Darování orgánů

9166
23.5.11 20:31

Darování orgánů

Dali byste souhlas k darování orgánů při smrti Vašeho dítěte? Ted jsem koukala na zprávy a trošku zapřemýšlela. Rodina defakto vlastním přičiněním přišla o dítě, ale darováním orgánů zachránili další čtyři děti..Na jedné straně…proč ne, pomohu ostatním, na druhé straně je otázka, že dítě nepohřbíte tak jak bylo předtím…
Určitě je to rozhodnutí obou partnerů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7323
23.5.11 20:34

No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto mluvilo. :nevim:

Je to určitě těžký, ale pokud to zachrání někomu život… Snažila bych se na to dívat z té druhé strany, rodiny, která o někoho přichází… :think:

Příspěvek upraven 23.05.11 v 20:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18551
23.5.11 20:36

Pro děti ano, bez rozmyšlení. Ač dát souhlůas ve chvíli, kdy stojíš u potenciálního dárce u lůžka a vidíš, že přes všechny přístroje má srdeční akci není jednoduché u dospělého, natož u dítěte - jsem zdr. sestra na int. oddělení, takže tohle odbře znám.
Ale dospělým bych orgány asi nedarovala…při představě že by moje nebo mého příbuzného játra dostal nepolepšitelný alkoholik, a plíce nenapravitelný kuřák atd bych se musela v hrobě obracet :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18551
23.5.11 20:36
Pomka píše:
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto mluvilo. :nevim:

Je to určitě těžký, ale pokud to zachrání někomu život… Snažila bych se na to dívat z té druhé strany, rodiny, která o někoho přichází… :think:

nemáš pravdu…lékaři se rodiny zeptají, a v případěš že si rodina dárcovství nepřeje se většinou ejich přání respektuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
23.5.11 20:38
loka píše:
Pomka píše:

nemáš pravdu…lékaři se rodiny zeptají, a v případěš že si rodina dárcovství nepřeje se většinou ejich přání respektuje

Aha, jen vím, že se tenkrát povídalo, že na to mají lékaři právo :think:
Já bych nejspíš souhlasila, ale těžko si to umím představit, radši ani nechci :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
23.5.11 20:38

já bych s tím souhlasila, u všech členů rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
23.5.11 20:39
Pomka píše:
No, já si myslím, že je to už dneska jinak. O dárcovství orgánů už rodina nerozhoduje, je to automatické. Pokud někdo nechce, musí se někde nahlásit, netuším kde a jak. Ale už je to nějaká doba, co se o tom takto povídalo. :nevim:

Tak to fakt netuším, zda je to v ČR takhle, ale ve Francii stále lidi musí souhlasit - a rozhodovat se ihned v okamžiku smrti je dost náročné, proto je dobré nad tím zauvažovat dopředu. Já jsem každopádně pro, a to i u svých orgánů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
23.5.11 20:39

No já taky myslím, že se snad lékaří nejdřív ptají, ne?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
23.5.11 20:41

:think: já tedy nevím, jak je to u dítěte, ale myslím, že u nás ještě platí, že každý dospělí je automatický dárce. Že pokud darovat nechce, tak za života to musí někde oznámit, jinak se ho nikdo neptá.

Zda bych dala souhlas :think: nevím. Myslím, že by hodně záleželo na konkrétní situaci a taky co na to druhý rodič :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.5.11 20:43

U dítěte rozhodují oba rodiče.Já bych souhlasila,ale manžel ne :roll: Souhlas musí podepsat oba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
23.5.11 20:44

Ano, v případě úmrtí našich dětí bychom s dárcovstvím souhlasili. Samozřejmě, člověk neví jistě, jak by v takovou chvíli reagoval, názor se vlivem okolnosí a situace může změnit - doufám, že se to nikdy nedozvím.

Odchod dítěte je strašná, nepředstavitelná věc - a bez zřetele k jakýmkoli aspektům víry, právě tohle je podle nás snad jediná věc, která jí může dát určitý smysl v reálném životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
23.5.11 20:45
PeBa píše: :think: já tedy nevím, jak je to u dítěte, ale myslím, že u nás ještě platí, že každý dospělí je automatický dárce. Že pokud darovat nechce, tak za života to musí někde oznámit, jinak se ho nikdo neptá.Zda bych dala souhlas :think: nevím. Myslím, že by hodně záleželo na konkrétní situaci a taky co na to druhý rodič :nevim:

PeBa, takto jsem to taky právě slyšela :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
23.5.11 20:47

Myslíš toto?:
http://zpravy.idnes.cz/…hranicni.asp?…
Nevím,jestli bych to dokázala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
23.5.11 20:48

Holky to si myslíte.Já si to taky myslela a když vidíte dítě umírat a víte že jiná cesta není tak poslední co chcete je aby do něj někdo řezal a nepohřbívali jste ho celé..

Né u dítěte proto už ted vím že bych to nedovolila..
U mě klidně ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
23.5.11 20:50

Nevěřím, že se u nás pitvá jedna radost, souhlas být musí. Já, v případě že bych o tom měla rozhodovat, zřejmě bych souhlasila. Ale je to opravdu otázka v té dané situaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová