Daňové přiznání - nevím jak na něj

Anonymní
21.2.23 15:55

Daňové přiznání -nevím jak na něj

Zdravím, prosím o radu ohledně daňového přiznání. Letos si ho budeme muset vyhotovit bez pomoci účetní. Jde to online, což není problém, ale nevím který formulář vybrat. Je tam jeden s názvem : přiznání k dani z příjmu fyzických osob. A druhý má dlouhý název :Daň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně. Nebo je to jedno který vyberu? Co jsem koukala do starých přiznání, použité byly ona formuláře. Dodám, jsme zaměstnanci, ale zaměstnavatel nám daňové přiznání dělat nechce a známá co nám pomáhala letos nemůže. Ještě bych potřebovala poradit jak napsat děti. Jedno dítě je uplatněno ve výplatě, druhé ne. Jak vyplnit tabulku u dětí? Podle předchozího daň. Přiznání je tam mám vyplnit oba. Děkuji děkuji moc za rady :kytka: :srdce: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17
21.2.23 16:01

TEN PRVNÍ -PRO FYZ. OSOBY. Já zas nevím jakou částku mám vyplnit jako osvč, když podnikám nově. Jestli mám psát hrubý roční výdělek, nebo čistý. Když odečtu zdrav. a soc.?Poradíte? Někdo? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
21.2.23 17:09

@yvett-d Naopak, zakladatelce bohatě stačí ten druhý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
21.2.23 17:10

@yvett-d DO daňového přiznání píšeš příjmy a výdaje a do výdajů se nepočítá ani sociální ani zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
21.2.23 17:15
@Anonymní píše:
Zdravím, prosím o radu ohledně daňového přiznání. Letos si ho budeme muset vyhotovit bez pomoci účetní. Jde to online, což není problém, ale nevím který formulář vybrat. Je tam jeden s názvem : přiznání k dani z příjmu fyzických osob. A druhý má dlouhý název :Daň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně. Nebo je to jedno který vyberu? Co jsem koukala do starých přiznání, použité byly ona formuláře. Dodám, jsme zaměstnanci, ale zaměstnavatel nám daňové přiznání dělat nechce a známá co nám pomáhala letos nemůže. Ještě bych potřebovala poradit jak napsat děti. Jedno dítě je uplatněno ve výplatě, druhé ne. Jak vyplnit tabulku u dětí? Podle předchozího daň. Přiznání je tam mám vyplnit oba. Děkuji děkuji moc za rady :kytka: :srdce: :srdce:

Pokud máš příjmy pouze ze zaměstnání, použj ten druhý. Děti vyplňuješ obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
21.2.23 18:37

@j.a.n.i1 -jasně to chápu, ale nevím jestli z té častky co vydělám za rok mám to zdrav. a soc. odečíst nebo ne? Výdaje mám v procentech. Mám už hotovo jen nevím zda mám správně ten výdělek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
21.2.23 18:39

@yvett-d Ne, nemáš. Výdělek je prostě to co vyfakturuješ, výdaje procentem, žádné sociální a zdravotní nikde neodečítáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
21.2.23 18:40
@yvett-d píše:
@j.a.n.i1 -jasně to chápu, ale nevím jestli z té častky co vydělám za rok mám to zdrav. a soc. odečíst nebo ne? Výdaje mám v procentech. Mám už hotovo jen nevím zda mám správně ten výdělek.

NE, zdravotní ani sociální se do přiznání neuvádí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
21.2.23 19:32

@Hanula1212 –děkuju…konečně mám jasno :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36008
21.2.23 21:16

Jak zaměstnavatel nechce. Pokud ho požádáte včas o roční zúčtování tak má povinnost to udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
21.2.23 22:45
@JancaS84 píše:
Jak zaměstnavatel nechce. Pokud ho požádáte včas o roční zúčtování tak má povinnost to udělat.

No, ted už je pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24732
22.2.23 08:22

Doporučuju web onlinepriznani.cz. Stojí to sice nějaké peníze, ale je to naprosto jednoduché to vyplnit dle jejich postupných pokynů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
22.2.23 08:27
@lucad77 píše:
Doporučuju web onlinepriznani.cz. Stojí to sice nějaké peníze, ale je to naprosto jednoduché to vyplnit dle jejich postupných pokynů.

Formular na strankach financni spravy taky navede, vse vypocita a je zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24732
22.2.23 16:26
@j.a.n.i1 píše:
Formular na strankach financni spravy taky navede, vse vypocita a je zdarma.

Příště to zkusím, teď už je pozdě. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.25 18:46

Rada ohledně daňového přiznání

Dobrý den, prosím o radu zda vše správně vyplňuji. HPP 245731,– úhrn vyplacených bonusů (2 děti) 31419, zároveň DPP 10000,– sražená daň 1500,–, OSVČ vedlejší po odečtení 60% 62100,–. Na zaplacení je daň 9090,–. Je to tak správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák