Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Domluvila bych se s nadrizenou, ze si berete hypo a ze opravdu potrebujete smlouvu na neurcito. Pokud si te vazi, mela by te pochopit.
Rekla ti pak duvod, proc ti dala dobu urcitou? Je s tebou spokojena?
At to dopadne jakkoliv, zacala bych se snazit. Spravna doba nebude NIKDY
Prace se za tu dobu nejak poresi, ale mimi, nebo druhe mimi uz pak jit nemusi.
Udělej to co chceš…bud dítě nebo kariéru… Obojí jde těžko. Čekat na nějaké „kdyby“ se nemusí vyplatit.
Já když chtěla děti, nikdy jsem nepřemýšlela, jestli se vůbec někdy vrátím do práce. Prostě dítětem nastala jiná éra života. V prvním případě jsem se nevrátila, ikdyž mě chtěli, zkrátka prac. doba mi nevyhovovala, ve druhém jsem se vracela po roce a půl, kde mě opět chtěli zpět.
Prostě ber věci tak jak plynou a neplánuj co kdyby…
Je důležité si v životě věci plánovat, chvalim. Nicméně te trosku zklamu - nad tim, kdy a jak se zadaří otěhotnět kontrolu nemáš. Můžeš si to ted pěkně zorganizovat a pak byt překvapena a naštvaná, jaktoze se ty dvě čárky jako neukazuji?!…za me, z moji osobní zkušenosti bych necekala. Samozřejmě pokud mate na to se o dite finančně postarat, což tuším, ze problem nebude.
Čekala jsem a čekala, kariéra, pořad jsem mateřství odsunovala a pak ejhle, najednou to hned neslo, a to jsem mladší, než ty. Třeba ty to tak ale mít nebudeš a bude to v pohodě a okamžitě ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o radu, jak byste se zachovaly vy ostatní v mé situaci.
Pomalu ale jistě mi táhne na 30, s manželem už jsme spolu několik let a nedávno jsme se vzali. Loni jsem nastoupila do nynější práce (prvně VŠ a pak 1 rok práce jiná). A teď k jádru věci, v našem oboru se většinou po roce dává smlouva na neurčito a tak jsem v ni tak nějak doufala i já. Bohužel, nadřízená se rozhodla, že mi pouze prodlouží o další rok. My se chtěli začít na podzim snažit a teď nevím, jak s tím naložit… Kdybych otěhotněla, tak: 1. nebudou mi držet místo, které je dost specifické a shání se těžko obdobná práce 2. na daném pracovišti už jsem se tak nějak zabydlela a leccos zařídila podle sebe s vidinou delšího působí a to i po MD, RD 3. doba na MD a RD se mi nebude započítávat do praxe, podle jejíž délky je stanovena i výše platu 4. nadřízená se ani neobtěžovala mi to sdělit, jen mi volala účetní, ať se za ní stavím něco podepsat, což taky o něčem vypovídá…
Pokud se však rozhodnu čekat další rok, zda už mi napíší na neurčito, může se za prvé stát, že mi nenapíší vůbec nic a prostě si seženou někoho jiného a nebo za druhé mi to napíší na další rok a pak buď už na neurčito nebo je ve hře opět varianta, že si raději najdou někoho jiného, jelikož se těhotenství asi očekává.
A co teď prostě se začít snažit a neřešit, že se nebudu mít kam vrátit a že se mi to ani nezapočítá ta doba na RD jako praxe? Nebo zkusit čekat? Já opravdu nevím! Manžel by už mimčo chtěl, ale nechává to celkem na mě a já netuším, vše má dost svých pro i proti :-/ Předem díky za každý názor.
No, to nezávidím. Já bych tedy určitě po roce tu smlouvu na dobu neurčitou očekávala
Nějak si nedovedu představit, že by ti další rok smlouvu nedali, myslíš si, že je to reálné? Pokud jsou s tebou spokojení…
Pro mě osobně smlouva na dobu neurčitou byla důležitá, jsem ráda v klidu a v klidu jsem, když mám v životě tak nějak i svoje jistoty
Taky kvůli změně práce jsem dva roky mateřství odkládala ![]()
Taky jsem čekala dva roky na smlouvu na neurčito a jen díky tomu mám práci i po dvou mateřských po sobe následujících a Samozřejmě rodičacich.
Být tebou, tak řeknu to s tou hypotékou a ještě vyčkává. Já otěhotněla ve dvacetiosmi, naštěstí hned jak jsme se začali snažit. Anonym, věk a další údaje.
Vubec bych se neohlizela na misto a pokud chcete dite, snazila bych se. Ono stejne nikdy nic nevyjde tak jak si clovek preje. Hodne stesti!!
@kecak nesouhlasim. Já kdybych nepockala místo proste nemám. Po mateřské jsem totiž došla na nižší pozici a hledala i místo jinde. Obešla jsem osobne vše v dojezdove vzdálenosti autem, kde by se mi to ještě vyplatilo a nic. Na původní místo jsem se naštěstí dostala po třech měsících na nižší pozici. Vše nakonec vyšlo jak jsme chtěli. Někdy plánované vyjde, Zakladatelko neboj se. Anonym z 17:24.
Zakl.
@Limi123 u nadřízené jsem byla na koberečku v jeden den a půl hodiny jsme tam něco řešili a další den napsala smlouvu a pak ten následující mi jen volala účetní, ať se za ní stavím… nadřízená mi k tomu neřekla nic…
@Imamother smlouvu mám podruhé na rok a za rok mi ji můžou napsat zas na rok a pak (protože očekává MD a RD) tak si klidně můžou najít někoho dalšího a mě prostě na neurčito nenapsat)
s nadřízenou budu hovořit tento týden.. minimálně se jí chci zeptat, jak si to mám vykládat, jestli jako se mnou nejsou spokojení nebo jak? to s tou hypotékou je dobrý nápad… jako mě to celkem dost mrzí… ten pocit, že se pak nemám kam vrátit (když jsem si to tam rok budovala ku obrazu svému) a ještě, že přijdu o x let praxe, díky které bych se posunula v plat. tabulkách ![]()
manžel má dostačující příjem, ale aktuálně smlouvu taky podruhé na rok…
PS: bydlení už pořešené naštěstí máme, takže bych s tou hypotékou musela lhát…
Zakladatelko, klidně bych jim ohledně hypotéky lhala, oni té taky nešetří. Držím palce, pak napiš, jak jsi dopadla.
Nebo potřebují místo zaplacnout na rok dva, protože ho pak budou potřebovat Pro neci dceru či syna. Zjistila bych u spolupracovníků jak dlouho museli čekat na smlouvu oni.
@Anonymní píše:
Zakl.
@Limi123 u nadřízené jsem byla na koberečku v jeden den a půl hodiny jsme tam něco řešili a další den napsala smlouvu a pak ten následující mi jen volala účetní, ať se za ní stavím… nadřízená mi k tomu neřekla nic…
@Imamother smlouvu mám podruhé na rok a za rok mi ji můžou napsat zas na rok a pak (protože očekává MD a RD) tak si klidně můžou najít někoho dalšího a mě prostě na neurčito nenapsat)s nadřízenou budu hovořit tento týden.. minimálně se jí chci zeptat, jak si to mám vykládat, jestli jako se mnou nejsou spokojení nebo jak? to s tou hypotékou je dobrý nápad… jako mě to celkem dost mrzí… ten pocit, že se pak nemám kam vrátit (když jsem si to tam rok budovala ku obrazu svému) a ještě, že přijdu o x let praxe, díky které bych se posunula v plat. tabulkách
manžel má dostačující příjem, ale aktuálně smlouvu taky podruhé na rok…
PS: bydlení už pořešené naštěstí máme, takže bych s tou hypotékou musela lhát…
Tak jako tak bych se zacala snazit o mimi, v zivote nemas nic jiste. Jen to, ze v pripade doby neurcite dostanes v horsim pripade 1-2 mesice odstupneho, az se budes chtit vratit. Kvuli tomu bych opravdu tehu neodkladala
Zeptej se šéfové proč máš zase dobu určitou. Uvidíš co Ti poví. Ale nemá smysl řešit proč a jak atd. prostě to tak je. Zkusila bych se poohlédnout po jiné pracovní nabídce na dobu neurčitou a když by byla lepší odešla bych. O mimčo bych se ale v každém případě už začala snažit, protože nikdy nevíš jak to dopadne. Držím palce!!!
Zakl.
Dnes půjdu za šéfovou, zeptat se jí, jak si to mám vyložit, že jestli se mnou do budoucna nepočítají, tak ať mi to řekne, abych se mohla zařídit. A pokud počítají, tak proč tedy mám smlouvu na určito, že bych taky chtěla mít nějaké jistoty a ne se obávat, co bude za rok. Navíc, že ani manžel nemá zatím na neurčito a přeci jen jsme chtěli mít nějaké jistoty. Jsem zvědavá, co se dozvím…
Zakl.
Tak nadřízená byla celkem v pohodě, dokonce mi i sama řekla, že kdyby to bylo nějak extra nutné kvůli hypo, tak to přepíšeme.. Nicméně, nedokázala jsem jí tak úplně lhát… Tak ještě uvidím, proberu to s manželem a třeba ten rok ještě počkáme… Je mi 26, to ještě není až tak moc doufám ![]()
Prosím o radu, jak byste se zachovaly vy ostatní v mé situaci.
Pomalu ale jistě mi táhne na 30, s manželem už jsme spolu několik let a nedávno jsme se vzali. Loni jsem nastoupila do nynější práce (prvně VŠ a pak 1 rok práce jiná). A teď k jádru věci, v našem oboru se většinou po roce dává smlouva na neurčito a tak jsem v ni tak nějak doufala i já. Bohužel, nadřízená se rozhodla, že mi pouze prodlouží o další rok. My se chtěli začít na podzim snažit a teď nevím, jak s tím naložit… Kdybych otěhotněla, tak: 1. nebudou mi držet místo, které je dost specifické a shání se těžko obdobná práce 2. na daném pracovišti už jsem se tak nějak zabydlela a leccos zařídila podle sebe s vidinou delšího působí a to i po MD, RD 3. doba na MD a RD se mi nebude započítávat do praxe, podle jejíž délky je stanovena i výše platu 4. nadřízená se ani neobtěžovala mi to sdělit, jen mi volala účetní, ať se za ní stavím něco podepsat, což taky o něčem vypovídá…
Pokud se však rozhodnu čekat další rok, zda už mi napíší na neurčito, může se za prvé stát, že mi nenapíší vůbec nic a prostě si seženou někoho jiného a nebo za druhé mi to napíší na další rok a pak buď už na neurčito nebo je ve hře opět varianta, že si raději najdou někoho jiného, jelikož se těhotenství asi očekává.
A co teď prostě se začít snažit a neřešit, že se nebudu mít kam vrátit a že se mi to ani nezapočítá ta doba na RD jako praxe? Nebo zkusit čekat? Já opravdu nevím! Manžel by už mimčo chtěl, ale nechává to celkem na mě a já netuším, vše má dost svých pro i proti :-/ Předem díky za každý názor.