Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak asi z toho názvu je cokoliv, co tě může poškodit a bolí to
prostě si záměrně ubližuješ
Záleží na situaci. Sebepoškozování je poměrně široký pojem. Obecně mám dojem, že je to něco, čím se trestáš, co má přebít psychickou nepohodu, u čeho máš pocit, že si to zasloužíš a podobně.
Příspěvek upraven 23.09.24 v 21:27
Podle mého je to cokoliv, čím si záměrně ubližuješ. Cokoliv kdy se psychickou bolest pokoušíš přehlušit tou fyzickou.
A co si to vygooglit nebo chat gpt. To je nejrychlejší a nejjednodušší způsob.
Sebepoškozování zahrnuje různé formy úmyslného poškozování vlastního těla, které obvykle neslouží jako pokus o sebevraždu, ale spíše jako způsob zvládání intenzivních emocí, stresu nebo vnitřního napětí. Může mít různé formy, od těch zjevnějších až po subtilnější projevy. Mezi nejčastější formy patří:
1. Řezání a škrábání: Použití ostrých předmětů k řezání kůže nebo způsobování škrábanců.
2. Pálení: Záměrné popálení kůže například cigaretami, zápalkami nebo jinými horkými předměty.
3. Úmyslné zraňování těla: Například bouchání hlavou o zeď, mlácení nebo jiný druh fyzického násilí proti sobě.
4. Tahání vlasů (trichotillománie): Vytrhávání vlasů nebo chloupků na různých částech těla.
5. Bránění se v hojení ran: Úmyslné rozškrabávání nebo záměrné zraňování míst, která by se jinak mohla uzdravit.
6. Sebezraňující braní drog nebo alkoholu: Užívání látek s cílem způsobit si újmu, nikoli za účelem euforie.
7. Přejídání nebo hladovění: Poruchy příjmu potravy jako anorexie nebo bulimie mohou být také formou sebepoškozování.
8. Kousání nehtů nebo kůže: V některých případech se extrémní kousání kůže nebo nehtů (až do krve) považuje za sebepoškozující chování.
Sebepoškozování často slouží jako mechanismus, jak uniknout nepříjemným emocím nebo se pokusit „převzít kontrolu“ nad vnitřním chaosem. Tento druh chování je obvykle znakem hlubších problémů.
@Anonymní píše: Více
Chat Gpt dost často píše nesmysly a raději bych zkušenosti od těch, co to řešili přímo s psychologem nebo psychiatrem.
Ja jsem to pochopila tak, že se ptáte všeobecně, co je sebepoškozování. Pokud máte problém se sebepoškozováním nejlépe se objednejte k lékaři.
Nejde o mě. Nechci tu řešit podrobnosti.
Sebepoškozování zahrnuje jakékoliv chování, kterým si člověk úmyslně způsobuje fyzickou bolest nebo zranění, a to i když nezanechává jasné stopy. Patří sem například i plácání, kousání rukou nebo škrábání, pokud je cílem vyvolat bolest. Pokud s tím bojuješ, je důležité vyhledat podporu, ať už od blízkých nebo odborníka.
Sebepoškozování je cokoliv čím si člověk záměrně způsobuje bolest. A jedno jestli je to zranění pak viditelné nebo ne.
Tak to jste měla napsat jiný titulek. Např. sebepoškozování - vaše zkušenosti a do textu: řešil to někdo s psychiatrem/ psychologem. Takhle to zní jak kdyby jste obecně chtěla vědět, co všechno patří do sebepoškozování.
Ahoj,
se sebepoškozováním mám bohaté zkušenosti (cca 14 let) - řezání, pálení se. Dál mám těžkou trichotillománii a dermatilománii, ale to je spíše zařazeno do spektra OCD, resp. je pro to kategorie BFRB - body focused repetitive behaviour a já osobně trichotillománii a dermatilománii za sebepoškozování nepovažuji, ale názory se na to různí.
Jinak znám lidi, kteří mlátili hlavou o zeď, nebo si dávali pěstí do obličeje.
Co vše se považuje za sebepoškozování? Je to jen to, co nechává jasné stopy, nebo i plácání ve vzteku, kousání rukou?