Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@bertoldina píše:
Nemuze. Dítěti se mění i rodné číslo, má nový rodný list, adoptivní rodiče mohou změnit i křestní jmeno. Některé děti časem biorodice vyhledaji, některé ne.
No spíš mě zajímalo, kdyby se náhradní a bio domluvili, že jim náhradní rodiče těm bio pošlou fotku a nějaké info…nebo je to tabu i domluvou?
@Wilík píše:
No spíš mě zajímalo, kdyby se náhradní a bio domluvili, že jim náhradní rodiče těm bio pošlou fotku a nějaké info…nebo je to tabu i domluvou?
Většina náhradní rodičů, bio matku nezná, snad takže domluva podle mě možná není.
A upřímně si myslím, že většina náhradní rodičů by o domluvu a posílání fotek bio matce nestálo. Obávat se, kdy bude bio matka chtít dítě, protože se o něj přeci zajímá, to raději žádný kontakt.
Já bych jej teda zamítla i když já bych ani nikdy neadoptovala
@Wilík píše:
bio rodiče neví, kam dítě jde,
a náhradní znají jen jméno a datum narození bio rodičů, žádný kontakt není reálný,
a je to tak jedině dobře, to by byl dobrý chaos v životě a výchově bio dítěte, kdyby do toho mohli bio rodiče zasahovat - prostě adoptované dítě je právně jako by se ti narodilo,
ten kontakt je možný jen u pěstounů, ale to je celé o něčem jiném
@Anonymní píše:
bio rodiče neví, kam dítě jde,
a náhradní znají jen jméno a datum narození bio rodičů, žádný kontakt není reálný,
a je to tak jedině dobře, to by byl dobrý chaos v životě a výchově bio dítěte, kdyby do toho mohli bio rodiče zasahovat - prostě adoptované dítě je právně jako by se ti narodilo,ten kontakt je možný jen u pěstounů, ale to je celé o něčem jiném
Asi to tak není vždycky. Já totiž vím kde dítě je, rodiče znám a oni znají mě. Jsem s nimi v kontaktu ale do života dítěte nijak nezasahuji.
@Simona12323 píše:
Asi to tak není vždycky. Já totiž vím kde dítě je, rodiče znám a oni znají mě. Jsem s nimi v kontaktu ale do života dítěte nijak nezasahuji.
Neber to nijak zlé, jen mě to zajímá.
Adoptivní rodiče tě sami našli nebo jak je možné, že o sobě víte?
Přijde mi divné (nic proti tobě, ale celkově), když bio matka dítě nechce, nechce se starat, vychovávat apod, ale ví kde je dítě, kdo se o něj stará apod..
@Wilík píše:
Zakázané to není. Ale pokud se nejedná o přímou adopci, tak je miziva šance, že se potkají, aby se nějak domluvili. Spis bych řekla, že by to adoptivní rodiče dost vyděsilo, kdyby se bio začali nějak angažovat. Maji naopak moznost zazadat o utajeni okolnosti osvojeni. Ještě si umím představit dát něco do spisu pro dítě, aby mělo nějaké voditko. Kdyby mělo nekdy zájem. Osobně považuji za správné, aby toto bylo ciste rozhodnutím dítěte, jestli je chce nebo nechce vyhledat.
@smajlik345 píše:
Neber to nijak zlé, jen mě to zajímá.
Adoptivní rodiče tě sami našli nebo jak je možné, že o sobě víte?
Přijde mi divné (nic proti tobě, ale celkově), když bio matka dítě nechce, nechce se starat, vychovávat apod, ale ví kde je dítě, kdo se o něj stará apod..
Zas je nechce a nemůže… Do adopce se dostávají i deti žen, které by si je za jiných okolnosti nechaly. Není jich moc, ale jsou.
@Simona12323 píše:
takže to byla přímá adopce?