Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dali byste souhlas k darování orgánů při smrti Vašeho dítěte? Ted jsem koukala na zprávy a trošku zapřemýšlela. Rodina defakto vlastním přičiněním přišla o dítě, ale darováním orgánů zachránili další čtyři děti..Na jedné straně…proč ne, pomohu ostatním, na druhé straně je otázka, že dítě nepohřbíte tak jak bylo předtím…
Určitě je to rozhodnutí obou partnerů.
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto mluvilo. ![]()
Je to určitě těžký, ale pokud to zachrání někomu život… Snažila bych se na to dívat z té druhé strany, rodiny, která o někoho přichází… ![]()
Příspěvek upraven 23.05.11 v 20:36
Pro děti ano, bez rozmyšlení. Ač dát souhlůas ve chvíli, kdy stojíš u potenciálního dárce u lůžka a vidíš, že přes všechny přístroje má srdeční akci není jednoduché u dospělého, natož u dítěte - jsem zdr. sestra na int. oddělení, takže tohle odbře znám.
Ale dospělým bych orgány asi nedarovala…při představě že by moje nebo mého příbuzného játra dostal nepolepšitelný alkoholik, a plíce nenapravitelný kuřák atd bych se musela v hrobě obracet ![]()
Pomka píše:
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto mluvilo.![]()
Je to určitě těžký, ale pokud to zachrání někomu život… Snažila bych se na to dívat z té druhé strany, rodiny, která o někoho přichází…
nemáš pravdu…lékaři se rodiny zeptají, a v případěš že si rodina dárcovství nepřeje se většinou ejich přání respektuje
loka píše:Pomka píše:nemáš pravdu…lékaři se rodiny zeptají, a v případěš že si rodina dárcovství nepřeje se většinou ejich přání respektuje
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto mluvilo.![]()
Je to určitě těžký, ale pokud to zachrání někomu život… Snažila bych se na to dívat z té druhé strany, rodiny, která o někoho přichází…
Aha, jen vím, že se tenkrát povídalo, že na to mají lékaři právo ![]()
Já bych nejspíš souhlasila, ale těžko si to umím představit, radši ani nechci ![]()
Pomka píše:
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto povídalo.
Tak to fakt netuším, zda je to v ČR takhle, ale ve Francii stále lidi musí souhlasit - a rozhodovat se ihned v okamžiku smrti je dost náročné, proto je dobré nad tím zauvažovat dopředu. Já jsem každopádně pro, a to i u svých orgánů.
já tedy nevím, jak je to u dítěte, ale myslím, že u nás ještě platí, že každý dospělí je automatický dárce. Že pokud darovat nechce, tak za života to musí někde oznámit, jinak se ho nikdo neptá.
Zda bych dala souhlas
nevím. Myslím, že by hodně záleželo na konkrétní situaci a taky co na to druhý rodič ![]()
U dítěte rozhodují oba rodiče.Já bych souhlasila,ale manžel ne
Souhlas musí podepsat oba…
Ano, v případě úmrtí našich dětí bychom s dárcovstvím souhlasili. Samozřejmě, člověk neví jistě, jak by v takovou chvíli reagoval, názor se vlivem okolnosí a situace může změnit - doufám, že se to nikdy nedozvím.
Odchod dítěte je strašná, nepředstavitelná věc - a bez zřetele k jakýmkoli aspektům víry, právě tohle je podle nás snad jediná věc, která jí může dát určitý smysl v reálném životě.
PeBa píše:já tedy nevím, jak je to u dítěte, ale myslím, že u nás ještě platí, že každý dospělí je automatický dárce. Že pokud darovat nechce, tak za života to musí někde oznámit, jinak se ho nikdo neptá.Zda bych dala souhlas
nevím. Myslím, že by hodně záleželo na konkrétní situaci a taky co na to druhý rodič
PeBa, takto jsem to taky právě slyšela ![]()
Myslíš toto?:
http://zpravy.idnes.cz/…hranicni.asp?…
Nevím,jestli bych to dokázala ![]()
Holky to si myslíte.Já si to taky myslela a když vidíte dítě umírat a víte že jiná cesta není tak poslední co chcete je aby do něj někdo řezal a nepohřbívali jste ho celé..
Né u dítěte proto už ted vím že bych to nedovolila..
U mě klidně ano
Nevěřím, že se u nás pitvá jedna radost, souhlas být musí. Já, v případě že bych o tom měla rozhodovat, zřejmě bych souhlasila. Ale je to opravdu otázka v té dané situaci