnalo, tak doufám, že překonala to nejhorší :-)
a díky za tip na kváskovej chleba, to zní dobře :-) jáhelnou kaši mám doma, mmch nevaděj chia semínka?

Malá má ty prdíky tak nějak normálně, nic extra hroznýho, navíc teda doteď neměla z čeho to mít, tak myslím, že to ta strava nezhorší…ale dneska celý den skoro nespinkala, pořád by pila, tak ji už možná samotné přišlo to mlíko nedostatečné, tak zítra bude mít špenát :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.2.15 21:43

@zpevanda Zkus kámošku trochu zpracovat, aby to mateřství tolik neprožívala. ;) Ono některé matky jsou v „zájmu dítěte“ ochotné dělat psí kusy, jen aby náhodou nefňuklo nebo neublinklo. Neříkám, že se nemá zamyslet nad skladbou jídelníčku, pokud jí dítě prořve několik hodin. Ale jen tak preventivně bez důvodu být o chlebu a o vodě je blbost - ona bude hladová, vystreslá a vrátí se jí to stejně jinde jako bumerang (pokud nebude jíst, může mít problém s laktácí, nervózní mámu dítě vycítí na sto honů a bude taky nervózní atd.).
Jinak můj syn prdy měl, ale nic extrémního, co by se nerozehnalo cvičením, nahříváním břicha apod. (ano, občas to bylo krušnější, ale nebylo to nonstop ani každodenně), ale dám ruku do ohně, že to nemělo žádnou sovislost s mým jídelníčkem, ale zejména s tím, že spolykal při kojení a následném přebalování spoustu vzduchu (i když krkal jak starej chlap). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí