Daly byste dětem chipsy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Ale souhlasím tady někdo psal, že jakmile někdo něco nedává je hned ujetý BIO..
Já například jsme taková, že všeho s mírou, ale třeba určité věci prostě nekupuju, ani nevím proč, prostě i jogurty jsme se naučily nějaké a někde člověk řekne, že nejí to a to, a hned si to všichni přeberou, že je člověk nějaký upjatý a všechno řeší, čte internet a nic nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@natyber Pokud myslis zrnim obiloviny, tak ty jsou vetsinou velmi zdrave… Takove jahly, spaldy, cizrna.. ![]()
Bily rohlik samo neni spatny. A ani jsem nikdy necetla, ze by byl.
Pouze neni vhodny pro redukcni dietu.
A protoze dnes potrebuje redukcni dietu polovina CR, tak se neni moc o cem bavit…
- Citovat
- Upravit
@natyber Prece nejde o to jist zrni a bio ( bio casto znamena jen ze je vse prolezly neviditelnou plisni, ale to je jina diskuse). Vzdycky existuje ekvivalent, kterej neni uplne jalovej… misto smazenych bramburku maly doma delam popkorn s maslem nebo koupim obcas tacos ale dostane je s domaci salsou treba. Naprosto to uspokoji jeji mlsnej zobak a nehrozi, ze by nekomu nekde kradla bramburky
Podle me je to daleko barevnejsi a vyvazenejsi mlsani nez presolenej brambor nacucanej prepalenym olejem a to jeste v tom lepsim pripade, pacz pak je taky hafo tehle slanejch pamlsku, co maj s bramborem spolecnej akorat ten skrob a aby to nejak vypadalo tak se to barvi a dochucuje sajrajtem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chatwenna zrní=obiloviny
myslela jsem to tak že prostě by se nemělo dělat výhradně to a nebo ono pokud je člověk fit, měl by jíst od všeho něco, jsem tak nějak na půl požíračka nezdravého a na půl příznivec přírodních zdrojů, sem tam jíme i celozrnné pečivo a na zahradě se pokouším o bio zeleninu, milujeme vločky a dcera zbožňuje kus kus i mě občas přijde k chuti, ale taky jednou za čas jdeme na pizzu, občas si dáme chipsy a jednou za sto let vypijeme colu
jen špaldy jsem nikdy nejedla
a přesto si myslím že dát občas dítěti sušenku nebo chips neznamená že je někdo šílený, nezodpovědný maniak vraždící své dítě nezdravou stravou, jak to tady občas někdo prožívá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@natyber Hodne prehanis a dramatizujes.
Jak uz jsem zminovala v jine diskuzi. Nejde o vrazdeni, ale o tvoreni stravovacich navyku, o zvykani na sul a cukr.
Nehlede na to, ze je padesatiprocentni pravdepodobnost, ze zrovna tvoje dite bude obezni.
Do tri let se vytvari tukove bunky, pak se po zbytek zivota plni.
Neni lepsi zadne tukove bunky nevytvorit?
Z opacne strany, co se stane, kdyz takove dite do dvou, tri let bramburek neochutna? NIC.
Nekdy mi pripada, ze se v techto diskuzich casto rika - Vsak se mu z jednoho/jedne nic nestane… Ale k cemu je to vlastne dobre, to uz se nikdo nepta. ![]()
- Citovat
- Upravit
Naprosto souhlasim s @chatwenna. Zakladni otazka je, proc vlastne bych to diteti do tri let vubec mela davat? Barevna strava v poradku- ale na bramburkach nic barevnyho neni. Dite do tri let se ma zvykat na zakladni prirozeny chute- pokud se tak nestane a davaji se mu tyhle otupovaky, tak to vede k ofrnovani nad cerstvou zeleninou, rybama atd.- ty deti to pak jedi jako nutny zlo a nemuzou se dockat na to az budou smet preslazeny a smazeny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sepishka píše:
Naprosto souhlasim s @chatwenna. Zakladni otazka je, proc vlastne bych to diteti do tri let vubec mela davat? Barevna strava v poradku- ale na bramburkach nic barevnyho neni. Dite do tri let se ma zvykat na zakladni prirozeny chute- pokud se tak nestane a davaji se mu tyhle otupovaky, tak to vede k ofrnovani nad cerstvou zeleninou, rybama atd.- ty deti to pak jedi jako nutny zlo a nemuzou se dockat na to az budou smet preslazeny a smazeny.
Ja taky souhlasim.
Uvedu priklad - maly ma 10m., ma strevni chripku, moc jsem mu toho k jidlu nedala, ani moc nevyzadoval… Tak jsem mu osladila caj medem. Trochu vic nez bych si dovolila, kdyby byl zdravy… Ale rikala jsem si, ze nejakou energii do nej dostat musim, hlavne, ze pije.
A co ted myslite…? Vypije mi caj, ve kterem je trosku glukopuru, jak byl zvykly…? ![]()
- Citovat
- Upravit
@chatwenna JJ, to je presne ono, tohle je proste silene zradny na to abych si dovolila to nejak extremne pokouset. Spousta mych kamaradek bojuje s tim, ze do deti nedostane nic jinyho nez slazeny piti. Moje babicka dokonce povazovala za trapeni, ze maly davam pit jen vodu
Tak rikam babi trapeni je zanet ve zkazenym zubu, ne cista voda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sepishka Jako co si budeme povidat, nektere nezdravoty jsou proste dobre, ale my jsme dospeli a vime, ze si to proste kazdy tyden dvakrat dovolit nemuzeme…
Ten prcek se bude pak klidne ladovat hranolkama kazdy den.
- Citovat
- Upravit
@chatwenna
já jsem četla tuto diskuzi a nějak nechápu oč tu teď jde
to co jsi teď napsala je snad jasné, a ani já neláduju malé děti solí či cukrem a samozřejmě jsem normální matka která chce aby její děti byly zdravé taky jim dávám to co považuji za zdravé, zakladatelka se ptala zda bychom daly dětem chipsy a pak ještě nějakou sušenku od kávy, no a najednou se zde rozjela debata o tom jak někomu to přijde normální a někomu zase ne jak už to tak tady bývá já jsem jen přidala názor že si myslím že by se mělo jíst tak nějak od všeho něco čímž jsem samozřejmě nemyslela že budu jíst k obědu chipsy
no a dále že si taky myslím že dát jednou za čas dítěti sušenku není podle mě nic špatného. a jinak nic nedramatizuji tato slova (mimochodem myšlena s nadsázkou) mi přijdou stejná jako když se tu řeší biomatka nebo podobné ![]()
Ačkoli existuje celá řada genů, jejichž varianty vedou k vyššímu riziku obezity, prakticky všichni odborníci jsou zajedno, že za obezitu v současném měřítku může zevní prostředí – tedy vysoký příjem kalorií spolu s nízkým výdejem energie.
tudíž si myslím že pokud budu jíst s určitou mírou a nebudu si válet šunky na gauči cele dny jako to dnešní generace dělá pak snad mě ani moje děti obezita nepostihne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@natyber píše:
@chatwenna![]()
já jsem četla tuto diskuzi a nějak nechápu oč tu teď jde
to co jsi teď napsala je snad jasné, a ani já neláduju malé děti solí či cukrem a samozřejmě jsem normální matka která chce aby její děti byly zdravé taky jim dávám to co považuji za zdravé, zakladatelka se ptala zda bychom daly dětem chipsy a pak ještě nějakou sušenku od kávy, no a najednou se zde rozjela debata o tom jak někomu to přijde normální a někomu zase ne jak už to tak tady bývá já jsem jen přidala názor že si myslím že by se mělo jíst tak nějak od všeho něco čímž jsem samozřejmě nemyslela že budu jíst k obědu chipsy
no a dále že si taky myslím že dát jednou za čas dítěti sušenku není podle mě nic špatného. a jinak nic nedramatizuji tato slova (mimochodem myšlena s nadsázkou) mi přijdou stejná jako když se tu řeší biomatka nebo podobné
Ačkoli existuje celá řada genů, jejichž varianty vedou k vyššímu riziku obezity, prakticky všichni odborníci jsou zajedno, že za obezitu v současném měřítku může zevní prostředí – tedy vysoký příjem kalorií spolu s nízkým výdejem energie.
tudíž si myslím že pokud budu jíst s určitou mírou a nebudu si válet šunky na gauči cele dny jako to dnešní generace dělá pak snad mě ani moje děti obezita nepostihne
A jak vis, ze si zrovna tvoje deti valet sunky nebudou…? ![]()
No, mne slo o to, ze jsi psala (ted parafrazuju), ze par bramburku jeste nikomu neuskodilo. Tak se zamyslim nad tim, jaky je tedy jejich prinos.
- Citovat
- Upravit
@chatwenna píše:
@Sepishka Jako co si budeme povidat, nektere nezdravoty jsou proste dobre, ale my jsme dospeli a vime, ze si to proste kazdy tyden dvakrat dovolit nemuzeme…Ten prcek se bude pak klidne ladovat hranolkama kazdy den.
Ja bych to mozna rekla obracene. Ja uz jsem tak rozmlsana huba, ze smazenej bramburek me fakt neuspokoji (driv jsem je milovala)- sul a olej- nuda. Ja si fakt radeji udelam salsu z rajcat, limetky, koriandru, (mimochodem, kdyz jsem ho poprve ochutnala- vubec mi nejel, ted ho miluju), cesnek, cibulka a k tomu ty kukuricny blazince a clovek vi, ze tomu telu dava i neco prospesnyho a zaroven si pochutna ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chatwenna no právě mám pubertální dceru a když vidím jak nad vším zdravým ohrnuje nos a jak se jen povaluje tak mě jímá ďas
samozřejmě se snažím vařit zdravěji a občas jí i donutím k nějakému pořádnému pohybu
a jinak tady je vidět jak prostě člověk nikdy přesně nepochopí co ten druhý napíše, tím že pár brambůrků nikomu neuškodilo jsem myslela to, že si nemyslím že je to něco škodlivého když občas dítě něco slupne a zase můžeme debatovat o tom co je to občas, tak já tím myslím (aby nedošlo k nedorozumění) že my máme např. zrovna ty chipsy jednou za dva tří měsíce a někdy ani to ne a to sáček dohromady, prostě na chuť a nikde jsem taky nenapsala že bych dala pytel brambůrek dítěti kerému jsou dva roky, ale třeba ta sušenka od kafe mi tak strašná nepřijde pokud samozřejmě nesedím na tom kafi 3× v týdnu. a pak jsem ještě psala o tom že některé maminky jsou až přehnaně starostlivé a zdravé a odsuzují všechno co ostatním nepřijde tak strašné a tím vším jsem chtěla jen říct že hold vždycky bude část lidí kterým to přijde normální a druhá část která se nad tím bude pobuřovat. jako mě např. naprosto fascinuje reklama na colu jako že pokud nemáš colu denně na stole tak snad ani nejsi normální rodina
a jsou lidi kteří do svých děti nic jiného nelejou
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sepishka hmm… salsa vypadá lákavě
my se zas ládujeme olivama a dcera je zbožňuje od mala, když je u nás kamarádky syn tak si přiveze pytel slanýho něčeho a nad našima olivama ohrnuje nos
jednou jsme hráli hru a on musel jako za úkol sníst jednu olivu no ksichtil se jako blázen ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bunny puella já teda bio nekupuju, nebo jen občas, ale chipsy dětem nedávám, jen velmi vyjímečně a od staršího věku.
Takže nespadám do kategorie „ultra zdravé bio matky“. Ono to, že někdo necpe dětem při každé příležitosti třeba chipsy nebo obarvenou čokoládičku či jánevímco, neznamená, že je to hned nějaká ujetá bio matka, to jsou takové místní klišé a nálepky.
A opak nejsou vždy rozumné ženštiny, které to všechno dělají s mírou.