Daňová úleva na dítě - bývalý manžel

29.7.15 08:41

Daňová úleva na dítě - bývalý manžel

Ahoj maminky,
nevím, jestli mi poradíte ale zkusím to. Momentálně jsem v zaměstnání, mám syna na kterého mám slevu na dani. Teď čekám s přítelem miminko a napadlo, mě jestli by šlo aby si bývalý manžel vzal úlevu na syna na sebe a o tu tisícovku více mi platil k alimentům na syna. Příjde mi škoda, aby ta tisícovka propadala státu. Ale nevím, zda to lze. Bývalý manžel teda souhlasí. A ještě druhá věc. Teď čeká potomka se svojí přítelkyní a tudíž by měl slevu na dvě děti. Nevíte zda-li je te částka pak stejná?

Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12330
29.7.15 08:43

Nějak té tvé otázce nerozumím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.15 08:51

Jde mi o to, jestli může mít bývalý manžel daňovou slevu na syna když já budu na md. Ale nežije s ním ve společné domácnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
29.7.15 08:54

@frozendarkness řešením je vzít si současného přítele za manžela a pak slevu na tvoje dítě může využít i on. Bývalý manžel ji využít nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.15 08:57

Aha, tak je škoda, ale děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.7.15 08:57
@frozendarkness píše:
Jde mi o to, jestli může mít bývalý manžel daňovou slevu na syna když já budu na md. Ale nežije s ním ve společné domácnosti

nemůže, pokud spolu nežijete, nebo nemáte společnou či střídavou péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
29.7.15 09:00
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
29.7.15 10:05
@kacz píše:
@frozendarkness řešením je vzít si současného přítele za manžela a pak slevu na tvoje dítě může využít i on. Bývalý manžel ji využít nemůže.

Ano, je to tak. Když si současného přítele vezmeš za manžela, můžete slevu využít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
29.7.15 10:20

@frozendarkness a další možností je nastěhovat si k sobě některého z pracujících prarodičů dítěte (musí si přehlásit i bydliště k vám) a pak může slevu čerpat tento prarodič. Přesněji řečeno bonus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.15 10:35

No my máme trvalé bydliště u mojí mamky, která pracuje ale já myslela že úlevu může mít jen rodič

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.7.15 11:41

Může i prarodič, pokud rodič dítěte nemá příjem ze kterého by úlevu uplatnil. Podmínkou je společná domácnost (ne trvalé bydliště!).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.15 12:29

No bývalý manžel má příjem ale nemůže uplatnit když s ním nežije ve společné domácnosti, tudíž jestli to chápu dobře mi to mělo jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.7.15 12:31

Stačilo by pak napsat prohlášení, že já neuplatňuji daňovou slevu na dítě protože jsem na RD a bývalý manžel by napsal, že také neuplatňuje, protože není ve společné domácnosti s dítětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.7.15 12:32

Ano, chápete to správně. Bývalý manžel nemůže, nemá s dítětem společnou domácnost. Ale může Vaše maminka, protože Vy nemáte příjem a sdílíte společnou domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
29.7.15 12:33
@frozendarkness píše:
No bývalý manžel má příjem ale nemůže uplatnit když s ním nežije ve společné domácnosti, tudíž jestli to chápu dobře mi to mělo jít.

tak je to jednoduché - pokud dítě má s prarodiči pouze stejné trvalé bydliště, tak slevu uplatnit nelze. pokud s nimi žije ve společně hospodařící domácnosti, tak ji uplatnit lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák