Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeste priklad ze zivota. Segra se svagrem chteli druhe dite a hle - byla z toho dvojcata. Segra to tehdy komentovala tak, ze ohledne celkoveho poctu deti se puvodne tak uplne neshodli - ona chtela tri, ale on si tim tretim jisty nebyl, tak to priroda zaridila sama ![]()
Takze ano, stat se muze uplne cokoli - postizene dite nebo misto tretiho rovnou i ctvrte ![]()
Asi bych do tretiho nesla, pokud nemate moznost dlouhodobe navysit prijmy. Sama mam dve male deti a treti bych si prala, ale zazila jsem jako dite, jake to je, kdyz se neustale resi penize a nechci sve stavajici deti teoreticky tomuto vystavit. Kdyz by se jednalo o druhe, tak bych rekla, jo jdi do toho, sourozenec vas hodne obohati, kdyz bude dite male, moc nestoji a pak se casem zaclenis do prace a bude lip. Ale kdyz ted se dvemi vychazis tak akorat, doba tehotenstvi, rodicaku je hrozne dlouha, nemate asi moc pokryty pokles tveho prijmu, tak potom starsim detem reknes, ja chtela miminko, nemuzete mit krouzky, nemuzeme na vylet, musime setrit. A ty nejvetsi vydaje s detmi zacinaji teprve na skolach. A to nemluvim, ze muze prijit nejaka mimoradna udalost, delsi nemocenska tveho muze, konec fixace u hypoteky, deti budou mit stale vyssi naklady. Urcite bych se ani nezbavovala bytu, jednou budes rada, ze ho mas, at uz jako zajisteni na stari nebo jako pomoc detem.
Muze prijit tolik nepredvidatelnych situaci, co muzou s financemi silene zamavat.
Ja sama mam dva sourozence a myslim, ze rodice mit tri deti nemeli. Nebylo na to vhodne bydleni, finance. Spousta z vas by napsalo, ze jak dite nemusi mit znackove obleceni, drahy mobil, ze nema mit vse naservirovane pod nos, ze hlavne aby rodina drzela pri sobe, reci, ze sourozenec da rodine vic nez nejaka dovolena… Ja si proste myslim, ze penize, samozrejme zdravi je nejdulezitejsi, jsou dulezite a s vyssim vekem deti vic potrebne.
V detstvi jsme jako rodina nikdy nebyli v zoo, v kine, ani na zadne dovolene. Nemluvim o all inclusive u more, ale ani blbe stanovani v CR, proste nasi na to nemeli. Obleceni jsme meli skoro vsechno ze sekace. Ano neni spatne mit obleceni ze sekace, ale vysvetlete to pubertacce, ktere se smeji spoluzaci, co to ma zase na sobe. Naprosto jsem nesnasela zari, kdy ve skole byly slohy na tema co bylo o prazdninach, o hodinach cizich jazyku to same. Vsichni popisovali ruzne zazitky, vylety, at uz z CR nebo z ciziny a ja jen cele leto sedela doma a hrala si se svymi sourozenci, divala se na televizi nebo cetla. Pak opet pondelky a hodiny cizich jazyku zacinaly otazkou, co bylo o vikendu. O tom, ze bych se mohla zúčastnit zahranicniho pobytu, lyzaku, mit nejake krouzky nemohla byt rec. Byla jsem ve tride za outsidera, temer vyrazena z kolektivu. A dneska je ten standart uplne jinde nez byl pred 15-20 lety. Samozrejme dite nemusi mit vse vzdy nejdrazsi, ale myslim, ze bychom se meli snazit doprat, alespon nejaky stred.
Ja sama od 15 chodila po brigadach. Ale taky ne vzdy, v kazdem meste je mozno brigádu sehnat. Takze spolehat se na to, ze dite v 15 pujde na brigadu a bude si vydelavat na luxusni veci je docela mimo predstava. Ja si kazdorocne musela z brigady kupovat treba pantofle do skoly, ucebnice na anglictinu. Zari byl pro rodice mesic s velkymi vydaji a neslo to jinak. Ze by mi z toho zbylo neco, abych si udelala radost a koupila si neco hezkeho na sebe se moc nestavalo.
Do toho neustale hadky rodicu o penize, co je treba koupit vic.
Dnes rodice nejsou zabezpeceni, zdravi maji v haji, bydli v najmu a ja se desim toho, jak to budou s penezi pri dnesnim tempu zdrazovani schopni vubec zvladat.
Ted s odstupem casu to take vidim jinak, vim, ze se rodice snazili, ale tim jak jsme byli tri, tak nam doprat nemohli. Ale jako pubertacka jsem z toho byla hodne casto nestastna.
Vaz si toho, ze mas dve zdrave deti, tes se na spolecne zazitky a treba jednou, ze detem budes moct pomoci se startem v dospelem zivote, tak te ceka bohate babickovske obdobi se spoustou vnoucat.
My máme děti čtyři, ale všem kolem doporučuji děti nemít, nebo jen jedno.
Nestrádáme, všeho je celkem dost, ale bez dětí by si člověk užil mnohem víc.
Lidí je jak máku, takže pokud chcete více máku tak do toho.
@martina.se 1500 měsíčně dojíždění,900 obědy ve škole,500kč kapesné+ každý měsíc nějaká exkurze, či něco do školy, takže úplně v pohodě ![]()
@Magda26 píše:
Jinak u zakladatelky take nerozumim te uvaze o prodeji bytu. Ano, penezi z prodeje si muzete treba i par let prilepsovat v beznem provozu (ale to si prilepsujete jiz nyni najmem), ale to je kazdopadne jen docasne - a co pak, az penize z prodeje dojdou? Bez prilepseni z najemneho spadnete jeste na vetsi dno nez jste nyni… A to nemluvim o inflaci, ktera penize, ziskane aktualnim prodejem, nejspis velmi vyrazne znehodnoti
Chapu, ze bez pomoci v rodine je to tezke, sama mam jen jedno dite a jsem vdecna za to, ze prilis nemarodil ani ve skolce, protoze jedina moje pomoc krome manzela byla moje vlastni babicka, ktera se ale zaroven starala jeste o nemohouciho dedu se stareckou demenci… Ale pokud jak zakladatelka naznacuje, ma jeji manzel celkem privetivou pracovni dobu, nechapu, proc by nemohl trvale zajistit bud ranni „zavoz“ nebo naopak odpoledni „svoz“. S manzelem to takto mame nastavené od zacatku a myslim, ze je to celkem bezny a fungujici modelS jednim ditetem nebyl problem, abychom oba pracovali na plny uvazek a pritom se doma neschazeli az vecer (manzel koncil bezne v 16h, ja v 15h-kdyby se mi chtelo vstavat, mohla jsem si to nastavit i 6-14
). Nyni tedy mame oba moznost pracovat na home office, takze problem neni uz vubec zadny s timto.
Mě napadlo, jestli ty peníze nebudou spotřebovány víceméně jednorázově. IVF může jít do statisíců, obzvlášť, pokud už nemají pokusy na pojišťovnu nebo není zakladatelka ve věku, kdy si vše musí hradit sama.