Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@wery85 píše:
Ahoj. Sice to není ani o dětech a o těhotenství, ale tady se ví všechno, tak jdu pro radu sem.
11. května jsem se stala majitelkou domečku. Daň z nemovitosti budu platit až příští rok, zpětně? Je tu někdo kdo se vyzná a poradí mi? Těmhle věcem já nerozumímDíky
Daň z nemovitostí se platí vždycky na rok dopředu. Důležitý je stav v katastru nemovitostí ke dni 1.1. každého roku. Takže pokud jsi koupila tento rok nemovitost, přiznání podáš nejpozději do 30.1. 2014 (pokud to nestihneš platíš pokutu min. 500,–) a podávat budeš přiznání na rok 2014. Daň ti vyměří a pošlou složenku. Musíš zaplatit nejpozději do 30.5.2014. ![]()
Já ti nevím, zeptej se raději na FÚ. Já když nabyla nemovitost, tak jsem taky myslela, že mám podat přiznání až za rok, ale byla jsem vyvedena z omylu, musí se prý přiznání podat do určité doby od nabytí - teď už si nepamatuji do kdy, ale rok to není, jinak jsou za to pokuty.
Když už se tady tak krásně probírají nemovitosti, tak se také vetřu s dotazem
![]()
Jak zjistím, že je daň z nemovitosti zaplacená? Musím se ptát na FÚ? Případně, přijde mi nějaká upomínka? A co pokuta?
Jde o to, že jsme 2 spolumajitelé na jeden dům. Já platila daň loni, on má platit letos. Složenka přišla na mé jméno, spolumajitel si ji vzal, ale měl nějaké řeči o tom, že tolik peněz nezaplatí, protože já mám větší plochu (což nemám, ale to je fuk
)
![]()
Teď se bojím, že chudáček ty necelé tři tisíce fakt nemůže zaplatit (hodně dobře vydělává + má příjem ze dvou pronajatých bytů, což samozřejmě nikde nepřiznává
)
Holky, nevíte jak je to teď s daní? Přišla nám složenka, ale co jsem ve zprávách koukala, tak řikali, že se nemá platit, že budou posílat nové, složenka nám přišla asi před 2 týdny, tak nevím jestli je to ta nová, ale byla jako jediná, která nám dorazila (snad jsem ji nevyhodila).
@Pettulle To zjišťuješ brzo
a jinak před 14 dny to už byla ta správná…
@tterka Zavolej si na FÚ, jo a jinak lze, aby si každý spoluvlastníků platil svoji část, tak se na to zeptej.
Tak složenku jsem našla, splatnost 31.5. No, tak to abych dneska ty peníze poslala ![]()
@tterka zavolej na ´FÚ, tam ti to řeknou. Ale jinak je lepší model ten, kdy to neustále platíš ty, protože jen tak máš jistotu, že je vše zaplacené a dotyčný ti jednou za dva roky dá peníze do ruky
@ynax píše:
Já ti nevím, zeptej se raději na FÚ. Já když nabyla nemovitost, tak jsem taky myslela, že mám podat přiznání až za rok, ale byla jsem vyvedena z omylu, musí se prý přiznání podat do určité doby od nabytí - teď už si nepamatuji do kdy, ale rok to není, jinak jsou za to pokuty.
Ne, tohle platí v případě, že nemovitost kupuješ ke konci roku, takže 1.1. ještě běží to vkladové řízení a oni to zapíší třeba až v půlce ledna, ale s platností prosinec… pak máš myslím 3 měsíce na podání přiznání.
@ynax píše:
Nevím, jestli si to taky nepleteš s přiznáním k dani z převodu nemovitostí. Tam je to jinak.
Tak už jsem to zjistila. Plati to ten kdo je k 1.1. zapsaný na katastru. Nový majitel jen dojde na finančák se nahlásit.