Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
vím, že je to složité téma, protože při téhle nemoci to má každý jinak, ale zajímalo by mě, jestli je tu někdo s touto nemocí, která mu byla diagnostikována ještě před otěhotněním. Jak pak probíhaly pokusy o mimčo, dařilo se hned nebo byly problémy? A byly jste po otěhotnění více hlídané? Mě bylo doktorem sděleno, že víc hlídaná kvůli této nemoci budu, ale vůbec nevím co si mám pod pojmem „víc hlídaná“ představit… ![]()
O mimčo se budeme snažit asi začátkem příštího roku tak chci být „připravena“ na všechny možnosti ![]()
Ahoj, podařilo se celkem hned, víc hlídaná jsem nebyla, ale neměla jsem žádný problémy. Crohn byl v remisi.
Mám Crohna diagnostikovaných přes 3 roky a trápil mě několik let předtím. V současné době jsem cca měsíc před porodem. Otěhotněla jsem tak trochu natruc doktorovi. Kromě problémů se střevem mám totiž i perianální píštělě, které měly být vyléčeny než otěhotním, ale vzhledem k tomu jak to doktor pořád posouval ( myslím termín operace atd. ), tak jsem prostě nevydržela a pokusila se o prcka. Žádné problémy s otěhotněním jsem neměla. Víceméně se podařilo na první pokus. Od začátku jsem na rizikovém těhotenství. Musela jsem vysadit hned Pentasu, ve 22tt mi byla aplikována poslední dávka biologické léčby ( Remicade ). Očekávalo se zhoršení ( naštěstí nic z toho ). Po celou dobu těhu beru Imuran ( podle mého doktora by se prý měl vysadit 3měsíce před, ale k tomu nedošlo a v průběhu těhu se vysazovat nemá ). A co se termínu více hlídané týče. Taky mi to bylo tvrzeno, ale nic extra se nekonalo. Měla jsem stejný počet gyn. vyšetření jako kdokoliv jiný, jen jsem k tomu chodila ke gastroušovi na kontroly. Podstoupila jsem genetické vyšetření. Mám rodit císařem. To je asi vše co mě napadá. Jak jsi psala na začátku, každý máme průběh jiný, takže se nedá říct jak to budeš mít ty, ale moje těhotenství je klidný co se stran střeva týče. Víc mě trápí ty píštěle hlavně teď na konci jak se prcek tlačí dolu. Trpím bolestmi každý den, ale za ten malý zázrak ve mě mi to stojí a vydržim to. Zrovna včera jsem mluvila s manželem, že se vsadím i kdyby k vyléčení nedošlo šla bych do toho znovu. Drž se a ať se zadaří
![]()
Děkuji za odpověď… S píštělí jsem měla také problémy, ale podařilo se ji odstranit. Tak snad se do příštího roku zase někde neobjeví ![]()
Jo no, o císaři mi vlastně mluvili taky, holt jinak to asi nejde ![]()
Děkuji i za povzbuzení
![]()
@lorelai947 já slyšela, že se dá i s Crohnem rodit přirozeně. Asi záleží co máš všechno za sebou. Ale u mě se bojí těch píštělí, že se to dole celé potrhá tak proto ten císař
@lorelai947 Ahoj,
podle mně jsou problémem píštěla, vývody, případně těžký průběh Crohna počas těhotenství. Já jsem těhotná podruhé, Crohn vpohodě, v obou těhu jsem brala Pentasu, nijak zvlášť hlídaná jsem nebyla, ale ani mi nic nebylo. Prý asi třetině pacientek těhotenství crohna zlepší a třetině zhorší.
Ahoj anonymní. Chtěla bych se zeptat ohledně píštělí. Mám Crohna už 12 let, celkem v pohodě až na pár vzplanutí. Loni v červenci se mi udělal absces s perianální píštělí, tu tam mám dodnes, jen mi jí drenují a mě se tam pořád dělají abscesy. Je nějaká šance že se toho zbavím. Psala si že tě čekala operace, co to obnáší? Mimo jiné jsem byla ještě v lednu na resekci střeva, sebrali mi 20 cm v terminálním ileu. Také už bych chtěla nějakého potomka, ale té píštěle bych se radši dřív zbavila.
@lorelai947 crohna mi zjistili před 10 lety. V té době jsem měla 15m dceru, ale problémy jsem měla už nějakou dobu před otěhotněním. Dnes mám dětí 5, z toho 2 císařem kvůli problémům na straně dítěte. Crohna mám v klidu, i když se občas ozve. Spíš jsem měla problémy s potraty, ale mám i jiné problémy, které to způsobují.
Vždy jsem brala pentasu celé těhotenství i během kojení. U jednoho z dětí i imuran. S biologickou léčbou nemám žádnou zkušenost.
@Brita83 Ahoj, no šance určitě je, ale chce to bohužel dost času. Já mam takhle 3 drény, které vznikaly postupně. První asi před 5lety a pak cca po 2 letech další. Nejdřív asi budou muset dát do pořádku Crohna, aby se tam ty píštěle další netvořily. Já jsem díky tomu na biologické léčbě a musím zaklepat další se mi neudělaly. Bohužel ty píštěle jsou na dlouhý lokte, co se léčby týče. Já jsem do těhotenství šla i přesto. 33 na krku no čekat se mi nechtělo. Když jsem začala uvažovat nad miminkem cca 28 dostala jsem Crohna. No riskla jsem to… a celkem dobrý.
Anonymní Ahojky, no ty brďo už takhle dlouho tě to trápí. Já doufám, že se to snad doktorům podaří vyřešit, páč ty abscesy co se mi tam dělají to bych vždycky vyskočila z kůže bolestí. Crohna mám zatím vyřešeného tak, že mi sebrali těch 20 cm toho nejvíce postiženého a zůženého střeva v lednu a teď čekám na schválení biologické. No tak budu držet palce ať u tebe vše dopadne dobře a ať tě to teď v těhotenství moc netrápí.