Čtu jiná písmenka

15492
21.1.23 07:33

Čtu jiná pismenka

Nikdy se mi to nestávalo, ale poslední dobou je to časté. Když něco čtu, třeba i tady, tak občas přečtu úplně něco jiného, než je tam napsané. Třeba teď místo nohatá jsem přečetla bohatá. Viděla jsem tam to b. Stává se mi to nejen u písmenka, ale i u celého slova, že přečtu něco jiného. Dává to pak úplně jiný smysl. Horší je to pak v práci, když vidím něco jiného. Často mi to dojde, že je to divný. Nebo se mi stane, že neco přehlednu - nevidím to. Skoro bych se byla schopna hádat, že to tam nebylo. :nevim: Vím, že se mi to stává, protože to tam neměl kdo dopsat. Čím to může být? Stává se vám to někomu taky? Nestávalo se mi to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30971
21.1.23 07:55

Stává, poměrně často. Ne tedy v kontextu, ale v izolovaných nápisech. Napiš diskuze přečtu často špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.1.23 07:57

Kolik ti je a kdy to začalo? Jak moc jsi vyčerpaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
21.1.23 08:10
@Ou píše:
Kolik ti je a kdy to začalo? Jak moc jsi vyčerpaná?

Tak už nějakou dobu to trvá. To nevím přesně. Často mě to zarazi. Je mi přes 40. Unavená jsem často, ale stává se mi to, i když jsem naprosto v pohodě. Třeba dneska se mi to stalo, přitom jsem se vyspala dobře, nikam nespěchám, povinnosti zatím neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
21.1.23 08:12

Stavalo a kolikrat z toho vysly vtipne situace, bryle to spravily - nechej si dukladne zkontrolovat zrak.

• Citovat
  • Upravit
15492
21.1.23 08:15
@Stará známá píše:
Stavalo a kolikrat z toho vysly vtipne situace, bryle to spravily - nechej si dukladne zkontrolovat zrak.

Neni to tak dlouho, co jsem byla na očním a prý se nic nezměnilo. Teď jdu brzo znovu. Tím to ale není. To by byla záměna jen jednoho písmenka jako teď ráno. Když změním úplně celé slovo nebo přehlednu slovo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
21.1.23 08:18
@Sára 1 píše:
Nikdy se mi to nestávalo, ale poslední dobou je to časté. Když něco čtu, třeba i tady, tak občas přečtu úplně něco jiného, než je tam napsané. Třeba teď místo nohatá jsem přečetla bohatá. Viděla jsem tam to b. Stává se mi to nejen u písmenka, ale i u celého slova, že přečtu něco jiného. Dává to pak úplně jiný smysl. Horší je to pak v práci, když vidím něco jiného. Často mi to dojde, že je to divný. Nebo se mi stane, že neco přehlednu - nevidím to. Skoro bych se byla schopna hádat, že to tam nebylo. :nevim: Vím, že se mi to stává, protože to tam neměl kdo dopsat. Čím to může být? Stává se vám to někomu taky? Nestávalo se mi to.

Ahoj, mne sa to posledných pár mesiacov tiež stáva, a to celkom často. Kolkokrát niečo prečítam a potom sa zamyslím čo je to za blbosť. 😀 Ale pripisujem to únave, som na materskej takže spánok nič moc a nejaký oddych tiež žiadna sláva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65246
21.1.23 08:35
@Sára 1 píše:
Nikdy se mi to nestávalo, ale poslední dobou je to časté. Když něco čtu, třeba i tady, tak občas přečtu úplně něco jiného, než je tam napsané. Třeba teď místo nohatá jsem přečetla bohatá. Viděla jsem tam to b. Stává se mi to nejen u písmenka, ale i u celého slova, že přečtu něco jiného. Dává to pak úplně jiný smysl. Horší je to pak v práci, když vidím něco jiného. Často mi to dojde, že je to divný. Nebo se mi stane, že neco přehlednu - nevidím to. Skoro bych se byla schopna hádat, že to tam nebylo. :nevim: Vím, že se mi to stává, protože to tam neměl kdo dopsat. Čím to může být? Stává se vám to někomu taky? Nestávalo se mi to.

stává se mi to poměrně často. Přikládám to tomu, že to přečtu tak letem světem, nesoustředím se na to, poslouchám třeba rádio atd. Někdy je to i vtipné. Naposledy se mi to stalo u diskuse o tom třesu, četla jsem je tohle normální trest a myslela jsem, že to bude zase o učitelkách :mrgreen:. Možná si do toho čtení člověk projektuje i to, čím zrovna „žije“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
21.1.23 08:39

Tohle má syn jako dyslektik. Časté oční sakadicke pohyby…u něj je to nevyzrálost CNS..
Oči neudrží jet v jednom pohybu při čtení řádku, takže mu písmenka do řádku skáčou odjinud z textu…
Zkus oční jógu a koukat míň do monitoru ;)

Příspěvek upraven 21.01.23 v 08:42

• Citovat
  • Upravit
42515
21.1.23 08:40

@Sára 1 a nebude to důsledek chronického nevyspání?
Já to mám taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
21.1.23 09:17

@Anais Brno To je blbý, když pracuji u PC. Napadlo mě, že to někdo má s nějakým dys. Ale to není můj případ. Asi to je věkem.
@Betty MacDonald Asi na to nemá vliv nevyspání. Mám lepší období, kdy dobře spím a stejně to mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
21.1.23 09:18

@Sára 1 najdi si cviky na oční jógu a pravidelně cvic, plus si nechej zkontrolovat oči a případně brýle na PC

• Citovat
  • Upravit
5889
21.1.23 09:47

Někdy stres odstartuje potíže se soustředěním(včetně potíží se soustředěním na text).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
21.1.23 10:04

To vypadá jako dyslexie, neměla jsi nějaký úraz hlavy, šok, nebo dlouhodobý stres?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
21.1.23 10:16

@Fiveone @X_Cassiopea Úraz žádný, stres ano. Není to pořád, jen někdy. Spíš mě to zarazi, že se mi tomu nechce věřit. Většinou mi to dojde, že jsem přečetla nesmysl. Ale co když mi to nekdy nedojde - v práci. :( Není to tak často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová