Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak to by vadit nemuselo ne? To je jako kdyz dva lidi maj spolecny ucet, tak prece nebudu do dani davat manzeluv plat ne? Ty penize by z te firmy měli byt psane na jeho jmeno, stim ze jsou jen posilane na tvuj ucet. To se mi nezda že by bylproblem v tomto…navic - oni mi jako vidí do účtu?..jen přemýšlím, nemuzu ti rict jak to je ☺
Taky nemyslím, že toto je ten problém. Na můj účet přece můžou chodit peníze odkudkoliv, ne? A nemyslím, že paní na finančním úřadě vidí na můj účet. Může mít jen něco špatně spocitane. A nejjednodušší bude, když si tam zajde hned dneska, ne?
Myslím že až takhle sofistifikovaně FÚ nepřemýšlí. Navíc, do vašeho soukromého účtu jim nic není (bankovní tajemství platí i pro ně). Uvidíte, že se bude jednat o nějakou prkotinu v rámci vašeho daňového přiznání.
Ne, o tento problem nepujde. Tve ucty FU sam od sebe nezna a uz vubec na ne nevidi.
I kdyby ano, v ramci pripadneho dokazovaciho rizeni na tvem uctu bude videt, z jakeho uctu penize prisly, da se dojledat majitel, tj ta firma a ta potvrdi, pro koho penize byly urceny.
A jeste podotknu, pokud dnes nekdo tvrdi, ze „neveri“ bankam, utikala bych od toho. Co jsem se s tim setkala, tak za touhle formulaci byly vzdy nejake prusvihy - exekuce, podvody, odklaneni penez atd
@histep píše:
A jeste podotknu, pokud dnes nekdo tvrdi, ze „neveri“ bankam, utikala bych od toho. Co jsem se s tim setkala, tak za touhle formulaci byly vzdy nejake prusvihy - exekuce, podvody, odklaneni penez atd
Naprosto souhlasím, to je první co mě napadlo
Myslím, že v případě běžného přiznání k dani se v tomhle finančák vůbec hrabat nebude, pokud jsi účet neměla na finančáku uvedený jako podnikatelský. myslím, žes v příznání měla jenom nějakou drobnou nesrovnalost nebo překlep nebo tak něco podobného. problémy by ti ty peníze mohly způsobit spíš v případě, že by se finančák nebo kriminálka zajímaly o tok peněz přítele tvé sestry, tedy že by předmětem zájmu byl on (ne ty a tvé přiznání) a ty ses s ním jenom svezla jako přpadný spolupachatel nějakých finančních podvodů nebo třeba poškozování věřitele při exekuci a tak podobně ![]()
Tak v tomto případě půjde s největší pravděpodobností o nějaké pochybení v přiznání a o jeho opravu. Ale pokud by byla zahájena kontrola, lustruje FÚ veškeré účty, i pokud nejsou nahlášeny jako podnikatelské, i např. manželův! Pokud je na účtu nějaký příjem, který není uveden v daňové evidenci nebo v účetnictví, je na daňovém subjektu, aby prokázal, o jaké příjmy se jedná. A pokud je přítel někde v čudu, pak to bude hodně těžké. Nechat si posílat cizí peníze na svůj účet byla pitomost.
Ahoj všichni, měla jsem u sebe o víkendu velmi dobrou kamarádku a ta je chudák úplně na prášky z telefonátu z finančního úřadu. Slíbila jsem jí, že se poptám tady, protože vždycky všechno víte
. Snad se mi s vaší pomocí podaří ji uklidnit nebo poradit, co s tím.
S dovolením bych ráda pro jistotu zůstala jako anonym, naši společní známí znají můj nick a celkem snadno by si odvodili, o koho jde. Děkuji
Jako obvykle jsem odevzdala daňové přiznání. Podnikám už 12 let, vždycky vše bylo v pořádku, daně jsem zaplatila. Teď mi v pátek volala paní z finančáku, že zpracovává mé daňové přiznání. Mám se osobně dostavit, že mám něco špatně a že mi cosi nesedí. Jsem z toho celá vyjukaná, protože netuším, o co může jít.
. Vidí finanční úřad všechny mé účty? Tedy teď už asi ano, funguje nějaký ten centrální registr. Ale vidí i do loňského roku? Nejsem žádná podvodnice, vždycky jsem všechno poctivě přiznala, sama odsuzuji nepoctivé podnikatele. Ale teďka jsem tedy fakt na vážkách
. Jestli on dělal daňové přiznání vůbec netuším. A tedy doplácet za něj nějaké daně se mi úplně moc nechce. Ale co jiného mi zbyde
. Ach jo, jsem pitomá. Vůbec jsem na něco takového neměla přistoupit
.
A v čem je problém? V loňském roce si na můj osobní účet sestřin přítel nechával 10 měsíců zasílat provize z podnikání. Je zaměstnaný, v práci dostával výplatu na ruku + k tomu dělal nějaké MLM či co. Bankám on ani sestra nevěří, takže účet ani jeden z nich neměl. S tím klukem nikdy nebyly problémy, se sestrou byl přes 10 let, takže když mě sestra poprosila, jestli by si ty provize mohl nechat posílat na můj účet, moc jsem nad tím nepřemýšlela a kývla, že ano.
Mám více účtů u různých bank. Můj podnikatelský je u jiné banky, než jsem dala k dispozici „švagrovi“. Jenže, sestra se s přítelem před šesti měsíci rozešla. On se odstěhoval kamsi na Slovensko a od té doby o něm nemáme žádné zprávy, ani kontakt na něj. Jeho peníze už na můj účet nechodí.
Teď jsem celá nervózní z toho, že si asi finančák prolustroval všechny mé účty u všech bank a tudíž nesedí „mé“ příjmy s těmi, které jsem zadala do daňového přiznání