Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Vezmeš příjem čistě za nájem, odečteš 30% paušální náklady a zbytek zdaníš 15%. Od celkových příjmů pak odečteš slevu na poplatníka.
@Janli píše:
Vezmeš příjem čistě za nájem, odečteš 30% paušální náklady a zbytek zdaníš 15%. Od celkových příjmů pak odečteš slevu na poplatníka.
A ještě doplním, že do přiznání uvedes samozřejmě příjmy ze zaměstnání. Já se v tom dotazu docela ztrácím. Možná by bylo dobré třeba napsat, kolik máš příjem z nájmu, pak by byla ta rada jednodušší.
@Anonymní píše:
Zdravím,
nevím si rady s vyplněním daňového přiznání s přílohou č. 2 (daň z nájmu).
Pronajímala jsem svůj byt a v průběhu loňského roku jsem pronájem ukončila. Příjem = výdaje (fond oprav hlídám), elektřinu, internet a ostatní měli nájemníci psané na sebe. Ve smlouvě rozdělené poplatky (voda,..) a nájem (=částka za hypotéku).
V roce 2021 jsem byla na rodičovské, poté na ÚP a necelé 2 měsíce již zaměstnaná, v bytě je dosud moje sestra. Za svoji rodinu daně odvádět nebudu, to vím (je to stejné, jako bych šla bydlet na pár měsíců k mamce-take byt na hypo) a letos se do svého bytu nastěhují zpátky já, odejdu od partnera, jakmile malá dochodí školku (vztah mi dlouhodobě bere energii, je to špatné již od těhu, nejvyšší čas zvednout kotvy).
Jde mi ale o to, jak vlastně vše uvést na pravou míru a správně vyplnit? A musím vše nějak odhlásit z přiznávání nájmu, případně jak?
Nevyznám se v těch "finančních limitech, do kterých musím a do kterých nemusím daň z nájmu přiznávat. Celkově už jsem do všech položek zamotaná. Čekala jsem dlouho na známou, která dělá daně a má spíše čím dál víc práce, což i chápu vzhledem k blížícím se termínům..
Byl by, prosím, někdo ochotný trochu vysvětlit co a jak letos vyplnit do přiznání?
Na webu samozřejmě pročítám, ale moudrá z toho nejsem.
Nebudeš mít lepší dát nějaké účetní 1000,– a budeš mít klid a jistotu, že to máš dobře. Dotaz je dost zmatený.
Jestli máš na byt hypotéku, je škoda danit paušálem.
@Hanula1212 Ja se taky ztrácím, jedinne, co me zaujalo, prijmy = vydaje, a jako vydaj je uvedena splatka hypoteky, do nakladu jdou je utoky, ne?
@roba18 pokud v nem nebydli, ale pronajima ho, tak si nemuze uplatnit uroky z hypoteky v danovem priznani
@kateka.1 ale může. Ale nikoli jako odečitatelnou položku, ale jako výdaj k příjmům z nájmu. Pokud bude uplatňovat skutečné výdaje, nikoli 30%
@kateka.1 píše:
@roba18 pokud v nem nebydli, ale pronajima ho, tak si nemuze uplatnit uroky z hypoteky v danovem priznani
jj, když tomu nerozumím, tak radím…
ono každý pronájem nemovitosti (bytu) je opravdu škola danit paušálem. Ale tady je jeden daňový poradce vedle druhého, tak škoda se rozepisovat. A počkám si na zdejší osvětu.
Popravdě jsem předloni dala peníze za účetní, aby mi udělala tedy daňové přiznání raději ona, žádala jsem o skutečné výdaje, vše měla k dispozici a nakonec mi poslala kopii, kde bylo vše paušálem a doplatek. Na finančním úřadě mi vyloženě paní, pod kterou spadám l, vypočítala záhadný doplatek 15tisic a ještě mi sdělila, že rozhodně nemůžu dát výdaje do výdajů a danila pouze příjem 🙈.
Takže jsem ztratila čas i peníze a přiznání udělala sama.
Omlouvám se, jestli dotaz zní zmateně.. I já sama letos nějak ty daně nedávám🤭. Úroky z hypotéky si do výdajů dát lze, stejně jako další položky, jako např. pojištění bytu, někdo má možnost i výdaje za auto atd.. Další jsou i odpisy..
Na paušál jsem popravdě nemyslela, protože vždy dělám podle skutečných výdajů.. nejspíš když se nedopočítám, tak udělám. Moc času nezbývá a sama také moc času nemám.
Příjmy ze zaměstnání 1,5 měsíce (cca 32tis) a příjmy z nájmu 2měsíce (2× 5000,– nájem a 2× 4tis. poplatky, které jdou do výdajů,). Vychází mi to nějak divně, nezdá se mi to.
Nemusí se tedy ještě nějak ten pronájem bytu odhlásit na FÚ? Když jsem podávala poprvé před lety, tak po mě paní chtěla podepsat nějakou registraci nájmu bytu…
Tak pokud máš 32tis. že zaměstnání + 10 tisíc z nájmu, daň bude nula i když si žádné výdaje neuplatníš. Rušit žádnou registraci není třeba.
@Anonymní píše:
Popravdě jsem předloni dala peníze za účetní, aby mi udělala tedy daňové přiznání raději ona, žádala jsem o skutečné výdaje, vše měla k dispozici a nakonec mi poslala kopii, kde bylo vše paušálem a doplatek. Na finančním úřadě mi vyloženě paní, pod kterou spadám l, vypočítala záhadný doplatek 15tisic a ještě mi sdělila, že rozhodně nemůžu dát výdaje do výdajů a danila pouze příjem 🙈.
Takže jsem ztratila čas i peníze a přiznání udělala sama.
no jo, to jsou ta daňová přiznání za 300,–.
Na paní jsem dostala kontakt od známé a řekla si o 800,–… Dávala jsem z kraje února a vrátila se mi kopie s datumem posledního března a ještě pausalem
. Účetních hodně je, ale přijde mi to jako jehla v kupce sena najít spolehlivou.
Daně jsem vždy i s tím nájmem zvládala sama s letos mi to nějak nejde. Vychází šílený přeplatek a je mi to celé divné. RP a podporu z ÚP jsem tam nedávala.
Děkuji všem za odpovědi, zkusím znovu a s tím paušálem.. Pěkné jarní dny všem 🌞 🙋🏻♀️ 🙋🏻♀️
Pokud máš příjem 32tis. hrubého že zaměstnání za 1.5 měsíce, pak ti šílený přeplatek vyjít nemůže. Max tak 300. Vrátit ti můžou pouze to, co ti srazili. A předloni jsi byla taky na rodičáku? Nechápu ten doplatek 15tis.
Zdravím,
.
nevím si rady s vyplněním daňového přiznání s přílohou č. 2 (daň z nájmu).
Pronajímala jsem svůj byt a v průběhu loňského roku jsem pronájem ukončila. Příjem = výdaje (fond oprav hlídám), elektřinu, internet a ostatní měli nájemníci psané na sebe. Ve smlouvě rozdělené poplatky (voda,..) a nájem (=částka za hypotéku).
V roce 2021 jsem byla na rodičovské, poté na ÚP a necelé 2 měsíce již zaměstnaná, v bytě je dosud moje sestra. Za svoji rodinu daně odvádět nebudu, to vím (je to stejné, jako bych šla bydlet na pár měsíců k mamce-take byt na hypo) a letos se do svého bytu nastěhují zpátky já, odejdu od partnera, jakmile malá dochodí školku (vztah mi dlouhodobě bere energii, je to špatné již od těhu, nejvyšší čas zvednout kotvy).
Jde mi ale o to, jak vlastně vše uvést na pravou míru a správně vyplnit? A musím vše nějak odhlásit z přiznávání nájmu, případně jak?
Nevyznám se v těch "finančních limitech, do kterých musím a do kterých nemusím daň z nájmu přiznávat. Celkově už jsem do všech položek zamotaná. Čekala jsem dlouho na známou, která dělá daně a má spíše čím dál víc práce, což i chápu vzhledem k blížícím se termínům..
Byl by, prosím, někdo ochotný trochu vysvětlit co a jak letos vyplnit do přiznání?
Na webu samozřejmě pročítám, ale moudrá z toho nejsem