Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak nevím, holky. Mám doma něco, co mi děsně leze na nervy. Ne to, že si po sobě neumí uklidit a když už, stejně to udělá blbě - ne že bych měla vysoké nároky, ale je schopný umýt nádobí a nechat celou linku od vody, utřít prach na televizi mokrým hadrem, takže jsou tam potom rozmazance, které musím přeleštit - prostě se de fakto snaží, ale stejně musím jít po něm a dodělat/opravit si to.
Jinak je hodný, prtě má rád, stará se o něj, hraje si s ním. Jenže zase - potřebuje neustálý dohled, je schopný jít s ní ven v bodýčku, nenapadne ho, že je zima.
A tak mě napadá - chci moc, patří tohle prostě k chlapům nebo „jsem v právu“, když to řeknu takhle blbě, když mi to vadí a vytýkám mu to? Mám být vděčná i za to málo nebo chtít, aby to dělal pořádně?
Navíc si uvědomuju, že pro mnohé tohle není málo, ale jásaly by, jak se chlap snaží, jak jim pomáhá atd.
Nejvíc mi asi vadí, že on je přesvědčený, jak všechno ví, všechno zná, všechno supr zastane - prtě, domácnost - prostě on je přesvědčený, že kdybych na měsíc odjela, v pohodě to zvládne a nejspíš i líp než já. A bohužel tak i mluví.
A to mi asi vadí nejvíc. To, jak „machruje“, jak si věří, ač to tak vůbec není. ![]()
A tak se hlavně ptám: Chci moc nebo mám být ráda, že se vůbec snaží a kecy se snažit ignorovat? (neumím to, nezvládnu)
Máte doma taky něco takového, byly byste rády za takového chlapa nebo se rozčilovaly jako já?
Jak to vlastně máte doma vy? (Já nevím, co je normál, v rodině jsem to moc nepoznala, nemám s čím porovnávat.)
Ahojky, tak musím říct, že můj chlap vaří a po sobě si věci uklidí, občas umyje nádobí aniž bych mu to řekla..a to je všechno..
Ale mě to vlastně stačí, vaří líp jak já a baví ho to a mě tím ušetří spoustu práce, uklízení bytu po něm ani nechci, to zvládnu sama..
Nicméně jakmile mu něco vytknu co se týká malé (třeba jak jí drží, nebo mu chci poradit, jak jí obléknout) tak má taky hubu plnou keců..
Takže na tvoji otázku odpovídám, že se tady určitě najdou ženský, které jsou na tom hůř a chlap jim doma nepomůže vůbec s ničím, nadruhou stranu jeho kecy bych určitě neignorovala a štvaly by mě taky.. ![]()
Tak ten můj je pečlivější a pořádnější než já…úklid bytu je na mě, ale když ho požádám, aby vytřel, udělá do strašně moc poctivě, každej růžek vytře (já ani náhodou)…při vaření mi nadává, že je po mě čurbes…po něm je vynikající jídlo a uklizená kuchyň…takže můj je báječnej a já jsem děsná ![]()
Chlap prostě spoustu věcí nevidí. Myslím tím při úklidu. Můj umyje nádobí, uklidí kuchyň, ale nesetře dřez ani linku. Prostě to pto něj není důležité. Já to vždycky nějak okomentuju, ale spíš s vtipem a láskyplně, protože vím, že se snaží, ale na tohle prostě tak nějak nemá buňky. Dělá spuoustu jiných věcí, dokáže zabezpečit rodinu, miluje děti, opravdu se snaží mi pomoct, jak to jde. Proto mi o nevadí a oceňuju jeho snahu.
Pokud jde o oblékání dětí ven, tak tam je bych viděla větší problém. Normálně bych mu vysvětlila, jak se děti oblékají, nebo mu řekla, že mi má zavolat, že to spolu proberem. Nebo mu nachystat věci. Věřím, že by brzo v tomhle získal jistotu a zkušenost.
Píšeš to moc dobře - buď ráda, že máš takového chlapa, co by za to jiná dala ![]()
Rejžičko, mluvíš mi z duše. Přesně, jak jsi popsala. Má pocit, že super umí, zvládá a já v duchu trnu a všechno opravuju a dodělávám. zacamraná linka po jakémkoliv pokusu nalít vodu, všechno udělané jen na půl, věčně odložené povinnosti. Věčné sliby, že se zlepší, když tak á čtvrt rok buchnu a ječím. Asi to i myslí vážně, ale nejspíš na to nemá?? Není schopen si nic pamatovat, vše chce písemně do mejlu, ale pak si to nepřečte. Pošleš ho koupit jogurty a on jich donese 20, protože byly ve slevě a mají ještě 14 dní zárukuu. Ale že za týden na 10 dní odjíždíte, to už zapomněl. Poprosím o převlečení dětské postýlky zeleným povlečením, mám žlutý a ještě není schopný to dát tak, jak to bylo.
Jsem ráda, že pomůže, ale už nevím, jak jednodušeji bych formulovala požadavky.
A nesnáším plurál „kde máme kleště“. Někdy si spíš připadám, že ze mě chce mít matku než manželku.
U nás to taky není nic moc. Přítel donedávna doma ani nehnul prstem a teď asi před měsícem nastoupil brigádně do úklidové firmy…a od té doby si myslí, že má na všechno patent. Doma chodí z pokoje do pokoje, říká mi co všechno je špatně, popřípadě když se mu to nezdá, tak to jde po mě předělat
. Vadí mu i čistý talíř položený na kuchyňské lince, nebo krabice dětské kaše na mikrovlnce (dávám jí tam odjakživa). Myčku nemůžeme koupit, protože je to zbytečné, ale nádobí sám myje jednou do měsíce a to ještě musím asistovat, protože by to nestihl či co
. Svojí mámě, když popisuje úklid, tak říká : „myl jsem okna, uklízel jsem…“ takže to potom vypadá, že nic nedělám. No prostě…
. Omlouvám se za anonym, nechci to řešit veřejně ![]()
Myslela jsem jen že je to s prominutím ňouma,ale když ještě píše že vše umí a zná podle něj tak je to jen hlupák.Myslim si že za celej život neuměl nic za co by se ho chválilo,tak si to aspoň začal vymýšlet.Chvilku jsem myslela že ti poradim nechat ho celej den doma samotnýho s dítětem,ale to by bylo asi pro dítě zdravý škodlivý.No asi si budeš muset zvyknou,protože on si to asi ani neuvědomuje že něco dělá špatně ![]()
Můj manžel je skvělej.Pomáhá mi moc a je i šikovnej.Občas ho napomínám,ale to proto že jsem puntíčkářka na některý věci a i si uvědomuju že jsem tip co si to radši udělá sám,protože to nikdo neudělá líp.Jenže to pořád nejde.Prostě zavři oči a nech to bejt.Teda pokud by měl vyrazit s dítětem ven do zimy v bodíčku tak zasáhni ![]()
Jo a poradila bych chválit,chválit,ale to neni potřeba on se pochválí sám ![]()
asi to je normalni…mne se zase porad pta, kde ma dcera tohle ..a tohle…pritom nebydlime ve dvacetipokojovem zamku a nemame nejak moc veci
uklid radsi udelam sama…nejak to moc neresim,spis s usmevem, jen jsem zvedava jak to zvladne az budu v porodnici.Ale nejak urcite jo.Pulku jidla necha zkazit, protoze to „neuvidi“ a jak bude oblikat dceru..jeste ze to neuvidim pro zmenu ja
![]()
ja bych zas byla uplne neschopna, kdybych musela udelat to, co tu delal on…plot, zahradu a podobne- to by se zase kroutil ocima on ![]()
@maraketka Taky se bojím, že si prostě budu muset zvyknout.. Že se chlubí, i když není čím. To je to, co mi vadí. ![]()
Dřív takový nebyl, byl to fajn skromný kluk, ale.. No prostě kde ty časy jsou.
Anonymní: Hezky jsi to vystihla, ty řeči.. Jak to můžeš vydržet? Chceš to ještě vůbec vydržet?? ![]()
tak já nevím ale myslím si že je to všechno daný už výchovou od rodičů a Ty si ho pak můžeš dotvořit k obrazu svému ale předělat úplně podle mě nepůjde. Já mám v tomhle štěstí že příťa byl zvyklej pomáhat doma a pomáhá mi kdykoliv potřebuju. 2× týdně jezdím na Hoďku cvičit (takže s dojížděním vlastně 2) a on se stará o prcka a jde mu skvěle nikdy ho nezapomene v 7 vykoupat, namazat, obléci, nakrmit.....sice se taky nějdy zeptá když neví co a jak má udělat ale to mi neva. lepčí aby se zeptal než aby machroval ![]()
Tak zkus vypadnout třeba jenom na týden a uvidíš, jak to všechno bude skvěle umět a jak to zvládne sám.
Jinak chápu tvoje rozpoložení, ale v tomto případě alespoň oceňuji, že se tvůj partner snaží ti pomoct, jen to dělá špatně.
To je ale zajímavá diskuze! tak, každý nemůže umět vše, třeba zase, zakladatelko, umí ten Tvuj jiný věci…
@tasa Třeba vyměnit kolo u auta, nebo kapající sifon pod džezem, nebo vyvrtá a pověsí obraz. To dělá ten můj a jsem ráda, že to dělat nemusím ![]()
Kdysi moje kolegyně říkala, že časem poznám, že je lepší mít uklizeno blbě než vůbec:-D. Už jsem v tom stavu, ony děti stejně hned udělají binec, tak se nemá cenu rozčilovat nad nevyleštěným zrcadlem. Ale faktem je, že můj muž se nijak nechvástá a je spousta jiných věci díky, kterým si ho můžu vážit.
@jessikka píše:
@tasa Třeba vyměnit kolo u auta, nebo kapající sifon pod džezem, nebo vyvrtá a pověsí obraz. To dělá ten můj a jsem ráda, že to dělat nemusím
Ještě toho trochu! Obraz bych zvládla, sifon bych se naučila, ale proč, když to udělá on? Můj má taky někdy blbý kecy, ale není samotný - já asi taky.