Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jura007 píše:
K té vzdušné vlhkosti - naprosto běžná ve střední Evropě je 40-42 procent. Myslím, že 35 procent je nedosažitelný ideál.
Juro a to je myšleno v bytě nebo venku?
Těch 35 procent jsem psala, že bylo ihned po větrání. Tedy ve fázi, kdy se venkovnístudený vzduch s nízkou relativní vlhkostí uvnitř velmi rychle ohřeje a relativní vlhkost ještě klesne. Jsné je, že trvale 35% je nedosažitelných. nenazvala bych tro ale ideál. Pod 40% je to nevhodné kvuli vysušování dýchacích cest.
Farská - a já debil kvůli tomu, jak mi oknama táhlo a rozpadaly se rámy měnila staré dřevo za plast
![]()
Ale třeba naši mají v bytě klem 55-65 % vlhkosti a plíseň nikde, okna (stará dřevěná)více méně suchá.....ale netáhne jimi…
U plastových oken je strašně důležitý parametr zvaný „složení skla“. V postatě říká, jak je ve své tloušťce to izolační dvojsklo (nebo trojsklo) uspořádané. Klasická hodnota u našich oken byla ještě nedávno 4-16-4, to znamená dvě skla tloušťky 4 milimetry a mezi nimi distanční rámeček 16 milimetrů široký. Já osobně, kdybych si objednával okna, bych trval na hodnotách 4-24-4-12-4, to znamená trojsklo a venkovní mezera s distančním rámečkem 24 milimetrů širokým. Ale zase ne každá firma má zdroj takových profilů, tuším že v Evropě je vyrábějí maximálně dvě výrobny. Taky bych důrazně žádal distanční rámečky plastové, ne hliníkové (další tepelný most!) Pravdou ale je, že cena takového plastového okna by byla víc jak dvakrát vyšší, než je v Česku obvyklé. Ale zase bych věděl, co mám doma (a to i uvnitř okna)…
![]()
Alpaka - to jsem myslel na přelomu jara a léta, venkovní teplota 18-20 stupňů, jasné počasí, neprší.
Vlhkoměr doma nemám, tak jsem zatím nebádal… ![]()
Markit, ta dřevěná okna totiž dýchají, i když je natřeš olejovou barvou… Divil jsem se, jak je to možné, ale prý je to tak. Kdežto s těmi plastovými je to podobné, jako kdybychom žili v igelitovém pytlíku. Taky ho musíme jednou za čas otevřít… ![]()
plísním se prostě daří tam, kde je stále vlhko. Vlhko produkujeme už jen tím, že dýcháme, navíc zdrojů vlhkosti máme každý doma víc než dost, ale většina domů se jí špatně zbavuje. Jinak se řeší odbourávání vlhkosti v novostavbách a jinak ve starých domech - různé příčiny, proč se vlhkost sráží. Např. když si takový starší mizerně izolovaný domeček zvenku uzavřeme zateplením a dáme nová plastová okýnka, hezky si ho tím utěsníme a pak brečíme, že se nám na těch oknech ta vlkhost sráží, stéká a my ji utíráme a ten mokrý hadr si pak zase vysušíme pod tím oknem na radiátoru a pořád dokola. U starých domů opět řešíme mizernou izolaci hlavně v rozích, které prostě prochladnou a promrznou víc, a veškerá vlhkost se zase srazí tam, a houbičky nám tam vesele kvetou. My je načas zlikvidujeme savem, ale oni zase vyrostou, protože nebyla odstraněna příčina, ten roh je prostě pořád chladný. Pokud si chceme skutečně vyřešit problém, je třeba si pozvat skutečného odborníka, který odhalí příčinu a doporučí vhodné řešení, a to kolikrát není záležitost za tisícikorunu. Mimojiné samozřejmě větrat. A rozhodně neodstraňovat plíseň mechanicky! nejen že se spóry roznesou, ale hlavně se jich parádně nadýcháme.
To jsem chytrá, co? Řešíme to ve dvou barákách, prostě nám to místama promrzá, člověk už se bojí i osprchovat, aby se do vzduchu nevypařilo zbytečně moc vody, prádlo usušit, když to venku v mrazu mizerně schne, akvárko zrušit,… je toho moc ![]()
Alpaka píše: …někde se ta vlhkost srážet musí - v noci zkrátka klesne teplota v bytě a chladnější vzduch pojme méně vlhkosti, tudíž se musí někde vyrážet…
tak spíš jde o to, že rapidně klesne teplota VENKU - čímž se ochladí i to okno. A čím vyšší koeficient okna U (bývá napsané na okně v rámečku), tím se ochladí rychlej a tím dřív - čili tím dýl se tam ta voda v noci sráží…
ad vlhkost v bytě - ideální je 40-60. Moje tchýně má v paneláku cca 25% a naši ve zděné bytovce asi 35. My v novostavbě cca 45-55, když suším prádlo uvnitř, tak je to někdy i přes 60. Větráním se dostáváme ke 40. Teď mám mikroklimu, topím, už jsem dnes 3× pořádně větrala a máme 47. Prádlo jsem tu sušila naposled v sobotu.
ad rošení oken - protože jsme opravdu před 14ti dny celkem po dlouhé a pečlivé úvaze měnili skla v oknech, tak k tomu manžel nastudoval kde co. Jde o to, jak dobře jsou okna vůbec usazená - jak je to zaizolované. Pak jde o šíři parapetů - čím širší, tím hůř kolem nich proudí vzduch. V noci se musí také topit - vzduch cirkuluje a zabraňuje rošení. Atd atd. No a ten koeficient. Teď máme 1,0. Nabízeli nám i 0,6 ale bylo to více než 2× tak dražší…
my zkoušeli kde co…
Takže řešením je koupit vlhkoměr a podle něj větrat? Nebo jsou i tak místa, která se musí řešit jinak?
Myslím, že to pomůže v případě, kde v bytě plíseň nebyla, dokud se větralo dřevěnými okny a po výměně za plast se objevila. Tam, kde je plíseň už dávno a třeba jen v určité lokalitě se musí vyřešit tepelný most v místě srážení vlhkosti, popř. zatakéní…
Jura007 píše: Šamotko, tak pokud je to v místě, kde je zasazená lodžie, tak to je tam asi „zasazená“ doslova - je tam nejspíš zabetonovaný kus železa, který tu lodžii nese. To bych tak odhadoval. Proti tomu se dá udělat jediné - v tom místě je takzvaný „tepelný most“, po kterém teplo utíká a interiérová strana zdi je ochlazovaná. Tam je nanejvýš možné zasekat do zdi minerální tepelnou izolaci, takovou desku, myslím že se jmenuje IZOMIN (vypadá jako sádrokartón, obalujou se s tím tělesa kotlů na plyn i na tuhá paliva. Jinak je to taky stavební izolace.)
Juro, bydlíme v klasickém paneláku, který nemá balkon jakoby přidělaný na panelák, ale je prostě trochu zasazený. Panelák je celý obložený, jen ten bok balkonu ne. A ten kousek zdi v obýváku je strašně studený. Asi to bude, jak píšeš. Brácha ještě radil, obložit ten bok balkonu. .....já už to nechám, jak to je, byt prodáváme a snad ho někdy prodáme a přestěhujeme se do baráčku. ![]()
Já jsem zkusila dva dny neprat a pomohlo to na ty okna
. Nj, ale je to nereálné, dneska jsem za to musela dohnat 4pračky
. Větrám jako blázen a nevidím účinek. Dokud tu budu to prádlo sušit, bude to k vzteku. Čekám už jen na znovuobjevení té plísně.
Zdravím mohla bych poprosit o podrobnější zkušenost? Děkuji
Zdravím.
rodinný domek plastová okna topení kotel nic moc to byl stavzima 2009.V rce 2010 jsme nechali zateplit fasadu prováděla to firma od te doby vlhko a plíseň v bytě.Topení nový kotel junkers teplota v pořádku. Co stím.
Dík za odpověd.
vachata píše:
Zdravím.
rodinný domek plastová okna topení kotel nic moc to byl stavzima 2009.V rce 2010 jsme nechali zateplit fasadu prováděla to firma od te doby vlhko a plíseň v bytě.Topení nový kotel junkers teplota v pořádku. Co stím.
Dík za odpověd.
Větrat jiná rada bohužel není, každé ráno po spaní. ![]()
nepročítala sem celou diskuzi, taky máme plasťáky a zatepenej barák a okna pořád mokrý, jediný co pomáhá je topit a větrat, samotný větrání nestačí. a na plíseň Savo proti plísním, po plísni pak nebude asi památky.