Daň z nemovitosti - pro všechny chytré hlavy :-)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8494
6.12.16 20:25

Tam je důležité, jak jako spoluvlastníci tu daň platí. Pokud ji neplatí on a nemá žádné pole, les atd., pak stačí to čestné prohlášení. Pokud daň za dům platí on, pak podá dílčí přiznání, kde zapíše ten darovaný byt, uvede, že byl darovací smlouvou převeden na tebe a pak mu na složence přijde daň k zaplacení jen na ten dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
7.12.16 08:49

@Hanula1212 takže já uvedu jen nový byt a starý neuvedu? dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
7.12.16 11:35

Vždycky se do přiznání uvádí to, co je jinak od toho posledního. Koupila jsi byt, od roku 2017 za něj budeš platit daň z nemovitosti, takže ten tam napíšeš. V roce 2016 jsi jeden byt prodala, od roku 2017 už za něj daň platit nechceš, takže ho v přiznání uvedeš, ale dopíšeš poznámku, že byt byl v roce 2016 prodán na základě kupní smlouvy ze dne… Nebudou se tam vypisovat ty rozměry, atd. Jen aby bylo z toho přiznání jasné, že daň za tento byt už bude platit někdo jiný. Takže daň za nový byt se díky tomu přičte a daň za prodaný byt odečte. Kuknu ještě do toho formuláře, kde přesně to má být zapsané. Ale spíš až večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
7.12.16 11:47
@Elishka1 píše:
Holky, chci být předpřipravana, abych v lednu nestála fronty :D. Když jsem spoluvlastník bytu, tak do 306 za e) dám SV a do údajích o podepisující osobě dám kód 3 (společný zástupce) a napíšu sebe? Koeficient 1,22 při spoluvlastnictví pozemku to je novinka? nepamatuji si, že bych ho dřív použila. A poslední dotaz, když jsme jeden byt koupili a jeden prodali, tak tam dám jen ten nový a starý se prostě neuvede (eventuélně přicvaknu kupní smlouvy)?
uff, to papírování mě ničí
děkuji za všechny případné reakce

@Hanula1212 to budeš moc hodná, děkuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
8.12.16 09:10

Takže jsem se dívala do toho formuláře a u prodaného bytu normálně do oddílu III uvedeš klasicky údaje o bytu - katastr, číslo atd. a do toho rámečku č. 308 uvedeš, že tento byt byl prodán (komu) na základě kupní smlouvy ze dne… zapsáno do KN… Ještě upřesnění: pokud prodaný byt byl např. v Praze a už tam nemáš žádné jiné nemovitosti (ten nový spadá pod jiný FÚ), pak není potřeba podávat přiznání, stačí to uvést jen do nějakého prohlášení. Pokud oba dva byty spadají pod stejný FÚ, podáš dílčí přiznání, kde budou 2 přílohy III. Na jedné starý byt, tak jak je napsáno nahoře, tabulka s výpočtem se nevyplňuje. Do druhé přílohy č. III uvedeš nový byt, se všemi údaji + výpočet. Nejlépe je naházet vše do interaktivního formuláře na stránkách finanční správy. Samo Ti to tam už podle čísla katastru natáhne koeficienty. Ale s tím ještě počkej, zatím jsou tam jen formuláře pro 2016.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
8.12.16 10:18

@Hanula1212 A není jednodušší podat nové kompletní? Mám pocit, že se to smí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
8.12.16 10:37

@Hanula1212 takže oddíl 2 nepotřebuji a oddíl 3 potřebuji 2×, protože je to pod jedním FÚ, to jsou věci, díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
8.12.16 10:38

Jj, to je taky možné. Ale nevím, co má ještě za nemovitosti a jestli jsou ty byty u jednoho FÚ :-) Já zpracovávám většinou přiznání, kde je těch nemovitostí spousta, takže pro mě je jednodušší dílčí jen se změnama. Takže už si ani nedokážu představit, že má někdo jen jeden byt :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
8.12.16 10:43

@Hanula1212 nj mám ted jen jeden byt no :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
8.12.16 10:45

Prostě jeden pryč, jeden nový, oba pod jedním FÚ - tak jednoduché to je, ač pro někoho nepředstavitelné :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák