Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Manžel se jmenuje jako jeho otec, proto nechce stejná jména v rodině, neměl rád, když se říkalo malý/velký a teď mladý/starý, nebo přišel dopis a nevěděli, jestli je pro něj nebo pro tátu, že to je příšerný
To chápu. Tak hlavně abyste se vy dva shodli co dál
Na ně se vykašlete (ale já bych byla prostě naštvaná a vztahy by na nějakou dobu výrazně ochladly).
@TRG píše:
Tak přece… Někomu v rodině to bude taky divné. By mě zajímalo, co vám na to řeknou. Buď budou mít hodně dobrý vysvětlení, který nedokážeme ani domyslet, nebo se fakt ztrapnili. Já kdybych z nějakého „dobrého“ důvodu dala při předčasném porodu něčí vybrané jméno, začala bych se omlouvat ještě na porodním sále. Dost dobrý důvod mě nenapadá, ale např. že by při porodu zachránil dítěti život pan doktor Ivo…
To bylo trochu vtipný, volám našim, že máme synovce Ivoška a mamka do telefonu, tak uuuž jsem zase babička?
Tak vysvětluji, že SYNOVCE a chvíli byla ticho, pak povídá, tak to je smůla, že jste se takhle trefili do stejných jmen.
@divine woman píše:
Možná že ano. Ale jak už jsem psala, znám to z okolí. A pro ty kluky to žádná životní výhra není.
jenže v úzkém okruhu své rodiny či školy (školky) nebudou žít věčně, jedná se o pár let, než rozšíří svůj akční rádius. A pak se tomu akorát zasmějí. Dovedu si pro dítě představit daleko větší trest, než shodné jméno s bratrancem. Třeba nedostatek lásky ze strany rodičů…
@Anonymní píše:
Mě to zajímá taky, ale hlavně proto jak se tomu jménu posmívali, to mi na tom hlava neberePřece nedám jméno, který mi přijde něčím směšný nebo trapný
A zeptáš se jich? Doteď jste byli v pohodě nebo je tam nějaký problém mezi vámi? Nezávidí vám něco?
No prosím.
Doporučuji porodnice bych neměla, jim bych po SMS poslala gratulaci, to je podle mě taková ta základní zdvořilost, ale hned bych napsala taky to, že doufáte, že vám to s tím jménem vysvětlí. Nebo bych teda poslala manžela za jeho bratrem.
Držím palce při výběru nového jména. Vím, co to je kombinovat jméno s krkolomným příjmením. ![]()
@pe-terka píše:
jenže v úzkém okruhu své rodiny či školy (školky) nebudou žít věčně, jedná se o pár let, než rozšíří svůj akční rádius. A pak se tomu akorát zasmějí. Dovedu si pro dítě představit daleko větší trest, než shodné jméno s bratrancem. Třeba nedostatek lásky ze strany rodičů…
To nevím, pokud se rodiny normálně stýkají, tak na tom není nic k zasmání ani po letech ![]()
@Monchichik píše:Řekla bych, že normální vztah, je pravda, že s manželovými sestrami si rozumím lépe, ale žádné problémy mě nenapadají
A zeptáš se jich? Doteď jste byli v pohodě nebo je tam nějaký problém mezi vámi? Nezávidí vám něco?
@TRG píše:
No prosím.
Doporučuji porodnice bych neměla, jim bych po SMS poslala gratulaci, to je podle mě taková ta základní zdvořilost, ale hned bych napsala taky to, že doufáte, že vám to s tím jménem vysvětlí. Nebo bych teda poslala manžela za jeho bratrem.
Držím palce při výběru nového jména. Vím, co to je kombinovat jméno s krkolomným příjmením.
Gratulaci jsme jim formou smsky poslali hned, především jsme rádi, že jsou všichni v pořádku, mohlo se stát něco horšího, než že dali námi vybrané jméno ![]()
Moje fantazie… Právě vyklidila scénu, jak muž přemlouvá předčasné rodící ženu na jméno Ivo, aby vypekl bratra. Popravdě, mám příbuzné, kteří by toho byli schopní a ještě by jim to přišlo vtipné.
@Anonymní píše:
Nojo, takže vybrat jiné, taky jsem si to říkala, budou ve stejné školce i škole, potom u prarodičů a který?Ono se líbilo hlavně mužovi, ten si pořád nějak nemohl rozhodnout a vybral Ivo, máme krkolomné příjmení a jméno se k tomu hodí. Neříkali jsme jim ještě nic, malý se narodil teprve včera večer a jen posílali sms, tak jsme na to s mužem koukali jenom s otevřenou pusou
Jeeee Ivošek, toho chceme taky! Málo frekventované, netypické jméno… Já mám k němu v záloze jméno Robin, to mi přijde taky velmi hezké…
Určitě radím vybrat jiné, ale teda já bych zuřila neuvěřitelně!!!
Zrovna tohle je jméno který nedává úplně každý a prvně se jim nepozdává a pak ho sami dají? Řekla bych partnerovi ať bratrovi zavolá a zeptá se ho, co to má jako znamenat!!! Zajímalo by mě, jestli by ho dali, kdyby se narodil až po vašem… A víte 100%, že to bude kluk? Fakt mě to mrzí a je mi to líto, neumím si to představit, já už po Ivoškovi toužím několik let a všichni kolem to ví a právě proto by ho nedali, ví, že je to moje vysněné jméno… Ale v okolí teda žádného do 25 let neznám ani…
PS: Co vím tak v celé ČR se jich narodí teď asi 15 za rok, takže velmi málo… Je to od nich vážně podpásovka…
@Anonymní píše:
Ale Ilja je pěkný jméno, to určitě navrhnu a nedá se ani moc prznit, to mi u některých jmen vadíOpravdu moc zajímavý a pěkný jméno, díky za tip
Znám jednoho Iljušku na 2. stupni ZŠ, je to moc pěkné jméno! I dětem ve škole se líbí!
@Anonymní píše:
Gratulaci jsme jim formou smsky poslali hned, především jsme rádi, že jsou všichni v pořádku, mohlo se stát něco horšího, než že dali námi vybrané jméno
ZAKLADATELKO…
Dočetla jsem celé a ještě dopisuji…
V první řadě musím uznat, že máš můj obdiv!!! Oni vám takto vyfoukli jméno a ty to bereš relativně s klidem a že vlastně nejde až tak o nic strašného… Mě říct moje ségra až za týden porodí, že se jí narodil Ivošek, tak mě asi trefí, protože prostě jsem si to jméno zamilovala…
Nicméněně 100% bych stejné jméno NEDALA, jelikož bys už prostě navždy byla pro všechny ta, co dala stejné jméno = opičí se… Hold se stalo, že jim se narodil hoch první… By mě vážně zajímalo, zda by ho dali i když by se narodil až po tom vašem, já to absolutně nechápu… O to více, že je to tak neobvyklé jméno, žádný Jakub, Jan…
Vím, že návrhy nechceš, ale máme taky celkem krkolomné příjmení…
Tak třeba
zmiňovaný Ilja
dále výše navrhnutý Robin
Daniel
Kamil
Emil
Otakar
Oskar
Viktor
Jáchym
Jakub
Jan
Leoš
Michael
Max
Milan
Radim
Roman Šimon Štěpán
Tim(otej)
Vincent
Hodně štěstí při výběru takto narychlo! Dej pak prosím vědět, jak to dopadlo
A přeji bezproblémový porod! ![]()
@Anonymní píše:
To nevím, pokud se rodiny normálně stýkají, tak na tom není nic k zasmání ani po letech
zakladatelko, ty situaci vnímáš tragicky, máš pocit, že za těchto okolností musíš jméno měnit. Já snažím se téma odlehčit a nabídnout svůj úhel pohledu. Když nad tím protáčíš oči, nezakládej diskuse, co si o tom myslí ostatní.
@pe-terka píše:řekla bych, že toto je komentář zcela „mimo mísu“… zakladatelka to podle mě bere právě velmi v pohodě, píše, že je ráda, že jsou hlavně zdraví a že jsou horší věci,… každopádně z praktického hlediska je to fakt úplně na nic, aby se jmenovaly stejně… a jako už vidím jak všichni na dědině říkají, jak jsou divní, že dali stejné jméno… tak to prostě je, znám to… taky máme na dědině asi tři honzíky a všichni si klepali na čelo a to ty lidi nejsou ani příbuzní, bohužel jako když je v ročníku třeba 6 dětí a z toho 3 honzíkové, tak je to na dvě věci…a rodinu budou mít celý život stejnou, jak sama psala byl by to Ivošek od tamtoho nebo Ivošek od tamtoho… není to jméno Jan, že by jednomu říkali Jení Jedno a druhému Honzí Honzo, to jméno je velmi neobvyklé a moc zdrobnělin krom Iví a Ivošku neznám…
zakladatelko, ty situaci vnímáš tragicky, máš pocit, že za těchto okolností musíš jméno měnit. Já snažím se téma odlehčit a nabídnout svůj úhel pohledu. Když nad tím protáčíš oči, nezakládej diskuse, co si o tom myslí ostatní.
@Eule píše: řekla bych, že toto je komentář zcela „mimo mísu“… zakladatelka to podle mě bere právě velmi v pohodě, píše, že je ráda, že jsou hlavně zdraví a že jsou horší věci,… každopádně z praktického hlediska je to fakt úplně na nic, aby se jmenovaly stejně… a jako už vidím jak všichni na dědině říkají, jak jsou divní, že dali stejné jméno… tak to prostě je, znám to… taky máme na dědině asi tři honzíky a všichni si klepali na čelo a to ty lidi nejsou ani příbuzní, bohužel jako když je v ročníku třeba 6 dětí a z toho 3 honzíkové, tak je to na dvě věci…a rodinu budou mít celý život stejnou, jak sama psala byl by to Ivošek od tamtoho nebo Ivošek od tamtoho… není to jméno Jan, že by jednomu říkali Jení Jedno a druhému Honzí Honzo, to jméno je velmi neobvyklé a moc zdrobnělin krom Iví a Ivošku neznám…
mě se zakladatelka až tak v pohodě nezdála, hlavně na začátku diskuse, ale to je věc názoru. Já to vnímám tak, že Ivošek nebude ve vsi věčně a co si vykládají báby na návsi, nad to se můžu povznést. Případně je na švagrech, aby věc uvedli na pravou míru - dluží vysvětlení zakladatelce i rodině, proč jim jméno vyfoukli. No tak at to zkrátka vysvětlí i babkám po vsi (učitelkám atp.), když na tom tak záleží.
Tot můj názor, nikomu ho necpu a chtěla jsme zakl. pomoci ![]()