Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
TEN PRVNÍ -PRO FYZ. OSOBY. Já zas nevím jakou částku mám vyplnit jako osvč, když podnikám nově. Jestli mám psát hrubý roční výdělek, nebo čistý. Když odečtu zdrav. a soc.?Poradíte? Někdo? Děkuji
@yvett-d DO daňového přiznání píšeš příjmy a výdaje a do výdajů se nepočítá ani sociální ani zdravotní.
@Anonymní píše:
Zdravím, prosím o radu ohledně daňového přiznání. Letos si ho budeme muset vyhotovit bez pomoci účetní. Jde to online, což není problém, ale nevím který formulář vybrat. Je tam jeden s názvem : přiznání k dani z příjmu fyzických osob. A druhý má dlouhý názevaň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně. Nebo je to jedno který vyberu? Co jsem koukala do starých přiznání, použité byly ona formuláře. Dodám, jsme zaměstnanci, ale zaměstnavatel nám daňové přiznání dělat nechce a známá co nám pomáhala letos nemůže. Ještě bych potřebovala poradit jak napsat děti. Jedno dítě je uplatněno ve výplatě, druhé ne. Jak vyplnit tabulku u dětí? Podle předchozího daň. Přiznání je tam mám vyplnit oba. Děkuji děkuji moc za rady
![]()
![]()
Pokud máš příjmy pouze ze zaměstnání, použj ten druhý. Děti vyplňuješ obě.
@j.a.n.i1 -jasně to chápu, ale nevím jestli z té častky co vydělám za rok mám to zdrav. a soc. odečíst nebo ne? Výdaje mám v procentech. Mám už hotovo jen nevím zda mám správně ten výdělek.
@yvett-d Ne, nemáš. Výdělek je prostě to co vyfakturuješ, výdaje procentem, žádné sociální a zdravotní nikde neodečítáš.
@yvett-d píše:
@j.a.n.i1 -jasně to chápu, ale nevím jestli z té častky co vydělám za rok mám to zdrav. a soc. odečíst nebo ne? Výdaje mám v procentech. Mám už hotovo jen nevím zda mám správně ten výdělek.
NE, zdravotní ani sociální se do přiznání neuvádí!
Jak zaměstnavatel nechce. Pokud ho požádáte včas o roční zúčtování tak má povinnost to udělat.
@JancaS84 píše:
Jak zaměstnavatel nechce. Pokud ho požádáte včas o roční zúčtování tak má povinnost to udělat.
No, ted už je pozdě…
Doporučuju web onlinepriznani.cz. Stojí to sice nějaké peníze, ale je to naprosto jednoduché to vyplnit dle jejich postupných pokynů.
@lucad77 píše:
Doporučuju web onlinepriznani.cz. Stojí to sice nějaké peníze, ale je to naprosto jednoduché to vyplnit dle jejich postupných pokynů.
Formular na strankach financni spravy taky navede, vse vypocita a je zdarma.
@j.a.n.i1 píše:
Formular na strankach financni spravy taky navede, vse vypocita a je zdarma.
Příště to zkusím, teď už je pozdě. ![]()
Dobrý den, prosím o radu zda vše správně vyplňuji. HPP 245731,– úhrn vyplacených bonusů (2 děti) 31419, zároveň DPP 10000,– sražená daň 1500,–, OSVČ vedlejší po odečtení 60% 62100,–. Na zaplacení je daň 9090,–. Je to tak správně?
Zdravím, prosím o radu ohledně daňového přiznání. Letos si ho budeme muset vyhotovit bez pomoci účetní. Jde to online, což není problém, ale nevím který formulář vybrat. Je tam jeden s názvem : přiznání k dani z příjmu fyzických osob. A druhý má dlouhý název
aň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně. Nebo je to jedno který vyberu? Co jsem koukala do starých přiznání, použité byly ona formuláře. Dodám, jsme zaměstnanci, ale zaměstnavatel nám daňové přiznání dělat nechce a známá co nám pomáhala letos nemůže. Ještě bych potřebovala poradit jak napsat děti. Jedno dítě je uplatněno ve výplatě, druhé ne. Jak vyplnit tabulku u dětí? Podle předchozího daň. Přiznání je tam mám vyplnit oba. Děkuji děkuji moc za rady