Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den ja by som vas pekne prosila co s domaci kockou kdyz je techotna,,,co sni delat ako sa onu postarat, ja by som vas moc prosila o radu. dakujem pekne.
@sonid píše:
Dobry den ja by som vas pekne prosila co s domaci kockou kdyz je techotna,,,co sni delat ako sa onu postarat, ja by som vas moc prosila o radu. dakujem pekne.
Zdravím. Mám nutnou potřebu napsat některým z vás trochu teorie a praxe. Kočka je úplně něco jiného než pes. Pokud kočku máte, měly byste o ní taky něco vědět. Už od přírody chce být kočka dominantní a její lidská rodina je pro ní smečkou. Ve skutečnosti to bývá tak, že si určí jednoho člena rodiny, který je pro ní ten hlavní - obvykle ten, co jí nejvíc mazlí a krmí, jinak se to dá poznat i tak, že u něj tráví nejvíc času a méně ho dráždí. ostatní členové domácnosti jsou pro ní buď na stejné úrovni jako ona, nebo někdy i jako by pod ní. S těmi se pere a hraje si. Občas kočku napadne, zajistit si svoje postavení, vyzkoušet být velitelem, ale podle reakcí svých „nadřízených“ se pak zase stáhne. Další vlastnost kočky je špatně si zvykat na nové věci a lidi a místa atd. Někdy stačí přemístit jí její záchod a už je nejistá, protože se něco děje. Musíte mít hodně trpělivosti, záchod, jídlo a pelíšek - pokud do něj chodí - je třeba přemisťovat postupně, metr po metru, jinak o něj přestane mít zájem a prakticky jí to musíte naučit znova. Kočky jsou individuální celoživotně mazlivé, mírně protivné, plaché, mění se hodně zvolna, jsou své, ale ne nebezpečné.
Kočky a mimina. Čekáte děťátko a tak mu asi pořizujete výbavičku. Hlavně postýlku - ha, nová věc, ta tady nestála, stejně tak kočárek atd. Jasně, že pokud jste zrovna vy její vůdce, s miminkem v bříšku voníte jinak, někdy se i jinak chováte, ona to cítí. Nechápe, proč ji ze sebe najednou odháníte. Věřte, že já nechala naši kočku, aby mi na tom sedmiměsíčním bachoru ležela (proč taky ne, těžko ho proškrábne
) a to jsem pro ni byla jenom ta smečka, kočka nikdy nebyla moc přítulná, víc prací a škrábací, přesně, taky třikrát pohladit a pak mi nafackovala. A v pohodě. Když jsem přišla k příteli, kocour, hodný, šikovný, najednou kadil a obchcával kde co, proč? Protože si značkuje území. Takhle hlavně na jaře, protože všem ostatním kocourům musí dát najevo, že on je tu doma. S miminkem cítí, že se blíží někdo nový, tak ať mu to tu pořádně smrdí, aby hned věděl, že je tu pánem kocour. Byl tu dřív, je výš.
Jak jsem se tu dočetla, kolik znáte případů od napadení kočkou? Jestli vás kouše do krve, to se asi necháte, neproženete jí prachovkou, aby se uklidnila.
Pokud jí v těhotenství nebudete odhánět - tudíž dělat něco, co nezná, nebude mít s miminkem problém. Ve většině případech si ho očuchá a ani nevšimne. Musíte jí dát prostě chvíli čas, aby ho přijala a zvykla si, tak jako s tím přemisťováním záchoda, jídla apod.
Nyní jsem pro kočky alfa samice já. Obě moje děti vyrůstaly z kočkama už od toho, kdy si ještě plavaly v plodové vodě. Nikdy se mi nestalo, že by jim kočka nebo kocour ublížili. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je to spaní. Spousta koček si ráda lehá na hrudník člověku, a pokud je větší, může se mimču špatné dýchat.
Jsem zvyklá si s kočkou povídat, takže dostala vysvětlení, prohlídku miminka, stejně tak už větší miminko dostalo potřebné zaučení „jak na kočku“. Vše pod dozorem, to je jasný, když si pořizuju děťátko, jsem připravená zahájit sledovací akci ať s kočkou, nebo bez ní. Čím víc děti rostou, nechávám na kočce, ať si je vychovává. To, že je kousne, nebo je sekne, dítě naučí, jak se ke zvířátku chovat. Nebudu kočku diskriminovat, protože mé dítě je mi cennější a tak může všechno? Když to funguje bez extrémů, budou si rozumět. ![]()
@Lustka pěkně napsané. Bohužel to ale hysterkám, citlivkám a úzkostlivým maniačkám nevysvětlíš. Žijí v mylné představě, co jim ještě nutily jejich babky, že koťata se topí v řece, když je nikdo nechce a velké kočky nikoho nepotřebují a hlavně jsou nebezpečné, špinavé, zablešené…
![]()
@Lustka hezky napsáno, máme dvě děti a kocoura který byl v rodině dřív než děti. u první holky to bylo pohoda, trošku před porodem vyváděl jakoby cítil že jdu rodit a bál se o mě nebo své postavení v rodině, nikdy jsem ho neodháněla ani od dětí ani o sebe, ba naopak. u první holky v pohodě ale teď u druhé si po příchodu z porodnice zvykal hůř, asi že je už i starší a najednou je tu jaksi plno, nevím ale dost vyváděl, počůrával jí autosedačku apod. ale už je to v pohodě asi měsíc díky bohu. náš kocour nikdy děckám neublížil, ta malá(necelých 5 měs) ho chytne za chlupy když ho k němu dám ale on drží, po té starší se nikdy neohnal s drápky, vždy se ožene bez drápků, naopak když děcka brečeli chodil mi to říkat. on není mazlivý typ ale neublíží, děcka jsou zvyklé že tu prostě je a žije s námi, může kamkoli od stolu, gauč, postele, jen do postýlky nesmí ale to tak nějak pochopil sám a nikdy tam nechodil. jsem ráda že máme ho doma i když jo někdy je to o nervy, hlavně když v 5 ráno pravidelně mě budí ale děti a kočka nikdy problém nebyl!!!
Kdysi když jsem byla malá, tak jsme mívali kočky, vždycky jsme chtěla psa, ale prý je moc náročný, kočka se o sebe postará sama. Nesnáším kočky
Pouštěli jsme je domů, kde se nám váleli po postelích, chcali po rohožkách…teď samozřejmě bydlíme bez rodičů a kočky nesnáším čím dál tím víc-chodí nám chcát na rohožku, klukovi jsem pořídila uzavíratelné pískoviště, ale ty sv. ně chčijou okolo něj, když vidím kočku, mám chuť ji něčim přetáhnout, furt jenom drhnu futra u vchodových dveří a rohožku
Kočka je neposlušný sebestředný tvor a kdyby nějaká taková mrcha pochcala malýmu autosedačku, okamžitě bych jí donesla číňanům do jejich bistra. Kdo má kočky rád, ať si je má, ale a´t si je laskavě chová doma aby nemohli ochcávat cizím lidem jejich majetek
Já taky nedovolím našemu psovi, aby někomu cizímu chcal po baráku ![]()
@rerere no podle toho cos napsala jsi opravdu úžasný človíček plný citu
já zase nesnáším čokli, tchýni pes serre po zemi, pochcall mi kabelku atd. to že kocour počůral autosedačku bylo z psychického důvodu na který mě už dopředu (u první dcery upozorňoval veterinář) že kočky špatně snáší změny!! nechat jí vyčistit v čistírně mě nezabilo a hlavně máme sedačky dvě. dones si do bistra svýho podvraťáka, ze psů je lepší guláš
aby ses nepos… z toho že kočky čůrají po zahradě, myši a potkani ti očividně budou příjemnější že? mě zase vadí štěkání psa naproti v baráku kdykoli dám holku spát ven a dalších plno věcí, hlavně jsem nikdy neslyšela že by třeba kočka napadla děcko což se o psech říct nedá. někdo má rád čoklíky někdo kočky, ale rozhodně nebudu psát tyhle kydy o bistru!!
@Lustka hezky napsane ![]()
@rerere neco tak uboheho jsem dlouho necetla. Odnest do bistra by spis zaslouzili nekteri lide ![]()
@Lustka
Souhlasím s tebou v podstatě kromě jedné věci - naše kočky se již 2× stěhovaly, byly a jsou zvyklé venku i doma, ale nikdy s tím nebyl sebemenší problém, že by si špatně zvykaly na nové místo a předměty. Okamžitě se bez problémů aklimatizovaly. Také jsem měla strach, že jak se říká pes lpí na člověku, kočka na místě kde je zvyklá, ale naštěstí se to nepotrdilo ani v nejmenším. Že by mi chodily mimo záchod nebo pelíšek -absolutně ne. ![]()
@rerere Ty jsi bezpáteřní ehm a nic víc. Podřadný člověk, co neumí pracovat se zvířaty. Máš v sobě tolik zášti, že bych ti ani dítě nesvěřila… no chudák tvé děcko, které bude vedeno v tvé režii, to bude další „týpek“, co bude ze zábavy týrat zvířata, protože jeho matka je… jak troky ![]()
O psychologii zvířat vůbec nic nevíš.
Mimochodem, ty kočky ti dávají pěkně najevo, co si o takové ehm myslí. Nedivím se jim.. ![]()
Netvrdím, že všichni musí mít rádi všechny zvířata. Já také nemusím některé tvory, ale nepíšu o nich takové svinstva a toleruji je. Jenže ty… no bez komentáře ![]()
@Maculinka neumím pracovat se zvířaty
ty jo, tak to asi všechny ty medaile a poháry, co jsem získala-nebo spíš co získal náš pes se mnou na závodech, s ním získal někdo jiný
Nemusíte se bát, prcka učím týrat všechna zvířata, šlapat po všech malých broučkách, koťata a štěňata topit, brojlery, slepice a prasata zabíjet pokud možno co nejpomaleji a nejbolestivěji…
Pokud někdo nepochopí nadsázku, ok, pokud si někdo myslí, že ty kočky fakt žerem, ok, ale to se musím na příštích závodech hned v úvodu udat, že tam nemám co dělat, jelikož jsem byla na emiminu obviněna-proto, že nám cizí kočky pochcvávají dveře-že neumím pracovat se zvířaty
![]()
@rerere Ty jsi opravdu „ehm“.
Chováš se jak slépka, nic ve zlém. To byla nadsázka? Skutečně? To, co jsi psala? Tebe bych nechtěla mít za kamarádku. Jsem ráda, že nikdo z mých přátel a ani známých by nikdy nenapsal takový humus, co jsi napsala ty.
Mimochodem, to že tvůj čokl má medaile za panáčkování na travnatém porostu ještě neznamená, že zvládáš psychologii zvířete. Ta je ti skutečně cizí (už jen proto, že jsi kočky vyhodnotila tak, jak vyhodnotila a neměla jsi pravdu). ![]()
Nebudu na tebe už vůbec reagovat. Takový „člověk“ jako ty, mi za to opravdu nestojí. Žvaň si co chceš. To, co jsi napsala, rozhodně nezlehčíš tím, že to nazveš nadsázkou.
A jestli ti to připadá vtipné, tak je to velmi smutné. ![]()
Tu se to nějak rozohnilo ![]()
@rerere
Nadsázka? Ono v psané formě nemá smysl používat nadsázku a ironii, protože to nevystihne.
Co se týká koček, jdou „v rámci“ možností vychovat stejně jak pes. Takže pokud vám doma chcali po bytě a lezli do postele, je to chyba lidí a né zvířete. Měla jsem v bytě dvě kočky, chodili na bednu s pískem, na postel se ani nepodívali a co se týká kočáru, tak tam vlezl kocour jen jednou. Když náhodou prchne z bytu na chodbu, stačí zavolat, Kubíčku pojď domů a přijde.
Jak píše @Maculinka, počet medailí z výstav nic neřeší. Pes panáčkuje, jak ho páneček naučí bez ohledu na to, jestli rozumí psychologii zvířat nebo ne. Tohle se právě pozná na kočkách a podobných zvířatech, kteří nejsou tak závislí na lidech jak pes.