Co znamená být špatná matka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.2.21 22:44

Hm, pravdou je, že já asi fakt nejsem úplně skvělá máma. Svoje dítě miluju, přizpůsobila jsem mu život, co se týče práce, zábavy atp, na prvním místě pro mě je. Ale není to můj středobod vesmíru, 1-2× měsíčně něco podniknu i bez něj, telefon kontroluju každou chvíli (kvůli práci, ale samozřejmě i pro “zábavu”), 5-7 hod denně pracuju od roka a půl dítěte, aktivně si pohrajeme asi hoďku až dvě, jinak se zabaví sám. Takže nejsem matka, která by dítěti věnovala každou sekundu života. Ale jak si tak po sobě čtu, co jsem napsala, myslím, že je to v pohodě?

• Citovat
  • Upravit
1730
27.2.21 22:49
@Sedmnactnulajedna píše:
Nechat miminko, dítě plakat
shazovat dítě a jeho pocity (zase se vztekas, zlobíš, brečíš, bojíš se?)
strašení dětí (přijde si pro tebe čert)
ztrapnovat dítě (proč jsi nepozdravil, pozdrav)

A k cemu teda certi jsou?? :lol:
Ja teda dite prubezne (zatim je celkem maly) ucim, ze ma zdravit. To se nema??? :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
27.2.21 23:01

Učit děti zdravit - hlavně svým příkladem a povídáním si o tom s dítětem v soukromí - je normální. ale ještě jsem neviděla dítě, které by s radostí pozdravilo, poté co jeho maminka pronese před sousedkou - on vůbec nezdraví, já už nevím, jak ho to naučit. to se akorát dítě ještě víc stydí a ještě víc ze sebe nevydá hlásku. a ztrapnuje ho to.

škoda, že vám to přijde k smíchu. podobná mikrošikana je stejně škodlivá jako zanedbávání, které je tady taky zmiňované. akorát to se odsuzuje, zatímco o čem píšu já, je společensky ok. bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
27.2.21 23:01

To s malym ditetem nelze přeci poznat, jaka jsi matka.
Vychovavej a zij, a kdyz se ti deti budou vracet- návštěvou domů rády…
Dobre jsi je vychovala.
Pokud zůstanou žit sobestačně u vas, tak taky,
Ted je brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9117
27.2.21 23:03

Pro mě je špatná matka ta, která dítě bije, řve po něm a ponižuje ho. Nebo ta, která ho systematicky štve proti jeho otci. Když o něm před dítětem mluví jako o píp, apod. Pro mě je tohle chování absolutní dno. Nebo se dítěti nevěnuje, klidně nechá dvouleté dítě koukat čtyři hodiny na televizi, aby měla klid a sama je na mobilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
28.2.21 00:00

Když pomineme extrémy typu zanedbávání péče a týrání, špatná matka je pro mě citově chladná. Dítěti třeba i zajistí všechny materiální potřeby, ale nepomazlí se s ním, nedá mu pusu, neraduje se z jeho úspěchů, neumí se do něj vcítit, nepodpoří ho, když to potřebuje…

To, že někdo jako rodič dělá chyby, neberu hned jako projev toho, že je špatný. Nikdo z nás není robot. Důležité je si uvědomit, že něco dělám špatně, a snažit se na tom pracovat. Já mám taky jako matka dost co zlepšovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
28.2.21 00:02
@Sedmnactnulajedna píše:
Učit děti zdravit - hlavně svým příkladem a povídáním si o tom s dítětem v soukromí - je normální. ale ještě jsem neviděla dítě, které by s radostí pozdravilo, poté co jeho maminka pronese před sousedkou - on vůbec nezdraví, já už nevím, jak ho to naučit. to se akorát dítě ještě víc stydí a ještě víc ze sebe nevydá hlásku. a ztrapnuje ho to.

Pod tohle se můžu podepsat, přesně si to pamatuju z dětství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.2.21 00:56

Pro mě špatná matka: feťačka, alkoholička, pokud kouří před dítětem, samozřejmě taková co týrá nebo prohlíží týrání. Pokud považuje za normální studený odchov - nechat dítě vybrečet, dát ho ještě v kojeneckém věku do vlastního pokojíku, odmítat dítě uspávat když o to stojí, nedovolit dítěti v noci přijít k rodičům. Pak je to kariéristka, co jde do práce dřív než ve dvou letech (plus nemusí kvůli finančním problémům).

• Citovat
  • Upravit
5986
28.2.21 01:11

Špatná matka - těch vlastností je spousta a stačí jedna z nich - hysterická, manipulativní, psychopatická, nevyzpytatelná, řešící si své nenaplněné sny tak, že nutí své dítě, aby je plnilo, puntičkářská, silně neurotická, nehorázně bordelářská, soběstředná, egoistická atd. O tom, že by nemilovala své dítě nemluvím, to je krajní extrém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 01:14
@lucenka píše:
Pro mě špatná matka: feťačka, alkoholička, pokud kouří před dítětem, samozřejmě taková co týrá nebo prohlíží týrání. Pokud považuje za normální studený odchov - nechat dítě vybrečet, dát ho ještě v kojeneckém věku do vlastního pokojíku, odmítat dítě uspávat když o to stojí, nedovolit dítěti v noci přijít k rodičům. Pak je to kariéristka, co jde do práce dřív než ve dvou letech (plus nemusí kvůli finančním problémům).

Já před dítětem kouřím (doma nekouřím, jen venku). Jsem tedy špatná matka? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
707
28.2.21 03:15

Přijde mi teda, že se z toho rodičovství dělá poslední dobou šílený drama a ženy se týrají myšlenkami o tom, zda jsou dostatečně dobré mámy, jestli kojí, apod.

Podle mě stačí, když to dítě má člověk rád a to dítě to cítí a ví. A to se pozná tak, že se rádo vrací i v dospělosti k rodičům, že v ně má důvěru, že často rodičům volá. „Styl výchovy“ má každá rodina úplně jedinečný přece.

Špatní rodiče jsou dle mě opravdu ty extrémně patologické osobnosti, jak tu psala většina. A na druhou stranu se dívám celkem nechápavě na rodiče, kteří děti tzv. „staví na piedestal“.

Je mi 26 a děti ještě nemám, ale nikdy jsem se teda nehroutila, jestli budu dobrá matka, kojit, rodit císařem a já nevím co. Jsou to úplný prkotiny přece. Co tak koukám po okolí, tak nejsympatičtější lidi vyrostli z dětí, ze kterých si rodiče až tak na hýžďové svalstvo nesedali. Prostě dítě se přizpůsobilo chodu rodiny, rodiče investovali energii do chodu domácnosti a pěstování zdravých vztahů členů rodiny, ale určitě neupřednostňovali každé přání dítěte před vším ostatním. Pořád do detailu řešit, jestli má kojenec spát v posteli s rodiči nebo ne, jestli má jíst to a ono, jestli si matka vůbec může dát kafe a večer cigáro na balkoně (ó bože!) - to má každej prostě úplně jinak.

Jak to plánuju já? Nijak. Prostě výchova a přístup k dítěti se bude řešit, až bude dítě na světě, protože přece nevím dopředu, jaké bude. Pár představ mám, ale uvidíme, jaká bude situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
28.2.21 06:33
@Sedmnactnulajedna škoda, že vám to přijde k smíchu. podobná mikrošikana je stejně škodlivá jako zanedbávání, které je tady taky zmiňované. akorát to se odsuzuje, zatímco o čem píšu já, je společensky ok. bohužel.

Ale ne, jenze vy jste to podala jako ze kdyz potkame souseda, ten s usmevem pozdravi dite a ja ho uplne v klidu taky s usmevem vybidnu, at taky pozdravi, ze je to nejaka sikana. Jasne, ze mu nezacnu nadavat a stezovat si na nej :roll:
Na tom seznamu jak opsanem z ucebnice jsou i veci, se kteryma souhlasim, ale prijde mi, ze dneska jsou v mode takove styly vychovy, ze kdyz chce clovek promluvit na sve dite, aby se ho pomalu dovoloval a sjednaval si u nej audienci. Kdyby pomalu vsechno bylo citove tyrani a sikana, pak nechapu, jak tolik z nas mohlo prezit a udrzet si skvely vztahy s rodicema. Chce to zdravy balanc a davat na jevo lasku, podporovat a chvalit atd, ale fakt o kazdy prkotine nedumat, jestli tim nezpusobim trauma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 07:47

@AZ29 tohle je mi moc sympatické

• Citovat
  • Upravit
2721
28.2.21 07:52
@Janadel píše:
Ale ne, jenze vy jste to podala jako ze kdyz potkame souseda, ten s usmevem pozdravi dite a ja ho uplne v klidu taky s usmevem vybidnu, at taky pozdravi, ze je to nejaka sikana. Jasne, ze mu nezacnu nadavat a stezovat si na nej :roll:

tak to je pak úplně veselá situace. něco jako Aliku, dej přece pac.
To bych já jako dítě možná i začala vrtět ocáskem :palec:

A jo, je potřeba dumat - nad tím, jak se dítě cítí a proč (ne)dělá, co (ne)dělá. A podle toho k němu přistupovat. Ne kolem něj opatrně našlapovat, aby ho náhodou neofouklo, ale chovat se k němu jako k člověku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.2.21 07:59
@Anonymní píše:
Já před dítětem kouřím (doma nekouřím, jen venku). Jsem tedy špatná matka? :nevim:

Z. eho pohledu ano. Přijde mi nechutný, když vidím ženskou, jak kouří cigarety před dítětem.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML