Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kamarádka dávala dceru narozenou 17.8. do první třídy bez odkladu. Ale byla si jistá, že je na to zralá. Tento rok právě chodí s moji dcerou do první.
Třeba mně, strašně vadilo, a pořád jsem řešila, že je synek drobek, je o rok a víc mladší než polovina budoucí třídy a měla jsem strach, že je prostě sociálně jinde. Jenže jsem nechtěla propásnout to jeho zvídavé období, všechno ho zajímalo, písmena uměl ve dvou letech, číslice taky, sčítal odčítal a jsem ráda, druhý den školy začal plynule číst. Věděla jsem, že ve školce by se nenudil, protože je schopný hrát si s autíčky celý den, ještě teď, v sedmi letech, ale ve škole mu to všechno přišlo pomalý už i tak, tak nevím co by dělal o rok později.
Mimochodem, ve druhé třídě je pořád drobek a většina prvňáků je větší než on
, takže ani rok odkladu by mu v tom nepomohl.
@Tiffany1 píše:
@karinka Mam ten stejny problem. Dcera je 13.9., a ma jít prakticky az za rok v zari. Jenže uz ted pise, čte a počítá - resp., jenom scita.
A to ja nejsem zastánce toho, sby se zásadně neco učila dopředu. Jenže ona to vyžaduje. Chtela po mne vysvetlit odcitani, což je nad me kantorske umění, vysvetlit to tomu mozečku. Přesto, kdyz ma názorně udělaná jablicka, tak to dokáže… Bojim se, ze za rok a pul s ni bude ve škole vážný problem, protoze se bude nudit… Navic, co se dalšího za rok a pul nauci. Nemyslim, ze mam nejak zázračné dite nebo tak, ale myslim, ze by teda od zari školu klidne zvládla s prstem v nose…
Můžeš jí dát na výběrovky, do třídy pro nadané nebo třeba rovnou do 2. třídy. Všechny tyto možnosti tady jsou. ![]()
Odčítání bereme jako máš bonbóny a několik jich sníš/daruješ…
@Levandule121 No, myslela jsem, ze bych ji mozeček zatizila nějakými jazyky? Treba AJ a NJ? Čím mladší, tim lépe, podle me. A uprimne, AJ ve škole… No, kdo z nas se tam neco naučil. Ja osobne mela rustinarku, co se naučila vždycky jednu lekci dopredu ![]()
Klárce bude 26.8. letos 5let a příští rok půjde normálně do první třídy. O odkladu u ní opravdu neuvažuji! ![]()
Syn je únorový (letos jde v 7dmi letech do 1.třídy) a u něj jsem hned o odklad žádala, protože jsem na něm viděla, že by mu odklad prospěl.
Takže je to na tobě, zda vidíš, že první třídu zvládne nebo ne…
@Tiffany1 Určitě, proč ne? Doporučuji spíš něco s fonetickou metodou. Takové ty klasické kurzy pro předškoláky jsou úplně na nic. V Praze se asi dá vybrat, jen je fakt, že ty dobré kurzy jsou pěkně drahé.
Jinak náhodou jsem byla až překvapená, jak dobrou úroveň má angličtina i na obyčejné základce… Ale je to samozřejmě i o štěstí.
@Tunrida píše:
@WaIl No vidíš a u nás si to tenkrát nejvíc odskákala ta nejstarší od toho nejmladšího. Byli vlastně přesně o rok. Ona hned na začátku září a o někdy v srpnu. Zrovna samotný věk mi přijde jako to poslední, co se mezi dětmi řeší. Nebo aspoň co já jsem postřehla, tak si to myslím.
Tak co mám zkušenost ze svého dětství a hlavně co vidím i teď, věk je pro děti tedy setsakramentsky důležitý… To bych zas nepodceňovala.
Příspěvek upraven 29.02.16 v 08:50
@karinka Maturovala jsem v 19,5 letech, VŠ jsem skončila v 24,5 letech a pár let mi trvalo, než jsem se v životě stabilizovala natolik, abych si troufla přivést na svět dítě. Kdybych byla o rok napřed, bylo by všechno víc v pohodě. Kamarádka narozená 2.9. to měla ještě o půlrok posunuté (maturita ve 20) a řešily jsme to už někdy v 15 letech, jak je to hrozné, jak dlouho ještě budeme „muset“ studovat. Myslím, že jednou ti dcerka poděkuje, žes jí odklad nedala.
Jak tu někdo psal, že se bojí šikany apod., to není věkem, to je povahou, odklad tomu podle mě nezabrání. Pokud by dítě, které by bylo ve třídě nejmladší, mělo být objektem šikany, tak jím buď bude, i když bude nejstarší, nebo naopak jako nejstarší bude šikanovat ono, aby zakrylo svou slabost.
Ja za sebe musim rict, ze jsem sla o rok driv - jsem narozena v zari - a vzdy jsem za to byla vdecna. Rozdil na nas nebyl znat a na zakladce to snad ani nikdo nevedel, tzn. Sikana odpada. Byla jsem premiantka. Prijde mi zbytecne ubirat diteti rok mladi, napr. Maturovat bude ve dvaceti, kdyz pojede do zahranici tak treba i v 21, pak VS 3 roky Bc + 2 roky, to je 26, kdyz ji treba jednou zmeni nebo rozlozi… A zacit pracovat, pak rodinu - vse se tim odklada. Ja nevim, ale mam pocit, ze kazdy rok se hodi - pokud to dite je psychicky zrale, samozrejme.
@ferret @Lelio ja osobne sla o rok pozdeji (jsem koncem zari). Pridali mi devitku, po maturite sem si dala rok jazykovku a VS delala do temer 26 let, presne jak se „muze“ studovat. A byla jsem absolutne spokojena, ze muzu mit tak dlouho pohodu
A ajk se k tomu staví ona jako dítě? chce do školy nebo ne? já si pamatuju (jsem srpnová) jak jsem vyváděla když mi doporučili odklad a chtěli mě nechat ve školce další rok a vyloženě jsme si vyřvala že do školy pujdu
nevim jak to naši zařídili
ale šla jsem ten rok do školy
Já šla, byla jsem ve škole nejlepší a nikdy mi nedělalo problém, že jsem nejmladší.
@LindaPraha Jenže prodloužit si studium můžeš, zkrátit ne. Když půjde dítě do školy řádně, bude mít volbu, resp. v tomto ohledu větší volnost.
Obecně jsem proti odkladům, pokud nejde o extrémní případy. Děti se dokáží přizpůsobit a zvládnou toho mnohem víc, než se jim dnes připisuje. Proč jim hned cpát nějaké berličky? A nepřijde mi normální, že zdravý člověk začne naplno fungovat v 26 letech. Samozřejmě, že většina má různé brigády, nejdřív na střední třeba prázdninové nebo nějaké doučování, na VŠ nějaký ten den v týdnu, ale naplno a s plnou kvalifikací většina začíná pracovat kolem těch 25-26 let a to je hrozná škoda - pro dotyčné i pro společnost. Nepřijde mi ani normální mít první dítě dobrovolně třeba ve 32 letech jako já. Ze všech možných pohledů je to pozdě. A praktické asi není ani to, aby žena měla děti hned po škole, protože pak má problémy s uplatněním. I když to může někomu vyhovovat, nemělo by se to podle mého názoru systémově podporovat.
Já jsem taky na konci srpna a do školy jsem šla. Když pominu fakt, že mi nechtěli nalít na maturitním večírku, protože mi ještě nebylo 18
žádný problém jsem s tím nikdy neměla. Svoje dítě bych do školy taky dala.
Moje dítě jde v 5 letech - do poradny musela (kvůli přijímačkám už v lednu). Samozřejmě jsem si vyslechla, že předčasné nástupy se zásadně nedávají, že když už se posuzuje školní zralost, tak v lednu je na to brzo, nicméně závěr byl bez diskuze předčasný nástup doporučen. Stejně tak u dětské doktorky. Takže to nech v klidu na výsledku z poradny.