CTG 34. týden

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
1.8.11 16:21

no já byla jen ve 13tt a ve 22tt na klinice na ty velké UZ, poprvé jsem platila za to i 1400,– a už v tom 13tt řekli, že na 70% je to holka, pak ve 22tt mi řekli, že je o týden menší a místo 24.9. mi posunuli termín na 3.10. ale já se řídím termínem podle menstr. pak jsem byla na cukr na vyšetření ve 24tt a pak ve 31tt na ten UZ u mého gynekologa a vyšetřoval mě stejně jak na té genetice, trvalo to všechno asi 30 min, kontroloval orgány, změřil ji, že má 1428g a 39,26cm a též řekl, že je menší než by měla mít.
No tohle mě právě vytáčí víš, že ti doktoři nemají nějaké striktní pravidla, aby to měly všechny maminy stejné ty vyšetření, jak je možné, že jeden dělá podrobně podstivě a druhý to jen odflákne, to nepochopím. Ale zas na druhou stranu mi gynek. dělal do 31tt jen 4 UZ + ty dva říkal, že musím na vyšší pracoviště a měla jsem si vybrat nemocnici (tam to jen odfláknou, že nemají čas) a nebo tu kliniku no. Čert, aby se v tom našem zdravotnictví vyznal!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 16:46

jak říkáš, pak člověk neví…tak jedině že bych to měla nějak společné ten utz. a monitor. uvidíme… jinak jsem měla všechna vyšetření jako ty.

• Citovat
  • Upravit
5575
1.8.11 16:53
IvkaH píše:
no já byla jen ve 13tt a ve 22tt na klinice na ty velké UZ, poprvé jsem platila za to i 1400,– a už v tom 13tt řekli, že na 70% je to holka, pak ve 22tt mi řekli, že je o týden menší a místo 24.9. mi posunuli termín na 3.10. ale já se řídím termínem podle menstr. pak jsem byla na cukr na vyšetření ve 24tt a pak ve 31tt na ten UZ u mého gynekologa a vyšetřoval mě stejně jak na té genetice, trvalo to všechno asi 30 min, kontroloval orgány, změřil ji, že má 1428g a 39,26cm a též řekl, že je menší než by měla mít.
No tohle mě právě vytáčí víš, že ti doktoři nemají nějaké striktní pravidla, aby to měly všechny maminy stejné ty vyšetření, jak je možné, že jeden dělá podrobně podstivě a druhý to jen odflákne, to nepochopím. Ale zas na druhou stranu mi gynek. dělal do 31tt jen 4 UZ + ty dva říkal, že musím na vyšší pracoviště a měla jsem si vybrat nemocnici (tam to jen odfláknou, že nemají čas) a nebo tu kliniku no. Čert, aby se v tom našem zdravotnictví vyznal!!!
Ivko
Asi nejhorší je to, že gynekologové MAJÍ striktní pravidla, které mají dodržovat. Josu to standardy a doporučené postupy, které kontroluje gynekologicko-porodnická společnost a udávají, jaké vyšetření se mají provádět ve fyziologickém těhu, jaké při rizikovém, jaké u gynekologických pacientek, jak se má postupovat v terapii těhu i gynekologicky nemocných žen, jak operovat, vyvolávat porody, řešit krizové sitauce, no prostě je určen postup pro všechno.
Vše má každý gynekolog k dispozici nejenom na internetu, ale i v tištěné formě. Úkolem každého lékaře (nejenom gynekologa) je sledování novinek v doporučených postupech a zavádění do praxe.

Jsem gynekoložka a moc moc moc mně mrzí, když slyším, co se děje od maminek tady v diskusích.

Jani
To sono bych si vyžádala, možná bych se zeptala, zda si ho doktorka nechala proplatit pojišťovnou (proplácí se sono ve 20 a 30 týdnu, sono ve 12 týdnu dělají lékaři zdarma).

Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 16:58

Barčo, děkuji, takže na utz. ve 30.t. mám nárok, je to tak, já už jsem teda ted 33-34. není možné že by ten utz. byl spojený s tím monitorem, na který jsem objednaná?? a dá se i z ctg. upřesnit pohlaví?? právě jsem se ještě těšila na poslední utz.

• Citovat
  • Upravit
74217
1.8.11 17:08
arcanobacterium píše:
IvkaH píše:
Ivko
Asi nejhorší je to, že gynekologové MAJÍ striktní pravidla, které mají dodržovat. Josu to standardy a doporučené postupy, které kontroluje gynekologicko-porodnická společnost a udávají, jaké vyšetření se mají provádět ve fyziologickém těhu, jaké při rizikovém, jaké u gynekologických pacientek, jak se má postupovat v terapii těhu i gynekologicky nemocných žen, jak operovat, vyvolávat porody, řešit krizové sitauce, no prostě je určen postup pro všechno.
Vše má každý gynekolog k dispozici nejenom na internetu, ale i v tištěné formě. Úkolem každého lékaře (nejenom gynekologa) je sledování novinek v doporučených postupech a zavádění do praxe.

Jsem gynekoložka a moc moc moc mně mrzí, když slyším, co se děje od maminek tady v diskusích.

Jani
To sono bych si vyžádala, možná bych se zeptala, zda si ho doktorka nechala proplatit pojišťovnou (proplácí se sono ve 20 a 30 týdnu, sono ve 12 týdnu dělají lékaři zdarma).

Barča

Omlouvám se jestli jsem Vás nějak urazila to nechci, jen teda nechápu, že si každý doktor dělá co chce my už to s maminkama probírali, třeba já jsem se svým gyn. naprosto spokojená, chodím k němu od 15 let, i když jsem se přestěhovala 90km tak k němu dojíždím a za nic nasvětě bych ho nevyměnila, když dělá vyšetření, mluví semnou, vysvětluje, ptá se. Ale slyšela jsem tu, že maminky píšou, že je třeba v tom 30tt jen odbyli na UZ dvě minuty a hotovo, mě vyšetřoval podrobně tak 30 min. určitě, nemám komplikace žádné, jen se mi po procházce nebo ve vedrech zvýší tlak jinak nic, žádný problém to musím teda zaklepat. Jen co mi řekl, že mám do 30 tt+- nárok na 4 UZ od pojišťovny a že když budu chtít navíc, tak si zaplatím 800,– a můžu malou vidět, ale tak když jsem byla na tom Prediko ve Zlíně na 2 UZ tak to mi stačilo navíc. Jinak jak říkám, já jsem s ním spokojená a sestra žije ještě dál v Praze a též si dojíždí do Zlína. On taky není doktor a doktor. Nechci se nikoho dotknout, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
1.8.11 17:11
jana kocmanova píše:
Barčo, děkuji, takže na utz. ve 30.t. mám nárok, je to tak, já už jsem teda ted 33-34. není možné že by ten utz. byl spojený s tím monitorem, na který jsem objednaná?? a dá se i z ctg. upřesnit pohlaví?? právě jsem se ještě těšila na poslední utz.

CTG (kardiotokografie) je pouze vyšetření ozev sdríčka miminka, pohybů miminka a děložní činnosti. Dají ti přez břicho pásy, na kterých se upevní takové ploché sondy a budeš slyšet srdíčko. Záznam trvá obvykle 25-30minut, ze stroje leze papír (jako u EKG) a hodnotí se pak ve spodní části jestli nemá kontrakce, hned nad tím takové černé čárky, nebo tečky jsou pohyby miminka a nad tím srdíčko miminka. Nedá se z toho určit ani váha ani pohlaví, to se dá opravdu pouze na sonu. O to si právě budeš asi muset doktorku požádat.

Jinak tady kopíruji doporučený postup v péči o nerizikové těhotné:
"* Pravidelná vyšetření (při každé poradně) • podrobný sběr anamnestických údajů a stesků těhotné, • zevní vyšetření těhotné s určením hmotnosti a krevního tlaku, • chemická analýza moči, • vaginální vyšetření se stanovením cervix-skóre
(čípek), • od 24. týdne gravidity detekce známek vitality plodu - ozvy malým přístrojem.

Nepravidelná vyšetření
16. týden: • stanovení krevní skupiny + Rh faktoru, • vyšetření protilátek a krevního obrazu • vyšetření HIV a HBsAg (žloutenka B), • vyšetření protilátek proti syfylis, • biochemický screening VVV ve druhém trimestru - Tripple test, pokud nedělali PAPP test ve 12. týdnu, • vyšetření moči
18.–20. týden: • první ultrazvukový screening plodu.
24.–28. týden: • screening poruch glukózové tolerance (nad 25 lte všech, do 25 let dle zvážení gynekologa).
30.–32. týden: • vyšetření protilátek u žen Rh negativních a s krevní skupinou 0, • vyšetření krevního obrazu • vyšetření protilátek proti syfilis, • vyšetření HBsAg a HIV – pouze výběrově, • druhý ultrazvukový screening plodu.
36.–37. týden: • detekce streptokoků skupiny B v pochvě - stěr
36., 37., 38., 39. a 40. týden: • kardiotokografický test (ve 36. a 37. týdnu je doporučen, v dalších týdnech již je
povinný).
Ostatní vyšetření zde neuvedená překračují rámec dispenzární péče o fyziologické těhotenství, t.j. ostatní vyšetření dělá lékař dle svého uvážení.* .{color: blue}"

Je jasná, že některé testy, př. vyšetření krevního pbrazu, nebo vyšetření protilátek proti syfylisu se dají odložit, ale jinak by takto měl postupovat každý gynekolog. Vaginální vyšetření také není nutné vždy, hlavně ke konci těhu se nemusí vyšetřovat vždy.

:kytka: :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
1.8.11 17:15

Ivko
Mně si se vůbec nedotkla :kytka: (klidně mi tykej :lol: ). Mně právě mrzí, že se mnohdy stane, že se lékaři nedrží daných pravidel. Právě to jsem chtěla vyjádřit, že mně to mrzí, když to tu tak čtu.
Laik pak neví, zda je vše v pořádku a vím, že maminky se bojí v ambulanci zeptat. Máš velké štěstí na gynekologa. Já sama za sebe se pouze můžu snažit dělat vše tak, jak se má, vysvětlovat pacientkám i maminkám a doufat, že něco změním.

Držím palce po zbytek těhu. :mavam:

Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.8.11 17:25

Děkuji za vysvětlení, takže podle toho co píšeš na pásy budu chodit od 36tt už si to nepamatuju, je to 3 roky co jsem tam chodila si odpočinout na chvilku. Ono je to škoda, někteří by měli asi víc vysvětlovat a povídat si s maminkama o všem, já vím, že mají nějaký čas na vyšetření a blbosti okolo, ale třeba když jsem byla prvorodička, tak jsem byla vykulená co mě čeká atd. A teď už se těším až už tomu bude konec, ještě povinných 5 týdnů a klidně ať jde ven, zlobit se teda nebudu! No možná pana doktora znáš, když si lékařka gynekolog Ivo Gergel, taky jsem na něj slyšela stížnosti, ale aspoň mě připadá, že dělá vše podstivě a taky se mi líbí, že je vtipálek, vždycky s tama odcházím a řehtám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
1.8.11 17:29

Ahoj, moc děkuji za výčet vyšetření, zjistila jsem, že mi doktor vůbec nedělá vyšetření moči, co se z moči dá zjistit?
Jsem v 15tt.
Moc děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana kocmanova
1.8.11 17:30

holky, moc děkuji za info, já věřím, že je vše ok, bohužel je to opravdu o tom, že je člověk laik a není dostatečně informovaný a když se zeptá tak na něj kolikrát dr. hledí jako na vola :-( přitom je to jejich povinnost…

• Citovat
  • Upravit
74217
1.8.11 17:32

arcanobacteriu myslím, že by si měla založit diskusi, je tady víc maminek, které by byly rády, že jim někdo konečně vše vysvětlí, co je čeká, na co se mají ptát doktora, kdyby on na to třeba zapomněl, myslím, že by ti bylo víc maminek vděčných :palec: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
1.8.11 17:38

Ivko
P. doktora sice neznám, ale důležité je, že jsi spokojená. :lol: Já jsem u prvního gynekologa (v SR) moc spokojená nebyla, protože mi právě nic nevysvětlil, občas nasadil nějaké léky a já nevěděla proč, tak jsem si řekla (protože gynekologii jsem chtěla dělat už hodně dávno), že já taková nebudu.

Je fakt dobré si najít pár slov pro vyplašené maminky. Já sama jsem občas vyplašená a to vím, o co jde :lol:

To CTG opravdu stačí kolem 36 týdne, já jsem si ho dělala dnes, ale jen tak, ne že bych musela, nebo měla nějaký problém, ale jako prvorodička už jsem chtěla zažít ten pocit.

Suri
V moči se hlavně vyšetřuje bílkovina a cukr. Neboj, jsi v malém týdnu a tam to nevadí. Důležité je vyšetřovat moč od 20 týdne do konce těhu. je i dobré si moč s sebou brát na každou poradnu a prostě dát sestřičce do ruky a ona tam vloží papírek kde podle zabarvení zjišťuje, jestli je to v pořádku.
Já dávám všem maminkám zkumavku, kterou si pak na vyšetření nosí.

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
1.8.11 17:41

Holky
Já jak jsem teď už na mateřské a objevila jsem emimino, tak furt jenom diskutuji. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jinak, co pozoruji v ambulanci, tak se opravdu bojí ženy něco zeptat. Musíme se to nějak naučit a lékaři budou nuceni odpovídat. Myslím,že většina lékařů je dobrá, opovědná, ale nemají potřebu vysvětlit, protože si myslí, že je vše pochopeno. Měli by občas číst diskuse maminek a viděli by, jaké jsou občas bezradné a potřebují poradit.
Je jasná, že i já, když mám toho hodně, tak si nebudu s kažkou povídat 1/2 hodiny, ale těch 10 minut na vysvětlení a uklidnění se najde vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.8.11 17:42

No vidíš a mě dával zkumavku na moč od 12tt a zas je to jinak. Akorát je mi divné, že mi vždycky sestra řekne zkumavku donést i příště, ale nedá mi čistou, vrazí mi do ruky tu samou, použitou. Nemělo by se to nějak vydezinfikovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
1.8.11 17:42

ufff a to cervix skore to mi taky nedělá…
to je taky na později?
Jsem z toho vyplesknutá, hlavně teď, je to nepříjemné, protože už nezvracím a miminko ještě nekope, tak si říkám, jestli tam ještě je :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí