Daň z prodeje domu

Anonymní
22.2.22 10:10

Daň z prodeje domu

Dobrý den, při prodeji domu stačí prý pouze nahlásit na FÚ, že se prodej uskutečnil, a nemusí se podávat daňové přiznání. Je to pravda? Díky moc

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3585
22.2.22 10:27

Jde o to, jak dlouho jsi tu nemovitost vlastnila před prodejem, ten časový údaj je důležitý. Já teď prodávála pozemek, a tam stačilo, že jsem jej vlastníla alespoň 5 let, a daň neplatím. Ovšem nikam jsem to nehlásila, což je chyba, takže díky za upozornění, asi bych měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
22.2.22 12:00

Záleží na tom, o jaké dani mluvíš. Žádná daň z prodeje neexistuje. Pokud ti jde o daň z nemovitostí, pak pokud už nemáš žádnou jinou nemovitost v rámci příslušného FÚ, stačí oznámit, že byla nemovitost prodána. Pokud ještě vlastníš jiné nemovitosti, pak přiznání buď dílčí nebo řádné. Pokud ti jde o daň z příjmů, pak záleží na tom, kdy jsi nemovitost získala, prodala, zda bude příjem osvobozený nebo ne. Jednoduchá odpověď bez bližších info nejde napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.22 16:25

@Hanula1212 děkuji. No já jsem byla dědic, a poté jsem nemovitost prodala. Jinou nemovitost nevlastním. Takže opravdu stačí pouze oznámit to, že jsem nemovitost prodala? Třeba jen telefonicky? Jste moc hodná, děkuji za radu. A já si lámala hlavu, co si počnu.

• Citovat
  • Upravit
8506
22.2.22 16:39
@Anonymní píše:
@Hanula1212 děkuji. No já jsem byla dědic, a poté jsem nemovitost prodala. Jinou nemovitost nevlastním. Takže opravdu stačí pouze oznámit to, že jsem nemovitost prodala? Třeba jen telefonicky? Jste moc hodná, děkuji za radu. A já si lámala hlavu, co si počnu.

Znovu: řešíš daň z nemovitosti nebo daň z příjmů? Daň z nemovitosti - stačí podat oznámení, že ta a ta nemovitost byla prodána. Písemně na příslušný FÚ.
Daň z příjmů: Jak dlouho jsi vlastnila nemovitost? Jak dlouho ji vlastnil ten od koho jsi zdědila? Byl to příbuzný? Za kolik jsi ji prodala? Abys dostala správnou odpověď je potřeba bližší informace, aby šlo určit, zda se jedná o osvobozený příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.22 17:03

@Hanula1212 pardon už tomu rozumím. Ano řeším daň z příjmů. Nemovitost jsem vlastnila 8 měsíců (nabytí 06/20 a prodej realitkou 02/21). Zdědila jsem po tetě, takže ano po příbuzném, ale jen část, zbytek zdědili jiní rodinní příslušníci, ti ale taky vše prodali. Prodala jsem přes realitku za 177 500 Kč.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.22 17:04

@Hanula1212 jo a teta v tom domě žila odjakživa, než zemřela

• Citovat
  • Upravit
10860
22.2.22 17:12
@Anonymní píše:
@Hanula1212 pardon už tomu rozumím. Ano řeším daň z příjmů. Nemovitost jsem vlastnila 8 měsíců (nabytí 06/20 a prodej realitkou 02/21). Zdědila jsem po tetě, takže ano po příbuzném, ale jen část, zbytek zdědili jiní rodinní příslušníci, ti ale taky vše prodali. Prodala jsem přes realitku za 177 500 Kč.

No to neni prima pribuzna ani nesplnujes casovy test.To podle mne budes platit dan z prijmu. Jaka byla cena tve casti v dedickem rizeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
22.2.22 17:25

Přesně jak píše @Tarena . Podmínky pro osvobození nesplňuješ, takže máš povinnost podat za rok 2021 daňové přiznání, kde tento příjem zdaníš. Samozřejmě k příjmu můžeš uplatnit výdaje. Doporučuju sehnat nějakou účetní. To není na řešení tady na emiminu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák