Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Naše finanční situace není špatná, ale nehodlám dát za všechny dárky přes 30 000. Vánoce nejsou od toho, aby se lidi zruinovali.
Zatím jsem vždy kupovali dárky společné, ale každý dal vždy třeba 1500.
tak at jí manžel slušně řekne, že ta vaše polovina je přes váš rozpočet a tečka..
@Anonymní píše:
Musím se asi vypovídat nebo co…
Manželova sestra mi už pár let pije krev - lépe řečeno nerozumíme si.
Teď to vyvrcholilo tím, že vymyslela dárek pro rodiče (moje tchanovce) - A to dist drahý dárek cca za 15000. A chce po nás - lépe řečeno po mem manželovi, aby na to dal pulku. Manžel ji na to řekl, že ji na to můžeme dát max 3000. A to se ji nelíbí a jsme u toho.
Nechápe, že já jsem na mateřské a ze proste nemůžeme dat na jeden dárek 7500. Ona rodinu nemá, neplatí nájem a nemá žádné závazky, a podle všeho si myslí, že jsem to zatrhla já, že jsem prý lakoma. Že s ni nevycházím je jedna věc, ale vždy se s ni snažím bavit ve vší slušnosti.
Zaráží mě ta její hloupost, že ji prostě nedochází, že platíme nájem, splacime auto, platíme pojistky - to ona všechno ví a přesto se zachovala jak se zachovala - až bych řekla sproste. Jsem strašně naštvaná na to, že mám takovou švagrovou, ale je mi jasne, že s tim nic neudělám.
Přijde vam její chování normální?
Neprijde a neplat nic. Kupte tchanovcum neco za hodne mene a hlavne, to co opravdu darovat chcete. Nenechte si lajnovat, at si to koupi sama…
Poslala bych ji do míst, kde slunce nesvítí a koupila něco dle svého uvážení a finančních možností. společné dárky jsou peklo. ![]()
@Anonymní píše:
Teď to vyvrcholilo tím, že vymyslela dárek pro rodiče (moje tchanovce) - A to dist drahý dárek cca za 15000. A chce po nás - lépe řečeno po mem manželovi, aby na to dal pulku. Manžel ji na to řekl, že ji na to můžeme dát max 3000. A to se ji nelíbí a jsme u toho.
Nechápe, že já jsem na mateřské a ze proste nemůžeme dat na jeden dárek 7500. Ona rodinu nemá, neplatí nájem a nemá žádné závazky, a podle všeho si myslí, že jsem to zatrhla já, že jsem prý lakoma. Že s ni nevycházím je jedna věc, ale vždy se s ni snažím bavit ve vší slušnosti.
Zaráží mě ta její hloupost, že ji prostě nedochází, že platíme nájem, splacime auto, platíme pojistky - to ona všechno ví a přesto se zachovala jak se zachovala - až bych řekla sproste. Jsem strašně naštvaná na to, že mám takovou švagrovou, ale je mi jasne, že s tim nic neudělám.
Ona si to vymyslela, a pokud se vám to nehodí, normálně jí to řekněte. Švagrová musí respektovat vás, i vaše finanční možnosti. A jestli už dárek koupila bez toho, že by se s vámi předem poradila, klidně bych jí to nechala zapaltit, aspon si do budoucna zapamatuje, jak se má chovat.
Jestli je to nad vaše finanční možnosti, navíc se ti ta věc ani nezamlouvá, tak to tak švagrové řekni a víc to neřeš. Je to její výmysl a ty se přece nemusíš na něm podílet.
My jsme teda už takhle pár větších dárků kupovali. Jenže jsme to i společně vymýšleli a jsme se společně dohodli. Nepřišel prostě jeden, že chce koupit a vy se poskládejte… ![]()
@Anonymní píše:
No přijde mi to normální - je mladá svobodná holka bez záavazků která to nezná jinak. Takže si to neumí představit. Prostě to vážně nechápe. Nemá cenu se s tím trápit.
Moje rada je jednoduchá - zbytečně se nenervuj, zloba vyčerpává. jednoduše jste jí řekli, že víc nemáte a nedáte a už na to nemysli, můžeš jí ledy ještě vysvětlit, že na takový dárek se musí domluvit předem. To je všechno. Opravdu se s ní nerozčiluj, ničeho tím nedosáhneš. Manželovi řekni, že prostě koupíte něco sami a je to. Bud k ní nadále slušná a fakt - netrap se, nehádej se. jenom by tě to vyčerpalo, a před vánoci si kazit náladu? jenom proto, že je to trdlo?
Nejsi povinná plnit něčí představy, pokud dárek vybrala, ať si ho zaplatí, vy kupte to, co vám se líbí. Pošli ji do háje, máte vlastní představy, hotovo.