Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@rejžička píše:
@Black_Orchids Tak mě napadlo - kdyby se ti do toho pletl a ještě tě poučoval, jak to máš dělat jinak, líp, pak by ses možná rozčilovala..
ale jo, to dělá taky
třeba u vaření mi neustále mačká čudlíky na sporáku nebo na troubě, protože se mu zdá, že něco buble moc/málo nebo jsem zvolila špatný program (dle něj). to jsem pak vytočená do běla ![]()
já mu to na oplátku dělám taky, když dělá něco doma - furt se ptám, proč to je tak a ne tak…
jinak ale nám uklízí paní, takže u nás jde jen o ten udržovací pořádek.
ale v případě potřeby muž uvaří, poklidí, dá do pračky, zaopatří dítě - sice po svém, ale je to ![]()
Ja si necham muze pozlatit
deti sice nemame, o domacnost se staram ja, ale on je poradnejsi nez ja a casto uklizi kuchyn, kde to ja necham jak po vybuchu. Kdyz bydlel mesic sam, po skype jsem ho ucila zehlit kosile, to bylo asi jediny a doma mel nalesteno jak z casaku
varit pravda moc neumi, ani ty muzske domaci prace, ale to jako problem fakt nevidim, neni pro nej problem zavolat sikovneho kamarada a je doma klid
a nikdy mi do niceho nekeca, i kdyby to doma bylo rozbordeleny, halvne ze ma neco ve skrini na sebe a do ceho si udelat kafe.
@Black_Orchids píše:
ale jo, to dělá takytřeba u vaření mi neustále mačká čudlíky na sporáku nebo na troubě, protože se mu zdá, že něco buble moc/málo nebo jsem zvolila špatný program (dle něj). to jsem pak vytočená do běla
já mu to na oplátku dělám taky, když dělá něco doma - furt se ptám, proč to je tak a ne tak…
jinak ale nám uklízí paní, takže u nás jde jen o ten udržovací pořádek.
ale v případě potřeby muž uvaří, poklidí, dá do pračky, zaopatří dítě - sice po svém, ale je to
To s těmi čudlíky u sporáku si děláme taky - ale vzájemně, tak je to někdy docela vtipné.
Nejlepší je, že každý tomu druhému čudlík vždycky otočíme tak o dva milimetry, ale máme pocit, že přesně tak to má být a jinak by se to jídlo na plotně dělalo moc/málo.
![]()
@rejžička na příteli nenecháš nit suchou - mužské práce neumí, protože je z paneláku, domácí taky ne, o dítě se nepostará a on by od tebe dávnou zdrhnul, kdyby nebylo dítěte. Proboha, proč jste si spolu pořizovali dítě? ![]()
Anonymní: Ale nechám, však sama říkám, že si uvědomuju, že bych měla být ráda atd. Právě proto si potřebuju přečíst, že.. no, že je prostě jenom chlap. Abych se dostala do reálu a začala se na to dívat i z té druhé stránky. ![]()
Ale faktem je, že prostě neumí - ale snaží se a to je taky fajn. Mně nevadí, že něco dělá či nedělá, vadí mi to, jak o tom mluví - že on je ten nej, on všechno ví i umí nejlíp.. Machruje a to nesnáším. Neumí pochválit, ocenit druhého - hodně špatná věc do partnerského života.
No, a to jsi nevěděla, než jste spolu měli dítě? Píšeš, že je jen chlap? Já má chlapa skvělého - pomáhá mi hlavně s dětma, dělá vše kolem domu a když potřebuji, tak mi i pomůže doma. Raději děláme věci společně než každý ženské nebo chlapské. Doufám, že našeho syna vychovám tak dobře jako moje tchýně své syny. Chlapi nejsou nijak podřadní tím, že neumí tak skvěle vyleštit okna jako my (můj táta to umí dokonce lépe), je to jen o výchově. A jestli tě to žere u tvého partnera , měla bys to řešit s ním a hlavně jste to měli mít vyřešené dřív než přišly děti.
Anonymní: Nevěděla, protože dřív se tak nechoval. Když jsme se poznali, byl fajn skromný kluk.. Až pak mu nějak stouplo do hlavy, že je „dospělý“ a začal se vychloubat, povyšovat atd. ![]()
A to „jen chlap“ nemyslím nijak špatně, jen že chlapi obecně se prostě chovají a řeší jiné věci než ženské. Právě to, že nemají potřebu mít doma všechno vycíděné, nevadí jim talíř na lince, který patří do skříňky atd. Ale to je jen příklad, navíc jasně, jsou i chlapi, kteří jsou na tohle větší pedanti než leckteré žena. Prostě „jen chlap“ jsem napsala jako takovou tu obecnou představu chlapa. Abych nějak vyjádřila, jestli třeba nechci něco, co ani nejde, jestli to nepřeháním, nechci po něm moc. Proto mě zajímá, jak to máte vy, jak to funguje u vás doma.. abych tak nějak získala představu, jestli mám držet pusu a být ráda, že ho mám nebo.. no prostě tak.
jestli ti to vadí, tak bys držet pusu neměla, i kdyby ostatní říkaly, že jim chlapi doma nechávají fusekle ve dřezu na nádobí. Z toho, co popisuješ mi spíš příjde, že chce, abys ho ocenila. Všichni potřebujeme, aby někdo řekl, jak jsme šikovní. No a přitom bych ho upozornila, že on by mohl pochválit mě, že jsem šikovná já.
@colafit Je to možné.. Jenže on mě nechválí nikdy, neocení, mluví jenom o tom, co ON.. A to se potom nechce chválit.
Ale možná máš pravdu.. ![]()
@Anonymní píše:
No, a to jsi nevěděla, než jste spolu měli dítě? Píšeš, že je jen chlap? Já má chlapa skvělého - pomáhá mi hlavně s dětma, dělá vše kolem domu a když potřebuji, tak mi i pomůže doma. Raději děláme věci společně než každý ženské nebo chlapské. Doufám, že našeho syna vychovám tak dobře jako moje tchýně své syny. Chlapi nejsou nijak podřadní tím, že neumí tak skvěle vyleštit okna jako my (můj táta to umí dokonce lépe), je to jen o výchově. A jestli tě to žere u tvého partnera , měla bys to řešit s ním a hlavně jste to měli mít vyřešené dřív než přišly děti.
porč anonym?
@rejžička múže to být buď tím, že chce být pochválen nebo je to pitomec.
Chodila jsem s klukem, který sám neudělal nic pořádně, ale byl schopný mě buzerovat kvůli vytírání. Vždycky to skončil tím, že mě to máma naučila blbě. Časem se to vystupoňovalo, já sebrala zbytek sil a odešla. Dnes vím, že takhle začíná domící násilí.
Pokud je to tím, že chce být jen pochválen, tak bych využila taktiky a o pochvalu si řekla. Třeba ani neví, že ti to chybí. My se často tváříme, že vše zvládneme samy a ti kolem nás jednak nevědí, že nám něco chybí, jednak si příjdou nepotřební a tak se snaží jak umí. To mi příjde na vaši situaci nejvhodnější. On ti chce ukázat jak všechno zvládá a když to neocení, má potřebu ti to říct, protože si myslí, že jsi si nevšimla.
Doufám, že to není moc zmatené, mám nemocné děti, tak pořád odbíhám.
@colafit Já se o tom s ním snažila mluvit, vysvětlovala atd., on i uzná chybu (ale teda hodně nasraně) - jen se prostě chová pořád stejně. Už mi došlo, že s tím asi nic nenadělám, proto mě právě zajímá, jak to máte vy ostatní s vašima chlapama. Tak jako doufám, že zjistím, že jsem na tom vlastně dobře
a začnu se na to dívat i z druhé stránky.
Jinak na tohle podle mě fakt rada není - buď to skousnout nebo řešit. Těžko můžu změnit druhého člověka. ![]()
Já myslím,že chlapy takový věci nevidí.Můj umyje nádobí,ale už ne sporák,na kterým si ohříval lečo,takže je celý od oranžových cákanců.Když ho na to upozorním,tak mi řekne,že čekal než ten sporák vystydne
(a pak na to samozřejmně zapomene).Nebo mi vadí,že špinavý nádobí dává na linku a ne do dřezu
těch věcí je víc,ale teď si na všechny nevzpomenu ![]()
Za mě - opakování, matka moudrosti. Pokuds budeš vyžadovat nějakou tebou danou šablonu pomoci, tak holt, když se ti to nelíbí, ne že půjdeš ty a poupratuješ to, ale poprosíš ho: Hele, tu telku vem ještě jednou, jsou tam šmouhy" - a tak se vším dokola.
Chce to trpělivost. Však ty taky určiě nějsi dokonalá
Měli jsme to doma podobně, ale já jsem se zamyslela nejdřív nad sebou, jestli náhodou nejsem moc velký rýpal. No a jsem. A když jsem mu začala kecat do toho, jak má postavit plot, tak jsem se sama zrazila a řekla si, že mu budu taky věřit. No a funguje to.
Chce to trochu vystydnout ![]()