Dát příkrm dříve než je určené na obalu?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Strašně rychle to hrneš, na to, že je dítěti jen 4,5 měsíce. Já jsem teda začala až v 6 měsících, zeleninu jsem postupně zařazovala další měsíc. Dává se zpočátku jednosložková, jedna zelenina několik dní. Pak žloutek. Pak jsem od známého koupila králíka, uvařila, dala do tvořítka na led a postupně přidávala do čerstvě uvařené zeleniny další 3 týdny. Pak krůtu (je zdravější než kuře), pak jsem sehnala od známého domácí kuře, pokračovala stejně dlouho, hovězí snad až někdy v 9-10 měsících. Skleničky jsem občas dala, ale přiměřené věku, není to jen o hrubších kouscích, ale množství masa. Ono to dítě toho sní fakt málo a s masem se to nemá přehánět. Osobně bych zařadila spíš neslazené kaše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:
Ne, takhle to není. Ve chvíli, kdy oslaví čtyři měsíce (dítěti zakladatelky je čtyři a půl měsíce), má za sebou celé tři měsíce, čtvrtý teprve začíná.Pokud se narodí 1.1., tak 31.1. ukončuje první, 1.2. začíná druhý měsíc.
Pokud by to bylo tak, jak píšeš, tak by to znamenalo, že v okamžiku narození ukončuje první měsíc. A to je nesmysl.
1.2. má poprvé dva měsíce, je to jeho druhý měsíc na světě, má za sebou celý jeden, druhý měsíc ukončuje 28.2.
Třetí měsíc začíná 1.3., 31.3. ukončuje třetí měsíc.
1.4. jsou dítěti poprvé čtyři měsíce (jako je dítěti zakladatelka), takže dítě má za sebou tři celé měsíce a tím 1.4. teprve začíná jeho čtvrtý měsíc na světě, a až ten uplyne, je teprve ukončený.
Ve chvili, kdy oslavi 4 mesice, ma za sebou cele 4 mesice. Ve tvem priklade kdyz se narodi 1.1. tak prece nema 1.2. dva mesice. Ma jeden (ukonceny) mesic a zacina druhy. Zacina druhy mesic zivota = ma jeden mesic, ne dva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 tohle není celkem pravda, co píšeš. To je spíše fáma, kterou tradují pro kojo skupiny - že i nejmenší kousek čehosi změní resp. „poškodí“ mikrofloru. Když se podíváš na novější studie, které přímo zkoumají mikroorganismy z jelit, tak kolem 6 m v zásadě není rozdíl, ani se nedá poznat jestli je dítě na MM nebo UM. Rozdíl je jenom první měsíce po narození. Mikroflora se prostě pořád vyvíjí. Spíše než kousek zeleninky budou mít vliv antibiotika. I když maso má vliv taky.
Ale k tématu - první maso u nás se jedlo kolem 11m, malý dřív ani nechtěl. A když se pročte odbornější literatura, tak děti na příkrmech mají nejčastěji problém s nadmírem bílovin. Nevím proč se traduje, že už nejmenší musí maso nejlépe skoro každý den
.
- Citovat
- Upravit
@Pears206 píše:
Jj. Sice jsem začala prikrmovat později, ale skleničky s „masem“ jsem dala taky snad po 14 dnech
Pokud jde o dosud plně kojené dítě, množství bílkovin by se mělo zvyšovat velmi pozvolna, protože MM je na bílkoviny velmi chudé. Domácí příkrm s masem má masa hodně a tento požadavek nesplňuje. Ale zároveň je potřeba pomalu doplnit železo, protože dítě má zásoby asi na 6 měsíců života.Skleničky mi velmi vyhovovaly, zvlášť u mladších dětí jsem neměla čas vařit dvakrát, měli jsme hodně aktivit.
Není pravda, že masem ve střevě nastartuješ hnilobné procesy. Specifickou mikroflóru má pouze plně kojené dítě, nikdo jiný. Některé mléčné formule se toto snaží napodobit. Jakmile dáš dítěti něco jiného, byť jen olíznout, tato mikroflóra se naruší a nikdy nejde vrátit zpět. Z toho důvodu jsem nejela cestou imunologickeho okna, jak se pár let doporučovalo za éry mých mladších dětí (už se od toho zase upouští). Nedávala jsem dětem nikdy nic ochutnávat. Půl roku jsem plně kojila podle potřeby a potom jsem začala nahrazovat postupně jedno kojení příkrmem v množství, jaké dítě chtělo.
Zeleninu domácích pěstitelů nikdo nekontroluje na dusičnany.
Presne z tohoto duvodu prosazuju „zadne dokrmy v porodnici krome velmi vazne krize“, jsem rada, ze existuje i nekdo dalsi, kdo si na tohle dava pozor.
Pouze kojit aspon do tech pulroku, at se strevni mikroflora spravne vyvine.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZuzaM píše:
Strašně rychle to hrneš, na to, že je dítěti jen 4,5 měsíce. Já jsem teda začala až v 6 měsících, zeleninu jsem postupně zařazovala další měsíc. Dává se zpočátku jednosložková, jedna zelenina několik dní. Pak žloutek. Pak jsem od známého koupila králíka, uvařila, dala do tvořítka na led a postupně přidávala do čerstvě uvařené zeleniny další 3 týdny. Pak krůtu (je zdravější než kuře), pak jsem sehnala od známého domácí kuře, pokračovala stejně dlouho, hovězí snad až někdy v 9-10 měsících. Skleničky jsem občas dala, ale přiměřené věku, není to jen o hrubších kouscích, ale množství masa. Ono to dítě toho sní fakt málo a s masem se to nemá přehánět. Osobně bych zařadila spíš neslazené kaše.
Jak jsem psala, maly malo pribiral, proto mi pediatr rekl, at zacneme s prikrmy. Kdyby pribiral normalne, zacala bych klidne az v 6m.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx píše:
Presne z tohoto duvodu prosazuju „zadne dokrmy v porodnici krome velmi vazne krize“, jsem rada, ze existuje i nekdo dalsi, kdo si na tohle dava pozor.
Pouze kojit aspon do tech pulroku, at se strevni mikroflora spravne vyvine.
Přesně, dokrmy v porodnici jsou zlo. Rodila jsem více dětí ve dvou porodnicích, ze zdravotních důvodů v takových, které patřili k FN a jsou perinatopologickým centrem. Pro můj primární stav mě menší porodnice nepřijme a ani já to pro sebe nepovažuji za bezpečné. Když jsem měla nadbytek MM, odsávala jsem a darovala právě na dokrmy. Zažila jsem ale i situaci, kdy dokrmy MM byly určeny výhradně pro nedonošené děti a ve stříkačce dětem matek s pozdějším nástupem laktace, které měly hlad, dávali Nutrilon nebo Bebu. Pozdější nástup laktace jsem jednou zažila taky. Naštěstí dítě první dva dny prospalo, tak jsem to nemusela řešit.
Myslím si, že toto by se dalo ošetřit tak, že by se mléko od matek, které mají nadbytek, odebíralo a pasterizovalo, ale je to dnes legislativně složitější. Mně k vůli tomu ještě brali zvlášť krev.
Úplně nejjednodušší by bylo dítě přiložit ke druhé ženě, která už dobře kojí, to bohužel zákony už neumožňují. Generace žen ve věku babiček na to ještě vzpomíná. Já sama bych to přivítala více než stříkačku s UM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pears206 píše:
Přesně, dokrmy v porodnici jsou zlo. Rodila jsem více dětí ve dvou porodnicích, ze zdravotních důvodů v takových, které patřili k FN a jsou perinatopologickým centrem. Pro můj primární stav mě menší porodnice nepřijme a ani já to pro sebe nepovažuji za bezpečné. Když jsem měla nadbytek MM, odsávala jsem a darovala právě na dokrmy. Zažila jsem ale i situaci, kdy dokrmy MM byly určeny výhradně pro nedonošené děti a ve stříkačce dětem matek s pozdějším nástupem laktace, které měly hlad, dávali Nutrilon nebo Bebu. Pozdější nástup laktace jsem jednou zažila taky. Naštěstí dítě první dva dny prospalo, tak jsem to nemusela řešit.Myslím si, že toto by se dalo ošetřit tak, že by se mléko od matek, které mají nadbytek, odebíralo a pasterizovalo, ale je to dnes legislativně složitější. Mně k vůli tomu ještě brali zvlášť krev.
Úplně nejjednodušší by bylo dítě přiložit ke druhé ženě, která už dobře kojí, to bohužel zákony už neumožňují. Generace žen ve věku babiček na to ještě vzpomíná. Já sama bych to přivítala více než stříkačku s UM.
Presne tak. MM by mela byt prvni volba.
Ale vsichni jsou tak predpos*ani, ze je to cim dal vetsi problem.
Pritom by stacilo podepsat papir a nazdar, pravne vyreseno. Pak udelat trochu osvetu a frcelo by to jako po masle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova píše:
Nesmysl že potřebuje teď hned maso a x druhů ještě navíc… Já jsem od 4 měsíce dávala postupně zeleninový příkrmy ale to bylo spíše ochutnávání po měsíci přidala přesnídávky a po dalším měsíci maso zeleninu za další měsíc jsem přidala ráno kaši…
já kaši mladším 2 dětem ani nikdy nepřidala, doktorka říkala, že už tak vypadají jako dobře živené děti, že je nemám kaší ještě vykrmovat
ráno a večer měly mléko cca do 10-11 měsíců určitě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@welovefashion nojo jenže naše byla podmiracek i teď měří 102/103 cm a neváží ani 14 kilo tedy je vysoká ale nitenka. A souhlasím s tím že kaše je dobrá opravdu spíš pro děti co potřebuji nabrat.
- Citovat
- Upravit
@Strawberriess píše:
Dekuju moc za reakce
Takze rozdil je jen ve strukture a ne v obsahu..
S prikrmy bych zacala dyl, ale malej malo pribiral, takze na doporuceni pediatra jsme zacali od 4 mesice a po 14 dnech nam bylo doporuceno pridat maso. Ale prikrmu s masem od 4+ je celkem malo…takze pokud mu vetsi kousky budou vadit, muzu jeste rozmixovat na jemno
Malej je jedlik, moc mu chutna a uz od tretiho dne mi sni celou sklenicku
A nemáš lepší si to navařit sama? Já si nakoupila různé druhy masa, kruta, kuře, králík, telecí..každé maso zvlášť uvařila, rozmixovala s vývarem a zamrazila do kostiček na led, zbytek vývaru do Avent kelímku. Pak jsem jen vyndala kostičku masa, vývar, ve kterém jsem udělala na rychlo zeleninu a příkrm byl hotový ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucynka25 kdybys docetla celou diskuzi, tak by ses na tohle neptala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@DandátkoP jj,nedocetla
ale tak třeba se bude hodit rada někomu jinému v budoucnu, až bude hledat info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Normálně mu to dej. Moje děti začali prikrm před 4 měsícem a ve 4 a kousek už měli všechny druhy masa
vůbec mu to neublizo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne je to blbost dite neni popelnice
A hlavne s prikrmy se ma zacinat pomalu pozvolna, ne ze po 14 dnech uz ji pomalu jsko trilete dite
Akorat mu zkazite zazivani
- načítám...
- Citovat
- Zmínit